lipcowej piekarni Amber piekliśmy pyszne bułeczki z dodatkiem ziemniaków. Przepis wybrała dla nas Weronika prowadząca blog – Gotuj zdrowo! Guten Appetit! Bułeczki są bardzo smaczne, nie tylko w dniu pieczenia. Może to zasługa ziemniaków? Puszyste bułeczki z ziemniakami przepis z bloga Niki – klik! 400 g mąki orkiszowej jasnej 125 ml mleka+25 ml wody(...)objętości. Ciasto powtórnie zagnieść i podzielić na 10-12 kawałków jednakowej wielkości. Formować bułki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem. Piec w 200`C 20-25 minut, do zrumienienia, studzić na kratce. Smacznego! Moje uwagi: Użyłam drożdży instant (torebeczka 7g) i zmniejszyłam ilość cukru
Stare Garyurlop, może czas zwolni? Pieczenie, i Piekarnia Amber zawsze skłania mnie do przemyśleń, kolejny miesiąc i kolejne wyzwanie, a przez ten miesiąc zawsze dużo się dzieje. Tym razem piekliśmy bułeczki ziemniaczane wymyślone przez Nikę z bloga Gotuj zdrowo! Guten Appetit! Bułeczki są przepyszne, zabraliśmy je na wycieczkę i sprawdziły się znakomicie. Są mięciutkie w środku i smakują wybornie. Jedynej zmiany(...)jakiej dokonałam to zamiana mąki z białej na razową, bo myślałam że mam a nie było, została jednak razowa orkiszowa, sprawdziła się znakomicie. Bułeczki polecam wszystkim małym i dużym, dodam jeszcze że piecze się je szybko. Orkiszowe, razowe, bułeczki z ziemniakami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieMoje dzieciaki poprosiły mnie o upieczenie takich bułeczek, więc nie zastanawiając się zbyt długo zarobiłam ciasto. Wyszły przepyszne, bardzo miękkie i puszyste. Na drugi dzień równie smaczne, ale wątpię żeby doczekały :) SKŁADNIKI NA 16 ŚREDNICH BUŁECZEK: CIASTO: 4 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru (można dać mniej) 0,5 opakowania cukru wanilinowego lub aromat 1 jajko ok. szklanki ciepłego mleka(...)mąką. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi objętość. Najlepiej nakryć folią spożywczą i ściereczką. KRUSZONKA: Składniki zarabiamy ze sobą. FORMOWANIE I PIECZENIE: Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 części. Formujemy bułeczki, układamy w odstępach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (użyłam dużej z wyposażenia piekarnika) Ponownie odstawiamy do podrośnięcia na ok. 0,5 godzinki. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem lub mlekiem
Pani na deserkonkursie przedszkolnym o swojej ulubionej postaci z bajki dzięki pracy wyklejonej plasteliną i wygra nagrodę przytulankę? Dzięki konkursowi Syncio ma hipopotama. Nie tak dawno Hipcio zażyczył sobie bułeczkę z dżemem... czy Hipcio, czy Syncio, trudno określić, ważne, że upiekłam takowe i mieliśmy pyszne śniadanie! Wykorzystałam zapasy dżemu porzeczkowego (kwaśnego i gęstego) z zeszłego roku ale taki ze sklepu(...)swojej objętości. Z wyrośniętego ciasta formujemy małe okrągłe kuleczki (w sumie ok 14tu), rozpłaszczamy je na dłoni. Nakładamy po łyżeczce dżęmu a nastepnie zlepiamy brzegi tak by powstała okrągła bułeczka. Bułki układmy na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi odstępy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny by urosły. Wszystkie składniki kruszonki ucieramy w miseczce do konsystencji grudek
Dzieje kuchennej Wiewióryszczęście zawsze staram się mieć w szafce zapas drożdży instant, dzięki czemu byłam uratowana. Zagniotłam ciacho, dałam mu podrosnąć i już po godzinie mogłam upiec smaczne, świeżutkie i pachnące bułeczki. Mmm... uwielbiam domowe pieczywo :) Składniki na ok. 8 sztuk: 600 g mąki pszennej 14 g drożdży instant 2 płaskie łyżeczki cukru 2 płaskie łyżeczki soli 2 łyżki oleju(...)czyli na ok. 30-40 minut. Po tym czasie ciasto wyrabiać jeszcze przez 1-2 minuty, następnie podzielić na 8 porcji i każdą z nich uformować na kształt bułeczki. Położyć na blasze wyłożonej pergaminem, przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut. Na koniec wierzch każdej bułeczki posmarować mlekiem i posypać makiem. Wstawić na środkowy poziom do piekarnika rozgrzanego
Simply Foodzniechęcał do wyjścia z domu. Przejrzałam zawartość szafek i już miałam w głowie, gotowy pomysł na uzupełnienie poziomu cukru w organizmie, i zadowolenie mojego „wewnętrznego, ciasteczkowego potwora” Bułeczki z budyniem i truskawkami – tego smaku mi brakowało. Może kształtem daleko im do bułeczek z cukierni. Nie muszą być idealne – przecież to są bułki domowe. Za to pachną(...)Zagniatamy elastyczne ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia-na pół godziny. Gdy ciasto podwoi objętość, wykładamy je na stolnicę, lekko wałkujemy i dzielimy na 12 równych części. Bułeczki spłaszczamy dłonią. Na środku robimy wgłębienie, w którym umieszczamy budyń i truskawkę. Boki bułeczek smarujemy „rozkłóconym” jajkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 C na 20 minut. Smacznego
Kasia i jej kobiecy światpopełniłam budyń torebkowy. Raz na jakiś czas to nie grzech Jedyna różnica taka, że używam o 100 ml mleka mniej do wyrobienia budyniu, niż zalecane w przepisie na opakowaniu. Bułeczki są pyszne również drugiego dnia. Trzeciego niestety u nas nigdy nie doczekały. W każdym razie ciasto jest tak rewelacyjne, że naprawdę ciężko poprzestać na jednej bułeczce. Ja tym razem skusiłam(...)lubicie drożdżówki możecie dodatkowo potraktować lukrem lub paskami z czekolady, ale jak dla mnie im prościej tym lepiej. I konia z rzędem temu, komu uda się oprzeć jeszcze ciepłym bułeczkom Poniżej podlinkowane przepisy na ciasto i budyń. Do wykonania drożdżówek zużyłam około 3 gałązek rabarbaru i kilkanaście truskawek. Przepis na ciasto do drożdżówek Przepis na domowy budyń Kruszonka do drożdżówek
Mieszam w GarnkuGdybym miała na to czas, podawałabym swieże gorące bułeczki na każde śniadanie :) Te są wyjątkowo wilgotne i pachnące za sprawą zeszklonej cebulki. Natomiast dzięki dynii mają taki cudny słoneczny kolor. 10 sztuk: 0/5 opakowania drożdży w proszku (ok. 4 g) 1/4 szklanki ciepłej wody 160 g puree z dynii 2 łyżki oleju 0/5 cebuli 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej(...)puree z dyni, zeszkloną cebulę wraz z olejem, mąkę i sól. Wyrabiamy gładkie ciasto, a koniec dodajemy ziarna słonecznika i zagniatamy całość. Odstawiamy do podwojenia objętości. Następnie formujemy 10 bułeczek i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Bułeczki pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Smacznego :) Artykuł Orkiszowe bułeczki dyniowo-cebulowe ze słonecznikiem pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogsię przewidzieć różne sytuacje. Właśnie taka się zdarzyła. Nie kupiłam pieczywa na weekend. No ale po co ma się mąkę i drożdże? Z chleba zrezygnowałam a upiekłam dla odmiany bułeczki. To akurat pomysł mojej córki. Kiedyś z samego rana zanim obudziliśmy się z mężem, córka razem z przyjaciółką upiekły nam na śniadanie właśnie te bułeczki. Jakież było nasze zdziwienie! Wyglądały(...)godzinę. Przykryłam ściereczką i zabrałam się za inną robotę w kuchni :D Jak już ciasto wyrosło rwałam małe kawałki ciasta i formowałam kuleczki. Z tej porcji wychodzi 7-8 bułeczek. Odstawiłam znów do wyrośnięcia na ok 50 minut. Zanim wsadziłam do piekarnika zrobiłam nacięcia charakterystyczne dla kajzerek. Piekłam 15 minut w piekarniku nagrzanym do 225 stopni. Jak wspominałam, szykuję ponownie
Pieprzyć z Fantazjąnasze dzieci lubią najbardziej - bułeczki z kruszonką. Chociaż nie wiem czy w wykonaniu Miśki nie jest to kruszonka z bułką ;) bo pierwsza rzecz jaka znika zawsze z takich smakołyków to właśnie kruszonka. Jak wiadomo najlepiej samemu wszystko przygotować, a że weekend za nami to i czasu było więcej. I tak właśnie zrobiłyśmy z Miśką bułeczki drożdżowe z dużą ilością kruszonki(...)mleko i podgrzać - czas 3 min/temp 37 st/obr 1 dodać pozostałe składniki i wymieszać - czas 3 min/ poz Interwał ciasto podzielić na równe części w zależności od tego jakie bułeczki chcemy mieć (u nas na 6 bułeczek w okrągłym naczyniu do zapiekania) posypać kruszonką i odstawić do wyrośnięcia następnie piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st przez
Gotowanie z pasjąnasze dzieci lubią najbardziej - bułeczki z kruszonką. Chociaż nie wiem czy w wykonaniu Miśki nie jest to kruszonka z bułką ;) bo pierwsza rzecz jaka znika zawsze z takich smakołyków to właśnie kruszonka. Jak wiadomo najlepiej samemu wszystko przygotować, a że weekend za nami to i czasu było więcej. I tak właśnie zrobiłyśmy z Miśką bułeczki drożdżowe z dużą ilością kruszonki(...)mleko i podgrzać - czas 3 min/temp 37 st/obr 1 dodać pozostałe składniki i wymieszać - czas 3 min/ poz Interwał ciasto podzielić na równe części w zależności od tego jakie bułeczki chcemy mieć (u nas na 6 bułeczek w okrągłym naczyniu do zapiekania) posypać kruszonką i odstawić do wyrośnięcia następnie piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st przez
Gotowanie z pasjąPuchate, naprawdę mocno maślane bułeczki, ze smakowitą niespodzianką w środku w postaci budyniu :). Możecie je zabrać jako drugie śniadanie do szkoły/pracy, na piknik lub po prostu spałaszować na podwieczorek ze szklanką mleka :). Bardzo proste w wykonaniu. A dla przeciwników budyniu ( o ile w ogóle tacy istnieją ) lub po prostu leniuszków ;) informacja: bez budyniu też pysznie smakują, przetestowane ;). Składniki(...)bułeczek: 640 g mąki pszennej ( 4 szklanki ) 110 g masła 250 ml mleka ( 1 szklanka ) 1 żółtko 1 jajko 2 czubate łyżki cukru pół opakowania cukru wanilinowego ( 8 g ) 24 g drożdży ćwierć łyżeczki soli Ponadto: 1 budyń śmietankowy lub waniliowy ( na 500 ml mleka ) 350 ml mleka 2 łyżki cukru Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania opcjonalnie - płatki migdałów
Opowieści z piekarnikasami przygotowujecie domowe mięsa. Składniki: (na 2 foremki o wymiarach 8 cm x 28 cm x 6 cm) 1500 g mielonego indyka ze skórą 1 papryka czerwona 1 bułeczka pszenna 2 jajka 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki kolendry mielonej 1 łyżka suszonych lub świeżych liści kolendry 1 łyżeczka pieprzu naturalnego 2 łyżeczki soli 3 - 4 łyżki oleju(...)szklanki mleka do namoczenia bułeczki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić pieczeń z indyka z papryką? Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni z rozgrzanym olejem. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Bułeczkę połamać i namoczyć w mleku. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w drobną kostkę. Do mięsa dodać jajka, odciśniętą z mleka bułeczkę, sól, pieprz
Kuchcik gotujezagniatam przez chwilę, dzielę na 8 - 10 równych części Podzielone ciasto na bułki orkiszowe i formuję bułki, które układam na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Surowe bułeczki orkiszowe Wierzch bułeczek smaruję wodą lub mlekiem, posypuję pozostałymi ziarnami i odstawiam na około pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Surowe bułeczki orkiszowe Bułki orkiszowe i piekę w rozgrzanym(...)temperatury 200 o C piekarniku przez około 25 minut. Bułeczki orkiszowe gotowe. Bułki orkiszowe SMACZNEGO
Gotuj Się Kto MożePiekłam te bułki w zeszłą sobotę, ale nie mogłam się zebrać do napisania przepisu. W końcu zasiadłam, więc napiszę :) Bułeczki są pyszne, mięciutkie rozpływające się w ustach. Nawet po dwóch dniach są miękkie i dobre do jedzenia. W prawdzie teraz wszyscy jesteśmy w przedświątecznym szaleństwie, ale myślę że po świętach przepis może Wam się przydać. Składniki: 1 kg. maki pszennej(...)brzegi. Zawinąć ciasno w roladę, lekko spłaszczyć i pokroić na kilkucentymetrowe kawałki. Po środku każdego kawałka zrobić wgłębienie tępą stroną noża. Tak samo postąpić z każdą częścią ciasta. Gotowe bułeczki wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch każdej bułeczki posmarować rozmieszanym jajkiem. Zostawić do wyrośnięcia na 15-20 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25 minut
Agusiowe smakołyki