Kolejne bułki stworzone po to, byście mogli z wielkim apetytem delektować się śniadaniem z całą rodziną! Lekkie bułeczki cebulowe, aromatyczne, wyśmienite na ciepło wysmarowane masełkiem. Smacznego! Składniki: (na 10 bułek) Rozczyn: 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 50 g letniej wody 40 g mąki pszennej Ciasto: cały powyższy rozczyn 1 duża cebula 200 g letniej wody 2 łyżki letniego(...)naoliwionej i obsypanej mąką miski. Przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości (na około 60 minut) lub wstawić na całą noc do lodówki (wtedy o poranku będziemy mieć świeże bułeczki na śniadanie). Gdy ciasto wyrośnie przełożyć je na stolnicę obsypaną mąką, krótko zagnieść rękami i podzielić na 10 równych części (po około 88 g każda). Z każdej części uformować okrągłą
Nastoletnie Wypiekaniezarówno ze słodkimi sosami owocowymi, jak i klasycznymi sosami mięsnymi lub grzybowymi. Są proste do zrobienia, a wykonane w domu, smakują znacznie lepiej od tych sklepowych. Składniki (8 bułeczek): 250 g mąki (typ 550) 125 ml ciepłego mleka 15 g drożdży 1/2 płaska łyżeczka cukru 1/4 płaskiej łyżeczki soli 1 jajko 25 g stopionego i przestudzonego masła Wykonanie: Przygotowujemy(...)godzinę. Ciasto powinno potroić objętość. Po tym czasie ciasto przekładamy na lekko posypany mąką blat. Ciasta już nie zagniatamy, tylko rozciągamy, aby przybrało kształt podłużny i kroimy na 8 bułeczek. Bułeczki mogą mieć kształt lekko podłużny (Tak, jak moje. Nie zmieniałam ich kształtu, po pokrojeniu). Możecie je również uformować w kulki. Zróbcie to jednak delikatnie, aby ciasto straciło jak najmniej
Smak mojego domuMałe, zgrabne bułeczki drożdżowe z parówkami i żółtym serem to bardzo fajna przekąska lub pomysł na kolację. Taka domowa wersja hot-dogów, nam dorosłym bardzo smakowały, a i dzieciaki na pewno będą zadowolone z takiego posiłku :) Składniki na ok. 12 szt.: ok. 150-170 ml ciepłej wody 20 g świeżych drożdży 3/4 łyżeczki cukru ok. 300 g mąki 1/2 łyżeczki(...)ciepłe miejsce na ok. 20 minut, żeby zaczyn zaczął pracować. W dużej misce wymieszać przesianą mąkę z solą, dodać drożdże, olej, jajko (odlać łyżkę białka do posmarowania bułeczek), wymieszać i zacząć wyrabiać ciasto rękoma. Jeśli będzie się bardzo kleiło dosypać odrobinę mąki, a jeśli będzie twarde dolać odrobinę wody. Wyrobione ciasto powinno być miękkie, elastyczne i nieklejące. Odłożyć
Simply FoodCYNAMONOWE BUŁECZKI Cynamonowe rolowane bułeczki, kojarzone głównie ze Skandynawią, to coś co uwielbiam, robi się je niczym lotem błyskawicy, są obłędnie dobre i długo zachowują świeżość. Polecam Wam te rolowane ślimaczki niczym prosto ze Szwecji. SKŁADNIKI: - 450 g mąki pszennej tortowej - 150 g masła - 2 małe jajka - 4 łyżki cukru pudru - około 1/2 szklanki mleka - paczka drożdży instant Drożdże(...)cynamonem i odrobiną kakao. rolujemy i tniemy rolkę na ślimaki. Układamy na blaszce, wierzch smarujemy roztopionym masłem. Z tej porcji wyjdzie Wam duża blacha około 12- 15 sztuk. Bułeczki cynamonowe pieczemy przez 22 do 25 minut na złoty kolor. Temp. 180 stopni C z termoobiegiem. Smacznego! P.S. Bułeczki można polukrować ale dla mnie byłyby za słodkie, więc, jak uważacie
SMYKWKUCHNImojprzepisna.pl | Bułeczki maślane na mleku z proszku Bułeczki na życzenie mojej rodziny. Drożdżowe, puchate, maślane – pyszne ponoć. Zapraszam po przepis. Składniki na 9 dużych bułeczek: 250 g mąki pszennej 120 g wody przegotowanej 12 g drożdży 3 łyżki mleka z proszku 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 45 g masła Wszystkie składniki umieścić w misie miksera. Wyrobić ciasto. Będzie(...)części. Każdą część rozwałkować, na taki podłużny placek, można odrobinę polać stolnicę olejem, żeby się nie kleiło. Każdy placek zrolować w rulon. Ułożyć na blaszce. Odstawić do wyrośnięcia. Każdą bułeczkę dokładnie posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec 15-20 min w piekarniku rozgrzanym do 175 st. grzałka góra-dół, na złoty kolor. Wyjąć lekko przestudzić, odrywać, zajadać. Smacznego
moj przepis naMasło orzechowe w wypiekach . Tym razem rozgrzewamy piekarniki i tworzymy słodkości z tym aromatycznym smarowidłem w roli głównej! W akcji biorą udział wszelkie babki, ciasta, ciasteczka, muffinki, bułeczki, torty itp. których składnikiem jest masło orzechowe . Dozwolone jest również jego wykorzystanie w deserze na zimno. Ja postawiłam na klasykę, czyli pulchne bułeczki drożdżowe masłem orzechowym obficie nadziane(...)łyżeczka mąki 1 łyżeczka cukru CIASTO: 400g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych 100g cukru 1 jajko + 1 żółtko - 1 białko zostawić do posmarowania bułeczek przed pieczeniem szczypta soli NADZIENIE: 1/2 dużego słoika masła orzechowego - choć tak prawdę mówiąc dokładna ilość zależy tu od indywidualnych preferencji nadziania bułeczek 2 garście orzechów pistacjowych – drobno pokrojone, do posypania
Grunt to przepis!Wiesz, że jedne z lepszych pszennych bułeczek na drożdżach powstają z przepisu na ciasto do pizzy? :-) Moje bułeczki nie charakteryzują się idealnym kształtem, ponieważ lubię, gdy każda jest inna i mogę wybrać tę, która podoba mi się najbardziej :-) Bułeczki są puszyste, pachnące i bardzo chrupiące dzięki oliwie oraz świeżości ciasta. Są idealne z masłem i domowym dżemem lub na wytrawnie(...)jako pyszne, weekendowe śniadanie. Ilość bułeczek: około 12 sztuk średnicy
AniaGotuje.pldrożdżówki goszczą u mnie średnio raz w tygodniu. Są łatwe, puszyste i naprawdę znakomite. Idealny pomysł na coś słodkiego, gdy w lodówce brakuje jajek . Robiłam już w formie bułeczek maślanych z kruszonką oraz nadziewane z marmoladą różaną. Jak dla mnie obie wersje są super. Na przyszłość planuję jeszcze wersję z białym serem. Obiecuję, że Wam się tym pochwalę. Polecam :) SKŁADNIKI(...)mikserem z hakiem). Miskę z ciastem przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe oraz nieprzewiewne miejsce do podwojenia. Następnie ponownie delikatnie wyrabiamy i dzielimy na mniejsze części. Jeśli chcemy zrobić bułeczki maślane robimy kulki i układamy w tortownicy robiąc odstępy. Jeżeli mamy ochotę na ślimaczki, ciasto rozwałkowujemy w prostokąt i smarujemy marmoladą. Następnie zwijamy jak roladę i kroimy w plasterki grubsze
Pani na deserZamiast pędzić rano do sklepu możemy sami upiec bułeczki. Naprawdę to nic trudnego. Ciasto trzeba zagnieść wieczorem i schować do lodówki na całą noc. Gdy wstaniemy ciasto należy zagnieść i uformować a gdy urosną upiec. Zapach w domu podczas pieczenia.... tego nie da się opisać. Chrupiące z zewnątrz i bardzo puszyste w środku. Polecam :) Przepis znaleziony w sieci. SKŁADNIKI(...)Miskę należy przykryć folią spożywczą i wstawić na całą noc do lodówki. Ciasto ma podwoić objętość. NASTĘPNEGO DNIA : Ciasto zagniatamy i dzielimy na 12 części. dowolnie formujemy. Ja każdą bułeczkę podzieliłam na pół zrobiłam 2 wałeczki które zaplotłam i zwinęłam. Blachę od piekarnika wykładamy papierem lub smarujemy i układamy bułeczki w odstępach. Przykrywamy i czekamy, aż urosną. Nagrzewamy piekarnik
Pani na deserIdealna przekąska na deser, a może do kawy? To z pewnością drożdżowe bułeczki z twarogiem! Na pewno znacie ich smak z cukierni! Ale domowe smakują znacznie lepiej! Spróbujcie koniecznie! Składniki na bułki: 500 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 2 jajka 250 g mleka 1/2 łyżeczki soli 75 g roztopionego masła Składniki na masę serową(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny (ciasto powinno podwoić swoją objętość) Po tym czasie wyjmujemy ciasto na stolnicy oprószonej mąką. Wyrabiamy przez krótką chwilę i formujemy bułeczki. (Powinno wyjść około 16-17 bułeczek.) Układamy bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na kolejne 20-30 minut do wyrośnięcia, by podwoiły swoją objętość
Gotuj z Mąkąciasto wyrośnie. Lukier: Miękkie masło miksujemy z mascarpone przez 2-3 min. Po tym dodajemy cukier puder i miksujemy do powstania gładkiego, gęstego lukru. Odstawiamy w stronę, aż bułeczki będą upieczone. Formowanie bułeczek i wykończenie: Wyrośnięte ciasto lekko wygniatamy i wałkujemy na prostokąt o grubości 1,5 cm i wymiarach 40 x 30 cm. Powierzchnię całego prostokąta równomiernie smarujemy nadzieniem(...)przygotowane ,,ślimaczki" układamy w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce do pieczenia z odstępami 2-3 cm od siebie (moja miała wymiary 40 x 20 cm i idealnie wpasowywała 16 bułeczek). Blaszkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz. Wyrośnięte bułeczki wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 40 min. Upieczone i nadal ciepłe
Kuchnia ŁukaszaPopularne cynamonowe zrolowane bułeczki drożdżowe z kuchni amerykańskiej w wydaniu jesiennym, wzbogacone nadzieniem z marchewki. Idealny przepis, dla wszystkich którzy nie lubią nudy w kuchni i poszukiwaczy nowych smaków. Wielbiciele drożdżówek będą ukontentowani. Bułeczki są aromatyczne, wilgotne i pyszne. Idealne na deser lub drugie śniadanie. Bułeczki piecze się na dużej blaszce, gotowe odrywa. Zapraszam do wypróbowania przepisu! Składniki na ciasto(...)rozsypać równomiernie na cieście. Na koniec rozłożyć startą na dużych oczkach tarki jarzynowej marchewkę ciasto zwinąć w rulon od węższej strony. Ostrym nożem pokroić w 3-4 cm kawałki. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przecięciem do dołu. Przykryć i odstawić do ponownego wyrośnięcia piec w 180`C 25 minut ksylitol zmielony ma mączkę utrzeć z sokiem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!drożdżowe: 500 g mąki orkiszowej lub pszennej 30 g drożdży 250 ml mleka 6 ml oleju 2 jajka 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli dodatkowo: 1 jajko do posmarowania bułeczek wykonanie: W miseczce dokładnie mieszamy drożdże z mlekiem, cukrem oraz 4 łyżkami mąki i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajka, sól, podrośnięty zaczyn i zagniatamy cisto(...)tłuszcz sól, pieprz wykonanie: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu. Do ziemniaków dodajemy podsmażoną cebulkę, ser. Całość ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków, doprawiamy solą oraz pieprzem. wykonanie bułeczek: Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wykrawamy krążki. Na każdy nakładamy farsz, zlepiamy brzegi i formujemy bułeczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do podrośnięcia. Przed włożeniem
Domowy Smak Jedzeniatakie śniadanie do łóżka …mogę leżeć do 10 tej ;) Tak się składa, że to ja zawsze robię...taki los blogerki kulinarnej ...ech! Składniki dla dwóch osób: 4 pszenne bułeczki 4 małe jajka 5 dag żółtego sera np. goudy 3 dag boczku wędzonego 1 mała cebula ½ papryki czerwonej Szczypta soli do smaku Szczypta pieprzu do smaku Natka pietruszki do posypania(...)Sposób przygotowania: Bułeczki-mogą być z poprzedniego dnia, są nawet lepsze niż świeże, odcinamy wierzch, wydrążamy ze środka miąższ tworząc miseczkę do faszerowania. Boczek kroimy w kostkę, wrzucamy na suchą patelnię, gdy zacznie się topić dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz paprykę, doprawiamy do smaku szczyptą soli oraz pieprzu-z solą uważać bo sam boczek jest już wystarczająco słony
Wanilia i KardamonPogaca to proste do zrobienia, smaczne i puszyste bułeczki z wytrawnym nadzieniem. Jest to tradycyjne pieczywo popularne w Turcji i krajach bałkańskich. Istnieją różne wersje pogaca z różnymi nadzieniami, takimi jak ser, ziemniaki czy mięso. Można je także spotkać bez nadzienia. Często posypane z wierzchu sezamem lub czarnuszką. Mają różną formę i wielkość, mogą to być zarówno miniaturowe bułeczki(...)farsz był zbyt suchy można dodać do niego trochę kwaśnej śmietany. Soli nie musimy dodawać ponieważ sam ser jest już wystarczająco słony. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części. Bułeczki można formować i nadziewać w dowolny sposób. Ja robiłem je w kształcie spiralek "ślimaczków" tak jak pokazuję na zdjęciach poniżej. Uformowane układać na papierze do pieczenia. Zostawić
Przepisy na domowy ser i chleb