Lussekatter są to szwedzkie bułeczki z dodatkiem szafranu, które przygotowuje się na dzień świętej Łucji, który wypada 13 grudnia. Przepis jest lekko zmodyfikowany, ponieważ w wersji oryginalnej nie dodajemy żurawiny do ciasta, ale według mnie bułeczki z żurawiną w środku są dużo smaczniejsze. Składniki na około 20 sztuk: 750g mąki pszennej 300g mleka 200g masła 50g drożdży 2 jajka + 1 jajko do posmarowania wierzchu 150g cukru 1g szafranu 100g suszonej żurawiny + 40 sztuk na wierzch szczypta soli W rondelku... czytaj dalej...
Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.
Czytaj dalej...Wielkanoc tuż tuż, więc przygotowaliśmy dla Was przepisy na najlepsze ciasta, które na pewno zasmakują Wam i Waszym domownikom.
Czytaj dalej...