Dziś chciałabym zaproponować pyszne drożdżowe bułeczki. Ciasto do nich przygotowałam rano, bułki piekłam na kolację. Można też ciasto przygotować wieczorem a bułeczki upiec na śniadanie :) podaję składniki na około 10 sztuk Składniki: 50 g drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżka mleka 1/4 l wody 1/2 kg mąki 1 łyżeczka soli 4 łyżki oleju Sposób wykonania: 1. Drożdże rozmieszaj(...)Przełóż ciasto do miski i przykryj, wstaw do lodówki. Powinno tam stać całą noc. ( lub cały dzień ) 5.Wyciągnij z lodówki i wygnieć ręką. Podziel na 10 bułeczek. Połóż na posmarowanej olejem blasze i z wierzchu posmaruj rozkóconym jajkiem. Bułeczki można też posypać makiem lub sezamem. 6.Zostaw na 20 min do wyrośnięcia 7. Wstaw do nagrzanego piekarnika
Darcia w kuchniPiekąc bułeczki maślane w cyklu " wypiekanie na śniadanie " tak nam one zasmakowały, że postanowiłam upiec podobne ale na słono. Jako, że robiłam na obiad golonkę pieczoną z kapustą i grzybami to od razu ugotowałam więcej kapusty i grzybów i zrobiłam farsz do bułeczek. Do farszu dodałam prażoną domową cebulkę ale jak takiej nie macie to możecie albo podsmażyć(...)jest trudne. Kilka dni temu podałam na taką cebulkę przepis klik I jeszcze jedna uwaga - maka mące nie równa więc trzeba wybadać ilość mleka. Ja dodałam tyle ile do bułeczek maślanych ale inna mąkę i musiałam tej mąki dać więcej. Ogólnie bułeczki są smaczne i super do czerwonego barszczyku. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniDzisiaj znowu wspólnie pieczemy. Bułki pieczemy w ramach akcji "Wypiekanie śniadanie" i tym razem są to odrywane bułeczki maślane z kruszonką. Ja zrobiłam mały eksperyment i zrobiłam kruszonkę z otrębów. Powiem Wam, że kruszonka jak i bułeczki, pychota. Nie zwlekajcie tylko upieczcie bo warto. Składniki: 600 g mąki pszennej T 500 Młyn Kopytowa 1 łyżeczka suszonych drożdży 50 g cukru(...)godziny. Ciasto powinno podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto odgazować uderzając z góry ręką. Ciasto przełożyć na stolnicę lekko zagnieść i podzielić na równ e części. U mnie 9 bułeczek z tego 1 piekłam osobno. Z każdej części ciasta uformować kulkę i ułożyć w niewielkich odstępach w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Tortownica 28 cm. Przykryć ponownie ściereczką i pozostawić do ponownego
Ala piecze i gotujeBułeczki z lekką nutką czosnku, w sam raz na kolację lub śniadanie. Ciasto, z którego powstają jest bardzo elastyczne a bułeczki po upieczeniu nie są chrupiące ale bardzo lekkie i mięciutkie. Składniki na 10 bułeczek: 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 40 g drożdży świeżych łyżka cukru łyżeczka soli 1/3 szklanki oleju 1/2 szklanki ciepłej wody(...)każdej zrobić kulkę a następnie formować wałeczki i zawiązywać je w supełki, końce chowając pod spód. Układać na blaszce do pieczenia. Jajko rozbełtać, dodać koperek i starty czosnek. Posmarować bułeczki i odstawić jeszcze na kilka minut aby podrosły. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut, aż będą rumiane
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaprowadzony jest cotygodniowy cykl Wypiekanie na śniadanie . W końcu i ja postanowiłam dołączyć do blogerów biorących udział w akcji. W tym tygodniu pieczemy bułeczki maślane z kruszonką. Przepis na bułeczki został podany i według tego przepisu pieczemy. Ja nie miałam ekstraktu waniliowego użyłam więc domowego cukru waniliowego i dodałam troszkę więcej mleka. Bułeczki wyszły bardzo smaczne, mięciutkie i oczywiście zajadaliśmy(...)sklepu się chowają i na stałe zagoszczą w mojej liście wypieków. I zachęcam tych którym nie po drodze z ciastem drożdżowym, na pewno Wam się udadzą. Spróbujcie bo bułeczki są na prawdę pyszne. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniTakie mięciutkie, puszyste bułeczki maślane na pewno zasmakują Waszym domownikom. Możecie upiec je na śniadanie albo podwieczorek. Dzieci chętnie wezmą je do szkoły. Dobre są zarówno same jak i posmarowane świeżym masłem albo dżemem. My zjedliśmy je z kwaskowymi powidłami mirabelkowymi - było przepysznie! Lubię piec drożdżówki bo ręczne wyrabianie ciasta mnie relaksuje a potem zapach podczas pieczenia wypełnia cudownym aromatem(...)cały dom. Domownicy bardzo lubią drożdżowe ciasta więc wszyscy są zadowoleni. Takie bułeczki można też upiec z nadzieniem - do środka każdej formowanej bułeczki wystarczy włożyć łyżeczkę powideł albo uduszonych jabłek a potem albo posypać kruszonką, albo upiec bez niej a po wystudzeniu posmarować lukrem. Są takie dobre, że u mnie znikają jeszcze ciepłe. Dzisiejsze bułeczki upiekłam w ramach kolejnej odsłony
Smaczna PyzaŚwieże cieplutkie chrupiące bułeczki na śniadanie to rozkosz jak dla mnie. Do tego dżem własnej produkcji i jestem w niebie. Tak bardzo zachciało mi się domowego pieczywa, że nie mogłam się oprzeć, żeby nie upiec. Pracy przy pieczeniu niewiele, a zachcianka spełniona. Z podanej porcji wyszło mi 13 średnich bułek. Może i Wy skusicie się na śniadaniowe bułeczki. Składniki(...)ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1-2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu ponownie zagnieść ciasto , zrobić wałek, podzielić na części i z każdej uformować bułeczkę. Mi wyszło 13 bułeczek. Na blaszce wyłożonej papierem ułożyć bułki w odstępach. Przykryć ściereczką i ponownie poczekać aż wyrosną (20 minut) Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni
O kuchni z uczuciemBułeczki z dodatkiem rodzynek są idealne na kolację lub śniadanie. Można je zajadać same lub posmarowane ulubionym dżemem czy masełkiem. Do tego kubek mleka lub kakao i jedzonko palce lizać. Przepis dostałam od koleżanki ale znalazłam go również na blogu mojewypieki.com . składniki: 1 kg mąki pszennej 150 g masła 500 ml letniego mleka 50 g świeżych drożdży pół łyżeczki(...)miarę równe porcje u mnie mniej więcej o wadze 100g. Z każdej porcji ciasta uformować ładną gładką kulkę, starając się aby nie było rodzynek na wierzchu. Gotowe bułeczki ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Mi wyszło 19 sztuk. Odstawić na ok 20-30 minut aby bułeczki podrosły. Gdy bułeczki podrosną posmarować je rozbełtanym jajkiem z mlekiem. Wstawić
Monia miesza i gotujepieczemy drożdżówki wg tego przepisu...ten przepis czekał u mnie w kolejce do wypróbowania od dawna...ale zawsze było jakieś ale...no.. i w końcu bułeczki są...moje są z dżemem wiśniowym, ale to bez znaczenia jakie nadzienie damy do środka, bo bułeczki są pyszne.. Razem ze mną bułeczki piekły... 0,5kg mąki pszennej 1 szkl(...)wykroić z niego prostokąty o wielkości 10x14cm. Naciąć paski na 1/3 długości prostokątów i nałożyć nadzienie. Zamknąć po bokach aby dżem się ze środka nie wydostał i zwinąć. Bułeczki układać na papier do pieczenia i smarujemy roztrzepanym białkiem lub lukrem (cukier puder i 3 łyżki wody) i wstawić do pieczenia na 25 min w temp. 180 stopni
Moje domowe kucharzeniekilka przypominajek z zeszłego roku, które warto było odświeżyć. Na komputerze zalega cała masa przepisów, które czekają na publikację. Ten przepis to taki must have jesieni. Bułki z dynią. Bułeczki pełnoziarniste z dodatkiem puree z dyni piżmowej, posypane czarnuszką. Pyszny początek dnia. Podane jeszcze ciepłe ze smażonymi bananami i figą z dodatkiem masła orzechowego. Czysta rozpusta! Takie poranki lubię! Zapraszam(...)już pod sam koniec wyrabiania ciasta. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę. Ciasto podwoi swoją objętość. Uformuj z małych kuleczek bułeczki i ułóż na blaszce. Odstaw na 20 minut. W tym czasie bułeczki wyrosną. Natnij je nożem. Posyp czarnuszką Wstaw do nagrzanego piekarnika. Temp. 200 stopni C. Czas
SMYKWKUCHNIWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Drożdżowe bułeczki z nadzieniem z twarożku z dodatkiem białej czekolady i malin. Upiekłam je już jakiś czas temu ale dopiero teraz doczekały się publikacji. Bardzo nam smakowały i zostały zjedzone w tempie ekspresowym. Bułeczki podałam na talerzu z serii New Hollis Gold od Porcelana Bogucice . Post(...)Drożdżowe bułeczki z malinami i białą czekoladą pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujepaździernikowej piekarni Amber - wytrawne drożdżowe bułeczki. Przepis Piekarni wybrała Ala z bloga nie-ład mAlutki . a przepis pochodzi z książki Elizy Mórawskiej O chlebie . Bułeczki mają chrupiącą skórkę i miękki środek. Ciasto zagniatałam w robocie, nie było lepiące, dobrze się formowało. Bułki w piekarniku, mimo wcześniejszego spłaszczenia, wyskoczyły do góry. Tak więc być(...)płatkach. Ale można użyć ulubionych dodatków. Uzupełnienie: Jedna z blogerek piekących drożdżówki zwróciła uwagę, że dla niej to bardziej bułki niż drożdżówki. Ma rację! Moje to również bardziej bułeczki z wytrawnymi dodatkami niż klasyczne drożdżówki. Nie zwróciłam na to uwagi, gdyż cały czas myślałam o moim wyrobie jak o bułkach, co z reszta widać po wpisie (używam określenia bułka
Stare GaryBardzo dobre bułeczki przyrządzane w troszkę nietypowy sposób, bo prawdę mówiąc są gotowane (duszone??). Ale nie na parze, tylko w słodkim mleku z masłem. Polecam bardzo wypróbować przepis, bo bułeczki wychodzą pyszniutkie- miękkie, pulchniutkie a za sprawą parującego w trakcie gotowania sosu- nie suche. Od spodu lekko nasiąkają słodkim sosem. Malinowe nadzienie zapachem i smakiem dopełnia całości:) Można polać(...)rozpuszczenia cukru. Wyłączyć palnik. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę. Odkrawać równe kawałki. Na środku każdego zrobić lekkie wgłębienie, włożyć kilka malin i posypać 1/2 łyżeczki cukru. Sklejać bułeczki i układać sklejeniem w dół. Zostawić do porośnięcia na 15 minut. Naczynie z mlekiem postawić na małym ogniu i układać kluseczki zostawiając małe odstępy od siebie. Przykryć
Maślane ciasteczkooknami jesień i mgła, a ja miałam ochotę na świeże bułeczki śniadaniowe – prosto z piekarnika. Niedawno przygotowałam kilka słoiczków suszonych pomidorów, więc postawiłam na włoskie smaki. Suszone pomidory, czarnuszka, mieszanka włoskich ziół i czosnek niedźwiedzi – te trzy ostatnie to niezwykle aromatyczne przyprawy od Kotányi. Przepis jest naprawdę prosty – wystarczy kilka składników i bułeczki gotowe. Zaskoczcie swoją rodzinę(...)przygotujcie bułeczki z czarnuszką, ziołami i czosnkiem niedźwiedzim. Czytaj dalej... Artykuł Bułeczki z czarnuszką, ziołami i czosnkiem niedźwiedzim pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakusłodkożerców jest wersja wyłącznie z jabłkami i z kruszonką. Ci którzy lubią smaki słodko-kwaśne pewnie wybiorą wersję z marmoladą z pigwowców, a wysokociśnieniowcy być może sięgną po bułeczki z konfiturą z aronii . Składniki: Ciasto 500 g mąki pszennej typ 480 2 małe jajka 7 g drożdży suszonych 2 łyżki masła lub margaryny czubata łyżka cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego(...)łyżeczkę marmolady, a wokół kawałki jabłek, c) łyżeczkę-dwie konfitury, a wokół kawałki jabłek. Odstawić bułeczki do lekkiego wyrośnięcia na ok. kwadrans. Niektóre bułeczki posypałam kruszonką (składniki kruszonki roztarłam w rękach i ulepiłam z nich małe kawałki/okruchy). Piec w temp. 180 stopni ok. pół godziny
Weekendy w domu i ogrodzie