blogu. No nic, będę musiała je zrobić jeszcze raz :) Pieczywo w USA mi strasznie nie smakuje, dlatego postanowiłam piec swoje własne, stąd dzisiejszy wpis. Są to moje pierwsze bułeczki, może nie są jeszcze idealne, ale proste w przygotowaniu. Z czasem się nauczę robić idealne pieczywo :) Nie jest to na pewno ostatni przepis na bułeczki, następnym razem będę chciała zrobić razowe(...)tylko mam problem ze znalezieniem odpowiedniej mąki. BUŁKI PSZENNE (składniki na 10 małych bułeczek) - 500 gram mąki pszennej - 50 gram (pół kostki) świeżych drożdży lub 7 gram drożdży suchych - 2 łyżeczki cukru - 200 ml ciepłego mleka - łyżeczka soli - 1 jajko - 20 gram masła lub oleju DROŻDŻE ŚWIEŻE: Mleko podgrzać do temperatury około 40-50 stopni. 50 ml ciepłego mleka
Zgrabne Gotowanietypu nutella albo powideł. Też będzie pysznie;) Z przepisu na struclę można również upiec drożdżówki. Polecam również przepisy na inne drożdżowe wypieki: Plecionki z powidłami i orzechami Orzechowe bułeczki z kremem a la cinnabon Drożdżowe roladki z kremem orzechowym Bułeczki z młodą kapustą Domowe lubelskie cebularze Strucla z orzechami Jagodzianki z migdałową kruszonką Jagodzianki z kruszonką(...)Bułeczki z jabłkami i kruszonką Drożdżówki z truskawkami i migdałową kruszonką Strucla z serem i żurawiną Składniki: 300g mąki 15g drożdży 1/3 szklanki cukru 2 jajka M 150ml mleka 50g masła 1 łyżeczka esencji waniliowej nadzienie: 300g twarogu półtłustego1 jajko M 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka budyniu śmietankowego lub mąki ziemniaczanej garść żurawiny albo rodzynków płatki
Obiad gotowySkładniki na 12 bułeczek: 500g mąki orkiszowej typ 630 + do podsypania 300ml ciepłej wody (nie gorącej!) 1 łyżka oliwy z oliwek (ok. 10ml) 1 łyżeczka cukru (ok. 5g) 1 lekko czubata łyżeczka soli (ok. 7g) 1 opak. suchych drożdży (7g) 2 łyżeczki nasion siemienia lnianego (ok.10g) - można pominąć 50ml mleka (u mnie(...)zostawiam w ciepłym miejscu na około 30 min do wyrośnięcia. 8. Pod koniec wyrastania nagrzewam piekarnik do 200 stopni z termoobiegiem. 9. Za pomocą pędzelka smaruję bułeczki mlekiem, tak aby przykleiły się do nich nasiona. Nie jest to konieczne, jeśli wolisz upiec bułki bez nasion, ale bez tego mniej się zarumienią. 10. Od razu do posmarowaniu mlekiem
Vroblewska-fitlifesporo kardamonu. Jeśli wolicie ten wariant to wybierzcie przepis na semla z marcepanem . Osobiście jestem wielką fanką szafranu i dlatego w tym roku postanowiłam wykonać ten deser, używając szafranowych bułeczek. Masa marcepanowa to słodkie nadzienie w tym wypieku i koniecznie musi być go dużo. Lubię doprawić marcepan amaretto lub rumem. Marcepan to utarte migdały z cukrem pudrem i gorzkimi migdałami(...)ciasto w kopertę i odczekać 10 minut. Podzielić ciasto na 8 kawałków około 120 g i uformować 8 okrągłych bułek i ułożyć je wodstępach, na blaszy wyłożonej pergaminem. Przykryć bułeczki ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut. Nastawić piekarnik na 200ºC na termoobieg. Wstawić szafranowe bułki i piec przez 12 – 15 minut na złoty kolor
codojedzeniaPampuchy czyli drożdżowe bułeczki na parze. Są one znane również pod nazwami buchty, parowce, a także parowańce. Są szybkie, proste do przygotowania. Parowańce przygotowywane są na parze i robione z uniwersalnego ciasta drożdżowego. Każdy chyba zna ten klasyczny przepis na ciasto drożdżowe. Pampuchy możemy podawać zarówno w wersji słodkiej ze słodkimi dodatkami oraz owocami, ale również na słono. Bułeczki(...)pary wodnej. Parowańce, które aktualnie nie są gotowane na parze polecam włożyć do lodówki, w przeciwnym razie ciasto może Wam przerosnąć i nie będą one już takie smaczne. Drożdżowe bułeczki to klasyka ciasta drożdżowego, mają uniwersalny smak. Możecie je podać polane na przykład syropem klonowym, albo miodem. Podać posypane makiem, albo polane jogurtem naturalnym i podane z owocami. Można tutaj
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!sosie, potem, gdy jest już bardzo miękka, mięso szarpane jest na włókna, a całość wymieszana w niezwykle smakowitą całość. Tak przygotowane idealnie nadaje się do faszerowania kanapek, burgerów albo bułeczek bao. Przepis na szarpaną kaczkę Składniki: 2 nogi z kaczki, 2 piersi z kaczki , 2 cebule, 3-4 ząbki czosnku, około 2 cm kawałek świeżego imbiru, sos sojowy, 4 łyżki(...)skórką poszarp – można to zrobić na przykład przy pomocy dwóch widelców. Następnie wymieszaj z wytworzonym sosem własnym i sosem chili. Tym razem szarpaną kaczkę podaliśmy z domowymi bułeczkami bao – tu przepis . Rada: mięso można doprawić także mielonym kuminem i szczyptą cynamonu. Artykuł Szarpana kaczka. Mięciutkie i konkretnie doprawione mięso do bułeczek bao, tortilli albo burgerów. PRZEPIS pochodzi
Kulinarna PolskaMyślałam już jakiś czas o pysznym śniadaniu, takim z pyszną kawą czy czekoladą a do tego jakieś szybkie i pyszne bułeczki. Pomysł przyszedł podczas przeglądania neta, tu zobaczyłam, tam podejrzałam i znalazłam przepis z rodzinnego archiwum na bułki z twarogiem. Bułeczki są przepyszne, pulchniutkie, delikatne, lekko słodkawe a więc idealne z czekoladą o której marzyłam. A dzięki uprzejmości sklepu Venossa.pl(...)takową mogłam ugotować. U mnie jest to czekolada gorzka, przepyszna z mnóstwem Mg na lepszą połowę dnia. Do bułeczek użyłam miodu również ze sklepu Venosa.pl, szybka dostawa, pyszne produkty a mają ich nie mało. Polecam sklep Venosa.pl Bułki serowe, polecam gorąco i zapraszam do stołu. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieOdrywane bułeczki czosnkowe Pieczywko przygotowuje się łatwo i szybko, ale równie prosto się je odrywa i zajada. Bułeczki są lekkie i puszyste, świetnie pasują do dań z grilla lub jako dodatek do zup czy sałatek. Można je także zjadać bez niczego, jako pyszna przekąska. Składniki: 400g mąki 30g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 30ml oleju(...)najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Odrywane bułeczki czosnkowe – świetne do grilla i nie tylko pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemWspólne październikowe wypiekanie, nocne drożdżowe bułeczki na maślance z makiem, sezamem i pestkami dyni W październikowej piekarni Amber przepis na bułeczki których nie trzeba długo wyrabiać. Wystarczy wymieszać składniki w misce, przykryć i zostawić na kuchennym blacie do rana. Drożdże, których co ciekawe jest bardzo mało przez noc wykonają za nas prawie całą robotę. Rano podzielimy ciasto na porcje(...)wrzucimy do nagrzanego piekarnika. Na śniadanie będziemy mieli ciepłe i świeże bułeczki. P rzepis z drobnymi zmianami podaję za Zorrą – zamiast siemienia lnianego dodałam niebieski mak . Składniki 1,5 g świeżych drożdży 240 g zimnej maślanki 60 g mąki żytniej razowej 2000 240 g mąki pszennej typ 500 20 g pestek dyni 10 g nasion sezamu 10 g maku
Tajemnice SmakuDomowe bułki nie mają sobie równych i nie ma nic lepszego od zjedzenia takiej jeszcze ciepłej bułeczki z masełkiem, a przygotowanie takich bułek jest naprawdę proste, spróbujcie...;) Składniki na około 12 bułek zaczyn: 20 g drożdży 300 ml ciepłego mleka 1 płaska łyżeczka cukru ciasto: 400 g mąki pszennej typ 750 100 g mąki żytniej typ 720 1 łyżeczka soli(...)jajko kl L (1 łyżeczka jajka ująć do posmarowania bułek) 60 g masła roztopionego 1-2 łyżki mleka do posmarowania bułek sezam na wierzch bułeczek 1. Z drożdży, cukru, ciepłego, ale nie gorącego mleka tworzymy zaczyn i odstawiamy do podrośnięcia. 2. Do miski dajemy obie mąki, sól oraz jajko (pamiętając co ujęciu odrobiny do posmarowania). Gotowy, wyrośnięty rozczyn wlewamy
Gotowanie...to proste !Takie bułeczki są bardzo proste o przygotowania, nadziać możemy je dowolnym dżemem, marmolada czy konfiturą, u mnie domowy dżem brzoskwinia z żółta śliwką <--klik i co najprzyjemniejsze są małe i bardzo przyjemnie się je zjada ;) Składniki na 14 bułeczek: 2 szkl mąki pszennej 1/3 szkl cukru 1 jajko kl M 1/2 szkl ciepłego mleka 20 g masła roztopionego(...)rozwałkujemy na placuszki i nakładamy po łyżeczce dżemu i dobrze zalepiamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 3. Następnie odstawiamy blaszkę na około 20 minut do podrośnięcia. 4. Bułeczki po wyrośnięciu pieczemy w 190 stop. przez 20 minut do zrumienienia
Gotowanie...to proste !