Znam jeden, świetny, niezastąpiony sposób. Świeżym pieczywem! Cudowny zapach będzie utrzymywał się w domu do obiadu, a Ty na śniadanie zjesz pyszne, ciepłe bułeczki. Przepis pochodzi z bloga W winogronowym gaju. Do dzieła. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1 opakowanie suchych drożdży 1 szklanka ciepłej wody 55g masła 1 jajko 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki miodu (użyłam miodu akacjowego(...)mąkę, sól i wyrabiamy ręcznie. Z wyrobionego ciasta formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Bułeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp 180stopni C przez ok 20-25 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i jeszcze przez chwilę pozostawiamy w nim bułki
Brzuszki Łakomczuszkisądziłam że ogarnie mnie Jamie-mania, a jednak. Bardzo polubiłam jak łączy smaki. No to wyobraźcie sobie: kokosowe bułeczki, kurczak w sosie hosini z grzybami, marynowany różowy imbir, pikle ogórkowe z sosem sojowym, octem różowym i ziarnami kolendry, prażony sezam... Mmm, jeszcze umieram. Składniki: puszka mleczka kokosowego (400ml) mąka pszenna (2 puszki po mleczku) 1 łyżka proszku do pieczenia(...)dobrze wyrobione dzielimy na 8 części, każdą z nich wsadzamy do podwójnej papilotki i gotujemy na parze (Jamie pisał o ok. 10 min jednak moim zdaniem to za krótko - bułeczki były surowe, pozostaje test suchego patyczka). Oczyszczamy piersi i kroimy w drobne kawałki, kroimy grzyby, łączymy z hoisin, sokiem z 0,5 limonki, solą pieprzem. Kroimy brokuły na nieduże kawałki
Brzuszki Łakomczuszkiświeżego tymianku, którego ziołowy aromat świetnie wpasowuje się do różnych deserów. Dodatkowym plusem dzisiejszych pulchnych wypieków jest ich żółtawa barwa, którą uzyskałyśmy poprzez dodatek szafranu i szczypty kurkumy! Bułeczki nie zaliczają się do bardzo słodkich i mdłych, słodkość jest w nich zrównoważona - pasują idealnie do ciepłego lub zimnego mleka. Można je przyrządzić w wersji innej, np. piernikowo- korzennej z powidłami(...)śliwkowymi lub wraz z dodatkiem sezonowych, świeżych owoców lub ulubionych konfitur jako nadzienie! Wszystko zależy od Was, jest to jedynie nasza wersja, ZAPRASZAMY! (; Składniki (na 8 bułeczek) : 25g świeżych drożdży lub 7g (opakowanie) drożdży suszonych typu instant 500g mąki pszennej, tortowej + 2/3 łyżki do rozczynu 3/4szkl. ciepłego mleka + 0,5 szkl. do rozczynu 60g cukru
Symfonia Smakówlicząc czasu wyrastania a domowe bułki są lepsze nic sklepowa wata. Jeśli jeszcze sami ich nie piekliście to najwyższa pora spróbować :) Znajdziecie u mnie przepisy na różne rodzaje - bułeczki pszenne z sezamem , bułeczki orkiszowe z orzechami , bułeczki z parmezanem i cebulką , bułeczki ziołowo - czosnkowe , czy bułeczki murarki pełnoziarniste z serkiem ... ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaPrezentuję Wam dzisiaj przepis na bułeczki drożdżowe z parówkami. Bułeczki te są bardzo smaczne i łatwe do zrobienia. Będą idealne jako przekąska lub lunch do szkoły lub pracy. Tym z Was, którzy kręcą nosem na parówki, proponuję zamienić je na ulubioną kiełbasę lub małe pulpety. Składniki: 12 parówek 500 g maki pszennej szczypta soli 1 jajko 25 g świeżych drożdży(...)równych plastrów i ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem. Plastry układać w kształcie kwiatków. Patrz film. Bułki odstawić do ponownego wyrośnięcia na 15 – 20 minut. Utworzone w ten sposób bułeczki posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.` Piec w nagrzanym piekarniku na 180°C przez 20-25 minut. Funkcja piekarnika: góra-dół. Gotowe bulki wystudzić na kratce. Smacznego! Jeśli
Pani M - kuchnia smakowitatrzy tygodnie Wielkanoc, dlatego dziś mam dla Was pomysł na święta. Pyszne lekko słodkie bułeczki w kształcie zajączków, idealne na wielkanocny stół czy do koszyczka. Składniki: ok 500 g mąki pszennej 1 szklanka ciepłego mleka 1/4 łyżeczki soli 30 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 1 jajko 40-50 g rozpuszczonego masła dodatkowo 1 jajko + łyżka mleka do posmarowania(...)bułeczek Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiać, zrobić dołek, wkruszyć drożdże, dodać ciepłe mleko i cukier, lekko zamieszać i odstawić na 10 minut pod przykryciem. 2. dodać sól, jajko, roztopione masło i wyrobić mikserem z hakami, gotowe ciasto odstawić na 30 minut pod przykryciem. 3. Ciasto podzielić na 16-18 kawałków, z każdego kawałka oderwać małą kulkę (na ogonek
Kuchnia domowa AniPrezentuję Wam dzisiaj przepis na bułeczki drożdżowe z parówkami. Bułeczki te są bardzo smaczne i łatwe do zrobienia. Będą idealne jako przekąska lub lunch do szkoły lub pracy. Tym z Was, którzy kręcą nosem na parówki, proponuję zamienić je na ulubioną kiełbasę lub małe pulpety. Składniki: 12 parówek 500 g maki pszennej szczypta soli 1 jajko 25 g świeżych drożdży(...)równych plastrów i ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem. Plastry układać w kształcie kwiatków. Patrz film. Bułki odstawić do ponownego wyrośnięcia na 15 – 20 minut. Utworzone w ten sposób bułeczki posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.` Piec w nagrzanym piekarniku na 180°C przez 20-25 minut. Funkcja piekarnika: góra-dół. Gotowe bulki wystudzić na kratce. Smacznego! Jeśli
Pani M - kuchnia smakowitaPrezentuję Wam dzisiaj przepis na bułeczki drożdżowe z parówkami. Bułeczki te są bardzo smaczne i łatwe do zrobienia. Będą idealne jako przekąska lub lunch do szkoły lub pracy. Tym z Was, którzy kręcą nosem na parówki, proponuję zamienić je na ulubioną kiełbasę lub małe pulpety. Składniki: 12 parówek 500 g maki pszennej szczypta soli 1 jajko 25 g świeżych drożdży(...)równych plastrów i ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem. Plastry układać w kształcie kwiatków. Patrz film. Bułki odstawić do ponownego wyrośnięcia na 15 – 20 minut. Utworzone w ten sposób bułeczki posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.` Piec w nagrzanym piekarniku na 180°C przez 20-25 minut. Funkcja piekarnika: góra-dół. Gotowe bulki wystudzić na kratce. Smacznego! Jeśli
Pani M - kuchnia smakowitakuchnia podkarpacka Lokalizacja: Sporne, gmina Korczyna, powiat krośnieński Kapuśniaczki to jeden z tych tradycyjnych wypieków, które są równie popularne, co różnorodne. Z pozoru sprawa jest prosta – kapuśniaczki to małe bułeczki w cienkim cieście, wypełnione nadzieniem z kapusty kiszonej. Jeśli jednak przyjrzymy się różnym przepisom, okazuje się, że różnice są spore. Choćby sama kapusta. Ugotowana, a później podsmażona kapusta przygotowywana jest(...)takie tradycje, gdzie kapustę odciska się dokładnie z soku i długo gotuje, żeby potem doprawić ją solą, pieprzem i odrobiną cukru. Podobnie jest z ciastem. Dla jednych kapuśniaczki to bułeczki z delikatnego, lekko słodkiego drożdżowego ciasta, a w innych regionach farsz z kapusty zawija się w ciasto krucho-drożdżowe przyozdobione kminkiem. Różne są też sposoby formowania kapuśniaczków. Mogą to być
Trzeci talerzPrzedstawiam Wam dzisiaj propozycje doskonałą dla wszystkich fanów domowego pieczywa. Kolejny już przepis z serii “domowa piekarnia”, tym razem na przepyszne bułeczki razowe ze słonecznikiem, którą znikną w mgnieniu oka! ;) Przepis ten (wraz ze zdjęciami) jest zdecydowanie jednym z najdłużej oczekujących na publikację w historii bloga! Mimo, że bułeczki te robiłem już wielokrotnie to ... Artykuł Szybkie bułeczki razowe
Pogotujmy.plCynamonowe bułeczki z solonym karmelem, czyli absolutna R E W E L A C J A! I nie przesadzam tutaj ani trochę! Moje absolutne odkrycie ostatnich czasów. Idealnie mięciutkie bułeczki z cynamonowym środkiem, polane dodatkowo obłędnym solonym karmelem. Zapewniam, że ten smak Was pokona i jak spróbujecie jedną, zjecie zdecydowanie więcej niż planowaliście. Polecam więc ... Artykuł Cynamonowe bułeczki z solonym
Pogotujmy.plbloga. Do tego potrzeba zdjęć, a za pierwszym razem nie udało mi się ich zrobić, gdyż ładniejsze wypieki zostały zamrożone, czekają na przyjazd Rodzinki z UK. Za drugim razem bułeczki wyszły płaskie i nieco za ciemne. Dopiero trzecie pieczenie zakończyło się sukcesem, bo drożdżowe bułeczki z porzeczkami i serem były złociste, okrągłe, pulchniutkie – wręcz idealne do zdjęć. Co mnie(...)oraz cukrem. Wykonanie Wyrośnięte ciasto drożdżowe odgazować, po czym część wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Dużym kubkiem wykrawać koła, na środku każdej bułeczki dnem mniejszej szklanki zrobić wgłębienie. Nałożyć w nie porcję nadzienia serowego oraz przygotowanych owoców. Drożdżówki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując dość duże odstępy. Przykryć ściereczką, odstawić
niecodziennikparyOceń ten przepis Znakomite keto jagodzianki bez glutenu i cukru. Przepyszne słodkie bułeczki z dużą ilością jagód i czekoladowym lukrem. Bardzo łatwe i szybkie do przygotowania – zawsze wychodzą! Idealny pomysł na odżywcze śniadanie, posiłek na wynos lub deser! Dzięki wyższej zawartości błonnika jagodzianki są niesamowicie sycące. Polecam także inny przepis na jagodzianki. Składniki – keto jagodzianki bez glutenu(...)dociskając dnem wilgotnej szklanki). Brzegi powinny być wysokie, żeby nie wypływał farsz. Następnie wgłębienia wypełnić jagodami i piec przez 30-35 minut w temperaturze 180°C (termoobieg), pilnując by bułeczki nie przypiekły się za bardzo. Gotowe drożdżówki wystudzić na kratce. W tym czasie przygotować polewę rozpuszczając białą czekoladę ze śmietanką. Następnie bułeczki polać czekoladą i odstawić do zastygnięcia
Ola la LCHFZawsze w to co robię wkładam całe swoje serce. Nie uznaję bylejakości. A drożdżowe, co już podkreślałam tyle razy uwielbiam wypiekać. Tym razem mam dla Was recepturę na pyszne bułeczki z dodatkiem płatków jaglanych błyskawicznych i pełnoziarnistych. Bułeczki wyszły mi bardzo chrupiące i bardzo pachnące. Idealne na śniadanie czy kolację. Upieczcie takie. Jest to prosta receptura, więc udadzą się każdemu(...)odchodziło od ręki. Następnie przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 3. Do pieczenia: Wyrośnięte ciasto dzielimy na osiem równych części i formujemy okrągłe bułeczki, układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawiamy jeszcze na kilka minut żeby się ,,napuszyły''. Po tym czasie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami jaglanymi. 4. Pieczenie i podanie
Izabelawkuchnisezonie jagodowym nie może zabraknąć jagodzianek. Pyszne mięciutkie bułeczki, wypełnione jagodami, posypane kruszonką i polane lukrem. Czego można chcieć więcej..... Powiem tylko, że zdecydowanie, są to najlepsze jagodzianki jakie do tej pory zrobiłam. Na drugi dzień, smakują tak samo dobrze jak po upieczeniu. Składniki: 350 g. mąki pszennej 150 g. ciepłego mleka 3 pełne(...)przełożyć na stolnicę. Podzielić na 9 równych części. Następnie spłaszczyć dłonią na placki. Na każdy placek wyłożyć pełną łyżkę jagód, a następnie skleić jak pieroga. Uformować bułeczkę i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia sklejeniem do dołu. Wygodnie nadziewa się bułki, układając placek ciasta na filiżance, tak jak na zdjęciu wyżej. Uformowane
Agusiowe smakołyki