bułeczki - 9699 przepisów (strona:154/647)

DYNIOWE BUŁECZKI GOTOWANE NA PARZE 99

Mięciutkie i sprężyste bułeczki dyniowe ugotowane na parze. Idealne na śniadanie lub kolację. Najsmaczniejsze od razu po przygotowaniu z dodatkiem śmietany, cukru pudru lub miodu. Można je przechowywać przez kilka dni w lodówce i odgrzać na parze jak nasze pampuchy. Są bardzo zdrowe i szybkie do przygotowania, więc będą często gościły na moim stole. Moje chłopaki się nimi zajadają(...)zresztą również. Przepis zaczerpnięty od Annco DYNIOWE BUŁECZKI GOTOWANE NA PARZE 60 g puree z dyni 90 g wody 3/4 łyżeczki suszonych drożdży 250 g mąki pszennej 25 g cukru pudru 10 g oleju lub oliwy 1 łyżka czarnego sezamu Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, puree z dyni, sezam i olej. W letniej wodzie rozpuścić drożdże i dodać

Pieguskowa Kuchnia
DROŻDŻÓWKI Z SEREM I OWOCAMI 149

miejsce na nowe zbiory z działeczki. Bardzo lubię ciasto drożdżowe i zauważyłam, że ostatnio ciągle mam na nie ochotę. Lubię łączyć drożdżowe z białym serem w różnych kombinacjach: jako bułeczki drożdżowe, paluchy z serem czy różyczki drożdżowe . Dzisiaj zapraszam Was na odrywane bułki drożdżowe z białym serem i jagodami oraz malinami. Wspomnienia lata! DROŻDŻÓWKI Z SEREM I OWOCAMI /przepis Marta(...)drożdżowego. Każdy pasek ciasta z serem i owocami w środku pokroić na 8 części. Blaszkę o wymiarach 25×40 cm wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć blisko siebie bułeczki. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 30-45 minut. Piec w 200 stopniach przez 25-30 minut, aż bułeczki się ładnie zrumienią. Upieczone i przestudzone posypać cukrem pudrem

Pieguskowa Kuchnia
Śmetankowe drożdżówki z budyniem i truskawkami. 211

truskawki to i drożdżówki :) Te muszę przyznać wyszły mi dziś wyśmienite , dlatego dziele się z wami przepisem. Składniki : 3 szklanki mąki ( 500g) + 2-3 łyżki do podsypywania przy formowaniu bułeczek. 1/3 szklanki cukru (70g) 4 łyżki oleju pół szklanki ciepłego mleka 200 ml śmietany 12 % 1  opakowanie drożdży instant (suszonych ) 1 jajko szczypta soli Nadzienie 1 opakowanie budyniu waniliowego(...)kulkę ułożyć na blaszce do pieczenia ,a następnie po środku bułki zrobić wgłębienie na nadzienie. Odstawić znów na kilkanaście minut do wyrośnięcia.     Do każdej bułeczki nałożyć po łyżeczce budyniu i kilka kawałków truskawek . Piekarnik nagrzać do 190'C. Bułeczki piec ok 15 min do zrumienienia, Jeszcze ciepłe obsypać cukrem pudrem . Smacznego :) Polecam

Malinowa Kawiarenka
Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem. 120

kawałki i wrzucamy na patelnię. Dolewamy wodę i wsypujemy cukier. Co jakiś czas mieszamy, smażymy aż rabarbar zmięknie a syrop zgęstnieje. Ciasto wykładamy na stolnicę, formujemy małe okrągłe bułeczki. Następnie dno kubka lub szklanki "zamaczamy" w mące i stawiamy na bułeczce, mocno dociskając aby zrobić wgłębienie jednak nie uszkadzając dna bułki. We wgłębieniu układamy porcje rabarbaru. I tak do wykorzystania(...)składników. Wszystkie składniki kruszonki mieszamy ze sobą i rozdrabniamy do konsystencji piasku. Posypujemy każdą bułeczkę po wierzchu. Pieczemy do złotego koloru w 180C. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Pan de sal - filipińskie bułeczki 146

filipińskie bułeczki przywiezione na Filipiny przez hiszpańskich lub portugalskich piekarzy, różne źródła różnie podają. Bułeczki są bardzo chrupiące na zewnątrz i bardzo mięciutkie wewnątrz. Ciasto jest bardzo plastyczne i nie uciążliwe w wykonaniu. Idealnie smakują na śniadanie ale i na kolację, super na śniadanie do pracy czy szkoły, polecam. Bułki mają nietypowy sposób wykonania, bardzo prosty, dzięki któremu są jeszcze(...)bardziej puszyste. Pan de sal - filipińskie bułeczki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Recenzja książki Poznaję świat i kropka ... a takze przepis na pyszne bułeczki z truskawkami. 163

poruszają skrzydłami.... Na końcu książki natomiast znajdziemy CIEKAWOSTKI. Tam opisane są wszystkie ważne rzeczy które należy zapamiętać. Po przeczytaniu zapraszam do przygotowania pysznych drożdżówek - "kropeczek" z truskawkami. Bułeczki kropeczki. Składniki; 50 dag mąki pszennej 3/4 szkl. ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 5 dag cukru 2 jajka 7 dag rozpuszczonego masła Kruszonka; 2 łyżki cukru kryształu 2 łyżki mąki pszennej(...)łyżka twardego masła Nadzienie truskawkowe; 30 dag truskawek 2-3 łyżki cukru (lub więcej) 2 łyżeczki cukru żelującego 1 jajko do posmarowania bułeczek Przygotowanie; Mleko podgrzewamy, do miski przesiewamy mąkę, w środku robimy wgłębienie, wsypujemy do niego cukier a także kruszymy drożdże. Zalewamy ciepłym mlekiem. Delikatnie po wierzchu oprószamy mąką. Odstawiamy aż drożdże urosną. Następnie mieszamy łyżką, dodajemy jajka

Radość kipiąca uśmiechem.
Bułeczki śniadaniowe z szynką. 177

Witajcie Kochani. Dziś mam dla Was przepis na pyszne, puszyste bułeczki drożdżowe, nadziane szynką i prażoną cebulką. Bułki idealnie sprawdzą się na pierwsze lub drugie śniadanie, kolację, jako przekąska zabrana na dłuższą wycieczkę lub piknik. Za nadzienie może posłużyć nam smażona cebula, pieczarki, mięso mielone, warzywa, żółty ser lub wszystko zmieszane ze sobą. Jest to świetny sposób na pyszne wykorzystanie(...)resztek. Polecam! Składniki na bułeczki śniadaniowe z szynką: na 16 sztuk CIASTO: 525 g przesianej, pszennej mąki 1 op drożdży instant 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 szklanka ciepłego mleka 1 duże jajko 1 żółtko 115 g roztopionego masła      Mąkę mieszamy z drożdżami, solą, cukrem, dolewamy mleko, dodajemy jajko, żółtko i dokładnie mieszamy. Po wstępnym

Rozpustne gotowanie
Drożdżowe bułeczki z rodzynkami 210

Choroba chorobą ale słodkości muszą być. Lada dzień zbliża się tłusty czwartek i wiele z nas liczy kalorie. Co prawda nie są to pączki ale pyszne bułeczki drożdżowe z rodzynkami. Pomimo mojej diety zjadałam 3 bułeczki, a co mi tam. Bułeczki wyszły pyszne :) Składniki 50 dag mąki 4 dag drożdży 1 szklanka napoju sojowego z wapniem Alpro sante

Kulinarne pyszności Molki
Bułki z siemieniem lnianym 162

Wczoraj pisałam, że w taką pogodę nie chcę nawet myśleć o włączeniu piekarnika. A dziś proszę - świeżutkie bułeczki na śniadanie;) Są mięciutkie, puszyste, z charakterystycznym smakiem mielonego lnu. Z wędliną albo na słodko z serkiem i dżemem smakują wyśmienicie! Bardzo nam przypadły do gustu i na stole zagoszczą z pewnością jeszcze nie raz. Przepis nieco zmodyfikowany przeze mnie pochodzi(...)piekarnika wstawić naczynie z gorącą wodą*, żeby utworzyła się para. Bułki wstawić do piekarnika, piec 10 minut, zmniejszyć temperaturę do 180stC i piec jeszcze ok 7-10 minut. Upieczone bułeczki wyłożyć na kratkę, przykryć ściereczką i pozostawić do ostudzenia. Smacznego! *bułeczki pieczemy z parą, dzięki temu ich skórka będzie cienka. Zamiast wstawiania naczynia z wodą można po prostu spryskać piekarnik

Obiad gotowy
Makowczyki 145

Takie uczucia zawsze wzbudza we mnie unoszący się z piekarnika zapach drożdżówek. Ciasto drożdżowe najczęściej kojarzy się nam z dzieciństwem, kiedy to babcia lub mama piekła najlepsze na świecie bułeczki, misternie wyplatała chałki, pieczołowicie układała śliwki i posypywała maślana kruszonką. Takie ciasto ma w sobie niezwykłą moc, potrafi rozchmurzyć nawet najbardziej szary dzień, a jego aromat sprawia, że wszystkie troski(...)Ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30x40cm. Na każdy płat ciasta równomiernie rozłożyć masę makową, zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Pokroić w 5cm kawałki. Bułeczki ułożyć na blasze, każdą po środku przygnieść łopatką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia na ok 40 minut. Wstawić od nagrzanego piekarnika, piec ok. 20 minut

Obiad gotowy
Śniadaniowe bułeczki z pestkami dyni 156

kapuście i wędzonych żeberkach... Albo grochówka. W każdym razie jakaś porządna zupa, żeby pasowała do zimowej aury. I póki tak sobie myślę w międzyczasie, w piekarniku już się rumienią bułeczki na śniadanie. Chrupiące, złociste, z pestkami dyni. Zrobiłam je w kształcie węzełków, ale najprostsze okrągłe też przecież mogą być;) p.s. chęć na szakszukę była większa;) Składniki (na 10 sztuk): ciasto(...)objętość, odgazowujemy go uderzając pięścią, dzielimy na 10 części. Z każdego kawałka ciasta formujemy wałek o długości ok 20-25cm, robimy węzełek, a końce ciasta sklejamy ze sobą. Bułeczki układamy na blasze w sporych odstępach, , wierzch smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem i pestkami dyni, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do napuszenia (ok 40 minut). W międzyczasie nagrzewamy

Obiad gotowy
Bułeczki drożdżowe z soczewicą i suszonymi pomidorami 112

Pomidorowe bułeczki drożdżowe z soczewicą, nadają się na każdą okazję. Na zbliżające się święta mogą być podawane do barszczu, na nadchodzącego Sylwestra jako przegryzka. Smakują najmłodszym, więc będą dobre na wszelakie imprezy karnawałowe, albo poprostu na drugie śniadanie do szkoły. Polecam :) 250 g mąki orkiszowej jasnej 10 g drożdży 0/5 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki soli 100 ml ciepłej wody(...)czosnkiem, solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na długi prostokąt. Rozsmarowujemy na nim farsz. Zwijamy jak roladę i kroimy w ok. 2 cm kawałki, które układamy na […] Artykuł Bułeczki drożdżowe z soczewicą i suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Cebulaczki - bułeczki z duszoną cebulką. 199

Witajcie :) od kilku dni chodziły za mną cebulaczki, no i w końcu dzisiaj zrobiłam. Cebulaczki to pyszne bułeczki z duszoną cebulką i żółtym serem . Do ciasta użyłam mąki Młynomag . Bułeczki można jeść z ketchupem , najlepiej smakuje z  FolWarkiem . Zapraszam :)  Składniki : 3 i 3/4 mąki pszennej luksusowej Młynomag 2 łyżeczki sol 1 łyżeczka cukru 3 łyżki oleju(...)solą, bazylią i pieprzem do smaku, dusić aż cebulą zmięknie. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę  jeszcze raz zagnieść  i podzielić na kilka części w zależności ile chcecie bułeczek, małych czy dużych mi wyszło 5.Z każdego kawałka formujemy kulę, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, w każdym placuszku spodem kubka robimy wgłębienie i wypełniamy

Sama słodycz i szczypta chili
Drożdżowe makowe ślimaczki i nowa, słodka książka od Lidla 196

Dzisiaj pyszne drożdżowe ślimaczki-bułeczki z makiem - przepis z najnowszej książki wydanej przez Lidla - "Kuchnia polska" tym razem autorstwa świetnego cukiernika Pawła Małeckiego. Bułeczki są mięciutkie i aromatyczne :) Zapachniało w domu już prawie jak w Święta! SKŁADNIKI (na około 25 ślimaczków) Ciasto: 320 g mąki tortowej 25 g świeżych drożdży 30 g cukru 125 ml podgrzanego mleka szczypta soli

Moje Kuchenne Rewelacje
Kanelbullar, czyli szwedzkie bułeczki cynamonowe. 186

Dziś upiekłam po raz pierwszy Kanelbullar, czyli szwedzkie bułeczki o zapachu kardamonu, nadziane pachnącym cynamonem. Jakież było moje zaskoczenie, gdy okazały się tak cudownie delikatne, puszyste i bardzo aromatyczne. Od razu skradły nasze serca, dlatego przepis publikuję od razu. Idealne na jesienno-zimowe popołudnia. Bardzo polecam!!! Składniki na Kanelbullar: na około 12 sztuk CIASTO: 375 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki(...)równomiernie smarujemy nadzienie i składamy na pół lub trzy części. Teraz tniemy na równe paski (u mnie 12 sztuk) i zwijamy według instrukcji zamieszczonej na  tym filmie . Gotowe bułeczki układamy na blasze i odkładamy do wyrośnięcia na około 30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. DODATKI: żółtko biała, cukrowa posypka      Wyrośnięte bułeczki

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania