bułeczki - 9699 przepisów (strona:164/647)

Bułeczki drożdżowe z kruszonką 52

stopniowo tłuszcz i wyrabiać, az ciasto połączy sie dokładnie z tłuszczem. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto powiększy swoją objętość formować małe okrągłe bułeczki i układać na prostokątnej blasze posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką., zostawić je w ciepłym miejscu aby jeszcze wyrosły. Gdy zwiększa swoją objętość o 100% posmarować rozmąconym jajkiem i na każdej(...)bułeczce położyć troszkę kruszonki. Połowę bułeczek posypać cukrem kryształem i cynamonem.  Piec w dobrze nagrzanym piekarniki ok 25 minut. KRUSZONKA: masło z mąką posiekać, dodać cukier i razem wszystko rozetrzeć

przepisy- Milki
Bułki filipińskie po polsku 74

mojprzepisna.pl | Bułki filipińskie po polsku ;) Ja wiem że Tłusty Czartek, ja wiem że Walentynki, ale coś normalnego też trzeba jeść, dlatego na śniadanie polecam pyszne bułeczki z mąki pszennej z dodatkiem mąki żytniej. Bułeczki tak posmakowały jednemu „Tadkowi niejadkowi”, że pochłonął 3 bułki na raz, chyba lepszej reklamy nie trzeba. Jest to zmodyfikowana wersja tego oto przepisu . [:Listonic(...)Składniki na 16 małych bułeczek: 2 szklanki mąki pszennej typ 650 lub 750 plus 1/2 szkl do podsypywania 2 szklanki mąki żytniej typ 720 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody 1/4 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 35 gr drożdży świeżych 3 łyżki bułki tartej do obtoczenia Z 1/3 wody, drożdży, 2 łyżek mąki

moj przepis na
Jagodzianki wegańskie 70

mojprzepisna.pl | Jagodzianki wegańskie Bułeczki bardzo podobne do jagodzianek , które są już na blogu, tylko bez mleka krowiego, jaj czy masła, za to z olejem i z mlekiem roślinnym. Podstawowy przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki . U mnie z powodu dużej gromadki z podwójnej porcji, część z jagodami, część z malinami, a część mieszana, domownicy jednogłośnie stwierdzili że jagodzianki najlepsze(...)malinami. Z ciastem pracuje się bardzo fajnie. Polecam wypróbować ten przepis. Składniki na 28-30 bułeczek: 1 kg mąki pszennej tortowej 500-560 ml ciepłego mleka roślinnego, mleko dodawać stopniowo 40 gr drożdży 110 gr oleju (pół szklanki) 110 gr cukru (pół szklanki) 1/2 łyżeczki soli 600-700 gr owoców (można wymieszać ze sobą lub część zrobić z jagodowym farszem

moj przepis na
Nocne bułki z oliwkami 85

przednówku zazwyczaj mam ochotę na zdecydowane smaki. Nie inaczej jest w tym roku. A że nie mija mi ochota na oliwki, więc postanowiłam na weekendowe śniadanie upiec bułeczki z oliwkami. Mają chrupiącą skórkę i miękki środek. Świetnie smakują z twarożkiem lub samym masłem. Składniki (na 10 bułek): Zaczyn 160 g mąki pszennej typ 00 5 g świeżych drożdży(...)pokroić na 10 części. Każdą część delikatnie uformować na kształt prostokąta. Ułożyć od razu na papierze do pieczenia rozłożonym na desce. Przykryć i odstawić na kwadrans do wyrośnięcia. Bułeczki delikatnie zsunąć z papierem na kamień od pieczenia. Piec 8 minut z parą w temperaturze 250 stopni C., a potem wyjąć miseczkę z wodą i piec jeszcze 9 minut w temperaturze

Weekendy w domu i ogrodzie
Bułki filipińskie po polsku 64

mojprzepisna.pl | Bułki filipińskie po polsku ;) Ja wiem że Tłusty Czartek, ja wiem że Walentynki, ale coś normalnego też trzeba jeść, dlatego na śniadanie polecam pyszne bułeczki z mąki pszennej z dodatkiem mąki żytniej. Bułeczki tak posmakowały jednemu „Tadkowi niejadkowi”, że pochłonął 3 bułki na raz, chyba lepszej reklamy nie trzeba. Jest to zmodyfikowana wersja tego oto przepisu . [:Listonic(...)Składniki na 16 małych bułeczek: 2 szklanki mąki pszennej typ 650 lub 750 plus 1/2 szkl do podsypywania 2 szklanki mąki żytniej typ 720 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody 1/4 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 35 gr drożdży świeżych 3 łyżki bułki tartej do obtoczenia Z 1/3 wody, drożdży, 2 łyżek mąki

moj przepis na
Jagodzianki wegańskie 64

mojprzepisna.pl | Jagodzianki wegańskie Bułeczki bardzo podobne do jagodzianek , które są już na blogu, tylko bez mleka krowiego, jaj czy masła, za to z olejem i z mlekiem roślinnym. Podstawowy przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki . U mnie z powodu dużej gromadki z podwójnej porcji, część z jagodami, część z malinami, a część mieszana, domownicy jednogłośnie stwierdzili że jagodzianki najlepsze(...)malinami. Z ciastem pracuje się bardzo fajnie. Polecam wypróbować ten przepis. Składniki na 28-30 bułeczek: 1 kg mąki pszennej tortowej 500-560 ml ciepłego mleka roślinnego, mleko dodawać stopniowo 40 gr drożdży 110 gr oleju (pół szklanki) 110 gr cukru (pół szklanki) 1/2 łyżeczki soli 600-700 gr owoców (można wymieszać ze sobą lub część zrobić z jagodowym farszem

moj przepis na
Drożdżówki z makiem 71

Drożdżówki z makiem, to obok jagodzianek, moje ulubione słodkie bułeczki :). Uwielbiałam je już w dzieciństwie ( czy u Was też mówiło się na nie szneki? ). Musiały więc pojawić się w końcu na moim blogu :). Do masy makowej użyłam dostępnego w wielu sklepach maku już zmielonego. Nie polecam natomiast gotowej masy makowej z puszki; z reguły są one zbyt rzadkie, wodniste(...)trzcinowego 2 łyżki miodu 50 g orzechów włoskich, posiekanych 50 g rodzynków 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżka miękkiego masła kilka kropli aromatu migdałowego Dodatkowo: jajko, do posmarowania bułeczek na lukier - około 5 łyżek cukru pudru + około 2 łyżki gorącej wody Wykonanie: Ciasto: Masło roztopić w garnuszku i odstawić do przestudzenia. Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z suchymi drożdżami

Opowieści z piekarnika
Bułeczki maślane – zrób je koniecznie. 69

Delikatne, puszyste, maślane bułeczki śniadaniowe. Bardzo łatwe do zrobienia. Wspaniale na śniadanie. SKŁADNIKI: 600 g maki pszennej 200 ml letniego mleka 200 ml letniej wody 10 g suchych drożdży 1 lyzka cukru 30 g rozpuszczonego masła 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oliwy 16 g masła do bulek Zapraszam również do obejrzenia filmu Do dużej miski wlać wodę i mleko, dodać(...)równych części. Z każdej uformować kulkę i ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożoną pergaminem. Bułki przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Kiedy bułeczki podrosną, posypać je z wierzchu odrobiną mąki i zrobić na nich nacięcie. W każde nacięcie włożyć po 2 gramy twardego masła. Bułki piec w nagrzanym piekarniku w 200 st. C. przez

Pani M - kuchnia smakowita
Cynamonki bez wyrastania 97

Cynamonki bez wyrastania to bułeczki, które przygotowuję, gdy nie mam pomysłu na drugie śniadanie, albo w sytuacji, gdy mam ochotę na coś słodkiego, ale nie chce dużo czasu spędzać w kuchni. Te bułeczki przygotowuje się dosłownie w 10 minut. Nie są co prawda tak delikatne i puszyste, jak te przygotowywane na drożdżach, ale tak naprawdę różnica między nimi, a tymi(...)olejem kokosowym). Cynamonki piecz ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Na koniec, po upieczeniu i przestygnięciu możesz udekorować je rozpuszczoną białą czekoladą. Zobacz także: Japońskie cynamonki Bułeczki cynamonowe z patelni Artykuł Cynamonki bez wyrastania pochodzi z serwisu Z miłością do jedzenia

365 dni dookoła kuchni
Bułki rustykalne wg Aleex 88

upiec na tygodniu, ponieważ ich przygotowania rozciąga się na dwa dni. Za to weekend to wymarzony czas na ich zrobienie. Sobotnie lub niedzielne śniadanie będzie smakowało wyjątkowo z pysznymi bułeczkami na zaczynie polish. Polecam Wam te bułeczki. Są puszyste, a dzięki swoim oryginalnym kształtom, smakują znakomicie. Jeszcze zdążycie dziś nastawić zaczyn, by jutro zrobić je na śniadanie. Naprawdę warto(...)blaszką w środku) w opcji góra -dół i zaparować go. W tym celu można spryskać wnętrze nagrzanego piekarnika wodą lub wstawić blaszkę z wodą na dno piekarnika. 16. Wyrośnięte bułeczki ostrożnie przenieść na blaszkę wyjętą z piekarnika i wyłożoną papierem do pieczenia. 17. Piec je około 15 minut do złotego koloru. 18. Po upieczeniu wystudzić na kratce. Smacznego

W mojej kuchni
Bułeczki drożdżowe z pieczarkami 82

Bułeczki drożdżowe z pieczarkami i czarnuszką, czyli pyszny dodatek do barszczu ! Nie wiem jak u Was ale u mnie nigdy na Wigilii nie podawało się krokietów, wyjątkiem była Wigilia klasowa w szkole 😉 Za to na Wigilijnym stole nie mogło zabraknąć dodatku do barszczu (oczywiście oprócz uszek) w postaci drożdżowych bułeczek z pieczarkami/grzybami posypanych […] Artykuł Bułeczki drożdżowe z pieczarkami pochodzi

Marcepanowa kuchnia
KAROBOWE bułki z jabłkiem 96

Pyszne świąteczne bułeczki. mąka pszenna 500 g drożdże świeże 50 g mleko 190 -200 ml olej 60 ml cukier 65 g żółtko jajek 2 sztuki cukier waniliowy 1 płaska łyżeczka mączka z chleba świętojańskiego KAROB 1 pełna łyżka nadzienie 1  jabłko ok.150 g    Drożdże rozcieramy z szczyptą cukru, resztę cukru ubijamy z żółtkami. Do przesianej mąki dodajemy(...)dokładnie zlepiamy, i przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia.   Pozostałe ciasto wałkujemy bardzo cienko, tu warto lekko podsypać mąką kukurydzianą, i wycinamy dowolne wzorki. Wierzch podrośniętych bułeczek smarujemy roztrzepanym białkiem z cukrem, nakładamy ozdoby i je też lekko smarujemy. Bułeczki pieczemy w 180-170 C około 15-20 minut

Smaczne moje
Drożdżówki z makiem 88

Drożdżowe bułeczki z makiem to pyszna przekąska na drugie śniadanie lub dodatek do popołudniowej kawki. Są proste do zrobienia, szczególnie gdy na półkach sklepowych leży mielony mak. Odpada żmudne gotowanie, przecedzanie i mielenie maku. Zalewasz wrzątkiem i gotowe! Przy okazji świątecznych sprawunków zakupiłam więcej maku i zrobiłam te pyszne bułeczki. Kto nie lubi pieczenia adwentowych ciasteczek polecam w ramach przedświątecznej(...)rozgrzewki bułeczki drożdżowe z makiem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jak upiec idealne ciasto drożdżowe – poradnik 114

odpowiednia praca z ciastem to podstawa. Żebyście nie musieli sami przechodzić przez całą moją drogę do idealnego ciasta drożdżowego, przygotowałam mały poradnik z najważniejszymi radami i wskazówkami. Drożdżowe bułeczki dyniowe z cynamonem Jak upiec idealne ciasto drożdżowe? Dla mnie idealne ciasto drożdżowe jest puszyste, ale nie zbyt puchate, bo wtedy może sprawiać wrażenie lekko suchego. Wolę mięsistą, sprężystą konsystencję ciasta(...)przy wypieku pieczywa, gdzie zachowanie odpowiedniej wilgotności ciasta jest kluczowe. Krok 4. Pieczenie. Temperatura pieczenia zależy od typu wypieku – ciasta pieczemy najczęściej w temperaturze 180 stopni, drożdżówki i bułeczki z nadzieniem w 190-200 stopniach, ale np. chleby nawet w 240 stopniach. Wszystkie drożdżowe wypieki, oprócz chlebów, przed wstawieniem do piekarnika, warto posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka

Na-talerzu.pl