bułeczki - 9699 przepisów (strona:173/647)

Jogurtowe bułki z krupczatką i szczypiorkiem. 103

Takie bułeczki są idealne na śniadanie lub kolację. Dzięki temu, że są pieczone na jogurcie naturalnym długo zachowują świeżość. Idealne z masełkiem i tak jak ja lubię z rzeżuchą. Polecam upiec :) Będziecie zachwyceni. Piekłam je już kilka razy i zawsze wychodzą pyszne. I zawsze są zjadane do ostatniego okruszka. Smacznego życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 40 dag mąki tortowej(...)Następnie ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką pszenną i zagniatamy ciasto. Ciasto jest trochę takie luźne, ale takie ma być i nie należy się przejmować. Z ciasta formujemy okrągłe bułeczki.  3. Następnie bułeczki układamy na blaszce i od razu pieczemy. Blaszki niczym nie wykładamy, ani nie smarujemy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut do zrumienienia

Izabelawkuchni
JOGURTOWE BUŁECZKI DROŻDŻOWE 138

Prosty i niezawodny przepis na delikatne, puszyste i bardzo smaczne bułeczki. Dobrze wyrośnięte, lekkie i pełne pęcherzyków powietrza. Smaczne ze słonymi jak i słodkimi dodatkami. Idealne z wegańskimi kotlecikami z buraków, kaszy i batatów. Ciasto nie sprawi Wam najmniejszych problemów. Jest gęste, plastyczne i dobrze daje się formować. Pięknie i szybko rośnie w ciepłym miejscu, np. w pobliżu grzejnika(...)folia i odstawiamy na 1-2 godziny do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formujemy wałek, który dzielimy na 9 równych części, po około 100 g.  Z każdej formujemy kształtną bułeczkę i układamy na blaszce z wyposażenia piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do napuszenia. Wyrośnięte bułeczki smarujemy białkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy sezamem

cool and minty
Bułeczki razowe nadziewane, wędliną, groszkiem i serem 133

Bułeczki razowe nadziewane wędliną, groszkiem i serem Pyszne i zdrowe są świetne na śniadanie, kolację czy też jako kanapki do pracy lub w podróży. Nadziewane wędliną, serem i zielonym groszkiem (używam marki Hortex). Jeśli chcecie coś do picia do bułeczek to polecam  najlepsze smaczne i zdrowe soki  Hortex   SKŁADNIKI 150 g mąki pszennej 150 g mąki razowej(...)minut i gotowe.Ja dodaję do gotowania szczyptę cukru,jest wtedy jeszcze smaczniejszy. Każdy kawałek z nadzieniem zalepić jak pierożek, uformować kulkę. Układać na papierze do pieczenia zachowując odstęp ( bułeczki urosną ) Piec w nagrzanym do 180 °C piekarniku przez około 15 minut SMACZNEGO :) Przepis  bierze udział w akcji kulinarnej

zielonacukinka
Bułeczki z pieczarkami 320

pamięta bułeczki z pieczarkami z ulicznej budki? Prawie 30 lat temu obok zapiekanek to był nasz najpopularniejszy fast food. Uwielbiałam te buły! Ciepłe, chrupiące, pełne aromatycznych pieczarek. Bez trudu przygotujesz je samodzielnie w domowym zaciszu. Super smaczna przekąska, idealne na drugie śniadanie lub kolację. Znikają w oka mgnieniu, są pyszne! Upiekłam bułki w całości na mleku, ciasto jest wówczas delikatniejsze(...)powtórnie zagnieść, następnie podzielić na 12 kawałków o średniej wadze 70 g. Uformować kulki. Każdą kolejno rozpłaszczyć, na środek układać po 1 łyżce farszu, zlepić jak pieroga i uformować bułeczkę. Odkładać na blaszkę zlączeniem do dołu wyłożoną papierem do pieczenia. Powtórzyć do wykończenia składników. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Piec

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ 126

czerwoną porzeczką oraz dużą ilością kruszonki. Mięciutkie i pulchne, nie za słodkie - po prostu idealne! Można je przygotować także z innymi owocami, np. truskawkami, malinami czy czereśniami. Pyszne, domowe bułeczki w sam raz do szkoły, pracy czy na wycieczkę... Składniki: Ciasto: 150 ml mleka 25 g drożdży świeżych 1 żółtko 1 jajko 4 łyżki cukru 2-2,5 szklanki mąki(...)odchodziło od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło. Po tym czasie, ciasto dzielimy na 9 równych części i formujemy okrągłe bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w dość sporych odstępach i przykrywamy ściereczką na kolejne 30 min. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę: Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder

Kuchnia MagdaLeny
PIZZOWE BUŁECZKI 113

Zakręcone bułeczki z ciasta pizzowego z dodatkami aż po brzegi ... szynką, salami, oliwkami, kukurydzą oraz mozzarellą i domowym sosem pomidorowym. Są znakomite! Świetnie sprawdzą się jako przekąska imprezowa, a także jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły, gdyż dobrze smakują również na zimno. Nawet na drugi dzień po podgrzaniu w piekarniku są bardzo dobre. Dodatki możecie komponować według Waszego gustu(...)wysokiego naczynia przelewamy krojone pomidory z puszki. Dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i zioła prowansalskie. Miksujemy za pomocą blendera na gładki sos. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Bułeczki pizzowe: Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na prostokąt o wielkości około 30 x 40 cm. Na cieście rozsmarowuje niewielką ilość sosu pomidorowego i układamy plasterki salami. Następnie

Kuchnia MagdaLeny
Bułeczki serowe 111

Bułeczki serowe są pyszne, mięciutkie i puszyste, z chrupiącą skorupką serową. Idealne na śniadanie, piknik do pracy lub szkoły. Proste do przygotowania. Smakują z wszystkimi wytrawnymi dodatkami lub z samym masłem. Jeszcze ciepłe znikają w oka mgnieniu! Do przygotowania bułeczek część mąki orkiszowej zastąpiłam mąką orkiszową pełnoziarnistą, także mają więcej błonnika i jednocześnie wartości odżywczych. Bułeczki są również bez laktozy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bułki mleczne - wypiekanie na śniadanie 99

weekendowym wypiekaniu na śniadanie, piekliśmy mleczne bułeczki z przepisu z bloga  Przepis na chleb . Moje wyszły delikatne i puszyste. Takie bułeczki na drożdżach zdecydowanie najlepsze są w dniu pieczenia. Nie dodałam miodu, gdyż nie wszyscy domownicy słodkie pieczywo lubią. Poza tym, wytrawne bułki wydały mi się bardziej uniwersalne. Wersja z miodem jest na pewno równie smaczna. Piekłam z połowy(...)powinny wyraźnie się powiększyć. Jeżeli nie, zostawmy bułki na jeszcze parę minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st. C. Wstawić blachę z bułkami i piec 20 - 30 minut. Moje bułeczki po 20 minutach były już ładnie zrumienione a postukane od spodu, wydawały głuchy odgłos  - znak, że są już dobrze upieczone. Studzić na kratce. Smacznego! Przepis ze strony przepisnachleb.pl Bułki

Stare Gary
BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z CZARNUSZKĄ 141

Ładnie wyrośnięte, delikatne i lekkie bułeczki drożdżowe z czarnuszką. Świetnie nadają się na tradycyjne kanapki z ulubionymi dodatkami lub do spożytkowania na domowy fast food. SKŁADNIKI / 9 SZT. 400 g mąki pszennej 250 ml mleka 20 g drożdży świeżych lub 7 g suszonych 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 2 żółtka 75 g miękkiego masła 2 łyżeczki czarnuszki WYKONANIE Masło(...)godziny do wyrośnięcia. Z ciasta formujemy wałek i kroimy na 9 części, po około 80 g każda.  Z każdego kawałka, zawijając ciasto pod spód, formujemy w dłoniach zgrabną bułeczkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Luźno przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do napuszenia. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C bez termoobiegu. Wyrośnięte bułeczki

cool and minty
Bułeczki mleczne 102

Wypiekanie na śniadanie  i pyszne mleczne bułeczki wg tego przepisu.Moje bułeczki nie mają idealnego wyglądu ale smakują wyśmienicie.Polecam innym , bo warto upiec . 500 g mąki pszennej tortowej np. typ 450 lub 480 1 łyżeczka soli 20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych drożdży 1 jajko + 1 jako do posmarowania bułek 60 g miodu 60 g masła, roztopionego(...)minut lub do czasu, aż wyraźnie urosną.Wyrośnięte bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i szybkim ruchem naciąć – najlepiej bardzo ostrym nożem lub żyletką Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Wyrośnięte bułeczki włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20-30 minut, do czasu aż będą ładnie zarumienione, a postukane od spodu będą wydawały głuchy odgłos

Moje domowe kucharzenie
PIZZOWE BUŁECZKI 114

Zakręcone bułeczki z ciasta pizzowego z dodatkami aż po brzegi ... szynką, salami, oliwkami, kukurydzą oraz mozzarellą i domowym sosem pomidorowym. Są znakomite! Świetnie sprawdzą się jako przekąska imprezowa, a także jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły, gdyż dobrze smakują również na zimno. Nawet na drugi dzień po podgrzaniu w piekarniku są bardzo dobre. Dodatki możecie komponować według Waszego gustu(...)wysokiego naczynia przelewamy krojone pomidory z puszki. Dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i zioła prowansalskie. Miksujemy za pomocą blendera na gładki sos. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Bułeczki pizzowe: Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na prostokąt o wielkości około 30 x 40 cm. Na cieście rozsmarowuje niewielką ilość sosu pomidorowego i układamy plasterki salami. Następnie

Kuchnia MagdaLeny
Drożdżówki z twarogiem 158

Bułeczki drożdżowe z twarogiem.Pieczone już dawno temu na życzenie córek.Przepis znaleziony tutaj , polecam. Ciasto drożdżowe 3 szkl.mąki pszennej 3/4 szkl. mleka 1 torebka suchych drożdży (7g) 1 jajko 2 żółtka 3/4 szkl. drobnego cukru 1/4 kostki masła (rozpuszczona) 1 łyżka ekstraktu (lub cukru) waniliowego 1/2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny mąka do podsypywania stolnicy Nadzienie serowe(...)rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm .Posmarować serem i zwijać na dwa a powstały pas zwiniętego ciasta pokroić na równe kawałki, następnie każdy z kawałków skręcić.Tak przygotowane bułeczki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze w odstępach 3-4 cm.Przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na jakieś 20-30 minut.W tym czasie przygotować lukier ucierając wszystkie jego składniki

Moje domowe kucharzenie
BUŁKI NA PARZE Z THERMOMASTER II FIRMY KALORIK+ FILMIK 104

min/temp 40 %/ obrót 1 . Ciasto wykładamy do miski i odkładamy do wyrośnięcia.  Wyrośnięte ciasto zagniatamy, i formujemy wałek który tniemy na małe kawałki. Z każdego kawałku tworzymy bułeczkę. Bułki odkładamy na 10 minut aby podrosły.  W dzbanie podgrzewamy wodę, umieszczamy parowar i układamy luźno bułeczki. Parujemy 10 minut w temperaturze 120 %.  Bułeczki podajemy s sosem owocowym

Kulinarne Fantazje Marioli
Przepis na domowe hamburgery 132

pokazała takie domowe pyszności na swoim fanpage’u. A że ja ostatnio miewam wilczy apetyt nie mogłam się im kompletnie oprzeć, postanawiając zrobić takowe samodzielnie. Sprawdzony przepis na bułeczki do hamburgerów miałam od mojej kochanej Anetki – mistrzyni wszelakich kuchennych wariacji, tak więc wszystko musiało się udać. No i oczywiście obowiązkowo sos. Całość komponuje się świetnie i smakuje wybornie(...)pewność, że to co się w nich znajduje jest zupełnie zdrowe. Przygotowuje się je dość szybko a smakiem milion razy przewyższają te kupne. Opowiem Wam też z czego zrobić bułeczki do nich. Co do dodatków to proponuję Wam również domowy kotlet (jak go zrobić powiem za chwilę) oraz mnóstwo warzyw. W naszym przypadku były to: pomidory czerwona papryka ogórki ogórki

Arbuziaki
Bułeczki maślane z marmoladą. 113

zlepianą stroną do dołu, lekko przygnieć, aby ciasto się nie obracało podczas wyrastania. Blaszkę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 - 40 minut. Gdy bułeczki ładnie wyrosną pomaluj je rozbitym jajkiem i posyp makiem lub sezamem. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C przez około 25 minut. Po wyjęciu bułeczki studzimy , ale nie rozrywamy(...)siebie, dłużej zachowają świeżość. Bułeczki maślane z marmoladą doskonale smakują z mlekiem.   B ułeczki można też posypać cukrem pudrem, ale wtedy przed pieczeniem tylko je malujemy jajkiem i nie posypujemy już niczym. Ja nie posypuję cukrem, wolę posypane makiem lub sezamem, są zdrowsze. Polecam ten przepis, warto go wypróbować. Zamiast marmolady możemy dać konfiturę lub w sezonie owoce

Przepisy i porady kulinarne

Proponowane wyszukiwania