bułeczki - 9699 przepisów (strona:175/647)

Jagodzianki 142

Moim zdaniem kluczem idealnych jagodzianek jest ciasto . Musi być mięciutkie i wilgotne. Nie otrzymamy takiego ciasta jeśli jagodzianki będziemy piec zbyt długo. Przepieczone będą wysuszone. Niestety w przypadku małych bułeczek liczą się dosłownie minuty. Jedna minuta za długo i już efekt spada o kilka poziomów poniżej idealnego. Miękkiego ciasta na drożdżówki nie otrzymamy również wtedy, jeśli w cieście użyjemy całych(...)czyli Jagodzianki z borówkami “, który jest dokładnie tym samym przepisem, tyle że zamiast jagód ma borówki :) Zajrzyjcie również tam, aby zobaczyć na zdjęciach na jaki kolor powinniście piec bułeczki. Sesja z tego wpisu zawiera wersję jagodzianek, które piekłam początkowo przez ok. 15 minut, więc są bardziej wypieczone i ciemniejsze, co wpływa na końcowy smak. Niestety kiedy już opracowałam mój

Moja Delicja
Jagodzianki z kruszonka czyli Niedzielne Sniadanie odc.118 238

Kocham jagodzianki odkąd tylko pamiętam. Najlepsze robi moja teściowa ale ja tez czasem podejmuję próby. Tym razem skorzystałam z przepisu Lo  dokonują kilku zmian. Bułeczki sa przepyszne i tak inne od tych mamy Małżona, że nikt nie porównuje :P Jagodzianki z kruszonką (proporcja na kilka blach bułeczek - w zależności od użytego wykrawacza) ciasto: 500 g mąki pszennej (typu(...)kubeczka robimy w drożdżówkach po środku dołek. Ciasto smarujemy rozbełtanym jajkiem (lub tylko białkiem jeśli chcemy spożytkować białka po użyciu żółtek). Do dołków wsypujemy jagody wymieszane z cukrem. Wierzch bułeczek posypujemy obficie kruszonką. Jagodzianki pieczemy w do 180 st. C przez około 15-20 minut. Po tym czasie boki ciasta i kruszonka powinny się lekko zrumienić. Czas pieczenia zależy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Klopsiki duszone z młodą kapustą 388

smażenia. Składniki: (na około 20 sztuk) 1 kg mielonej łopatki wieprzowej jajko 2 łyżki kaszy manny cebula (posiekać) 3 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę) 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki bułeczka pszenna lub 2 łyżki bułki tartej (namoczyć w mleku) łyżeczka mielonego kminku 2 łyżeczki pieprzu ziołowego łyżeczka pieprzu naturalnego 2 łyżeczki soli mąka pszenna lub sojowa do obtaczania tłuszcz(...)listki laurowe 2 łyżki kminku (może być w ziarenkach) łyżka majeranku pieprz i sól do smaku 3 łyżki masła klarowanego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić klopsiki z młodą kapustą? Bułeczkę rozdrobnić i zalać mlekiem.  Mięso wymieszać dokładnie dłonią ze wszystkimi podanymi składnikami. Powinna powstać zwarta jednolita masa, z której dają się formować klopsiki wielkości małej mandarynki. Mleka po moczeniu

Kuchcik gotuje
DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z JAGODAMI. 155

Drożdżowe bułeczki z kruszonką, to jest to, na co mam zawsze ochotę 😍  Uwielbiam z dowolnym nadzieniem, a nawet i bez. Ale te z jagodami w środku to już dla mnie istne "niebo w gębie". 👌💗 Składniki (na  ok. 13  sztuk) : 500  mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 1/2 szklanki  mleka 2 jaja(...)ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h.  Gdy ciasto podwoi objętość jeszcze raz, krótko wyrobić. Następnie podzielić na mniej więcej równe części i formować bułeczki, nadziewając jagodami. Technika formowania jest dowolna: można rozwałkować gruby placek i szklanką wycinać kółka, można ukulać podłóżny wałek i podzielić go sobie nożem na równe części, a można zwyczajnie odrywać

Walijskie Pichcenie
Puszyste bułeczki z ziemniakami w lipcowej piekarni 105

kontynuujemy temat lżejszego pieczywa. Propozycja na lipcowe nasze wypiekanie pochodzi od Niki, która prowadzi blog –  Gotuj zdrowo! Guten Appetit! . Wybrała dla nas przepis na pyszne i puszyste bułeczki z gotowanymi ziemniakami. Składniki : przepis z bloga Niki –  klik! 400 g mąki orkiszowej jasnej 125 ml mleka + 25 ml wody 25 g świeżych drożdży 140 g ugotowanych ziemniaków(...)zagnieść i podzielić na 10-12 kawałków jednakowej wielkości.  Formować bułki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia.  Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem.  Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. 20-25 minut, do zrumienienia. Studzić na kratce. Bułeczki z ziemniakami wypiekali wspólnie autorzy blogów: Akacjowy blog –  klik

Weekendy w domu i ogrodzie
Puszyste bułeczki z ziemniakami 181

było mnie tu jakiś czas, ale nie mogłam nie upiec takich pysznych bułeczek .Propozycja na lipcowe wypiekanie pochodzi od Niki, która prowadzi blog – Gotuj zdrowo! Guten Appetit! . . kiedyś już podobne [a może to były takie same ]piekłam.Dodatek ziemniaków sprawia , że bułeczki dłużej utrzymują świeżość.Są naprawdę puszyste i polecam, bo warto je upiec. 400 g mąki orkiszowej jasnej(...)podwojenia objętości.Ciasto ponownie zagnieść i podzielić na 10-12 kawałków jednakowej wielkości. Formować bułki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem. Piec w 200 stopni przez około 20-25 minut, do zrumienienia,wystudzić na kratce

Moje domowe kucharzenie
Jagodzianki 118

ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny). Następnie ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na 16 części, około 60 g każda. Formować okrągłe bułeczki, następnie z każdej z nich uformować placek (można rozwałkować, ja to robię dłonią) i na jego środku umieścić kopiastą łyżkę jagodowego farszu. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając i uważając(...)łączeniu nie znalazła się odrobina mąki (bułeczki się nie skleją i otworzą podczas pieczenia). Każdą bułeczkę umieścić złączeniem w dół na blacie stołu i delikatnie lecz zdecydowanie rolować nadając jej kształt owalny. Gotowe umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do podwojenia objętości - od 30-45 minut. Wyrośnięte jagodzianki piec w temperaturze 200ºC przez około

Czerwień i błękit
Najlepszy przepis na mięciutkie jagodzianki 114

ciasta uformować wałek i podzielić go nożykiem na 16 równych części. Każdy kawałek rozpłaszczyć dłonią i nałożyć na niego łyżkę farszu jagodowego. Skleić jak pieroga a następnie uformować bułeczkę.( Jak to zrobiłam można obejrzeć w filmie poniżej). Gotowe bułeczki przykrywam ściereczką i dopiero wtedy nastawiam piekarnik na 180 stopni. Gdy piekarnik się nagrzeje bułeczki smaruje mlekiem i wkładam do piekarnika

Kulinarne przygody
Domowe bułki do hot dogów 111

oczywiście można wykorzystać na wiele innych sposobów, jeśli akurat nie macie ochoty na hot dogi, możecie zrobić z nich zwykłe kanapki Domowe bułki do hot dogów przepis na 10 bułeczek 650 g mąki pszennej (ja użyłam mąki włoskiej typu 00) 1,5 szklanki mleka 55 g masła 42 g drożdży 2 łyżeczki cukru szczypta soli jajko Do miseczki rozkrusz drożdże(...)dodawaj stopniowo mleko. Ciasto wyrabiaj ok. 10 minut. Gdy przestanie kleić się do rąk, podziel je na 10 części i każda z nich rozwałkuj, tak aby powstał kształt walca. Bułeczki układaj na ściereczce, przykryj je drugą ściereczką i zostaw na ok. 45 minut. Wyrośnięte bułki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym

365 dni dookoła kuchni
Puszyste bułeczki z ziemniakami 121

Dziś propozycja na pyszne, mięciutkie, puszyste i bardzo proste bułeczki śniadaniowe . Tajemniczym składnikiem, które czyni bułeczki tak wyjątkowymi  jest dodatek gotowanych ziemniaków. Bułki dzięki dodatkowi ziemniaków zachowują dłużej świeżość. Są tak samo smaczne w dniu pieczenia jak i następnego dnia. Przepis koniecznie do wypróbowania. Najlepiej już dziś na obiad ugotuj dwa ziemniaki więcej. Składniki : 400 g mąki orkiszowej jasnej(...)objętości ciasto powtórnie zagnieść i podzielić na 10-12 kawałków jednakowej wielkości. Formować bułki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem piec w 200`C 20-25 minut, do zrumienienia studzić na kratce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
PRECELKI DROŻDŻOWE "CZOSNKOWO-ZIOŁOWE" 118

Aromatyczne bułeczki z ziołowo -czosnkową oliwą doskonałe na imprezy , grilla, przyjęcia. Doskonale smakują zamoczone w domowej roboty sosie czosnkowym ! ok. 12 bułeczek SKŁADNIKI:  Ciasto: 400 g mąki pszennej ½ szkl. ciepłej wody 15 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy z oliwek pół łyżeczki soli łyżeczka cukru Do posmarowania: ½ szkl. oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka ulubionych ziół(...)Wyrośnięte ciasto wyjmujemy i krótko zarabiamy. Dzielimy je na równe kawałki. Z każdego formujemy wałeczek, nacieramy oliwą z ziołami i zwijamy w „ślimaki”. 5. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w równych odstępach. Przykrywamy ściereczką. 6. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 st. C . 7. Blachę wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy ok. 15 min do zarumienienia

Marcepanowa kuchnia
Scones z borówką amerykańską, białą czekoladą i płatkami migdałów 123

Dzień dobry :-) Mój syn ostatnio przypomniała sobie jak kiedyś robiliśmy scones, tylko nie w formie bułeczek ale takie bardziej w formie ciasta. Robiłam już kiedyś, teraz przepis powtórzyłam, tylko zamiast żurawiny jest borówka amerykańska. Polecam, bo pyszne :-) Miłego dnia :-) Składniki na 8 sztuk (trójkątów): 2,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka L 100 g miękkiego masła(...)kształt koła, pamiętajmy, że placek ma być gruby. 3. Ciasto kroimy na 8 części (najpierw na ćwiartki i ćwiartki na pół) 4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy bułeczki i pieczemy w 200 stopniach około 15 - 20 minut. Bułeczki powinny być ładnie zarumienione. Po wyjęciu chwilkę studzimy, posypujemy cukrem pudrem i zjadamy :-). Smacznego

kruche babeczki
Grzanki z pieczarkami i parmezanem 148

Śniadanie od święta – grzanki z bułeczek. A bo dawno nie było Zazwyczaj przygotowuję podobne śniadania z pieczywa ciemnego, pełnoziarnistego. Dziś zasmakowaliśmy w takich;) Chrupiące, aromatyczne dzięki pieczarkom (po prostu uwielbiam!), obowiązkowo z tartym serem, dziś padło na parmezan, zazwyczaj są to miękkie sery, gouda, morski, pleśniowe też znajdą wielbicieli Takie grzanki nawet na zimno znikają, są idealną propozycją(...)ostrym ketchupem i siekanym grubym szczypiorem, jest pysznie! SMACZNEGO Grzanki z pieczarkami i parmezanem podaję ze szczypiorem i ketchupem lub domową passatą, jest chrupiąco i aromatycznie Składniki: 2 bułeczki, u mnie typu sznytka 1 duża pieczarka tarty parmezan masło świeżo zmielony kolorowy pieprz Przygotowanie: Bułeczki kroję na skos na kilka porcji. Parmezan trę na małych oczkach. Kromki smaruję cienko masłem

Zasmakuj Kuchni
Jagodzianki 144

pudrem. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Każdą z nich rozpłaszczyć na placuszek. Na środek każdego z nich nałożyć ok 1,5 łyżki jagód i bardzo dokładnie skleić. Uformować bułeczkę i ułożyć ją ma blasze wyłożonej matą do pieczenia klejeniem do spodu. Uformowane bułeczki odstawić na ok 20 minut do napuszenia. Po tym czasie każdą z bułeczek posmarować roztrzepanym jajkiem

KUCHNIA POLSKA

Proponowane wyszukiwania