bułeczki - 9699 przepisów (strona:183/647)

Grahamki z masłem czosnkowo -pietruszkowym 151

Przyszła pora na wypieki chleba . Często wracam do moich wcześniejszych przepisów na bułeczki , które co i róż zmieniam i ulepszam. Proponuję grahamki z masłem czosnkowo-pietruszkowym. Możecie sobie wyobrazić jakie były dzisiaj zapachy w mojej kuchni…wciąż są. Moje dziecko przyszło ze szkoły i od razu w drzwiach krzyczał co tak pachnie!…Pizza! Nie pizza tym razem(...)minut. Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę oprószoną mąką. Złóż kilka razy. Pozostaw na 10 minut aby ciasto odpoczęło. Następnie podziel ciasto na 16 kawałków i uformuj okrągłe bułeczki. Ułóż bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia, tym razem na 30 minut. Wymieszaj masło z posiekaną pietruszką i czosnkiem przeciśniętym przez praskę

codojedzenia
Jogurtowe bułeczki 146

Bułeczki jogurtowe to numer 1 w naszym domu. Przypominają maślane z dzieciństwa... od " Brzuski"  - usteckiej piekarni Mięciutkie pachnące. Idealne na śniadanie, czy na lunch do szkoły. Doskonałe ze szklanką mleka, dżemem czy plasterkiem ulubionej wędliny.  Spróbujcie ! Łatwe do zrobienia. Przepis na około 13-14 małych bułek 500 g mąki pszennej chlebowej 2 łyżki cukru ( możecie dać mniej(...)dodajcie troszkę wody Wyrabiać na tyle długo aż będzie miało pożądaną konsystencję. odstawić w ciepłe miejsce.  Powinno podwoić objętość około 1 godziny. Po tym czasie wyjąć ciasto, uformować bułeczki, przełożyć na blaszkę do pieczenia (wyłożonej papierem do pieczenia lub matą teflonową) odstawić przykryte ściereczką i poczekać aż podrosną. (około 30 minut)  Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Wyrośnięte

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Bułki do burgerów 109

młodego do popularnej sieciówki, która serwuje hamburgery zrobiłam domowe. Bułki mięciutkie, słodkawe, idealne. Moje dziecko zjadło jeszcze na drugi dzień z wędliną. Przepis znalazłam na blogu rodzinka w kuchni . Bułeczek wychodzi 10 sztuk. Polecam, jutro domowe burgery :-). Miłego dnia :-) Składniki: 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 30 g drożdży 2 łyżki cukru 300 ml letniego mleka 50 g masła(...)mikserem z hakiem.  4. Formujemy kulę, przekładamy do miski, miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1-1,5 godziny. 5. Po upływie podanego czasu z ciasta formujemy 10 bułeczek. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy sezam.  6. Tak przygotowane bułki zostawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu. Pieczemy

kruche babeczki
Migdałowe scones z białą czekoladą i żurawiną 132

szkoły na drugie śniadanie. Bardzo Was zachęcam do wypróbowania, bo warto. Robi się ja bardzo szybko, musimy tylko pamiętać, żeby grubo rozwałkować ciasto, dzięki temu uzyskamy grube puszyste bułeczki. Po upieczeniu ciasto jest kruche. Możemy je jeść na ciepło i na zimno :-). Miłego dnia :-) Składniki na 8 sztuk (trójkątów): 2,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka(...)kształt koła, pamiętajmy, że placek ma być gruby. 3. Ciasto kroimy na 8 części (najpierw na ćwiartki i ćwiartki na pół) 4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy bułeczki i pieczemy w 200 stopniach około 15 - 20 minut. Bułeczki powinny być ładnie zarumienione. Po wyjęciu chwilkę studzimy, posypujemy cukrem pudrem i zjadamy :-). Smacznego

kruche babeczki
Lasowiackie kapuśniaczki – kuchnia podkarpacka 240

Lasowiackie kapuśniaczki - kuchnia podkarpacka Lasowiackie kapuśniaczki to małe drożdżowe bułeczki z odpowiednio przygotowanym nadzieniem z kiszonej kapusty. Czym się różnią lasowiackie kapuśniaczki od kapuśniaczków pieczonych w innych regionach? Różnią się kształtem (są okrągłe i „zamknięte”), delikatnym doprawieniem kapusty oraz smakiem cieniutkiego drożdżowego ciasta, które choć wytrawne, jest jednocześnie lekko słodkie. Dla mnie to kwintesencja domowej, wiejskiej kuchni z czasów naszych(...)łyżka cukru sól do smaku 1-2 żółtka do smarowania Nadzienie z kapusty można przygotować dzień wcześniej, jednak przed przygotowywaniem kapuśniaczków warto je podsmażyć, ponieważ z ciepłym nadzieniem bułeczki ładniej wyrastają. Kapustę płuczemy i dobrze odciskamy. Kroimy drobniej. W garnku zagotowujemy 2 szklanki wody, lekko solimy i wrzucamy kapustę. Gotujemy ją 10-15 minut, po czym odciskamy. Cebulę siekamy drobniutko

Trzeci talerz
CYNAMONOWE BUŁECZKI 129

Pyszne i pachnące CYNAMONOWE BUŁECZKI wprowadzą do każdego domu wyjątkową... Artykuł CYNAMONOWE BUŁECZKI pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Bułeczki pieczarkowo - serowe 129

Bardzo lubię tego typu bułeczki. Jak to jest przy cieście drożdżowym najlepiej smakują na ciepło. Do takich bułeczek świetnie pasuje czerwony barszczyk. Bułeczki idealne na każdą okazję. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Makowe ciastka francuskie 221

tylko. Gorąco polecam i życzę smacznego. Przepis na makowe ciastka francuskie dodaję do wydarzenia „Błyskawiczny piątek 10. marca 2017 r.” Polecem też inne sposoby wykorzystania ciasta francuskiego: Chałwowe bułeczki francuskie Kokosowe bułeczki francuskie z chia Bułeczki francuskie z migdałami Ciastka francuskie z jabłkami Ciastka francuskie z marmoladą Ciastka francuskie z serem Ciastka francuskie z truskawkami Polędwiczki wieprzowe a’la Wellington

mojewypiekiinietylko
Pszenne bułki z białym ryżem 133

wymyśliłam sobie pomysłowy przepis z wykorzystaniem białego ryżu. Pszenne bułki na drożdżach, których konsystencja w trakcie przygotowywania przypomina ciasto na Ciabattę - jest dosyć rzadkie i klejące. Bułeczki są lekkie i mają piękne duże dziury. Polecam na śniadanie!     Składniki: (na 8 sztuk) 80 g aktywnego zakwasu żytniego 10 g świeżych drożdży 250 ml letniej wody 2 łyżeczki(...)noża podzielić ciasto na 8 równych prostokątów (aby skrobka nie kleiła się do ciasta, należy zamoczyć ją na chwilkę w oleju za każdym razem, gdy dzielimy ciasto). Bułeczki ostrożnie przenieść na blaszkę do pieczenia wyścieloną papierem (bardzo delikatnie, najlepiej podważając skrobką, by nie zniszczyć kształtu). Pamiętajcie o zachowaniu odstępów między bułeczkami. Odstawić na 40-60 minut do napuszenia

Nastoletnie Wypiekanie
Brazylijskie bułeczki serowe (Pão de queijo) po raz drugi 252

Piekłem już wcześniej  te bułeczki, wyszły mi wtedy bardzo smaczne ale niezbyt piękne. Ciasto było zdecydowanie za rzadkie i bułeczki były płaskie. Spróbowałem je upiec ponownie korzystając z innego przepisu, tym razem poszło znacznie lepiej. Korzystałem z tego filmiku . Doskonała, szybka do zrobienia przekąska, polecam! Składniki na połowę ciasta tego co w filmie (20 szt.): 150 g mleka(...)kuchenki i przestudzić. Dodać jajko i wymieszać, następnie dodać ser i zagnieść na jednolitą masę. Nie za długo, żeby nie przerobić. Nasmarować dłonie masłem/margaryną i ukulać bułeczki wielkości dużego orzecha włoskiego. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 minut w 180oC, aż trochę podrosną i się zarumienią. Ja piekłem ok.35 minut, wstawiałem z zimną blachą

Przepisy na domowy ser i chleb
PSZENNE KAJZERKI 116

Kolejny przepis na wyśmienite , puszyste bułeczki 😁 Szybkie i długo świeże , rozpływające się w ustach . Jeśli zachęcił Cię ten opis to zapraszam do dalszej części gdzie zdradzę sekret jak zrobić je samemu :) Let's go !💪 SKŁADNIKI ( ok. 9-10 szt. ) 450 g mąki pszennej ( typ 650 ) 200 ml letniej wody 20 g świeżych drożdży 1,5 łyżeczki soli 20 ml oleju(...)lekko natłuszczonej miski , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 1 h do wyrośnięcia . Po tym czasie ciasto wykładamy na blat , dzielimy na 9-10 równych części i formujemy bułeczki . Kładziemy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce , przykrywamy i odstawiamy na ok. 15 min. do ponownego podrośnięcia . Bułeczki smarujemy po wierzchu rozkłóconym jajkiem z 2 łyżkami mlek , można dodatkowo posypać

Marcepanowa kuchnia
Kokosowe scones z rokitnikiem 117

grama białego cukru, znajdziemy za to bogactwo witamin i smaku. A jako, że wspomniałam o zdrowym odżywianiu, mam dla Was przepis na zdrowe śniadanie ( lub drugie śniadanie ). Śniadaniowe bułeczki scones pojawiły się u mnie w wersji "healthy". Przygotowałam je na mące kokosowej, dodałam płatki migdałowe oraz dżem z rokitnika. Bułeczki są bardzo syte. Rano zjedzcie je, popijając zieloną herbatą(...)zbożową kawą. Jeśli zaś wolicie zabrać je do pracy czy szkoły, jako drugie śniadania, to bardzo dobrze. Bułeczki na pewno zaspokoją Wasz przedpołudniowy głód. To jak, gotowi na śniadanie takie, że Łoooo .... ? Składniki: 1 szklanka mąki kokosowej 1/3 szklanki amarantusa ( możecie pominąć, dodając więcej mąki kokosowej ) 70 g oleju kokosowego 2 łyżki cukru trzcinowego 1 jajko 2 czubate łyżki dżemu

kolorowotorcikowo
Słodkie bułeczki otrębowe z czarnym bzem, suszonymi śliwkami i płatkami czekoladowymi 143

autorem jest Hipokrates. Za ojczyznę czarnego bzu uważa się kraje śródziemnomorskie.  Ze względu na swoje prozdrowotne właściwości czarny bez został bohaterem tego przepisu. Słodkie bułeczki otrębowe z czarnym bzem, suszonymi śliwkami płatkami czekoladowymi to propozycja na pyszne śniadanie. Składniki 200 g białego sera 150 g otrębów owsianych 80 g suszonych śliwek 200 ml mleka 2 łyżki  dżemu(...)składniki się połączyły. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą otrębową. Z powstałego ciasta dłońmi formujemy kulki wielkości mandarynki i umieszczamy w foremkach do muffin. Każdą bułeczkę smarujemy z wierzchu syropem klonowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy przez 30 minut, ale można zostawić je jeszcze na kwadrans w ciepłym piekarniku. Słodkie bułeczki otrębowe

My Chcemy Jeść
Obwarzanki z ziarenkami 130

tylko nie jesteście z Krakowa, to pewnie łykniecie to, że te bułeczki zwą się obwarzankami. Pewnie, niektórzy nazwą je bajglami. Ale nie tak prosto. Dla nas Krakusów (a za taką się czuję po kilku latach mieszkania tu), obwarzanek to obwarzanek a nie żaden bajgiel czy precel. Dlaczego o tym piszę, bo pewnie sama bym się nabrała, ale niedawno zgłębiałam tajemnicę(...)obwarzanków. Dlaczego pieczywa z tego przepisu nie powinniśmy nazywać obwarzankiem? Bo po uformowaniu naszych pięknych, krągłych bułeczek, ich wyrośnięciu, wrzuca się je na chwilę do wrzącej wody – obwarza się je (stąd nazwa), potem wyławia i dopiero piecze. Tutaj ten etap jest pomijany, więc nie do końca są to obwarzanki. Ale ponieważ nasz wyrób nazwać jakoś trzeba, niechaj pozostanie nielegalnym

Mieszam w Garnku
Scones- angielskie bułeczki 154

rodzynek lub żurawiny (u mnie rodzynki w czekoladzie) 3/4 szkl kwaśnej śmietany 18% 1 duże jajko 4 łyżeczki miękkiego masła Dodatkowo: 2 łyżki jogurtu naturalnego do posmarowania bułeczek Przygotowanie: Ciasto: Mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia i rodzynki wymieszać w dużej misce. Dodać jajko, miękkie masło i śmietanę 18%, krótko wymieszać, aż składniki się połączą, a następnie zagnieść rękami(...)kulę.     Ciasto spłaszczyć na grubość ok. 2 cm i szklanką wykrawać okrągłe bułeczki. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, każdą bułeczkę wysmarować z wierzchu jogurtem naturalnym.   Piec w piekarniku nagrzanym do 210 st.C przez 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 190 st.C i piec jeszcze 5-10 minut, aż Scones ładnie się zarumienią

Nastoletnie Wypiekanie

Proponowane wyszukiwania