Lasowiackie kapuśniaczki - kuchnia podkarpacka Lasowiackie kapuśniaczki to małe drożdżowe bułeczki z odpowiednio przygotowanym nadzieniem z kiszonej kapusty. Czym się różnią lasowiackie kapuśniaczki od kapuśniaczków pieczonych w innych regionach? Różnią się kształtem (są okrągłe i „zamknięte”), delikatnym doprawieniem kapusty oraz smakiem cieniutkiego drożdżowego ciasta, które choć wytrawne, jest jednocześnie lekko słodkie. Dla mnie to kwintesencja domowej, wiejskiej kuchni z czasów naszych(...)łyżka cukru sól do smaku 1-2 żółtka do smarowania Nadzienie z kapusty można przygotować dzień wcześniej, jednak przed przygotowywaniem kapuśniaczków warto je podsmażyć, ponieważ z ciepłym nadzieniem bułeczki ładniej wyrastają. Kapustę płuczemy i dobrze odciskamy. Kroimy drobniej. W garnku zagotowujemy 2 szklanki wody, lekko solimy i wrzucamy kapustę. Gotujemy ją 10-15 minut, po czym odciskamy. Cebulę siekamy drobniutko
Trzeci talerzPyszne i pachnące CYNAMONOWE BUŁECZKI wprowadzą do każdego domu wyjątkową... Artykuł CYNAMONOWE BUŁECZKI pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEBardzo lubię tego typu bułeczki. Jak to jest przy cieście drożdżowym najlepiej smakują na ciepło. Do takich bułeczek świetnie pasuje czerwony barszczyk. Bułeczki idealne na każdą okazję. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnitylko. Gorąco polecam i życzę smacznego. Przepis na makowe ciastka francuskie dodaję do wydarzenia „Błyskawiczny piątek 10. marca 2017 r.” Polecem też inne sposoby wykorzystania ciasta francuskiego: Chałwowe bułeczki francuskie Kokosowe bułeczki francuskie z chia Bułeczki francuskie z migdałami Ciastka francuskie z jabłkami Ciastka francuskie z marmoladą Ciastka francuskie z serem Ciastka francuskie z truskawkami Polędwiczki wieprzowe a’la Wellington
mojewypiekiinietylkowymyśliłam sobie pomysłowy przepis z wykorzystaniem białego ryżu. Pszenne bułki na drożdżach, których konsystencja w trakcie przygotowywania przypomina ciasto na Ciabattę - jest dosyć rzadkie i klejące. Bułeczki są lekkie i mają piękne duże dziury. Polecam na śniadanie! Składniki: (na 8 sztuk) 80 g aktywnego zakwasu żytniego 10 g świeżych drożdży 250 ml letniej wody 2 łyżeczki(...)noża podzielić ciasto na 8 równych prostokątów (aby skrobka nie kleiła się do ciasta, należy zamoczyć ją na chwilkę w oleju za każdym razem, gdy dzielimy ciasto). Bułeczki ostrożnie przenieść na blaszkę do pieczenia wyścieloną papierem (bardzo delikatnie, najlepiej podważając skrobką, by nie zniszczyć kształtu). Pamiętajcie o zachowaniu odstępów między bułeczkami. Odstawić na 40-60 minut do napuszenia
Nastoletnie WypiekaniePiekłem już wcześniej te bułeczki, wyszły mi wtedy bardzo smaczne ale niezbyt piękne. Ciasto było zdecydowanie za rzadkie i bułeczki były płaskie. Spróbowałem je upiec ponownie korzystając z innego przepisu, tym razem poszło znacznie lepiej. Korzystałem z tego filmiku . Doskonała, szybka do zrobienia przekąska, polecam! Składniki na połowę ciasta tego co w filmie (20 szt.): 150 g mleka(...)kuchenki i przestudzić. Dodać jajko i wymieszać, następnie dodać ser i zagnieść na jednolitą masę. Nie za długo, żeby nie przerobić. Nasmarować dłonie masłem/margaryną i ukulać bułeczki wielkości dużego orzecha włoskiego. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 minut w 180oC, aż trochę podrosną i się zarumienią. Ja piekłem ok.35 minut, wstawiałem z zimną blachą
Przepisy na domowy ser i chlebKolejny przepis na wyśmienite , puszyste bułeczki 😁 Szybkie i długo świeże , rozpływające się w ustach . Jeśli zachęcił Cię ten opis to zapraszam do dalszej części gdzie zdradzę sekret jak zrobić je samemu :) Let's go !💪 SKŁADNIKI ( ok. 9-10 szt. ) 450 g mąki pszennej ( typ 650 ) 200 ml letniej wody 20 g świeżych drożdży 1,5 łyżeczki soli 20 ml oleju(...)lekko natłuszczonej miski , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 1 h do wyrośnięcia . Po tym czasie ciasto wykładamy na blat , dzielimy na 9-10 równych części i formujemy bułeczki . Kładziemy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce , przykrywamy i odstawiamy na ok. 15 min. do ponownego podrośnięcia . Bułeczki smarujemy po wierzchu rozkłóconym jajkiem z 2 łyżkami mlek , można dodatkowo posypać
Marcepanowa kuchniagrama białego cukru, znajdziemy za to bogactwo witamin i smaku. A jako, że wspomniałam o zdrowym odżywianiu, mam dla Was przepis na zdrowe śniadanie ( lub drugie śniadanie ). Śniadaniowe bułeczki scones pojawiły się u mnie w wersji "healthy". Przygotowałam je na mące kokosowej, dodałam płatki migdałowe oraz dżem z rokitnika. Bułeczki są bardzo syte. Rano zjedzcie je, popijając zieloną herbatą(...)zbożową kawą. Jeśli zaś wolicie zabrać je do pracy czy szkoły, jako drugie śniadania, to bardzo dobrze. Bułeczki na pewno zaspokoją Wasz przedpołudniowy głód. To jak, gotowi na śniadanie takie, że Łoooo .... ? Składniki: 1 szklanka mąki kokosowej 1/3 szklanki amarantusa ( możecie pominąć, dodając więcej mąki kokosowej ) 70 g oleju kokosowego 2 łyżki cukru trzcinowego 1 jajko 2 czubate łyżki dżemu
kolorowotorcikowoautorem jest Hipokrates. Za ojczyznę czarnego bzu uważa się kraje śródziemnomorskie. Ze względu na swoje prozdrowotne właściwości czarny bez został bohaterem tego przepisu. Słodkie bułeczki otrębowe z czarnym bzem, suszonymi śliwkami płatkami czekoladowymi to propozycja na pyszne śniadanie. Składniki 200 g białego sera 150 g otrębów owsianych 80 g suszonych śliwek 200 ml mleka 2 łyżki dżemu(...)składniki się połączyły. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą otrębową. Z powstałego ciasta dłońmi formujemy kulki wielkości mandarynki i umieszczamy w foremkach do muffin. Każdą bułeczkę smarujemy z wierzchu syropem klonowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy przez 30 minut, ale można zostawić je jeszcze na kwadrans w ciepłym piekarniku. Słodkie bułeczki otrębowe
My Chcemy Jeśćtylko nie jesteście z Krakowa, to pewnie łykniecie to, że te bułeczki zwą się obwarzankami. Pewnie, niektórzy nazwą je bajglami. Ale nie tak prosto. Dla nas Krakusów (a za taką się czuję po kilku latach mieszkania tu), obwarzanek to obwarzanek a nie żaden bajgiel czy precel. Dlaczego o tym piszę, bo pewnie sama bym się nabrała, ale niedawno zgłębiałam tajemnicę(...)obwarzanków. Dlaczego pieczywa z tego przepisu nie powinniśmy nazywać obwarzankiem? Bo po uformowaniu naszych pięknych, krągłych bułeczek, ich wyrośnięciu, wrzuca się je na chwilę do wrzącej wody – obwarza się je (stąd nazwa), potem wyławia i dopiero piecze. Tutaj ten etap jest pomijany, więc nie do końca są to obwarzanki. Ale ponieważ nasz wyrób nazwać jakoś trzeba, niechaj pozostanie nielegalnym
Mieszam w Garnkurodzynek lub żurawiny (u mnie rodzynki w czekoladzie) 3/4 szkl kwaśnej śmietany 18% 1 duże jajko 4 łyżeczki miękkiego masła Dodatkowo: 2 łyżki jogurtu naturalnego do posmarowania bułeczek Przygotowanie: Ciasto: Mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia i rodzynki wymieszać w dużej misce. Dodać jajko, miękkie masło i śmietanę 18%, krótko wymieszać, aż składniki się połączą, a następnie zagnieść rękami(...)kulę. Ciasto spłaszczyć na grubość ok. 2 cm i szklanką wykrawać okrągłe bułeczki. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, każdą bułeczkę wysmarować z wierzchu jogurtem naturalnym. Piec w piekarniku nagrzanym do 210 st.C przez 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 190 st.C i piec jeszcze 5-10 minut, aż Scones ładnie się zarumienią
Nastoletnie Wypiekaniezachowując odstęp od brzegów (ok 1 cm). Zwińcie jak roladę (ja zwijam wzdłuż krótszego boku) i pokrójcie na 2-3 cm grubości plastry- powinno Wam wyjść około 12-14 bułeczek. Bułeczki układajcie w przygotowanej formie z zachowaniem sporych odstępów, każdą posmarujcie roztopionym masłem i posypcie cukrem. Formę przykryjcie folia spożywczą i odstawcie ponownie na około dwie godziny- bułeczki powinny podwoić
OliveandThymeidealna na przekąskę imprezową. Po drugie - jest odchudzona, bo sera dajemy tutaj naprawdę niewiele w porównaniu do tradycyjnej pizzy. Po trzecie - jest naprawdę wygodna. Urywamy i zajadamy niczym pikantne bułeczki. Zachęceni? To do dzieła :-) Składniki (duża blacha): ciasto: 500 g mąki pszennej 300 ml letniej wody opakowanie drożdży instant (7 g) - rozrobić w łyżce wody przed dodaniem 1 jajo(...)krótszego boku i tniemy na paski o szerokości 4 cm. Kawałki pizzy układamy obok siebie, zostawiając 1 cm luzu na omączonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Każdą bułeczkę rozwieramy delikatnie na wierzchu i wsuwamy w jej warstwy ser - nie za głęboko. Chodzi o to, by te bułeczki nie były mocno ściśnięte od góry. Pieczemy w piekarniku nagrzanym
Poezja Smaków - blog kulinarnyProponujemy ciekawe danie obiadowe, z wykorzystaniem naleśnikowych bułeczek (Pudding Yorkshire - według Marco Pierre White'a ). Składniki: -ok. 1 kg fileta z piersi indyka -woda, sól, pieprz, ząbek czosnku, wędzona papryka - 2-3 dkg masła Do wykonania bułeczek musimy zachować proporcje: -ważymy 3 rozbite jajka - u nas było to 16,5 dkg -ważymy tyle samo mąki(...)olej przez ok. 3 minuty. Wyjmujemy formę z piekarnika i wlewamy ciasto naleśnikowe do wysokości 1/3 wgłębień. Pieczemy 20 minut w temperaturze 185 st. C. Mięso kroimy w plastry. Bułeczki i indyka podajemy z dowolnym, ulubionym sosem i dowolną surówką. Smacznego! Za pomysł i smakowite danie dziękujemy Karince i Łukaszowi
Maminek kulinarnyPyszne, mini drożdżówki do kawy na drugie śniadanie. Zawijane bułeczki nadają się również na następny dzień do pracy lub szkoły. Czas trwania: 2 h Ilość porcji: 16 sztuk Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 50 g drożdży ½ szklanki mleka ¼ łyżeczki soli 50 g masła 1/3 szklanki oleju 2 żółtka 1 cukier waniliowy ½ szklanki cukru Masa twarogowa(...)złożyć na pół 6. Pokroić na 16 pasków 7. Zwinąć każdy pasek 8. Piec na złoty kolor Pobierz wersję do druku: Pobierz Zakręcone bułeczki z serem Artykuł Zakręcone bułeczki z serem pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.pl