bułeczki - 9699 przepisów (strona:178/647)

śląskie makówki 115

Makówki to na Śląsku tradycyjne danie, jedno z 12 podawanych podczas Wigilii. W zasadzie "danie" to może za dużo powiedziane, bo to po prostu słodki deser. Słodkie bułeczki zatopione w makowej masie z dużą ilością bakalii. Tradycyjnie robi się je w dużej misce, ja zrobiłam w pucharkach, żeby móc podać każdemu z osobna.  Składniki na 6 niedużych pucharków(...)słodkie bułeczki (lub duży rogal, ewentualnie kilka kromek chałki czy sucharków) 150 g maku 2 szklanki mleka łyżka masła łyżka miodu 40 g cukru 50 g orzechów włoskich posiekanych 50 g kandyzowanego ananasa lub skórki pomarańczowej 50 g rodzynek 50 g suszonej żurawiny kilka kropel aromatu rumowego Bułeczki pokroić w kromki. Mleko wlać do garnka o grubym dnie, dodać masło

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pampuchy, czyli kluski na parze 133

Zaczęło się od tego, jak wracając z przedszkola, moje dziecko zażyczyło sobie pyszną bułeczkę z dżemem, taką jak była w przedszkolu. Święto, mój niejadek chce jeść… Niewiele myśląc skręciłam do sklepu po świeżutkie pieczywo. Jakież było moje zaskoczenie, kiedy kładąc talerz z piękną bułą obficie wysmarowaną dżemem pociecha parsknęła “nie taką, taką pyszną bez skórki”. Wtedy okazało(...)się, że chodzi o pampuchy. Ale jakoś rozeszło się po kościach, do wczoraj, kiedy syn po raz kolejny zażyczył sobie taką pyszną bułeczkę jaką jadł w przedszkolu. Tym razem zrobiłam… był zachwycony i oczywiście wybrał wersję maczaną w domowym dżemie truskawkowym, mi najbardziej smakowały te z serkiem i borówkami. Jakie to dziwne, że zrobiłam je dopiero teraz… Koniecznie

Fitsweet.me
Odrywane drożdżowe bułeczki z makiem / makowiec inaczej 118

Odrywane drożdżowe bułeczki z makiem to makowiec w innej formie. Nie wiem jak Wam, ale mi to zdjęcie wyjątkowo się podoba. Wprowadza mnie w świąteczny klimat, a ja uwielbiam Święta! Lubię tą pozytywną nerwówkę, ciągle zastanawiam się czy prezenty się spodobają, czy potrawy przypadną do gustu gościom. Święta to magiczny czas, czas który niech płynie wolno. Cieszmy się spotkaniem(...)święta nie będą już takie same…zabraknie przy stole mojej ukochanej babci. Tej, która wszystkiego mnie nauczyła i zaszczepiła miłość do wypieków. Babcia była najlepsza w drożdżowych wypiekach. Bułeczki drożdzowe, ciasta, makowce….wszystko to było obłędne! Teraz ta odpowiedzialność spoczywa na mnie, mam nadzieje, że podołam. Problemem są proporcje, bo babcia robiła wszystko na oko, dosypując mąki

Rusty Fork
Zawijańce cynamonowe 133

obłędne zawijańce cynamonowe z ciasta drożdżowego. Smakują one najlepiej zaraz po upieczeniu jeszcze ciepłe. Zainspirowałam się przepisem Clausa Meyera. Kilka rzeczy pozmieniałam. Musicie koniecznie upiec te puszyste i pyszne bułeczki. Składniki (16 bułeczek): 500 ml tłustego mleka 50 g świeżych drożdży 1 jajko + dodatkowo 1 rozmącone do posmarowania bułeczek 1 kg mąki pszennej, + odrobina do oprószenia 150 g cukru płaska

Moja pasja smaku
BUŁKI LCHF Z KALAFIORA (keto, LCHF, optymelne, paleo, bez glutenu i laktozy) 223

Kolejny przepis dla tych, którzy tęsknią za pieczywem Tym razem bazę stanowi kalafior, który ma tylko 5 g węgli w 100g. Bułeczki są idealne nie tylko dla osób na LCHF, ale i dla tych unikających glutenu i laktozy. Składniki na 6 bułek: 350 g startego kalafiora 5 jajek 100 g mąki kokosowej opcjonalnie 10 g łupin babki jajowatej (jeśli ktoś(...)proszek do pieczenia lub sodę, sól oraz opcjonalnie przyprawy typu suszony czosnek, cebula, tymianek, zioła prowansalskie (co kto lubi ). Całość dokładnie wymieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji, która pozwoli formować bułeczki. Sugeruję niezbyt duże. U mnie z tych proporcji powstaje 6 sztuk. Bułki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180-190°C (termoobieg) przez ok 30 minut

Ola la LCHF
Bułeczki z kabanosami, zielonymi oliwkami i suszonymi pomidorami 168

takiej bułeczki wystarczy dobre masło! Znakomite dodatki - smaczne kabanosy, aromatyczne suszone pomidory i greckie zielone oliwki sprawiają, że bułeczki są wyśmienite. Upieczone w foremce na muffinki wyglądają jak małe pączusie! Gwarantuję - znikają jeszcze cieplutkie! A przygotowanie to dosłownie bułka z masłem - każdy sobie poradzi! 400 g mąki pszennej + 100 g do podsypywania 0,5 łyżeczki oregano 0,5 łyżeczki suszonego(...)oraz greckie oliwki kroimy w plasterki. Pomidory kroimy w kosteczkę. Dodatki dokładamy do mąki. Całość wyrabiamy na gładkie ciasto. Wyrabiając podsypujemy resztą mąki. Gotowe ciasto dzielimy na 12 okrągłych bułeczek. Układamy je w blaszce na muf finki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie pieczemy w 190*C przez 20-25 minut

VioletoweKucharzenie
MAŚLANE BUŁECZKI Z SEZAMEM 161

Chyba nie ma milszego początku dnia jak maślana, własnoręcznie upieczona bułeczka z masłem i pysznym dżemem. Drożdżowa, pachnąca masłem, z rumianą chrupiącą skórką jest dla mnie istnym rarytasem. Może dlatego, że nie lubię mocno słodkich wypieków,  tak uwielbiam  te małe, lekko słodkie kuleczki?😉❤ Składniki: 600 g mąki pszennej 50 g drożdży 4 łyżki cukru 1 cukier waniliowy(...)ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h.  Gdy ciasto podwoi objętość jeszcze raz, krótko wyrobić, podzielić na mniej więcej równe części i formować bułeczki. Technika formowania jest dowolna: można rozwałkować gruby placek i szklanką wycinać kółka, można ukulać podłóżny wałek i podzielić go sobie nożem na równe części, a można zwyczajnie odrywać kawałki ciasta, formując

Walijskie Pichcenie
Razowe bułki ze słonecznikiem 197

wytrzymuje. Korzystam z niego prawie codziennie, a on nie marudzi, nie sprawia żadnych problemów. Oh... co ja bym bez niego zrobiła  ;). Tym razem upiekł dla Was pyszniutkie bułeczki na śniadanie. Wypiekane z mąki razowej i pszennej, z dużą ilością słonecznika. To kolejny znakomite bułki na blogu, obok grahamek  i wieloziarnistych paluchów jedne z moich ulubionych. Polecam(...)Składniki: (na 15 małych bułeczek) Ciasto: 25 g świeżych drożdży 300 g mąki razowej 350 g mąki pszennej 1,5 szkl ciepłej wody 6 łyżek jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej (ok. 120 g) 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka naturalnego kakao 2 łyżki oleju 100 g słonecznika łuskanego Dodatkowo: ok. 100 g słonecznika łuskanego

Nastoletnie Wypiekanie
Bułeczki drożdżowe z karmelem i orzechami 144

Idealny deser na jesienny chłodny dzień? Ciepłe pachnące bułeczki drożdżowe, polane ciągnącym się karmelem z chrupiącymi orzechami :) Od razu robi się cieplej i przyjemniej. Do pełni szczęścia brakuje tylko osób, z którymi możemy się podzielić tymi słodkościami :) drożdżówki: 250 g mąki pszennej łyżka Cukru Trzcinowego Dry Demerara Diamant 20 g świeżych drożdży 0/5 szklanki maślanki 1/4 szklanki oleju jajko karmel(...)Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części. Formujemy bułeczki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na ok. 10 minut. Pieczemy do zrumienienia około 20 minut w 180 stopniach. W tym czasie przygotowujemy karmel

Mienta blog
Kotlety mielone z karkówki 209

nich cały sok i kotlety będą suche. Składniki: 1 kg mielonej karkówki wieprzowej 3 ząbki czosnku 1 cebula 4 gałązki świeżego koperku 2 jajka 2 łyżki śmietany 1 pszenna bułeczka 1 łyżka majeranku 1 łyżka mielonego kminku 1/2 łyżeczki tymianku 100 - 150 ml mleka do namoczenia bułeczki 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka pieprzu naturalnego Dodatkowo: bułka(...)tarta do obtaczania kotletów olej rzepakowy lub smalec do smażenia  Przygotowanie: Cebulę i czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Bułeczkę pokroić i zalać mlekiem. Koperek drobno posiekać. Mięso wyrobić ze wszystkimi składnikami na gładką jednolitą masę, jeśli jest zbyt luźna, można dodać 1 - 2 łyżki bułki tartej.  Z mięsa formować podłużne średniej wielkości kotlety i obtaczać

Kuchcik gotuje
Kajzerki maślane. 144

pyszne bułeczki. Kajzerki na masełku, posypane sezamem. Przygotowanie bułeczek nie zajmie Wam wiele czasu, a zapach unoszący się w domu i smak bułek nie do opisania. Ja jestem już uzależniona od domowego pieczywa :) Spróbujcie, a zobaczycie jaka to przyjemność. Składniki: 500 g. maki 30 g. miękkiego masła 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 25 g. drożdży 1 szklanka ciepłej wody(...)ciasto. Ja wyrobiłam mikserem z hakami. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę podzielić na 9 części i uformować bułki. Gotowe bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zrobić nacięcia tępą strona noża, lub tak jak ja, przeciętym wzdłuż na pół pudełkiem po jogurcie :) Wierzch bułek posmarować jajkiem rozmieszanym z mlekiem

Agusiowe smakołyki
BUŁECZKI Z SOCZEWICY Z PATELNI 105

Uważam , że przepis na te bułeczki świetnie się sprawdził ,bo tak do końca to nie miałam pomysłu na wykorzystanie soczewicy.Jednak przepis jest ,bułeczki też ,świeże i pachnące i jak cudownie smakują z każdą pastą do chleba czy szynką.Robi się je łatwo i przyjemnie , a smak - niebo.Polecam!. 1 startą cukinią ze skórką 1 szkl.namoczonej ,surowej soszczewicy 1 jajko 1 łyżka(...)oczyścić , pokroić w kostkę, natkę kolendry posiekać.Soczewicę zmiksować w blenderze na miazgę , przełożyć do miseczki , dodać całe jajko ,pokrojoną czerwoną paprykę , startą cukinię ,przyprawy , mąkę ,wymieszać.Formować okrągłe bułeczki , lekko spłaszczyć w dłoniach ,obtoczyć w kaszy manny i smażyć na rozgrzanym tłuszczu  na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym ,wystudzić.Smacznego!.Podajemy z pastami ,jajkami lub same też

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Bułki drożdżowe z serem i owocami 219

Smaczne i proste w zrobieniu bułeczki drożdżowe z serem i różnymi owocami. Miałam kilka jabłek i trochę mrożonych borówek, do tego ser biały i kruszonka...idealne połączenie smaków...   Bułeczki zachowują świeżość przez kilka dni...o ile tyle wytrzymają wśród domowników... Składniki na 23 bułeczki Ciasto drożdżowe: - 500g mąki pszennej - 220g cukru - 50g roztopionego masła - 2 jajka - 50g świeżych drożdży

Wypieki Rene
Drożdżowe ślimaczki z górskiego szlaku 174

zamiłowaniem do połączenia tych dwóch smaków, owinęłam je drożdżowym ciastem i posmarowałam masłem z dodatkiem świeżego lubczyku. Naprawdę rzadko używam tego zioła, a nie wiem dlaczego, bo w tych bułeczkach spisał się rewelacyjnie! Trochę, jakby podkręcił smak samego sera i dopełnił całość. Pachną ciepłem górskiego schroniska, kiedy wchodzi się do niego po wędrówce usianej wspaniałymi widokami :) Możecie zabrać(...)sobą na szlak, drugie śniadanie albo podać jako przekąskę. Na ciepło i na zimno są pyszne! :) Drożdżowe ślimaczki z oscypkiem, żurawiną i lubczykiem ok. 18 bułeczek Potrzebujesz: Ciasto: 450g mąki pszennej 15g świeżych drożdży /7g suchych szczypta cukru 180ml mleka 2 jajka 60g masła 1/2 łyżeczki soli Farsz: 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego duża szczypta cukru mała szczypta soli 1 duży

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Bułeczki z pesto 101

Wytrawne drożdżowe bułeczki ślimaki do odrywania, nadziewane zielonym pesto z bazylii i posypane orzeszkami piniowymi. Smakują znakomicie jako samodzielna przekąska lub dodatek np. do zupy krem. Gwarantuję, że znikają w szybkim tempie ;) Składniki na 16 bułeczek: 3 szkl. mąki pszennej 30 g drożdży świeżych szkl. letniej wody łyżka cukru łyżka soli 3 łyżki oliwy z oliwek słoiczek pesto z bazylii(...)powstałe ślimaki ułożyć obok siebie (zwinięciem do góry) w przygotowanej tortownicy, posypać po wierzchu orzeszkami i przykryć ponownie na około 25 minut. Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Podrośnięte bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 min., aż wierz się lekko zrumieni

wyzwania kuchenne

Proponowane wyszukiwania