bułeczki - 9699 przepisów (strona:181/647)

Bułeczki z leśnymi jagodami i szwedzki stól 162

Zasada jest taka, że na stole układamy co kto ma w plecaku, ale gdy uda się zabłądzić na leśną polanę z jagodami to wtedy warto się pokusić o pyszne bułeczki drożdżowe. Z pozdrowieniami dla najlepszej leśnej ekipy Bukosz, Bobek, Kaczka, Tomek, Szycha, Werka, Kamil, Andrzej, Borys, Julka i dopiszcie kogo jeszcze pominęłam... Bułeczki z leśnymi jagodami: - 1,2 kg mąki(...)opalany drewnem więc pozostało tylko wyczucie. Kruszonka: - 35 dag mąki pszennej - 15 dag cukru kryształu - 20 dag margaryny  Optima Omega 3 Zagniatamy kruszonkę z podanych składników, posypujemy wierzch bułeczek. Dodatkowo: - 1 kg jagód Okoliczności jakie nam towarzyszyły... Jak widać czas letni trwa

Apetyczna babeczka
Orkiszowe kanapki z serowym omletem 225

Podstawą kanapeczek są proziaki, czyli podkarpackie placki smażone na patelni, które wyrastają niczym bułeczki. Przygotowałam je na mące orkiszowej, dzięki czemu są znacznie zdrowszą wersją pieczywa. W środku kanapek znalazł się omlet z wędzonym twarogiem, który nadał specyficznego smaku i aromatu. Do tego trochę warzyw i pyszna kanapka gotowa. Jest na tyle wysoka, że przypomina burgery, ale bez mięsa. Wystarczy(...)łopatką brzegi, tak aby jeszcze płynna część się wlewała na patelnię. Smażyć do momentu, aż masa się zetnie, ale pozostanie wilgotna. Omlet przestudzić i podzielić na 6 części. Wystudzone bułeczki przekroić na pół i posmarować obie części margaryną Optima. Położyć liście sałaty, kawałek omleta, pomidor, cebulę i oprószyć pieprzem. Na wierzchu umieścić kolejny kawałek sałaty i przykryć drugą połówką bułeczki

https:KKuchniaMniam
Szybkie bułeczki z musztardą 220

Zdopingowana wyjątkową niechęcią do wystawiania się na aktualne warunki klimatyczne, szybko odpaliłam Wujka Google w celu odnalezienia piekarniczego natchnienia . I je znalazłam! Na blogu Sio-smutki w postaci Szybkich bułeczek bez wyrastania . Bez długiego wyrabiania , bez wyrastania , iście ekspresowe w przygotowaniu! Zamieszałam, zagniotłam, wstawiłam do piekarnika i po 30 minutach raczyłam się bosko pachnącym pieczywkiem na śniadanie :) Z racji niedużej(...)pracochłonności wykonania pieczywka, dodaję przepis do cotygodniowej akcji Błyskawiczny Piątek - 7 lipca 2017r . Jej podsumowanie można znaleźć na blogu: c.d.n. Składniki na 5-6 sztuk bułeczek: 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej - u mnie typ 650   15 g. świeżych drożdży   2 łyżki Musztardy Kieleckiej Delikatesowej - zwiększyłam z oryginalnej 1 łyżki   2/3 szkl.ciepłej wody - w oryginale były

Grunt to przepis!
Bułeczki ziemniaczane. 149

lodówce, więc zróbcie ciasto wieczorem, a rano uformujcie i upieczcie bułki.  Polecam!  Bułki z ziemniakami wchodzą na stałe do naszego codziennego menu.  Na około 20 średnich bułeczek będziecie potrzebować:  550 g mąki (użyłam chlebowej) 1 łyżeczka soli ( następnym razem użyje odrobinę mniej nap 3/4) 55 g rozpuszczonego przestudzonego masła 175 g ugotowanych  i zmielonych ziemniaków(...)godzin.  Ciasto powinno mocno urosnąć. Wyjąć z lodówki, delikatnie zagnieść i odstawić, aby nabrało temperatury pokojowej. Na oprószony mąką blat wyjąc ciasto, podzielić na 20 bułeczek.  Uformować, poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć ściereczką. Pozostawić 30- 40 minut. Powinny dobrze się napuszyć . Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 220 stopni C, około

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Dyniowe bułeczki piknikowe 202

200g mąki pszennej lub orkiszowej zwykłej – 1 opakowanie suchych droższy 7g – 0,5 łyżeczki soli – 1 łyżeczka cukru – 70g suszonej żurawiny – jajko do posmarowania bułeczek Sposób przygotowania: 1. Przygotowujemy ciasto: w jednej misce łączymy wszystkie suche składniki, a w drugiej wszystkie mokre. 2. Następnie łączymy razem składniki suche oraz mokre i zagniatamy ciasto(...)kilka godzin pod przykryciem (u nas ciasto leżało całą noc w lodówce). 4. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki o masie ok. 50-60g i formujemy z nich bułeczki (mogą mieć standardowy kształt lub można utworzyć z nich rulonik i zawiązać go w supełek). 5. Przed włożeniem do piekarnika bułeczki smarujemy jajkiem. Pieczemy ok. 20min w 180st. Smacznego

Podwójnaporcja
ŚNIADANIE NA NIEDZIELĘ 129

SKŁADNIKI: 2 ulubione bułeczki 1 duży pomidor (lub pomidorki koktajlowe) kilka liści świeżego młodego szpinaku odrobina szczypiorku sól i pieprz świeżo mielony ser camembert oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE: Śniadanie na niedzielę, bo często wtedy brakuje nam świeżego pieczywa ;) Przekrojone bułeczki skrapiam oliwą z oliwek, układam na nich ser camembert i zapiekam chwilę w piekarniku do momentu aż będą ciepłe(...)chrupiące :) W misce łączę pokrojonego w kostkę pomidora (albo przekrojone na pół pomidorki koktajlowe), świeży szpinak, trochę szczypiorku, do smaku dodaję sól i pieprz. Wyciągam bułeczki z piekarnika, a na wierzchu układam przygotowane wcześniej pomidorki. Smacznego

wege i kropka
Bułeczki z parówkami i żółtym serem 125

Pyszne bułeczki, które pokochają wielbiciele parówek i żółtego sera, dodatkowo posypane siemieniem lnianym dają bardzo smaczny efekt. Składniki: Ciasto: 70 dag mąki 3/4 szklanki letniego mleka 7 dag drożdży 3/4 szklanki zimnej wody 3 łyżki oleju 1 łyżeczka soli Nadzienie: 50 dkg parówek 30 dkg żółtego sera papryka słodka oregano suszone ketchup kielecki Dodatkowo: żółtko do posmarowania siemię lniane Kupiec(...)kroimy w kostkę, dodajemy czerwoną paprykę w proszku, oregano suszone i około 2 łyżki ketchupu kieleckiego , wszystko razem mieszamy. Na powycinane kółeczka dajemy odpowiednia ilość farszu. 3. Formujemy bułeczki i układamy na formie do pieczenia wysmarowanej tłuszczem. 4. Bułeczki smarujemy rozbitym żółtkiem i posypujemy siemieniem lnianym Kupiec. 5. Pieczemy około 40 minut w temp. 180 stopni. SMACZNEGO

Kuchnia u Bietki
Bułeczki drożdżowe z truskawkami 156

pysznie dziś u nas. Pachnie dopiero co upieczonymi bułeczkami z truskawkami. Póki są truskawki to trzeba korzystać bo potem tylko będzie można pomarzyć.Biorę udział w akcji Ciasto na Niedzielę Ciasto drożdżowe: mąką pszenna typ 500 1 kg drożdże świeże 80 g masło 150 g mleko 500 ml cukier 150 g sól pół łyżeczki truskawki 400 g Lukier(...)formujemy wałeczek. Formę od pieca wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy nasze wałeczki,kładziemy zlepieniem na dół, zostawiamy na 20 minut by wyrosły . Roztrzepujemy jaja i smarujemy pędzelkiem każdą bułeczkę . Wstawiamy do nagrzanego pieca i pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu przekładamy bułeczki na kratkę ,zostawiamy by wystygły i polewamy lukrem zrobionym z cukru pudru

Różowa kuchnia
Bułeczki drożdżowe z truskawkami i rabarbarem. 144

mnie, bardzo proszę, jest rabarbar :) W prawdzie zmieszany z truskawkami, ze względu na mojego syna, ale jest :) Powiem Wam tylko tyle, że to połączenie to duet idealny, te bułeczki to niebo w gębie :) Składniki: 4 i 1/2 szklanki mąki 1 szklanka ciepłego mleka 1/2 szklanki cukru 50 g. drożdży 60 g. margaryny 2 jajka 1 płaska łyżeczka soli Składniki(...)każdej części zrobić placek. W każdym placku zrobić wgłębienie. Ja zrobiłam to szklanką. Następnie w zagłębienia nakładać po łyżce truskawek z rabarbarem. Składniki na kruszonkę zagnieść i posypać bułeczki. Gotowe bułki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawić na 15- 20 minut do napuszenia. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Z tych składników wyszło

Agusiowe smakołyki
Jagodzianki 155

ciasto wyrośnie odgazowujemy je, robimy wałek i kroimy na 12 części. Rozpłaszczamy każdy placuszek i nakładamy jagody wymieszane z cukrem( dawałam po łyżce). Zlepiamy jak pieroga i formujemy podłużną bułeczkę jak się uda. Kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym jajem z mlekiem i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20 minut. Pieczemy w 170 stopniach jakieś 25 minut(...)Ostudzone bułeczki przekładamy na kratkę  i polewamy lukrem z sokiem pomarańczowym .Rewelacyjne bułeczki i to bez jajek. Wypiekały ze mną

Różowa kuchnia
O imionach. I drożdżówkach z morelowym twarożkiem 164

morelowym smakiem komponuje. Należy też pamiętać, że drożdżowe na maślance jest bardziej wilgotne i dłużej zachowuje świeżość; choć oczywiście, najlepsze i tak jest zaraz po upieczeniu. Słodkie, owocowe, drożdżowe bułeczki z pewnością wzbudzą wiele achów . Przepis bazowy znalazłam u Doroty , po czym nieco go zmodyfikowałam według własnego widzi mi się . Drożdżówki z morelowym twarożkiem Składniki: (na 12sztuk) 765 g mąki(...)mąkę. Wymieszać. Wyrośnięte ciasto raz jeszcze szybko zagnieść. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 60x30 cm. Posmarować nadzieniem, a następnie złożyć w poziomie trzy razy. Przekroić na 12 kawałków. Bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skręcając każdą na środku. Odstawić do napuszenia na 20-30 minut. Po tym czasie posmarować bułeczki żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
DOMOWE, ZDROWE WEGEBURGERY 152

Powstał przypadkowo. Wyprodukowałam bowiem za dużo ciasta chlebowego i z braku dodatkowej formy do pieczenia chleba ciasto umieściłam w ceramicznych foremkach na babeczki. Co z tego wyszło?  Idealne bułeczki,  które po przekrojeniu prosiły o to, bym nadziała je kotletem i zieleniną. Moja głowa zaczęła działać i szybciutko w niej powstał obraz pysznego, chrupiącego, pełnego różnorodnych smaków burgera. Mocno(...)koperkowy falafel, rukola, awokado, grillowana cukinia, kiełki i suszone pomidory umieszczone w orkiszowo-gryczanej chrupiącej bułce stworzyły niebo dla podniebienia. Polecam! Składniki:  Bułeczki (6 sztuk) z TEGO  przepisu. Falafele (8 sztuk): 150 g ciecierzycy, 2 cebule,  1 łyżka posiekanego koperku,  2 łyżeczki kminku mielonego, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, szczypta pieprzu, olej

Jeść, by żyć w zdrowiu
Bułki drożdżowe z borowikami, kminkiem i rozmarynem 189

rozwałkować ciasto na duży płat jak na pizzę.Wykrawać kółka o średnicy ok. 10 cm. Na środek ciasta nałożyć po 2 łyżki nadzienia. Zamknąć kółko i uformować kulę na bułeczkę. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć bułeczki. Odstawić na około 1/2 godziny w ciepłe miejsce. W międzyczasie nagrzewać piekarnik do 180 stopni C. Przed pieczeniem wierzch pasztecików posmarować roztrzepanym(...)białkiem z mlekiem. A wierz bułeczki posypać kminkiem.Wstawić do piekarnika i piec przez około 30 minut na złoty kolor

Bon Appetit Małgorzaty
Kajzerki orkiszowe 163

Kajzerka (Keiser - cesarz), mała okrągła bułeczka z charakterystycznymi bruzdami na wierzchu, najczęściej posypywana ziarnami maku lub sezamu, wypiekana z mąki pszennej. Pszeniczną mąkę zamieniłam na zdrowsza wersję mąki pszennej - mąkę orkiszową. Sposób wypieku i charakterystyczny kształt został opracowany przez wiedeńskich piekarzy na cześć cesarza Franciszka Józefa. Swoje charakterystyczne bruzdy uzyskuje poprzez pięciokrotne składanie uformowanej na placuszek porcji ciasta. Można również(...)zapleść ciasto z uformowanego wałeczka. Tak powstały moje kajzerki. W piekarniach na masową skalę używa się pięcioramiennego stalowego stempla tzw. wiatraczka. Bułeczki są tak pyszne, że właściwie oprócz masła nie potrzebuję do nich żadnego dodatku. Bułki można przygotować z dodatkiem wody (smakują jak sklepowe), mleka (bardzo delikatne, podobne do chałki) lub mleka z woda pół na pół. Składniki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania