bułeczki - 9699 przepisów (strona:220/647)

Chlebowe zające idealne do wielkanocnego koszyczka! 39

także idealnie nadadzą się do wielkanocnego barszczu czy żurku. To co, zaczynamy!   Składniki; 25 dag mąki żytniej razowej 35 dag mąki orkiszowej lub zwykłej pszennej jeśli chcemy aby bułeczki nie były za ciężkie.  25 g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru kryształu 1,5 łyżeczki soli 250 ml jogurtu naturalnego 150 ml kwaśnej śmietany 1 łyżka maku 1 łyżka(...)czarnego sezamu lub inne ulubione nasiona  1 jajko do posmarowania bułeczek  Przygotowanie; Mąki przesypać do miski, zrobić wgłębienie, pokruszyć drożdże, posypać cukrem i zalać lekko ciepłym jogurtem aby drożdże ruszyły. Po tym czasie dosypać sól i wyrobić ciasto. Odstawić na około 1.5 godziny aż ciasto podwoi  swoją objętość. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około pół

Radość kipiąca uśmiechem.
Bułeczki drożdżowe maślane 38

Proste w przygotowaniu domowe bułeczki drożdżowe maślane, idealne na śniadanie lub do pracy. Składniki 60 gram drożdży 7 łyżek cukru 1 kg mąki pszennej 6 żółtek 1/3 kostki masła – płynne pół łyżeczki soli aromat pomarańczowy 1,5 szklanki letniego mleka Przygotowanie Drożdże pokruszyć, zasypać 1 łyżką cukru. Do miski wsypać mąkę, dodać żółtka, 6 łyżek cukru, sól, aromat, drożdże(...)jeszcze na chwilkę do wyrośnięcia. Smarujemy białkiem. Polewamy odrobiną plynnego masła (przygotować 1/3 kostki). Można posypać kruszonką. Pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Autor przepisu: Dominika Artykuł Bułeczki drożdżowe maślane pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
PRZEPIS NA PROSTE BUŁECZKI 44

Przepis na proste bułeczki śniadaniowe z czarnuszką i sezamem. Bułki są miękkie, drożdżowe i chrupiące są rewelacyjne. Samodzielne robienie bułek jest trochę pracochłonne ale zdecydowanie warte zachodu. Co więcej upieczone bułki po ostudzeniu można zamrozić i cieszyć się nimi przez jakiś czas. Kluczem do miękkich  … The post PRZEPIS NA PROSTE BUŁECZKI appeared first on Smaczne potrawy

Smaczne Potrawy
Drożdżowe jagodzianki z kruszonką 33

mama i siostra. Praktycznie zawsze w domu było coś drożdżowego. Ja powoli oswajam się z tego rodzaju wypiekami. Ciasto na jagodzianki i kruszonkę wyrabiał David, Ula i Monika sklejały bułeczki, a ja miałam nieskrywaną przyjemność degustować te pyszności. Są tak smaczne, że trudno skończyć na jednej… co ja mówię: na kilku! Składniki: Ciasto drożdżowe ? 500 g mąki pszennej(...)Połowę wyjąć na stolnicę, podsypać mąką, rozwałkować na ok. 1,5 cm grubość i wykrawać szklanką ciasto. ? Kłaść po łyżce jagód wymieszanych z cukrem i bułką tartą i zlepiać bułeczki. ? Odłożyć na chwilę do wyrośnięcia. ? Posmarować jagodzianki jajkiem roztrzepanym z mlekiem. ? Posypać kruszonką uprzednio zagniecioną z podanych składników i wstawioną do lodówki. ? Piec jagodzianki w 200 st. C przez

To co kocham
Babeczki drożdżowe 28

najładniejsze, bez lukru i ozdób, bo koszyczek i tak będzie bardzo kolorowy i bogaty. Oczywiście moim starym zwyczajem upiekłam wcześniej i zamroziłam. Dwie babeczki zostawiłam sobie, cztery podarowałam, a bułeczki zjedliśmy z masełkiem. Składniki: ? 300 g mąki pszennej ? 1 jajko ? 3 łyżki cukru ? 150 ml mleka ? 1/4 łyżeczki soli ? 1 łyżka masła Rozczyn drożdżowy ? 20 g drożdży ? 2 łyżki mleka(...)miejsce na 1 godzinę. ? Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę, zagnieść w rulon i podzielić na 14 części. ? Mnie wyszło 6 babeczek w formie silikonowej i 8 małych bułeczek. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. ? Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika nastawiając temp. na 180 st.C i piec 15 minut

To co kocham
Drożdżowe ślimaczki z makiem 32

Króli rozpoczyna czas karnawału! Należy więc rozpocząć je czymś słodkim i pysznym – w moim rodzinnym domu były to szczodraki, o których pisałam przy racuszkach bananowych. Dzisiaj polecam pyszne bułeczki drożdżowe, które zawsze wychodzą świetne. Idealne dla osób dopiero zaczynających przygodę z ciastem drożdżowym. Moje pierwsze drożdżówki były właśnie z tego przepisu i wyszły idealne, a zawsze bałam się drożdżowego(...)idealnie dobrane. Z tego przepisu wychodzi dość dużo drożdżówek, ale znikają również w mgnieniu oka. Polecam więc nie zmieniać proporcji, tylko ewentualnie poeksperymentować z innymi kształtami – rogalikami czy bułeczkami. Składniki: Ciasto drożdżowe ? 1 kg mąki pszennej ? 1/2 litra mleka ? 200 g drożdży ? 3/4 szklanki cukru ? 1 cukier wanilinowy ? 125 g masła ? 1 jajko ? 1 żółtko ? szczypta soli Masa makowa

To co kocham
Bułeczki pełnoziarniste bez drożdży 57

słodkie bułeczki to mega szybkie pieczywo, ponieważ zrobisz je na proszku do pieczenia. Łącznie z pieczeniem przygotowanie ich zajmie ci najwyżej 30 minut :) Najlepiej smakują jeszcze cieplutkie z masłem, miodem lub dżemem. Składniki (11 sztuk): 280 g. mąki pszennej pełnoziarnistej drobnej typ 1850 1 jajko  1 żółtko 110 g. jogurtu naturalnego gęstego 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżka do lodów) i wrzucaj je do miseczki z pestkami dyni. Obtocz dokładnie ciasto, weź w dłonie i uformuj kulkę, którą następnie spłaszcz (to tak jak formowanie kotlecików). Układaj bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut

Delicious Place
Chleb z gara, czyli pieczony w naczyniu żaroodpornym 144

wystudzenia.   Chleb z gara, czyli pieczony w naczyniu żaroodpornym   Zobacz inne przepisy na domowe pieczywo: Chleb Tygrysi – prosty i szybki przepis Bułki z mlekiem w proszku – puszyste bułeczki pszenne Chleb pszenny na suchych drożdżach – prosty i szybki przepis Puszyste bułki pszenne bez drożdży – sprawdzony przepis Bułeczki kukurydziane z sezamem   Artykuł Chleb z gara, czyli pieczony w naczyniu

e-PrzepisyKulinarne
Lukier cytrynowy 127

domowy lukier zamienia zwykłe desery w coś niezwykłego, dodaje im smaku i super wyglądu. Lukier cytrynowy bardzo często wykorzystuję do dekoracji drożdżówki z serem, bo oprócz tego, że te bułeczki super wyglądają to dodatek cytryny sprawia, że ten delikatnie kwaśny smak przełamuje słodycz bułeczek. Lukier cytrynowy składniki Lukier cytrynowy przepis Lukier cytrynowy szykuje się bardzo szybko i bardzo prosto. Zobaczcie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chleb nocny 217

również moje inne przepisy: Chleb z gara Chleb który zawsze wychodzi Chleb z naczynia żaroodpornego Chleb na kefirze z ziarnami Bułki zaparzane Bułki bez drożdży Domowe bułki do hamburgerów Bułeczki jogurtowe Pszenne bułeczki śniadaniowe (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Chleb nocny pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl
Przepis na pasztet drobiowy 43

Składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania pasztetu : 1 duża kura 1 duży pęczek włoszczyzny bez kapusty 200g wątróbki drobiowej 100g masła + dodatkowa ilość do wysmarowania formy 1 czerstwa bułeczka pokrojona w kostkę 1 posiekana cebula 1 jajko 2 żółtka 1 łyżeczka majeranku po około 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej oraz mielonego imbiru sól i świeżo mielony pieprz do smaku bułka tarta(...)ciepłej wodzie. Następnie odcisnąć i poddusić na maśle z posiekaną cebulą, podlewając odrobiną rosołu. W czasie duszenia nie zrumienić ani cebuli, ani powierzchni wątróbki. Pokrojoną w kostkę czerstwą bułeczkę włożyć do wątróbki i poddusić razem, odstawić i przestudzić. Krok 3. Mięso, wątróbkę z cebulą i bułkę zemleć 3 razy przez drobne sitko. Do masy mielonej dodać jajko, 2 żółtka, przyprawy

Moja Książka Kucharska
Bułki chałkowe z makiem, proste i pyszne 43

pyszne Kto nie lubi pysznej , słodkawej i delikatnej chałki? Ja nie znam takich osobników, nawet nasze koty ją kochają Ten przepis jest jednak nie na chałkę ale na bułeczki które smakują jak ona. Bułki chałkowe są puszyste, maślane i mega pyszne. Wcale nie są trudne do wykonania choć może się tak wydawać na pierwszy rzut oka Idealne na każdą okazję(...)się nagrzeje ). Czas pieczenia zależy od Twojego piekarnika coś między 15-20 minut . Najlepiej do czasu aż bułki chałkowe pięknie się zrumienią z wierzchu. Serwuj wystudzone lub leciutko ciepłe. Bułeczki chałkowe są pyszne i jak chałka smakują same jak i z masłem.. Smacznego! Artykuł Bułki chałkowe z makiem, proste i pyszne pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Przetworzone i nieprzetworzone węglowodany. Które są dla nas dobre, a które nie? Dlaczego? Plus 8 wspaniałych przepisów z uwzglę 34

chcę Wam napisać o tych zasadniczych różnicach. Przetworzone i nieprzetworzone węglowodany. Które są dla nas dobre, a które nie? Dlaczego? Serdecznie zapraszam do artykułu Węglowodany to nie tylko chlebuś, bułeczki i makaron…:) Przetworzone i nieprzetworzone węglowodany – różnica Różnica między zbożami nieprzetworzonymi a przetworzonymi jest bardzo prosta. Nieprzetworzone pełne ziarno zachowuje zewnętrzne otręby i zarodki . Natomiast rafinowane ziarna(...)ilość węglowodanów w naszej diecie powinna być dopasowana do naszej aktywności fizycznej. Im więcej się ruszamy, tym tych węglowodanów może być więcej. Na pewno powinniśmy unikać białego pieczywa, nadmuchanych bułeczek, przetworzonych słodyczy i słodkich napojów. Natomiast jeśli pojawią się takie produkty w naszym menu sporadycznie, to oczywiście nie popadamy w paranoję, tylko dbamy o pozostałe posiłki z naszego menu

Natka Pietruszki
Szybkie bułeczki śniadaniowe 371

pszennej 300 ml ciepłej wody 1 łyżka cukru 1 łyżka soli 7 łyżek oleju 40 g drożdży świeżych 1 jajko do posmarowania Przygotowanie Mieszamy wszystkie składniki oprócz jajka. Formujemy bułeczki, układamy na blaszce. Jajkiem posmarować i piec przez około 15 minut w 200 stopniach. Wychodzi około 12 sztuk. Autor przepisu: Moni Artykuł Szybkie bułeczki śniadaniowe pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Bułki czosnkowe 345

aromatyczne, mięciutkie, ale przede wszystkim proste w wykonaniu pszenne bulki czosnkowe. Aromat czosnkowo-ziołowy rozchodzący się podczas pieczenia tych bułek jest obłędny i sprawia że wszyscy czekają, aż gotowe bułeczki wreszcie wyjadą z piekarnika. Jeszcze ciepłe znikają błyskawicznie.     Bułki czosnkowe Składniki: 650g mąki pszennej 150ml wody 150ml mleka 1 jajko 2 łyżeczki soli (12g) 20g drożdży 30ml(...)blasze do pieczenia (blachę wcześniej wykładamy papierem do pieczenia). Każdy kawałek ciasta nacinamy wzdłuż nożem w duch lub trzech miejscach, a powstałe nacięcia wypełniamy masłem czosnkowym, tak przygotowane bułeczki odkładamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Blachę z wyrośniętymi bułkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 0 C i pieczemy przez 20min. Piekarnik ustawiony na grzanie góra – dół

Księga-Smaku

Proponowane wyszukiwania