wyjmujemy na naoliwiony blat, dłońmi rozciągamy je na prostokąt o grubości około 1.5 cm i dzielimy na 12 mniejszych prostokątów. Z każdego prostokąta formujemy podłużną dobrze naciągniętą bułeczkę i układamy w odstępach 5 cm na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 - 2,5 godziny do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy(...)stopni. Każdą bułeczkę smarujemy dwukrotnie jajkiem, pieczemy około 15 -17 minut. aż będą rumiane. Studzimy na kratce. Razem ze mną piekły: Dobrawka z Bona apetita Wiosenka z Eksplozji smaku Kinga z Małych kulinariów Ewelina z Przy kubku kawy Łucja z Fabryki kulinarnych inspiracji Magda z Z miłości do słodkości Marzena
Kulinarne przygody Gatitycoś zjeść ...a nie wiadomo co...po głowie " chodziło" jakieś ciasto drożdżowe..ale nie na słodko..i tak przy okazji Pomidorowego zawrotu głowy powstały tak oto pyszne bułeczki...sposób formowania zaczerpnęłam z pluszek- rosyjskich bułeczek ..a efekt..super..polecam.. 45 dkg mąki 1,5 łyżki cukru 0,5 łyżki soli 1 łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki 1 łyżeczka(...)Posmarowany placuszek zwinąć w rulonik. Każdy rulonik naciąć wzdłuż zostawiając nieprzecięte około 1/4 długości z każdego końca. Końce zawinąć pod spód i włożyć do środka przez powstałe nacięcie.Gotowe bułeczki kłaść na blaszce , pozostawić do napuszenia na 15 - 20 minut. Spryskać piekarnik wodą, piec około 20 - 25 minut w temperaturze 190ºC. Bułki dołączam do październikowej listy
Moje domowe kucharzenieBułeczki...idealne na śniadanie..a nawet do hamburgerów. 120 ml mleka 200 ml jogurtu 60 g masła 1 jajko 50 dkg mąki 14 g drożdży świezych 1 łyżka soli 1 łyżka cukru Drożdże rozpuścić w mleku i odstawić na 10 minut.Do mąki dodać rozpuszczone drożdże i resztę składników. Dokładnie wymieszać i wyrobic ciasto.odstawić do wyrośniecia.Następnie ciasto(...)podzielić na 12-16 części i formować bułeczki . Odstawić na 30-35 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przed pieczeniem bułeczki można posmarować mlekiem i posypać dowolnymi ziarnami, makiem itp. Piec około 20 minut w temp. 200 st.C
Moje domowe kucharzeniepaseczki ciasta o grubości ok. 4 cm. Ślimaczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch pokrywamy rozkłóconym jajkiem i pozostawiamy jeszcze do wyrośnięcia na 20 minut. Następnie pieczemy bułeczki w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 20 minut. Po upieczeniu bułki pozostawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie w garnuszku umieszczamy cukier puder z łyżeczką wrzątku i całość mieszamy(...)następnie polewamy nasze bułeczki
Emcia PichciWyrobione ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie szybko zagnieść, podzielić na 12-15 części. Z każdego kawałka ciasta formować okrągłą bułęczkę, układać bułeczki na blasze przykrytej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia. W wyrośniętych bułeczkach za pomocą szklanki wgnieść dołek. Bułęczki posmarować rozmąconym białkiem. W każdy dołek włożyć łyżkę budyniu i kilka
kolorowotorcikowoBrzeg rolady sklejamy, a następnie kroimy ją bardzo ostrym nożem na plastry o grubości ok. 1,5-2 cm. Rolada będzie się spłaszczać pod naciskiem noża, ale to nic. Bułeczki układamy na papierze do pieczenie w odstępach ok. 3-4 cm. Z wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem. Dodatkowo można je posypać grubym, brązowym cukrem. Pieczemy 20 min. w 190 stopniach Celsjusza(...)dzień następny, warto schować je do papierowej torebki i szczelnie zamknąć, ale mimo wszystko nie będą już tak dobre jak świeże. Myślę jednak, że z tym nie będzie problemu, bułeczki wprost rozpływają się w ustach i znikają w mgnieniu oka. Miłego wieczoru
Ratunku obiadpoczątek coś prostego, bez konieczności robienia zakwasu, a ponieważ mimo dość intensywnego myślenia o wykonaniu domowych bułek, nie udało mi się jeszcze nabyć innej mąki niż pszenna, postanowiłam upiec bułeczki pszenne, czyli z mąką, którą każdy z nas ma w szafce w kuchni. Jako dodatek wykorzystałam płatki owsiane, żeby urozmaicić moje pierwsze bułki :) Bułki pszenne owsiane Składniki: 15g świeżych drożdży(...)mogłam się powstrzymać, żeby chociaż nie uszczknąć kawałka do spróbowania, więc przekroiłam jedną z bułek na pół i zjedliśmy z masłem, które cudownie rozpłynęło się na ciepłym wnętrzu bułeczki. Mniam! Moje bułki wyszły średniej wielkości i myślę, że jest ona optymalna i porównywalna do wielkości bułek kupowanych w sklepie. Jeżeli nie mamy talentu do równego dzielenia ciasta na części, można
Smakołyki Berenikihiszpańskie gazpacho. Gazpacho SKŁADNIKI: 1 kg pomidorów – około 6 dużych sztuk 5 ogórków gruntowych 2 czerwone papryki 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 kromki jasnego pieczywa, np. bułeczki paryskiej, ciabatty łyżka soku z cytryny łyżka oliwy łyżka octu winnego sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Przygotowanie chłodnika zaczynam od umycia wszystkich warzyw. Pomidory myję, układam w misce i sparzam wrzątkiem(...)cytryny, oliwy oraz octu winnego, mieszam. Doprawiam solą i pieprzem. Cytrynę możesz zastąpić limonką, w tej samej ilości. Na koniec dodaję dwie lub trzy kromki jasnego pieczywa (np. bułeczki), miksuję ponownie. Gazpacho po zmiksowaniu próbuję, w razie potrzeby doprawiam solą, pieprzem oraz octem winnym. Gazpacho przelewam do szklanek lub miseczek. Przechowuję pod przykryciem w lodówce. Przed podaniem gazpacho udekoruj posiekanymi
Zasmakuj Kuchnipopularniejsze staje się pieczenie własnego chleba i bułek w domu. Jednym z moich ulubionych przepisów są żytnie bułki razowe na drożdżach z marchewką i nasionami. Aby przygotować te pyszne bułeczki na śniadanie , potrzebne będą następujące składniki: żytnia mąka razowa, drożdże, zimna woda, sól, nasiona słonecznika i babki płesznik oraz starta marchewka i odrobina miodu . Po wymieszaniu składników pozostaje tylko czekać(...)ciasto wyrośnie, a potem podzielić je na zgrabne bochenki lub bułki i włożyć je do piekarnika. Ciepłe bułeczki na śniadanie z domowym dżemem i masełkiem to posiłek idealny na początek dnia. Poza tym satysfakcja z samodzielnego przygotowania zdrowego i smacznego pieczywa jest niemała. Bardzo lubię piec domowe pieczywo z różnymi dodatkami. Bułki z nasionami i orzechami , bułki z makiem
codojedzeniapędzi jak szalony, a ja po prostu nie wiem w co ręce włożyć Moje jednogarnkowe z cukinią to nic innego jak bardzo uproszczone leczo. Podałam je z chrupiącymi czosnkowymi bułeczkami Mamut. Dla mnie i męża obiad idealny Polecam. Składniki: 2 mniejsze cukinie 1 papryka 1 puszka pomidorów w kawałkach (400 g) 2 łyżki suszonych płatków cebuli 200 g kiełbasy(...)doprawiamy wszystko do smaku. My lubimy jak to danie jest ciut ostrzejsze, więc zawsze dodaję więcej pieprzu (dodałam i czarny i odrobinę kolorowego pieprzu do smaku). Propozycja podania: chrupiące bułeczki czosnkowe Mamut . Smacznego Wpis we współpracy reklamowej z Mamut S.A. The post Jednogarnkowe z cukinią first appeared on Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko
Słodkie okruszkiwiesz, że bułeczki z pieczarkami mają długą historię sięgającą średniowiecza? Wartościowe składniki i staranne przygotowanie sprawiają, że są one nie tylko pyszne, ale także pełne tradycji i smakowych doznań. Dlatego niezwykle istotne jest zwrócenie uwagi na sposób ich przygotowania i prezentacji. Odkryj, jakie inspiracje kulinarne można wykorzystać, aby podać te aromatyczne bułeczki w sposób
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Cebularze, czyli drożdżowe bułeczki z cebulą i makiem u mnie wzbogacone o jasny sezam. Spróbuj tych niemaciutkich pychotek kiedy są jeszcze cieplutkie! :) Składniki (9 szt.): Nadzienie: 4 duże cebule 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki oleju 2 łyżki maku 1 łyżka sezamu Zaczyn: 20 g świeżych drożdży 50 ml lekko ciepłego mleka 1 kopiasta łyżka cukru 1 kopiasta łyżka mąki pszennej(...)placuszek grubości 1 cm. Placki ułóż na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Brzegi posmaruj jajkiem rozbełtanym z mlekiem, a na środku każdego placuszka ułóż słuszną porcję cebuli z makiem. Bułeczki odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut. Piecz cebularze w piekarniku uprzednio rozgrzanym do 180°C przez 15 minut
Delicious Placewiecie jak urozmaicić sobie kolację? Nie musi to być zwykła kanapka Wykorzystajcie jakąś świeżą pyszną bułeczkę. U mnie zagościły bajgle! Okrągła bułeczka z dziurką z makiem wypełniona pysznościami zaspokoi głód. Nie piekłam, kupiłam w piekarni. Co nam trzeba? na 4 porcje Bułki typu bajgiel- 4 serek kanapkowy- u mnie z czosnkiem 100g dobrej jakości plastry szynki- 4 majonez ser camembert
LatosiowydomSzybkie do zrobienie, bułeczki drożdżowe z nadzienie z maku. Bułeczki są wilgotne i puszyste, idealne na drugie śniadanie. czytaj przepis
Kulinarna ChwilaUwielbiam domowe, drożdżowe, ciepłe i pachnące bułeczki z masełkiem. Te mają w sobie dużo maślanki jako jeden z głównych składników. Dla mnie to śniadanie idealne. Składniki: - 125 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej - 320 ml maślanki - 3 łyżki ciepłej wody - 25 g świeżych drożdży - 1 jajko - 2 łyżki masła - 3 łyżki miodu - 2 łyżeczki soli Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy(...)ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Z ciasta formujemy kulki a następnie lekko je spłaszczamy. Wykładamy na wyłożonej papierem blaszce i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Bułeczki pieczemy w 180 C przez około 20 minut
Zainspirowana w kuchni