bułeczki - 9699 przepisów (strona:221/647)

Drożdżówki z serem 43

Zapraszam po pyszny i szybki przepis na drożdżówki z serem. To moje ulubione bułeczki przygotowane z ciasta drożdżowego z nadzieniem serowym. Oczywiście w mojej wersji muszą być polane znaczą ilością słodkiego lukru. Ten prosty deser istnieje od pokoleń i występuje w wielu różnych odmianach na całym świecie. Każdy region ma własne podejście do klasycznej drożdżówki z serem. Bułeczki z serem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Drożdżowe serca z białym makiem 39

łyżka miękkiego masła 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g rodzynków ( opcjonalnie ) 50 g orzechów włoskich, posiekanych kilka kropel aromatu migdałowego Dodatkowo: 1 jajko + odrobina mleka, do posmarowania bułeczek Lukier: 5-6 łyżek cukru pudru 2 łyżki gorącej wody Wykonanie: Zrobić rozczyn ze świeżych drożdży; w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. Kiedy drożdże staną(...)serca: Drożdżówki-serca układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odległościach od siebie. Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka. Piec w temperaturze 180°C przez około 17-20 minut, do ładnego zrumienienia. Upieczone drożdżówki studzić na kratce. Lukier: Składniki na lukier rozetrzeć

Opowieści z piekarnika
MINI HAMBURGERY + FILMIK 41

ciepłej wody 100 ml ciepłego mleka 3/2 % 5 łyżek oliwy z oliwek  1 -płaska łyżeczka soli  1 jajko do ciasta  1 żółtko + trochę mleka do smarowania bułeczek  sezam do posypania          KOTLETY :   500 g mięsa wieprzowo - wołowego  1 cebula starta na tarce  1 jajko  1/2 łyżeczka soli(...)plastrach  PRZYGOTOWANIE :  Z podanych składników wyrabiamy elastyczne, drożdżowe ciasto. Nakrywamy je ściereczką i odkładamy aby wyrosło.  Po wyrośnięciu ciasto zagniatamy i formujemy 16 małych bułeczek. Układamy je na blaszce i smarujemy rozmąconym żółtkiem z mlekiem oraz posypujemy sezamem.  Pozostawiamy je na 15-20 minut aby wyrosły i pieczemy w nagrzanym piekarniku 30 minut, w temperaturze

Kulinarne Fantazje Marioli
KETO BUŁKI BAMBUSOWE BEZ LAKTOZY (bez glutenu i laktozy) 60

miski i dokładnie połączyć. W razie potrzeby, jeśli jajka są duże a konsystencja zbyt luźna należy dosypać błonnika bambusowego. Ciasto ma być delikatnie lepkie, ale można z niego formować bułeczki. Gotowe ciasto odstawić na 10 minut a blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie mokrymi dłońmi uformować 4 bułki. Piec w piekarniku (termoobieg) przez 40-45 minut w temperaturze(...)zależy od piekarnika), pilnując by bułeczki nie przypiekły się za bardzo. Keto bułki bambusowe bez laktozy w zależności od indywidualnego makro należy serwować np. z masłem, wędliną, jajkiem, rybą, pasztetem, pastą itp.) oraz oczywiście warzywami. Wszystkie dodatki należy wliczyć do bilansu kalorycznego i makro. — BTW całości bez dodatków: 530 g, 904 kcal

Ola la LCHF
Bułki z pestkami dyni 44

Każdą z części uformować w kulkę i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kulkę spłaszczyć.  Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 10 minut.  Bułeczki naciąć głęboko wzdłuż i odłożyć pod przykryciem do dalszego wyrastania.  W tym czasie nagrzać piekarnik na 230 stopni.  Bułeczki wstawić do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę piekarnika

Weekendy w domu i ogrodzie
Brioszki migdałowo-kakaowe 49

roladę. Za pomocą nitki owiniętej dookoła rolady odcinaj porcje ciasta o szerokości około 3 cm. i układaj na blaszce posmarowanej masłem lub w papierowych szerokich foremkach do muffinek. Odstaw bułeczki na 20 minut do podrośnięcia. Nagrzej piekarnik do 170°C. Miód podgrzej lekko razem z sokiem z pomarańczy i odstaw. Brioszki piecz na środkowym poziomie, grzanie góra-dół przez(...)minut. Od razu po wyciągnięciu z piekarnika posmaruj bułeczki mieszanką miodu z pomarańczą

Delicious Place
Pasztet drobiowy z kurczaka 55

Przepis na pasztet drobiowy z kurczaka: 2,8 kg ćwiartek z kurczaka 2 cebule 5 ząbków czosnku 3 jajka 1 zwykła bułeczka pszenna 3 liście laurowe 7 ziaren ziela angielskiego 1 marchewka 1 korzeń selera 1 pietruszka 1 por 2 łyżki majeranku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka pieprzu sól do smaku (u mnie 2 łyżeczki) czarnuszka (opcjonalnie(...)mięso, po wystudzeniu oddzielić od kości. Mięso zmielić przez drobne sitko maszynki razem z ugotowanymi warzywami oraz czosnkiem i cebulą. Do mięsa dodać rozmoczoną w niewielkiej ilości zimnego bulionu bułeczkę, jajka, majeranek, pieprz, gałkę muszkatołową i sól. Masę mięsną wyrabiać dłonią, dodając stopniowo wystudzony bulion, w którym gotowało się mięso. Do masy dodać tyle bulionu, aby masa była pulchna

Kuchcik gotuje
Bułeczki drożdżowe z mascarpone i owocami 59

Pyszne, domowe, mięciutkie, pachnące drożdżowe bułeczki z mascarpone i owocami. Składniki Ciasto 2 szklanki mąki 1 szklanka ciepłego mleka 6 g suchych drożdży 1 szklanka cukru 1 jajko trochę roztopionego masła szczypta soli Nadzienie ser mascarpone 1 żółtko cukier puder Przygotowanie Ze składników na ciasto zagnieść jednolite ciasto i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na około godzinę. Ser mascarpone(...)termoobieg, około 25 min, gdy ostygną daję owoce i polewam lukrem – lukier z cukru pudru z odrobiną soku z cytryny i kropelką wody. Autor przepisu: Kasienka Artykuł Bułeczki drożdżowe z mascarpone i owocami pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Bułeczki w kształcie dyni 82

Bułeczki wyglądają jak małe dynie, są urocze i pyszne. Mają piękny żółty kolor w środku. Polecam przepis. Czytaj więcej

Ana Mari's world
Bułeczki w kształcie dyni 82

Bułeczki wyglądają jak małe dynie, są urocze i pyszne. Mają piękny żółty kolor w środku. Polecam przepis. Czytaj więcej

Ana Mari's world
Włoskie bułeczki "rosette soffiate" (wersja na szybkim zacznie biga - 3 h) 74

Rosette soffiate (w dosłownym tłumaczeniu: dmuchane rozety), to włoskie, bardzo puszyste i aromatyczne bułeczki z cieniuteńką chrupiącą skórką.  Tym razem robiłem je na szybkim - 3 godzinym, sztywnym (50% nawodnienia) zaczynie biga. Szybka biga 3 h w 28-29°C: 400 g mąka pszenna, najlepiej włoska typu 00, o sile W280/300, około 12,5-13% białka 200 g woda(...)nacięciem do dołu), następnie przykryj folią spożywczą i ściereczką kuchenną. Zostaw do wyrośnięcia na co najmniej 90 minut. Przed wypiekiem nagrzej piekarnik do temperatury 250°C. Po wyrośnięciu odwróć bułeczki i przełóż je na blachę, papier do pieczenia lub matę teflonową. Piecz na kamieniu lub stali w mocno rozgrzanym i dobrze naparowanym piekarniku przez około 15 minut. Przez pierwsze

Przepisy na domowy ser i chleb
Bułeczki ze śliwkami 41

kawałki* (podzielić na równe 12 części) i Ułożyć je w formie do pieczenia. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Następnie bułeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około 20 – 30 minut. Wyjąć, przestudzić. Przygotować polewę. Z cukru i wrzątku utrzeć lukier – grzbietem łyżki lub w mikserze. Konsystencję lukru należy regulować dodatkiem wody( jeśli(...)jest zbyt gęsty dolać wody, jeśli zbyt rzadki , dodać cukru pudru). Smacznego Artykuł Bułeczki ze śliwkami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
BUŁKI Z PATELNI Z PIECZARKAMI 55

Przepis na bułeczki z patelni z pieczarkami znalazłam na stronie  Smaki na talerzu  😎 Bardzo podobały mi się apetyczne zdjęcia i ciekawy, prosty sposób wykonania. Bułeczki są proste do wykonania, zawsze wychodzą, i można dowolnie modyfikować farsz. Autorka zrobiła z mięsem mielonym, a do moich bułek trafiły pieczarki podsmażone z cebulą i papryką czerwoną oraz żółtą. Bułki są smaczne

Walijskie Pichcenie
Zawijane bułeczki z migdałami 46

ostatnie odkrycie. Jakie to jest dobre. Trochę zabawy z nimi jest, ale niech was to nie zniechęci. To ciasto drożdżowe z którym się bardzo dobrze pracuje. Do tego te bułeczki migdałowe są śliczne i świetnie smakują nawet na drugi  … The post Zawijane bułeczki z migdałami appeared first on Polska Zupa

Polska Zupa
Hot dogi z domowymi bułkami 53

odstaw do napuszenia na ok. 30 min Przed pieczeniem posmaruj bułki jajkiem wymieszanym z mlekiem Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 min Po ostudzeniu natnij każdą bułeczkę wzdłuż i nadziewaj według uznania Ja posmarowałam najpierw jeden bok musztardą, a drugi ketchupem, następnie ułożyłam sałatę, plasterki pomidora, ogórka oraz piórka cebuli i oczywiście na środku parówkę. Na koniec(...)polałam całość ketchupem Moje uwagi i spostrzeżenia: Bułeczka jest po upieczeniu miękka, taka jak w przypadku klasycznych bułek do hot dogów. Mi natomiast najbardziej smakowała w wersji chrupiącej, po podpieczeniu w 240°C przez

Słodki Blog

Proponowane wyszukiwania