ciast - 9500 przepisów (strona:421/634)

Banoffee Pie 2210

dorwałam w sklepie ciastka Digestive od razu zapasła decyzja, że zrobię banoffee. Pyszny deser bananowy z karmelem i bitą śmietaną. Ogromną zaletą tego ciasta jest to, że nie wymaga ono pieczenia. Wykonanie jest niezwykle proste, ale uwaga znika z talerza z prędkością światła

Ditecz
Herbatnikowiec z budyniem 220

Przepis dostałam od znajomej, pochodzi z internetu. Pyszne ciasto na zimno z masą krówkową, idealne na każde przyjęcie. Herbatnikowiec z budyniem Składniki: Masa budyniowa: mąka ziemniaczana - 5 łyżek mąka pszenna - 5 łyżek spirytus - 1 łyżka masło - 200 g mleko - 1 l żółtka jaj - 3 szt cukier - 0,5 szkl Dodatkowo: herbatniki jasne - 25 szt herbatniki czekoladowe - 50 szt galaretki wiśniowe

Kuchnia Danusi
Baklava 141

Blueberry Corner by "jagodzianka" Baklavę jadłam kiedyś na wakacjach. Od dawna ciekawiło mnie gotowe ciasto filo. Niestety w żadnym sklepie nie można było go … Przeczytaj cały artykuł Post Baklava pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Sernik marmurkowy z Nutellą / Nutella zebra cheesecake 280

Nutellę. Masę serową wykładaj na spód na przemian po kilka łyżek jasnej masy i kilka ciemnej zaczynając od środka formy (im więcej łyżek na raz tym grubsze wyjdą paski). Ciasto rozleje się na boki i wyjdzie piękna zebra. Włóż sernik do nagrzanego piekarnika i piecz przez 60 minut. Następnie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw do ostygnięcia. Wystudzony sernik wstaw

karmelowy
Biszkoptowe omleciki z śmietankowo – adwokatową nutą i czekoladą 184

sprawdzają na różne spotkania. Są szybkie w przygotowaniu, a do tego leciutkie i smaczne. Można je zrobić z samą bita śmietaną lub z dodatkiem ajerkoniaku lub innego gęstego likieru. Ciasto: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 Niepełna szklanka mąki Plaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 500ml śmietany kremówki 50ml ajerkoniaku 1 cukier waniliowy Dodatkowo: 50g czekolady Białka oddzielamy od żółtek

Smakowy Raj
Kasztanki, kakaowe pralinki o smaku migdałowo – kokosowym, z dedykacją dla Babci i Dziadka 159

Potrafiła zrobić coś z niczego i było to dobre. Do dziś pamiętam smak niektórych jej potraw. To ona była dla mnie inspiracją do tego by piec kołocze i inne ciasta drożdzowe jakie ona piekła dla swoich dzieci. Pewnie gdyby nie wojna, moi dziadkowie mieliby o wiele łatwiejsze i piękniejsze życie. Mogłabym tak o nich pisać w nieskończoność, ale chyba opisze

Smakowy Raj
Klasyczny sernik z kaszą manną (grysikiem) 168

mieszając łyżką lub szpatułką. Rodzynki przelewamy gorącą wodą, po czym osuszamy, przesypujemy mąką i dodajemy do sernika. Skórkę z pomarańczy kroimy w bardzo drobną kosteczkę i również dodajemy do ciasta. Gotową masę sernikową przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej grysikiem tortownicy o średnicy 26cm. Sernik z grysikiem pieczemy w temperaturze 180°C przez godzinę, po czym pozostawiamy w wyłączonym

Smakowy Raj
Ananasowa kopa bez pieczenia 248

razem z alkoholem, który ma wsiąknąć w biszkopty oraz ananasa pokrojonego w kawałki, przy czym pozostawiamy około 2 – 3 plastry na wierzch kopy, resztę kroimy i dodajemy do środka ciasta. (Jeśli biszkopty są bardzo suche, można je skropić syropem z ananasa). Całość mieszamy, a następnie wykładamy około 1/3 na talerz lub półmisek. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym i śmietan – fixami

Smakowy Raj
Waflowo – czekoladowy tort Pischinger 232

Polewa: 100g czekolady (deserowej lub gorzkiej)       60ml mleka 1 łyżeczka masła Przykładowa dekoracja: 50g orzechów włoskich (np. prażonych)** 50g płatków migdałowych Kolorowe posypki do ciasta Masę z białej i czarnej czekolady przygotowujemy osobno, ale w ten sam sposób, czyli śmietanę, masło, cukier puder i posiekaną drobno czekoladę rozpuszczamy w rondelku na wolnym ogniu, mieszając

Smakowy Raj
Sernik z żurawiną. 181

Wielkanoc za chwilę, więc trzeba zacząć poszukiwać potraw ,ciast, aby zaskoczyć domowników i gości. Koleżanka zainspirowała mnie przepisem na sernik (wiem kolejny sernik, ale co zrobić), który znalazła w gazecie, serniczek jest z żurawiną, a ja ją uwielbiam. Więc... SKŁADNIKI: 1kg. mielonego sera szczypta soli 1 szkl. cukru pudru łyżka kaszki manny budyń waniliowy cukier waniliowy 2 łyżki kandyzowanej skórki

Kuchnia Beaty
Babka cytrynowa 156

wycisnąć sok. Połączyć skórkę z sokiem. Dodać do masy kolejną szklankę mąki i sok z skórką. Miksować do czasu powstania jednolitej masy. Blaszkę posmarować margaryną i posypać mąką. Wlać ciasto i dać do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok 40 min. Przygotować lukier - wycisnąć sok z drugiej cytryny, cukier puder wymieszać z sokiem (ok 10 łyżeczek soku) i polać

pink envelope
Sernik na zimno z brzoskwiniami 386

cytryny dodatkowo: płatki migdałowe Dno okrągłej formy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na biszkopt włożyć do miski i zmiksować do rozpuszczenia się cukru. Wlać ciasto do foremki i wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 15 - 20 minut.  Upieczony biszkopt wystudzić, wyjąć z foremki, zdjąć papier i włożyć z powrotem do foremki

Kuchcik gotuje
117. 3 Bit 350

ciasto, które zawsze się udaje!!!    7 paczek herbatników 1 puszka masy kajmakowej Masa budyniowa: 2 szklanki mleka ½ szklanki cukru 1 cukier waniliowy 5 łyżek mąki 3 łyżki mąki ziemniaczanej kostka masła 0,5 litra kremówki 30% 2 śmietan fixy 2 łyżki cukru pudru Czekolada do posypania wierzchu Przygotować masę budyniową: szklankę mleka gotujemy z cukrem i cukrem

Jadło i czytadło
141. Sernik na zimno 137

ciastka. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Następnie na masę układamy owoce, ja miałam mix owocowy tzn. maliny, truskawki, borówki, morele. Na to tężejąca galaretka i gotowe. UWAGA: Po przygotowaniu ciasta pozostanie nam 5 białek z których możemy przygotować bezy. Przepis znajdziecie tutaj

Jadło i czytadło
167. Ananasek pod pepitką 145

galaretki i tężejącą masę wylewamy na biszkopt. Kremówkę ubijamy i dodajemy pozostałą część galaretki, na to układamy ciastka. Z soku i cukru pudru przygotowujemy lukier i smarujemy nim wierzch ciasta

Jadło i czytadło