łyżki sezamu,5 dag drożdży,4 łyżki cukru,1,5 łyżki soli.Wszystkie sypkie składniki wymieszać ze sobą, dodać pokruszone drożdże oraz 1 litr ciepłej wody i dokładnie wymieszać. Odstawić ciasto chlebowe na 20 minut pod przykryciem. W międzyczasie przygotować dwie keksówki o wymiarach 30 cm, wysmarować je tłuszczem i posypać otrębami z sezamem. Gdy ciasto wyrośnie przemieszać je łyżką, nałożyć
Delicious TitbitsPrzepis ten czekał w moim notesie prawie miesiąc i żałuję, że aż tak długo, bo okazało się, że ciasteczka są wyśmienite :) ...o wyraźnie maślanym smaku :) Z jednej porcji ciasta wychodzi około 50 ciasteczek. Zabawa przednia dla wszystkich, a zwłaszcza dla dzieci... obtaczanie w płatkach owsianych do perfekcji opanowała moja 2,5 letnia córcia :) P.S. Podziękowania dla Ewy za przepis :) Ciasteczka(...)łyżki otrębów pszennych, 1 łyżka płatków owsianych (błyskawicznych), 2 łyżeczki proszku do pieczenia, Dodatki: płatki owsiane do obtaczania, ulubiona konfitura - u mnie moja własna morelowa :) Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto po wyrobieniu jest lepkie, ale nie dosypujemy mąki. Urywamy małe kawałki i robimy kuleczkę o wielkości orzecha włoskiego, którą następnie obtaczamy w płatkach, Palcem robimy dziurkę i delikatnie spłaszczamy. Do środka
Delicious Titbitsjajko,Dodatkowo:1/3 szklanka wody,1 łyżka miodu,1/3 szklanka sezamu,Mąkę mieszamy z drożdżami, dodajemy pozostałe składniki, prócz oliwy, którą dodajemy na końcu i cierpliwie wyrabiamy. Wyrobione ciasto odkładamy w cieple miejsce na ok. 1-1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie krótko wyrabiamy ciasto i dzielimy na 10 części. Z każdej części formujemy wałek
Delicious Titbitscukru,3 łyżki masła,1 jajko, Polewa:1/2 tabliczki czekolady białej,3 kostki gorzkiej czekolady,Wszystkie składniki wsypać do miski i połączyć ze sobą, następnie wyrabiać ok. 5 minut. Ciasto odłożyć do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny - powinno podwoić swoją objętość, a żeby nie wyschło najlepiej przykryć miskę folią spożywczą robiąc kilka dziurek i na to położyć ściereczkę(...)czasie ciasto delikatnie przerobić, rozwałkować na grubość ok. 0,5-1 cm i wycinać kółeczka, najpierw większą szklanką, później mniejszą. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Smażyć na rozgrzanym oleju w temp. 180°C. Ja smażę na kuchni indukcyjnej na mocy 7. Piekę na rumiano i upieczone odkładam na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru tłuszczu.Czekolady rozpuszczamy w kąpieli
Delicious Titbitsmisce. Mąkę przesiewamy, dodajemy masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy roztarte drożdże, wbijamy jajka i wlewamy ekstrakt z wanilii. Całość wyrabiamy i odkładamy do lodówki na 30 minut. Ciasto dzielimy na cztery części, każdą rozwałkowujemy. Moim patentem na równe równiutkie rogaliki jest wykorzystanie spodu od tortownicy o średnicy 30 cm. Układamy na niej rozwałkowane ciasto i kroimy na 8 równych
Delicious TitbitsPascala Szparagi z szynką i jajkami, zapiekane w kokilkach Filet z pstrąga w szynce szwarcwaldzkiej wg Okrasy Filet z pstrąga w sosie holenderskim ze szparagami w szynce Szparagi w cieście francuskim (z szynką / boczkiem i serem) Szparagi w cieście francuskim z sezamem Szparagi z szynką […] The post Szparagi przepisy, jak kupować, obierać i gotować szparagi? appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeInspiracja: Kasia Moje Ciasto Składniki Składniki na spód: Margaryna Kasia do pieczenia 150g Mąka pszenna 150g Cukier pół szklanki Orzeszki ziemne pół szklanki posiekanych orzeszków ziemnych (niesolone) Jajko 1 jajko Na masę: Ananas z puszki 2 puszki Żelatyna 4 łyżki (40g) Jogurt ananasowy 500g Wykonanie: Wszystkie składniki na spód ciasta wymieszać za pomocą miksera. Tortownicę […] The post Kruchy ananasowiec
Kulinarne PrzebojeCiasto kakaowe z gruszkami i posypką czekoladową. Blacha o średnicy 24cm. Składniki Mąka pszenna tortowa 300 gram Proszek do pieczenia 1 pełna łyżeczka Jajka 5 sztuk Woda 1/3 szklanki (90ml) Masło 100 gram 5 łyżek oleju Cukier 1,5 szklanki (około 250 gram) Cukier waniliowy 1 opakowanie Kakao 3 pełne łyżki Gruszka kilka, świeże lub z […] The post Murzynek
Kulinarne Przebojesoli1 szczypta cukru1 jajko2 łyżki oleju rzepakowegoolej rzepakowy do smażeniafarsz800 g twarożku użyłam kanapkowo-sernikowego Wieluń200 g rzodkiewek7-10 kwiatków szczypiorkusól ziołowa Kamis do smakujogurt naturalny 2-3 łyżkiPrzygotować ciasto naleśnikowe. Szpinak wrzucić do rozdrabniacza i dodać pół szklanki wody, zmiksować. Do rodrobnionego szpinaku dodać pozostałą wodę, mleko, jajko, mąkę wymieszaną ze szczyptą soli i cukru oraz 2 łyżki oleju(...)Dokładnie wymieszać mikserem wszystkie składniki. Z gotowego ciasta usmażyć naleśniki. Przygotowac farsz do tawrożku dodać rozdrobnione kwiatki szczypiorku i drobno pokrojoną rzodkiewkę. Doprawić do smaku solą ziołową, dodać jogurt aby masa miała lepszą konsystencję do smarowania. Gotową masą posmarować naleśniki i zajadać. Do smażenia używam oczywiście oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego często
Monia miesza i gotujeSkładniki: 3/4 szklanki (250ml) ciemnego mocnego kakao 2 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki wody szczypta soli (wydobędzie słodycz z sosu) według upodobań: kilkanaście kropli aromatu do ciasta np. waniliowego szczypta chilli Do garnka wsypujemy kakao, cukier i zalewamy wodą. Włączamy grzanie i cały czas mieszając doprowadzamy do rozpuszczenia się cukru i kakao.Kiedy zacznie się gotować, zmniejszamy grzanie(...)pokrywką. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia (nie zamykamy naczyń!), po czym przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Tak przygotowany sos przechowujemy, aż do całkowitego wykorzystania.Świetnie pasuje do lodów, naleśników ciast, oraz napojów mlecznych i kawy.Bon Appetit
Pudełko rozmaitościOstatnio odwiedzili nas znajomi, z tej o to okazji postanowiliśmy upiec szybkie ciasto. Jego przygotowanie jest naprawdę bardzo proste. Świetnie smakuje z gałką lodów waniliowych. Wiem, że można je było wzbogacić o wiśnie, bita śmietanę itp. ale na to też przyjdzie okazja innym razem.Składniki : 300 g maki, 100g cukru, 3 jajka, Pół szklanki oleju, łyżeczka(...)kakao Łyżka cukru waniliowego (najlepiej taki domowy ) 100 ml mleka. Przygotowanie:W misce wsypujemy wszystkie suche składniki, następnie dodajemy olej, jajka i mleko. Całość dokładnie mieszamy. Przelewamy ciasto do formy i pieczemy w 170' C przez 40 minut.Smacznego PS. Wasze komentarze Motywują nas do większej pracy nad naszym blogiem, dlatego zachęcamy was do włączenia się w życie naszego
cookplmoczyły się pomarańcze. Jeśli jest pełna szklanka pomarańczowego puree do składników mokrych dolać 1/2 szkl. wody. Następnie należy wymieszać oddzielnie mokre składniki i oddzielnie suche. Połączyć razem i nakładać ciasto do formy wyłożonej papilotkami pod sam wierzch,gdyż ciasto bardzo nie rośnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. z termoobiegiem i piec ok 20-25 min. SMACZNEGO
Czerwona PorzeczkaNaleśniki to moja słabość, po prostu uwielbiam ;) Dziś mamy amerykańskie pancakes z sosem truskawkowo- granatowym. Przepis na ciasto naleśnikowe pochodzi z bloga Kwestia Smaku i jest świetny, polecam!:) Składniki: Ciasto naleśnikowe: 1 i 1/4 szklanki mąki 1 jajko 1 i 1/4 szklanki maślanki 2 łyżki cukru pudru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/4 szklanki oliwy szczypta
Czerwona Porzeczkacienkich kabanosów1 średnia cebulaKabanosy pokroić na małe kawałeczki a cebulę w drobną kostkę. Mąkę wymieszać ze solą, drożdżami, cukrem i oregano. Dodać letnie mleko,margarynę i jajko, wyrobić ciasto. Dodać pokrojone kabanosy i cebulę i jeszcze raz wyrobić. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce aby podwoiło objętość na ok. 1 godzinkę. Następnie uformować bułeczki (okrągłe kuleczki i lekko spłaszczyć), z podanych
Monia miesza i gotuje