ciast - 9500 przepisów (strona:414/634)

Muffinki bananowe z czekoladą 152

soli. Dodać pokruszoną czekoladę. W oddzielnej misce wymieszać mleko, olej i jajko. Dodać rozgniecione banany. Wymieszać. Płynne składniki przelać do suchych składników. Zamieszać delikatnie tak by płyn wsiąknął w ciasto (nie mieszać zbyt dokładnie).  Gotową masę przelać do formy wyłożonej papilotkami. Napełnić papilotki ciastem, posypać płatkami migdałowymi i piec w temperaturze 200ºC przez ok. 25 min. Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Chleb pełnoziarnisty z ziarnami 573

łyżki soli 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych 0,5 l ciepłej wody Przygotowanie Do miski przesiać wszystkie mąki, dodać ziarna, drożdże, sól, miód oraz wodę. Ciasto wymieszać mikserem. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20 min. Ponownie wyrobić ciasto i przelać do foremki. Ponownie przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 20 min. Piec w temperaturze 210oC przez

coolinarnastrefa.blogspot.com
Drożdżowe a'la racuchy 171

przesiać do miski. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Do miski dodać żółtka, wyrośnięty rozczyn, cukier waniliowy i resztę letniego mleka. Dokładnie wymieszać mikserem.  Białka ubić, połączyć z ciastem. Dodać rodzynki albo jabłka , wymieszać. Ciasto przykry, odstawić w ciepłe miejsce na 10 - 15 minut. Olej rozgrzać na patelni. Zwilżoną wodą łyżką kłaść placki.  Smażyć po 3 minuty

Słodkości i nie tylko
Faworki 141

tłusty czwartek , to nie można sobie odmówić zrobienia , tego co lubię :) faworków . Wbrew pozorom robi się je bardzo szybko . Wiem coś o tym , bo zanim wzięłam się za zrobienie ciasta , to zaraz mogłam usiąść i zajadać się pysznymi , chrupiącymi faworkami :)  Wychodzi ich dwie duże tace , dzięki czemu rodzinka mogła też się nimi delektować :)  Przepis z gotujmy.plSkładniki2(...)Posiekałam nożem a następnie dobrze wyrobiłam , żeby było gładziutkie :) Powstała mi kula. Pokroiłam nożem na 3 części i każdą z części trzeba rozwałkować. Placek musi być cienki , podsypywać, aby ciasto nie przywarło do stolnicy. Wycinać paski o szer. 3 cm i długości 10 cm ( tak jest w przepisie ) , ale każdy może sobie wycinać paseczki wedle swojego uznania .Każdy pasek nacięłam

Słodkości i nie tylko
Pizza domowa 169

plaska lyzeczka soli  Dodatki4 plasterki szynki0,5 kg pieczarek 2 cebule 40 g sera paprykaketchupDrożdże rozpuścic w ciepłej wodzie , dodac sól i cukier. Następnie dodac mąkę i wyrobic. Ciasto pozostawic na 4o minut i wyrobic , rozwałkowac i wylozyc na blache.  Szynke pokroic. Pieczarki , umyc, obrac, pokroic i usmażyc . Cebulę  pokroic w talarki i zeszklic na patelni. Ciasto

Słodkości i nie tylko
Pierniczki bożonarodzeniowe 181

Wspaniała zabawa dla całej rodziny to dekorowanie pierniczków. Moje dzieciaki nastolatki nawet na chwilkę dały rade oderwać się od komputerów , aby zaznać tej przyjemności ;). Przygotowanie ciasta jest proste i już na drugi dzień można się brać za ich pieczenie. Pierniczki po upieczeniu twardnieją , ale po udekorowaniu lukrem miękną i są bardzo pyszne. Składniki: 500 g mąki(...)się nie zagotowała. Gdy składniki się połączą , zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę przesiewamy z sodą i solą. Dodajemy masę miodową i roztrzepane jajko. Wyrabiamy na gładkie ciasto, które jest dość rzadkie , ale takie ma być . Po odstaniu w lodówce ok. 24 godzin twardnieje i ładnie daję się rozwałkować i formować w różne wzorki. Pieczemy

Słodkości i nie tylko
Muffiny czekoladowe z białą czekoladą 177

rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej.( ostudzić ) Składniki mokre :  kefir , jajko,rozpuszczona czekoladę z masłem. Składniki suche i mokre wymieszać ze sobą tak ,aby masa pozostała grudkowata. Część ciasto wylać do foremki muffinkowej , położyć kostkę białej czekolady i przykryć następną porcją ciasta. Włożyć muffinki do piekarnika i piec ok. 25 - 30 minut. w temp. 180 C. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Omlet z cebula i kielbasa 135

patelni rozgrzewamy tluszcz i wrzucamy na niego cebule, troche podsmarzamy  Do cebuli dorzucamy kielbase i wszystko razem smarzymy  Odstawaimy patelnie z ognia i zajmujemy sie ciastem na omlety Do miski wbijamy jajka, chwilke mieszamy mikserem  Dosypujemy make i wlewamy mleko  Wszystko razem mieszamy mikserem  Do gotowego ciasta wsypujemy zesmarzona cebule z kielbasa i dodajemy

Klaudynkowa kuchnia
Szarlotka 164

Skoro juz jestesmy przy ciastach to moze teraz juz udany placek, a mianowicie mowa o szarlotce. Ciasto:  http://klaudynamoscicka.blogspot.co.uk/2014/04/polkruche-ciasto.html  Teraz kwestia jablek  5 duzych jablek  3 lyzeczki cynamonu  2 lyzki budyniu smietanowego lub waniliowego 0,5 szklanki cukru pudru  Obieramy jablka i scieramy na tarce Przesmarzamy w rondelku jablka, dodajemy cynamon i cukier puder

Klaudynkowa kuchnia
Piers kurczaka w nalesniku 165

wetrzec w nie sol  Do miski wbic jajko rozrobic je, dosypac maka razem wymieszac i dodac troche mleka znow wymieszac az bedzie gladka konsystecja  ( czyli robimy ciasto nalesnikowe tylko ze geste)  Do ciasta dodajemy pieprz i papryke i razem mieszamy  Kawalki miesa zanurzamy  w ciescie nalesnikowym i odstawiamy  Na rozgrzanym ogniu smarzymy mieso

Klaudynkowa kuchnia
Bułeczki nocne , pyszne ! 172

chrupiące bułeczki. Gdy podzieliłam się tą myślą ze znajomymi na FB od razu posypały się propozycje przepisów. Wszystkie zanotowałam i będę ew. stopniowo próbować, ale kilka minut później zagniatałam ciasto na bułki z przepisu od Margarytki :) Jeśli sama go poleciła to jestem pewna, że przepis sprawdzony.Rzeczywiście ciasto robi się szybciutko, prawie nie trzeba go wyrabiać. Rosło sobie przez

Smaczna Pyza
Francuskie przekąski czyli bogate francuzy 224

Mając w lodówce gotowe ciasto francuskie można bardzo szybko wyczarować ciepłe przekąski czy ciasteczka. U mnie trwało to trochę dłużej bo wymyśliłam sobie, że będą miały bogate wnętrze i dodałam sobie roboty. Jednak warto było bo smak wynagrodził większy nakład pracy - chrupiące ciasto a w środku dużo pyszności. Było bardzo smacznie :)  ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Bułki z mąką gryczaną i siemieniem 161

robi najlepsze :) Wcinamy je najczęściej ze śledziem doprawionym cynamonem, kwaśną śmietaną i szczypiorkiem - są przepyszne ! Jednak ja próbuję tę mąkę wykorzystać także do innych potraw - piekłam już na przykład ciasto gryczane z nektarynkami ,  jabłecznik na gryczanym biszkopcie , muffinki z budyniem i robiłam naleśniki gryczane . Mąka gryczana ma specyficzny smak, który bardzo lubię. Jednak nadaje ciastu bardziej kruszącą się konsystencję więc

Smaczna Pyza
Lody akacjowe 147

kwiaty akacji, a właściwie robinii akacjowej, czekam cały rok. Uwielbiam placuszki z zanurzonych w cieście i usmażonych gron. Specjalnie jadę na zbiory poza miasto i całą drogę powrotną napawam się ich zapachem. Poza plackami nic z tym kwieciem jeszcze nie robiłam więc chyba najwyższa pora.Kwiatowe guru czyli Gosia z Trochę Innej Cukierni  podrzuciła kilka pomysłów - syrop, konfitury, kompot, lody, ciasto

Smaczna Pyza
Ciastka francuskie z czereśniami i Liebster Awards 202

Ciastka francuskie z budyniem i owocami - dość szybki i na pewno łatwy deser. Oczywiście jeśli użyjemy gotowego ciasta francuskiego. Nie dojrzałam jeszcze do robienia własnego - za leniwa jestem, wolę kupić chociaż jak widać niżej to nie zawsze jest dobry pomysł. Jeśli ktoś chciałby jeszcze bardziej ułatwić sobie pracę to niech użyje budyniu z torebki gotując go w połowie podanej ilości(...)pójście na łatwiznę, ale kto lubi sobie komplikować życie ? Lepiej je upraszczać i pójść np. na spacer :)Ciastka, które widać na zdjęciu, wyszły smaczne chociaż jakieś takie plaskate. Ciasto francuskie nie bardzo wyrosło podczas pieczenia, nie listkowało ładnie, ale widocznie taka jego uroda bo piekłam zgodnie ze wskazówkami producenta i swoim doświadczeniem. Miało na opakowaniu dopisek "light

Smaczna Pyza