serduszka o maślanym smaku, ozdobione kolorowym królewskim lukrem.Składniki:- 300 g mąki- 1 kostka masła (200 g)- 100 g cukru pudru- 3 żółtka- odrobina mlekaPrzygotowanie:Z podanych składników zagniatamy ciasto, jeśli nie będzie chciało się połączyć dodajemy odrobinę mleka (ja dałam około 1/4 szklanki). Formujemy w kulę, zawijamy w folię i odtawiamy na 1 godzinę do lodówki. Po wyjęciu(...)rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy foremką serduszka. Pieczemy na złoty kolor około 15 minut w temperaturze 200 C. Gdy ciasteczka wystygną możemy je dekorować (ja użyłam lukru, który przygotowywałam do pierniczków
Zainspirowana w kuchnicukier puder do posypania- wiśnie do dekoracji ( ja użyłam mrożonych )Przygotowanie:Do mąki dodajemy żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia, spirytus i szczyptę soli. Mieszamy i zagniatamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na pół godziny. Następnie ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy po 3 krążki różnej wielkości, każdy nacinamy na brzegach ( z czterech stron ). Każdy krążek zlepiamy roztrzepanym białkiem
Zainspirowana w kuchniduży słoik marmoladyPrzygotowanie:Drożdże kruszymy, zalewamy je śmietaną i delikatnie mieszamy. Po 10 minutach dodajemy przesianą mąkę, cukier waniliowy oraz miękką margarynę i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na porcje i rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Każdą z części dzielimy tak by powstały trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy po 1 łyżeczce marmolady i zwijamy od podstawy
Zainspirowana w kuchnijednym jajku, dorzucamy też proszek do pieczenia i odrobinę kurkumy, która nada babce piękny, intensywnie żółty kolor. Cytrynę wyparzamy, ocieramy z niej skórkę i wyciskamy sok, które przekładamy do ciasta. Całość doprawiamy 3 łyżkami lawendy, co przełoży się na średnio intensywny smak. Jeśli pierwszy raz pieczecie coś z dodatkiem tych kwiatów to lepiej być ostrożnym, bo niesamowicie łatwo przegiąć(...)Masę przelewamy do babkowej blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez 40-50 minut (do suchego patyczka). Po całkowitym wystudzeniu ciasta przygotowujemy lukier - po prostu wyciskamy sok z jednej cytryny i mieszamy dokładnie z cukrem pudrem i kurkumą. Z tą piosenką mogę wstawać nawet codziennie o 5 rano
sama złodyczspód: 200 g mąki 100 g cukru pudru 50 g gorzkiego kakao 3/4 kostki masła 2 żółtka Góra: puszka skondensowanego mleka/masa kajmakowa bakalie/orzechy Składniki na kruche ciasto zagniatamy ze sobą, uważając przy dodawaniu kakao - ja jak zwykle miałam pół kuchni do sprzątania, więc strzeżcie się ;) Zatem - zagniatamy i formujemy kulę, chłodzimy w lodówce przez 40 minut(...)sprzątania niż przy kakaowej chmurce ;) Jeśli natomiast daleko nam do takich poświęceń i balansowania na krawędzi, kupujemy gotowca. Wykładamy masę na ostudzony spód, starając się dotrzeć do samego brzegu ciasta (niepokryta powierzchnia będzie wysychać, fujka). Dekorujemy suszonymi owocami i orzechami wedle uznania, im bardziej domowo i mniej równo tym lepiej :) Nigdy nie mogę się zdecydować
sama złodyczOstatnia już propozycja na tegoroczne święta wielkanocne, czyli oczywiście mój ukochany sernik. Słodki kajmak w towarzystwie lekko kwaskowatej wiśni to jedno z najbardziej dobranych zestawień smakowych. W dodatku ciasto prezentuje się nad wyraz uroczo, będzie więc dodatkową ozdobą każdego świątecznego stołu! Spód: 300 g ciasteczek, u mnie dyniowe 3/4 kostki rozpuszczonego masła Sernik: 1 kg zmielonego sera 5 jajek(...)Składniki na sernik wyjmujemy 30 - 40 minut wcześniej, żeby osiągnęły temperaturę pokojową. Ser miksujemy z kajmakiem, cukrem i mąką ziemniaczaną, jajka rozbełtujemy ze sobą, po czym dodajemy do ciasta. Wylewamy na spód i pieczemy w kąpieli wodnej przez 1,5 godziny w 175 stopniach, studzimy przy otwartych drzwiczkach. Żelatynę zalewamy połową szklanki wody, mieszamy i zostawiamy
sama złodyczkońcu dodając porcjami mąkę. Ja musiałam odrobinę zwiększyć ilość wody, żeby otrzymać pożądaną konsystencję - gęstą, zbitą, ale nie dającą się uformować w bochenek. Podobną do błotka :) Ciasto przelewamy do wyłożonych papierem do pieczenia foremek, obsypujemy otrębami, przykrywamy folią i owijamy w bawełnianą ściereczkę. Odstawiamy do wyrośnięcia na co najmniej 8 godzin i wrzucamy do piekarnika nagrzanego(...)stopni na 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200 i pieczemy jeszcze 40 minut. Jeszcze ciepłe ciasto wyjmujemy z folii i przekładamy na kratkę, po godzinie zawijamy w bawełnianą ściereczkę i tak czekamy do całkowitego ostygnięcia. Świetny głos i świetna muzyka. Ponad tydzień temu wyszła nowa płyta, jeszcze nie miałam okazji posłuchać
sama złodyczszklanki sezamu pół szklanki zakwasu żytniego 2 łyżki oliwy łyżka miodu łyżeczka soli Zakwas standardowo wyjmujemy z lodówki i dokarmiamy co najmniej 8 godzin przed przygotowaniem ciasta na chleb. Płatki owsiane i sezam delikatnie podprażamy na suchej patelni teflonowej, zostawiamy do przestygnięcia, śliwki natomiast kroimy na mniejsze kawałeczki. W dużej misce mieszamy(...)sobą wszystkie składniki, na samym końcu dodając mąkę - konsystencja ciasta powinna być błotnista i gęsta. Przekładamy do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia i obsypujemy otrębami lub sezamem. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po co najmniej 8 godzinach chlebki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na godzinę. Jeszcze ciepłe bochenki wyjmujemy
sama złodyczMiksujemy z serem i cukrem, dodajemy skórkę pomarańczową i drobno pokrojone orzechy włoskie. 3/4 biszkoptów zużywamy do wyłożenia dna blaszki, pozostałą część natomiast rozdrabniamy i dodajemy do masy serowej. Ciasto bardzo delikatnie i powoli przelewamy na biszkopty, wierzch wyrównujemy i wrzucamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny. Drugą galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu, zostawiamy(...)porządnego ostygnięcia. Umyte brzoskwinie kroimy w cienkie plasterki i układamy na wierzchu sernika, całość zalewamy lekko tężejącą już galaretką. Chłodzimy w lodówce przez całą noc, wszelkie próby wcześniejszego krojenia ciasta kończą się apokalipsą wizualną. Serio, jak boga kocham. Jedna z najpiękniejszych piosenek, jakie słyszałam od dłuższego czasu, mimo że jest lekko smutna i w zależności od kontekstu
sama złodyczpiana nie opadła. Przekładamy do blaszki z dnem wyłożonym papierem do pieczenia (boków nie smarujemy) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 35-40 minut. Jeszcze gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, rzucamy na podłogę z wysokości kolan i studzimy przy otwartych drzwiczkach. Truskawki miksujemy z jogurtem greckim. W dużej misce ubijamy śmietankę z cukrem pudrem(...)Biszkopt dzielimy na trzy części, dwa dolne blaty nasączamy nalewką owocową lub wystudzoną, osłodzoną herbatą. Każdy z nich smarujemy 3-4 dużymi łychami kremu, składamy ciasto w całość i wykładamy masę na wierzch, zostawiając mniej więcej szklankę do dekoracji. Wykorzystując rękaw cukierniczy robimy wzorki i układamy świeże owoce. Pierwszy dzień po urlopie, więc trzeba wspierać się dobrą
sama złodyczutrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym mikserem w misce na gładką masę. Dodać jajko i dalej poubijać. Stopniowo dodawać resztę sypkich składników (mąka, soda, sól) póki się nie połączą (ciasto musi odchodzić od ścianek miski i zbijać się w gęstą masę. Gdy ciasto jest zbyt zwarte można dodać 1 łyżkę gęstej śmietany (ja raczej obywam się bez tego dodatku
Grunt to przepis!drożdżami i połową mąki. Odstawić na 1 godz. w ciepłe miejsce aby zaczyn zaczął fermentować. Do zaczynu dodać sól, przyprawy suszone i świeże, oliwę i resztę mąki. Wyrabiać ciasto starannie ok. 10-15 minut - dla ułatwienia można posłużyć się mikserem z mieszadłami hakowymi - nie trzepakami! Na końcu dodać oliwki pokrojone w plasterki i pomidory suszone pokrojone w kostkę. Zagnieść(...)składniki się połączą. Odstawić ciasto w misce w ciepłe miejsce na kolejną 1 godz. - wcześniej posmarować je oliwą.Uformować 2 bochenki. Ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia - koniecznie użyć 2 blaszek bo inaczej bochenki się skleją podczas wyrastania. Papier można posypać mąką lub kaszą manną, żeby chleb się nie "rozjeżdżał" i nie tracił formy. Należy liczyć się
Grunt to przepis!mąkę i proszek do pieczenia miksuję na gładką masę, pod koniec dodając łyżkę oliwy. Brzoskwinie i kiwi kroję w kostkę, jabłka i banany w drobne plasterki. Owoce dodaję do ciasta wraz z ubitą pianą i delikatnie mieszam.Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oliwy wykładam łyżką ciasto na placuszki, smażę na rumiano z dwóch stron, odkładam na ręcznik papierowy a następnie
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałasumienia delektować się dietetycznym deserkiem:)Jego dodatkową zaletą jest różnorodność, którą zapewniają dowolnie wybrane owocowe dodatki i smaki serka homogenizowanego, jak również wzbogacanie samego ciasta łyżeczką cynamonu, przyprawy do piernika bądź kropelką dowolnego aromatu do ciast. Dzięki temu taki deser szybko się nie znudzi
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamuszkatałową i masło. Całość mieszamy i pieczemy w piekarniku 40 minut w temp. 200 stopni.Ciato na rogaliki: drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy pozostały cukier, mąkę, olej, jajka. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia.Ciasto porcjujemy, rozwałkowujemy na stolnicy, dzielimy koło na 8 części (powstaje trójkątów). U podstawy każdego trójkąta nakładamy przygotowane nadzienie i zwijamy formując rogaliki.Pieczemy około 15 minut
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała