przez około 5 minut, nie przestajemy mieszać, żeby mąką się nie przypaliła. Ściągamy z ognia, dodajemy resztę masła i odstawiamy do wystygnięcia - mieszamy w tym czasie często.2. Kiedy ciasto wystygnie dodajemy mąkę pszenną z solą i zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Formujemy gruby wałek, odrywamy po kawałku i wałkujemy na dosyć cienki (ale bez przesady!) placek. Podsypujemy przy
Kraina Tysiąca Smakówprzypadku tych pierogów - polecam! Składniki:Farsz: 1 kg kiszonej kapusty 120 g suszonych grzybów cebula jajko sól, pieprz 2 łyżki oleju lnianego Zielony Nurt liście laurowe ziele angielskie Ciasto: 400 g mąki 1 jajko ¾ szkl. wody sól Wykonanie: Suszone grzyby dobrze wypłukać, następnie moczyć przez dwie godziny. Grzyby w tej samej wodzie ugotować do miękkości. Grzyby(...)patelni. W misce połączyć kapustkę z grzybami i cebulą. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wbić jajko, wymieszać. Na koniec dodać olej lniany. Z podanych składników wyrobić ciasto. Wycinać krążki i łyżeczką nakładać farsz. Pierogi gotować w osolonej wodzie. Wybierać łyżką cedzakową, gdy wypłyną na wierzch. Podawać polane olejem lnianym
Pasja Smakuzbyt mało dokumentacji fotograficznej, ale przecież to była tylko przykrywka. Tak naprawdę chciałam jeszcze raz spróbować prawdziwej włoskiej pizzy, której nie trzeba zalewać sosami z butelek i której ciasto nie pęcznieje w żołądku. Wnętrze przyjemne, chociaż malutkie. Nie lubię takich sal, bo czuję się zbyt przytłoczona innymi osobami w tej samej sali. Zwłaszcza, że obsługa i właściciele także(...)zmieściło się kilka stolików, a do tego stanowisko do robienia pizzy, zaplecze i toalety. Podoba mi się pomysł z oświetleniem i przejrzystym menu. Na wszystkie pizze składa się oczywiście ciasto, sos pomidorowy i mozzarella, a do tej podstawy różne dodatki. Przy pierwszej wizycie zdecydowaliśmy się na pizzę Prince (23 zł) ze szpinakiem, karczochami i papryką peperoni (w oryginale była papryczka
Pasja SmakuPrzeciąga się głośno i zdecydowanie. Słońce skryte za chmurami, bure niebo i ciągle popadujący deszcz. Nie lubi takiej pogody. Siada na łóżku, czuje gdzieś z oddali
W kuchni Karmel-itkiwodę z solą i olejem kokosowym. Odstawić do lekkiego przestudzenia i po ok. 10 minutach połączyć z suchymi składnikami. Dokładnie wymieszać. Do przygotowanej wcześniej małej keksówki (ok.10x20) przełożyć otrzymane ciasto, dokładnie ubić i wygładzić łyżką maczaną w wodzie. Ciasto nic nie rośnie, więc można nałożyć do pełna. Odstawić pod przykryciem na min. 2 godziny, jednak nie dłużej jak 24h. Piec
Smaczne Zdrowezębach :P ) to jednak w większości przypadków wybór jest oczywisty. Kuszący smak makowego placka wygrywa! Przyznam szczerze, że od małego uwielbiałam makowce, jednak zawsze przeszkadzało mi w nim ciasto drożdżowe. Tak, tak! Zapewne zostanę za to przez wielu z was oczerniona, jednak numerem jeden w tym cieście jest dla mnie mak i bakalie. Kombinując zatem z recepturami stworzyłam przepis
Sajkofanka smakupopołudniową ucztę zostawiłam sobie czerwone i słodkie truskawki z listkami świeżej mięty - mniam! Zapraszam i życzę smacznego :) Wytrawna tarta z botwinką i serem korycińskim Kruche ciasto:- 1 jajo rozmiar L- 200g mąki pszennej typ 500- 100g masła 82% tłuszczu - szczypta soliFarsz:- pęczek świeżej botwinki - 100 g sera korycińskiego z czosnkiem- ząbek czosnku- łyżeczka siemienia lnianego - połówka cytryny(...)Zalewa do farszu:- 1 jajo rozmiar L- 100 ml śmietany 30%- 50ml mleka 2,0% tłuszczu- pół ząbka czosnku zmiażdżonego - świeży koperek posiekany- sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Ciasto: składniki na tartę zagniatamy, chowamy do lodówki na godzinę. Po godzinie rozkładamy na blaszkę do tarty, nie zapominając o wysokich rantach, by móc później ułożyć farsz. Pieczemy 15 minut w piekarniku
Sajkofanka smakuwolnych obrotach. Dodać sól i esencję waniliową. Mąkę z proszkiem przesiać przez sitko. Dodać połowę mąki zmiksować, wlać mleko z szafranem, dodać resztę mąki i zmiksować na jednolite ciasto. Na koniec dodać pokrojone daktyle i wymieszać łyżką. Ciasto wylać do formy i piec około 70 min w 170 st do suchego patyczka. Wyjąć z pieca zostawić
Ala piecze i gotujeJest tradycją włoskich rodzin, że na każde święta, zjazd rodzinny, dziesiątki innych uroczystości, czy zwykłą niedzielę przygotowuje się pasticcio- czyli lasagne z płatami ciasta makaronowego, sosem bolońskim i beszamelem. Ile regionów Włoch, ba domów, tyle rodzajów pasticcio. Pasticcio postaram się przygotować na najblizszą rodzinną uroczystość, a tymczasem zapraszam na wariacje na temat. Zamiast płatów ciasta użyłam grubaśnych rurek
Mia Cucina Sofietabulki odkrawamy skorke, zas reszte kroimy na drobna kostke i podsmazamy na masle.W misce mieszamy make, sol, proszek do pieczenia, jajko i wode mineralna. Mieszamy tak dlugo az ciasto zacznie odchodzic do lyzki. Dosypujemy podsmazona bulke, dokladnie mieszamy.Przykrywamy sciereczka i dstawiamy na pol godziny.Po tym czasie z ciasta formujemy dwa walki (knedliki)Gotujemy je pol godziny we wrzatku, w dosc
Przysmaki Karolkiszklanki mleka. Odstawiamy na chwile az rozczyn troche wyrosnie.Zoltka ucieramy z reszta cukru i cukrem waniliowym, dodajemy do nich letnie mleko i zaczyn drozdzowy, make i spirytus. Wyrabiamy ciasto. Na koncu dodajemy stopiona i przestudzona margaryne. Ciasto wyrabiamy do chwili jak bedzie odchodzic od reki.Formujemy z niego kulke i odstawiamy w cieple miejsce do wyrosniecia.Po tym czasie rozkladamy na stolnicy
Przysmaki Karolkiprzelozyc do nich przygotowane owoce.Miekkie maslo i cukier puder utrzec na jednolita mase. Dodac make, proszek do pieczenia, cynamon oraz mleko wymieszane z jajkiem. Dokladnie utrzec na jednolita mase.Zalac ciastem owoce, posypac cukrem waniliowym i piec od 20 do 25 minut w piekarniku nagrzanym wczesniej do 200C°. Ciasto powinno nabrac zlocistego koloru.Smacznego!Moja uwaga: Zapiekanka jest dosc kwaskowa, dlatego
Przysmaki Karolkibylam glupia! Cukinia to w tej chwili jedno z moich ulubionych warzyw. Do tego daje tyle mozliwosci. Chce sie wiec cieszyc nia jak najdluzej.Tarteletki z cukiniaskladniki:1 opakowanie ciasta francuskiego1 duza cukinia1 zabek czosnku1 cebula1 pomidor1 jajko50g sera gouda - startego na duzych oczkachsol, pieprzokolo 0,5 lyzeczki chilitymianekoreganowykonanie:Tarteletki wykladamy ciastem francuskim, na ktorym ukladamy papier do pieczenia, wysypujemy
Przysmaki Karolkiswietowania jest wiele juz od pierwszych dni.Najwazniejszy jest jednak dzien urodzin Viki. Wtedy pojawiaja sie w domu kolorowe balony, urodzinowe dekoracje i wyjatkowy tort. Od poczatku to szczegolne ciasto dla Malej Damy pieke sama, a Ona najwyrazniej dumna jest z tego wypieku. Tym razem pelna zachwytu stwierdzila, ze od zawsze marzyla o takim torcie. Podobne zachwyty bylo slychac w chwili(...)dzielimy na 3 czesci i do jednej z nich dodajemy mrozone maliny i lekko miksujemy.Na biszkopt z konfitura nakladamy pierwsza warstke smietany z czekolada, wygladzamy i przykrywamy kolejnym krazkiem ciasta. Delikatnie dociskamy. Nastepnie nakladamy smietane z malinami i ponownie wygladzamy i przykrywamy ostatnim, gornym krazkiem biszkoptu.Sciagamy obrecz tortownicy i pokrywamy gore i boki tortu ostatnia warstwa smietany. Tort odstawiamy
Przysmaki Karolki