Pyszna tarta - bardzo kruche, maślane ciasto a na nim budyń waniliowy i owoce. Prosty wypiek, z którym każdy sobie poradzi. Nie wiem czy coś może się nie udać - chyba to mało prawdopodobne :D ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ czytaj dalej...
Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.
Czytaj dalej...Wielkanoc tuż tuż, więc przygotowaliśmy dla Was przepisy na najlepsze ciasta, które na pewno zasmakują Wam i Waszym domownikom.
Czytaj dalej...Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.
zrobiłam tartę. jeszcze nie próbowałam, czeka do jutra, ale na pewno będzie pyszna. Chciałam tylko zapytać o co chodzi z: "Resztę mleka wlałam do garnka razem ze śmietanką"? W składnikach nie ma mowy o śmietance. Czy to może tylko taki skrót myślowy, bo to może było wiejskie mleko i miało śmietankę?:)Chodzi o to, że budyń nie wyszedł mi zbyt gęsty, więc doszukuję się, że może nie dałam śmietanki. Ale użyłam mąki pszennej bo nie miałm kukurydzianej i to może dlatego?Ania
aaaaa, mój błąd, ale nie powinien wpłynąć drastycznie na całość - po prostu dałam 500 ml mleka i 250 ml słodkiej śmietanki - ze śmietanką faktycznie wychodzi nieco gęściejszy. Mam nadzieję, że nadzienie Ci nie wypłynie - jakby coś to nie złorzecz na mnie za bardzo za pomyłkę w przepisie, przepraszam i już poprawiam
Też lubię takie połączenie, a mój krasnal wręcz uwielbia budyń i borówki. Piękne zdjęcie, pozdrawiam :)
budyń może nie był b rzadki, ale na oko widziałam że nie jest na tyle gęsty, żeby to wyszło dobrze na cieście i żeby nie popłynęło. Zagęściłam więc dodatkowo budyniem z proszku.Wyszło więc jak trzeba i smacznie. A chciałam się tylko dopytać, co by być pewna na przyszłość tego przepisu.Dziękuję za sprostowanie. Pozdrawiam.Ania
postaram się podawać też ilości mąki do budyniu w gramach a nie łyżkach bo te jak wiadomo nierówne :)
to może w granach i w łyżkach:)dla tych co bezwagowi (moja waga tylko do większych wag;)tarta po odstaniu nabiera pełni- wszystkie smaki się łączą i jest pysznieAnia
obserwuję twojego bloga już ok 2 lat same pyszność , ta tarta napewno zagości na moim stole :)