Przepis pochodzi ze zbiorów receptur siostry Anastazji. Moja jedyna modyfikacja to zmniejszenie o odrobinę ilości cukru i miodu. Polecam serdecznie! Ciasto pięknie rośnie, wyszło pulchne i mięciutkie!Składniki:200 g margaryny1 i 1/3 szklanki cukru3 jajka (żółtka i białka osobno)1 szklanka kwaśnej śmietany3 łyżki zimnej wodyok 200 g płynnego miodu (użyłam troszkę mniej)1 łyżeczka sody oczyszczonej2 łyżki przyprawy
Kuchnia domowa Aniłyżki śmietany50 g wiórek kokosowychWYKONANIEUcieramy margarynę z cukrem i jajkami. Dodajemy mąkę i orzechy laskowe . Dobrze mieszamy (najlepiej szybko wyrobić ręką) odstawiamy do lodówki na 2 godziny.z ciasta formujemy ręka kształt małych rogalików, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok 15 min. temperaturze 200 stopni.Ciasteczka ostudzamy. w tym czasie czekoladę wrzucamy do garnuszka, dodajemy 2 łyżki śmietany
W kuchennym oknie EwyPrzepis znaleziony u White Plate. Sernik idealny jeśli mamy ochotę na dużo słodyczy i ciężkie ciasto. Każda warstwa wspaniale uzupełnia pozostałe, każdy smak idealnie współgra z innymi. Gratulacje Lisko!! Oryginał można zobaczyć tu. Polecam wielbicielom serników i tym, którzy do serników się dopiero przekonują.Sernik kajmakowy:Spód:50 g orzeszków solonych 80 g ciastek kruchych np. herbatników30 g masła1
Z butelką mleczka w tleSezon na szarlotkę u mnie trwa i nie zamierza się skończyć. Po kilku ostatnich szarlotkach przyszła mi ochota na odmianę, czyli ciasto z kawałkami jabłek, a nie ich miksem.Robiłam kiedyś jabłecznik tego typu, nazywał się, nie wiedzieć czemu, Placek Gaździny.Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyKolorowa alternatywa dla tradycyjnej babki Wielkanocnej. Babka pięknie się prezentuje, a do tego nieźle smakuje. Cztery kolory ciasta nadają babce efektowności oraz oryginalności, dzięki czemu jej wygląd zachęca do jej skosztowania.Przepis zaczerpnięty z Moich Wypieków.Kolorowa Babka Wielkanocna - Składniki:250 g masła6 jajek1,5 szklanki cukru0,5 szklanki oleju2 szklanki mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowykisiel wiśniowy/truskawkowykisiel cytrynowy
Słodka Stronatemperaturze 170 stopni przez kilkanaście minut. Można pod koniec pieczenia patyczkiem sprawdzić czy są w środku upieczone.(Ja swoje babeczki upiekłam w innych, niż muffinkowe, foremkach. Jednak ilość ciasta jest przewidziana na około 18 standardowych.)Babeczki same w sobie nie są zbyt słodkie, dlatego wyśmienicie smakują polane syropem różanym. Gorąco polecam Wam ten z Anielskich Przysmaków. Jest
Codzienna kuchnia niecodziennasię dużo rozwodzić, szarlotka w sezonie jabłkowym to jest istna królowa ciast. Wpierw zapomniana, a ostatnio odgrzana przez knajpy jako deser podawana z gałką lodów waniliowych i super, tyle, że podejrzewam, że jest to podgrzanie w mikrofalówce, a mikrofalówkowemu jedzeniu mówimy stanowcze nie. Wiec korzystajmy z dobrodziejstw naszych...Szarlotka, czyli szaleństwo w sezonie jabłkowym is a post from
Nie Bo Piekłosmarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy do niej naszą biszkoptową masę i pieczemy w 170 stopniach C przez około 35-45 minut (do suchego patyczka i złotego wierzchu ciasta). Po wyjęciu z piekarnika odkładamy do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na całą noc).KremSkładniki:300g serka mascarpone150g NutelliDo dekoracji:cukierki Skittles, M&Ms, Lentilkypisaki cukrowePrzygotowanie kremu zaczynamy od wymieszania mikserem
Smakowity Blog KulinarnySernik to klasyczne wigilijne i świąteczne ciasto. Rokrocznie gości na naszym stole. Tym razem troszkę je odmieniłam, nadałam nowego charakteru, wzbogaciłam o pomarańczową nutę. Przecież właśnie trwa sezon na wszystkie owoce cytrusowe, to idealny moment, aby je wykorzystać.Pamiętajmy, że po upieczeniu sernik jest bardzo kruchy, powinien pozostać w chłodny miejscu co najmniej 6-7 godzin, żeby dobrze stężeć
Kulinarne przygody Gatitykilku kaw nie potrafię się obudzić. Plan na dziś: umyć naczynia po wczorajszym obiedzie (tak, wiem, wstyd...), zmiksować kilka składników i wstawić do lodówki z nadzieją na uzyskanie smakowitego ciasta na uczczenie końca pracowitego weekendu, wyspacerować psę, wziąć prysznic i zakopać się pod kołdrą z mocnym postanowieniem nie obudzenia się, kiedy C. wróci z pracy. W tej chwili siedzę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeutrzeć z cukrem na puszystą masę. Wbić jajko, dokładnie wymieszać. Partiami dodawać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, miksując na najniższych obrotach.Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć równomiernie ciasto, dociskając palcami.Piec w 180 st. C. przez 25 minut.Ostudzić.Morele i śliwki posiekać (osobno). Do jednej miski włożyć morele, dodać Cointreau, 1 łyżkę cukru i 125 ml gorącej wody
Pożeraczka, czyli raz adobrześwidruję wręcz wzrokiem klawiaturę, i nie widzę, żeby którekolwiek klawisze zapraszały mnie do zabawy. Cóż... Może jutro będzie lepiej.W związku z tym - dzisiaj krótko i na temat.Na weekend przygotowałam ciasto - i to nie byle jakie. Muszę przyznać, że to najbardziej efektowny sernik na zimno, jaki zdarzyło mi się zrobić. Teraz jednak chciałabym pokazać Wam jeden z elementów dekoracyjnych - bezy
Pożeraczka, czyli raz adobrzecytryny wymieszać z wódką.Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu, otoczyć obręczą tortownicy, nasączyć 1/3 ponczu. Wyłożyć krem karmelowy, przykryć drugim blatem, nasączyć 1/2 pozostałego ponczu. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową, przykryć ostatni blatem, nasączyć pozostałym ponczem. Wstawić do lodówki do zastygnięcia - na około 30 minut.W tym czasie przygotować krem maślany.Białka z cukrem i solą umieścić w dużej misce
Pożeraczka, czyli raz adobrzesynek koleżanki był zachwycony i się zajadał. My zresztą też - tej babce bowiem nie można się oprzeć. Można ją upiec na Wielkanoc, ale idealnie sprawdzi się też jako niedzielne ciasto - taka uniwersalna z niej babka. Przepis znalazłam na blogu Z cukrem pudrem, nie zmieniałam nic, poza polewą. Babkę można też polać lukrem albo po prostu oprószyć cukrem pudrem
Pożeraczka, czyli raz adobrzepasuje. Przepis nieco zmieniłam, dostosowując go do zawartości lodówki. Zamiast więc twarogu jest serek kremowy, dyni dałam całe mnóstwo (użyłam puree z dyni Hokkaido, stąd niezwykle intensywny kolor ciasta), za to ciasteczek nieco mniej. Muszę przyznać, że nieco obawiałam się, czy cokolwiek z tego wyjdzie - masa serowa była dość płynna, a ja jeszcze ograniczyłam ilość mąki, bo chciałam, żeby
Pożeraczka, czyli raz adobrze