Coraz częściej odstawiam produkty glutenowe ze swojej diety. Wczoraj przyszedł czas na upieczenie ciasta bezglutenowego. Biszkopt wyszedł troszkę bardziej sypki niż ten upieczony na mące pszennej, ale w smaku jest jak najbardziej OK. Nie zawiedziecie się :). Osoby, którym nie przeszkadza w diecie gluten, mogą użyć mąki pszennej i tradycyjnego proszku do pieczenia. Prawdopodobnie wiele osób nie wie, że przez kilka
Przepisy Aleksandrybyć tylko ciepły.Bułki połamać - zalać ciepłym mlekiem.Dodać 2 żółtka, rodzynki, śmietanę - wymieszać.Białka ubić z 2 łyżkami cukru - dodać do masy. Wsypać maliny - delikatnie wymieszać.Ciasto wylać na blachę, piec w 200 stopniach przez 20 minut.Przed podaniem posypać cukrem pudrem.Jeśli nie używanie w swojej kuchni produktów sojowych, napój czekoladowy zastąpcie mlekiem. Smacznego
kolorowotorcikowodobroczynnych festynach, oraz kiermaszach szkolnych i stanowią nieodłączną część dzieciństwa każdego małego Australijczyka)Oryginalny australijski przepis znajdziecie tutaj, ja go troszkę zmodyfikowałam. Kolorowe lamingtony:Składniki:Oryginalne australijskie ciasto biszkoptowe: o 125 g Kasi/ masla( temp.pokojowa)o 160 g cukruo 1 łyżeczka ekstraktu waniliowegoo 3 jajao 340 g mąki ( u mnie 290 g maki pszennej i 50 g maki
Mia Cucina Sofietacały poranek Składniki na 4 szutki: Spód: 200 g ciasteczek Belvita 80 g stopionego masła 2 łyżki grubo siekanych prażonych orzechów laskowych Kruszymy ciastka( ja użyłam wałka do ciasta), dodajemy siekane orzechy i mieszamy z roztopionym masłem. Wykładamy spód 4 małych foremek bez dna o średnicy 8 i wysokości 5 cm. Dobrze ugniatamy. Całość chłodzimy w lodówce przez około
Mia Cucina Sofietadrożdżowy wieniec nie jest klasycznym ciastem na Wielkanoc, ale myślę ze spokojnie może nim być i świetnie się prezentować wśród świątecznych babek i mazurków. Jest prosty w wykonaniu, mocno czekoladowy, lekko chrupiący i zaspokaja każdy głód,a ze szklanka mleka lub kakao smakuje wybornie. Kawałek tego drożdżowego wieńca wybornie smakuje jako idealne zakończenie dnia. Polecam. Przepis z książeczki
Bernika - moj kulinarny pamietnikjest to ciasto z serii zawsze udających się. Składniki do mrówkowca zawsze mamy w domu. Polecam zrobić bo wszystko miksujemy i pieczemy do suchego patyczka. Można polać polewą i ozdobić cukrowymi gwiazdkami. Jest pyszne! Składniki : * kostka Kasi bądź masła roślinnego * 6 jajek * 1,5 szklanki cukru * 2 czubate szklanki mąki pszennej * 1 szklanka maku
Magiczne Życie Martyrano wychodząc na uczelnię zmarzłam... a to dopiero jesień :(Dzisiaj będzie tutaj bardzo kokosowo za sprawą puszki mleczka kokosowego, które dostałam od mojej Mamy przy ostatniej wizycie w domu :) Ciasto jak widać ciut zimowe za sprawą dekoracji :)Z tego co zauważyłam, chociażby oglądając puszki w sklepie, mleko nie zawsze ma formę lejącą (na opakowaniach mleka rzadko kiedy jest podana ilość
Pora coś zjeśćSernik studzić w uchylonym piekarniku. Całkowicie wystudzony sernik umieścić lodówce na ok. 12 h. Potem przechowywać w temp. pokojowej. Polewa czekoladowa. Czekoladę rozpuścić z masłem. Polać ciasto, ozdobić płatkami migdałów i wstawić do lodówki. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comniedzielne popołudnie , na poprawienie sobie humoru przed poniedziałkiem :) proponuję sernik. Przepis pochodzi ze zbiorów p.Krystyny Magdziak. Ciasto 1/2 kg mąki3 łyżki śmietany3 żółtka1 szkl. cukru pudrukostka masła2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniaMasa serowa:1 kg sera dwukrotnie zmielonego150 g masła250 g cukru pudru1 budyń waniliowy ( bez cukru )2 jajka2 żółtka1 szkl. mleka1.CiastoMasło posiekaj z mąką. Dodaj pozostałe skłądniki
Słodkości i nie tylkoSposób przygotowania 1. Rozgrzać olej w szerokim rondlu.2. Serki wymieszać z jajkami. 3.Dodać przesianą mąkę , proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać.4. Łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej i smażyć do czasu jak pączuszki nabiorą pięknego złoto - brązowego koloru . Pychotka :) SMACZNEGO
Słodkości i nie tylkomasłem i mieszać..Wsypać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.Mieszać do uzyskania jednolitej masy.Formę z tuleją do pieczenia babki, wysmarować tłuszczem , posypać bułką tartą.Ciasto przełożyć do blaszki i piec ok. 50 minut w temp. 180 C.Polewa100 g masy kajmakowej podgrzać z 3 łyżkami mleka i mieszać do czasu połączenia się składników.Wystudzoną babkę polewamy
Słodkości i nie tylkojednolitej masy. Na sam koniec wsypujemy płatki owsiane.Ciasto nakładamy do foremek do 3/4 jej wysokości. Radziłabym piec muffinki w formie teflonowej muffinkowej ;) bo mi niestety w tak zwanych papilotkach ciasto rozpływało się i ciężko było utrzymac piękny kształt babeczek ;) Myślę , że jedną z przyczyn mogła byc mniejsza ilosc mąki pszennej, ale i tak smak muffinek jest zadawalający
Słodkości i nie tylkotaki upał najlepiej poczęstowac się smakołykiem z lodówki. Po mniej więcej 3 godzinach ciasto jest gotowe do spożycia. Bardzo dobre , przypominające w smaku ptasie mleczko i stąd jego nazwa :) Deser nie należy do tych bardzo słodkich o czym może świadczyc fakt , że moje dzieci narzekają na zdecydowanie za małą ilośc cukru ;) Co z kolei dla innych może byc zaletą
Słodkości i nie tylkomąki. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodając kolejno 4 żółtka. Następnie łączymy z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy z bakaliami i ubitymi na sztywno białkami. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 1 godz. w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 C. Smacznego
Słodkości i nie tylkopołączenia z innymi składnikami ) Sposób wykonania Białka ubijamy . Pod koniec ubijania dodajemy żółtka i cukier puder. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia , migdałami i makiem. Łączymy z pianą. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy. Wierzch wyrównujemy i pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 C Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i po lekkim ostudzeniu
Słodkości i nie tylko