ciast - 9500 przepisów (strona:433/634)

Babka piaskowa 347

dodajemy żółtka , przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i skórką startą z cytryny. Do tak przygotowanej masy dodajemy delikatnie  ubitą pianę z białek , najlepiej łyżką nie mikserem. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i bułką tartą, foremki na babkę z tuleją. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 60 minut. Upieczoną babkę studzimy i wylewamy na nią lukier cytrynowy

Słodkości i nie tylko
Babka akacjowa piaskowa 163

Akacjowo u mnie w tym tygodniu, prawda ? Te pachnące i pyszne kwiatki są tylko przez chwilę więc staram się nimi nacieszyć bo następne dopiero za rok. Dzisiaj ciasto - bardzo proste i szybkie do zrobienia więc będzie w sam raz kiedy mam lenia i nie chce mi się cudować w kuchni. Dodatek kwiatów odrobinę je podrasował.Wpis dołączam do akcji Kwiatożercy

Smaczna Pyza
Placek drożdżowy z truskawkami, serem i migdałami 224

Domowe ciasto z owocami - znacie kogoś kto takiego nie lubi ? Ja nie bo to coś pysznego !  Nie za słodkie, puszyste, wilgotne - ze szklanką mleka albo filiżanką herbaty będzie smakowało wszystkim.  U nas część znika zanim jeszcze dobrze wystygnie, ale jeśli coś zostanie na drugi dzień to wcale nie traci  na smaku - pozostaje świeże i pachnące. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Sernik waniliowy z czereśniami 227

razem ? Nie wiem, ale następny sernik znów będzie "na leniwca", obiecuję to sobie i Wam :DBiały ser, wanilia i czereśnie okazały się świetnym połączeniem smaków i ciasto bardzo smakowało. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Tarta z budyniem i borówkami 366

Pyszna tarta - bardzo kruche, maślane ciasto a na nim budyń waniliowy i owoce. Prosty wypiek, z którym każdy sobie poradzi. Nie wiem czy coś może się nie udać - chyba to mało prawdopodobne :D ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Mąka, mak i białka czyli Babka piegusek 189

zacząć myśleć o wypiekach na Wielkanoc. Mam kilka sprawdzonych przepisów na tę okazję, ale przydadzą się nowości. Dzisiaj piegus czyli babka z makiem. Pomysł na upieczenie w weekend tego ciasta podrzuciła Magda. To fajny przepis do wykorzystania wtedy gdy zostaną Wam białka po zużyciu samych żółtek do innych wypieków. Receptura jest prosta, wykonanie też a piegowata babka będzie smakowała

Smaczna Pyza
Brzoskwiniowa słodkość 275

Lekkie i oryginalne w smaku ciasto makowo-brzoskwiniowo-kokosowe :)Składniki:Biszkopt:- 6 jajek- 3 łyżki maku- 6 łyżek cukru pudru- 6 łyżek mąki- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaPlacek kokosowy:- 6 jajek- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru- 30 dag wiórków kokosowychMasa:- puszka brzoskwiń- 1 budyń śmietankowy- 1 łyżeczka cukru waniliowego- 1 łyżka mąki - 1 kostka masła- alkohol

Zainspirowana w kuchni
Truskawkowy torcik 154

mieszamy z serkiem mascarpone. Kremówkę ubijamy i łączymy z serkiem. Truskawki kroimy w ćwiartki i łączymy je (kilka zostawiamy do dekoracji) z przygotowaną masą. Masę wykładamy na wystudzone ciasto, dekorujemy truskawkami oraz startą czekoladą i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę

Zainspirowana w kuchni
Ciasteczka marchewkowe - carrot cakes 219

oleju2 szkl mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia2 szkl startej marchwi- 3-4 sztgarść rodzynek Wykonanie:Cukier, jajka I oliwę- ubijamy mikserem. Dodajemy proszek do pieczenia. Miksujemy.Następnie make. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.Na koniec dodajemy marchew I rodzynki , mieszamy łyżkką do całkowitego połączenia Porcjami za pomocą łyżki wykładamy do formy mufinowej. Pieczemy w nagrzanym piekarniku

Smaki Edyty
Tort z musem czekoladowym 353

musu czekoladowego. Nakładamy placek I rozsmarowujemy resztę musu. Wkładamy do lodówki na 4-5 godzin. Po tym czasie ubijamy kremówkę z 1-2 łyżkami cukru pudru. Wyciągamy ciasto z formy. Brzegi smarujemy kremówką. Przykładamy czekoladowe patyczki, dekorujemy owocami I torcik gotowy.Smacznego :)* Inspiracją musu czekoladowego była ta strona

Smaki Edyty
Domowy cukier waniliowy 395

rzeczywiście cukier waniliowy... a nie wanilinowy... Jedna literka "n", a taka różnica! Cukier wanilinowy tak naprawdę jest chemiczną podróbką waniliowego. Pachnie nieco podobnie, smakuje zbliżenie, używając go do ciasta w żadnym wypadku się nie otrujemy, diabeł jednak tkwi w szczegółach. To trochę tak jakby porównywać Mercedesa z Fiatem 126P - obydwa auta jeżdżą, ale to pierwsze wygrywa niekwestionowanie jeśli

Grunt to przepis!
Sernik na zimno 1072

Każdy z nas zapewne zna jakiś przepis na to ciasto. W końcu jest to polska klasyka, bez której nie wyobrażamy sobie różnych okazji, od urodzin po Święta. Przepis pochodzi z mojego zeszytu z młodości (tzn. z okresu kiedy byłam nastolatką), w którym można znaleźć rozmaite słodkie cudeńka. Robię go już od kilku lat. Co ciekawsze, nieważne ile go przygotuję

Fabryka pomysłów
Chlebek bananowy z orzechami 197

jajko oraz rozpuszczoną, przestudzoną margarynę. Wymieszać. Następnie dodać wymieszane składniki suche: cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Połączyć na jednolitą masę. Na koniec wsypać orzechy. Połączyć je z masą. Ciasto przelać do formy. Piec około godzinę w temperaturze 170-180 stopni. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Smażone ciastko francuskie z owocami 229

samo w sobie było bardzo smaczne, a do odkrycia ich tajnej receptury będę dążyć metodą prób i błędów. Składniki na 8 sztuk: Garść mrożonych malin Garść mrożonych jagód Opakowanie ciasta francuskiego 1 łyżka mąki ziemniaczanej Cukier do smaku Olej do smażenia Przygotowanie: Owoce wrzucić do rondelka, dodać kilka łyżek wody, dusić do rozpadnięcia. Posłodzić do smaku. Mąkę ziemniaczaną wymieszać

Fabryka pomysłów
Shrek ;) 174

chwili połączenia się składników.Na zimnym, zastygniętym budyniu układamy delicje, a na nie przekładamy masę śmietanową. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki na około godzinę.W czasie kiedy ciasto tężeje, rozpuszczamy kolejną galaretkę w 350 ml wrzątku. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie wylewamy ją na wierzch ciasta.Przepis zaczerpnięty z bloga Gotuję bo lubię

Czerwona Porzeczka