Knedle robię kilka razy w roku. Nadziewam je śliwkami, morelami, jabłkiem i nie zawsze zagniatam ciasto z ziemniaków bo knedle serowe też są pyszne. Ale dzisiaj będą takie najprawdziwsze - ziemniaczane a w środku dojrzałe śliwki no i oczywiście bułka tarta z masłem do polania. To wcale nie jest trudne, zobaczcie sami ! Przepis jest prosty i starałam się opisać wszystko bardzo dokładnie więc każdy powinien dać radę zrobić sobie takie w domu.Zobacz też przepis na Knedle serowe z morelami - są bardzo smaczne ! ... czytaj dalej...
Jest to popularna potrawa szczególnie na Pomorzu i Kaszubach, co nie znaczy, że gości ona na stołach w całej Polsce.
Czytaj dalej...Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.
uwielbiam knedle!! rzadko je robię, ale ciasto też robię ziemniaczane i u mnie w doku zawsze polane były kwaśną śmietaną i posypane cukrem,ale pomysł z bułką też mi się podoba :)
Ja zawsze z twarogiem, w sumie to sama nie wiem dlaczego tak się uparłam :) Pora spróbować z samych ziemniaków :)
a wiesz, że ja też częściej serowe robię ? jakoś tak wychodzi, ale jesienią koniecznie chociaż raz muszą być takie prawdziwe :)
Pycha:). Można też jeszcze posypać cynamonem-jeśli ktoś lubi. Jeju, a dla 5 łasuchów to chyba trzeba z potrójnej porcji zrobić , prawda???? Piękny blog, świetne przepisy, gratuluję i pozdrawiam:).
dla 5 osób to podwójna wystarczy - no chyba, że wyjątkowe łasuchy :D o cynamonie wspomniałam bo bardzo dobrze tu pasuje i też lubię sobie nim posypać knedle :) Pozdrawiam i dziękuję za miłe słowa !
Fatalny przepis, wszystko do kosza, przy tych proporcjach wyszła maź, nie ciasto. dodanie mąki nic nie dało, nie sposób tym otoczyć śliwki.
WitamCoś dla leniwych w oparciu o przepis IzyZamiast ziemniaków biorę puree ziemniaczane/ Perły/ dodaję 2 jajka i mąki na oko,tak aby ciasto nie przyklejało się za bardzo do dłoni. Reszta jak wyżej. Po ugotowaniu polewam rozpuszczonym masłem i posypuję uprażoną / jak ktoś lubi słodkie ,można posypać cukrem/Smacznego Elżbieta / właśnie przed chwilą zakończyłam konsumpcję ...pychotka :):):)/
no popatrz, a ja robię tak zawsze i ani razu nic nie wyrzuciłam. Obawiam się, że miałeś/miałaś wyjątkowo wodniste ziemniaki albo nie odparowane
dzięki, Elu, za podpowiedź - rzeczywiście wersja szybsza, ale jednak ja wolę z prawdziwych ziemniaków :) Pozdrawiam !
pychotka:) u mnie połowa dzieci(2) je z bułeczką,a druga połowa z sosem śliwkowym-który robie sama-przesmażając śliwki z cukrem na małym ogniu:) plecam hanek
Pyzo czy nie ma błędu w podanym czasie gotowania? 12-15 min. Przecież ziemniaki były już ugotowane czy ja dobrze rozumiem że te troche mąki i 1 śliwka ma gotowac się 12-15 minut? Dla mnie to ważna inf. bo nigdy nie robiłam takich knedli a Twój przepis i komentarze zachęcaja.
Po wrzuceniu klusek do wrzątku woda musi się ponownie zagotować i to powoli żeby knedle się nie rozpadły a potem śliwka musi się ugotować, więc to właśnie tyle trwa - gdyby przyspieszyć i zwiększyć ogień to całość mogłaby się po prostu rozlecieć. Oczywiście czas zależy też od wielkości i twardości śliwek oraz grubości warstwy ziemniaczanej jaką są otulone więc po ok. 8 minutach możesz wyjąć jednego knedla, przekroić i sprawdzić czy już są gotowe :)
zaraz bede robil ale sliwki wezme z kompotu i je osusze ,boje sie tylko o ziemniaki bo u nas sa wyjatkowo niesmaczne i wodniste. Jak zrobie to napisze jak mi wyszly .Pozdrowienia z hiszpani
po ugotowaniu dobrze ziemniaki odparuj a potem zobaczysz - prawdopodobnie trzeba będzie dodać więcej mąki do ciasta. Jak je zagnieciesz to zrób jednego i ugotuj - jak się nie rozpadnie to znaczy, że ciasto dobre - pamiętaj gotować pomalutku !
a fuuujjjj !!! jak to mozna z bulka i maslem jesc ???. polej smietanka i czekolada. nic lepszego nie ma.