Koszyczki kataifi z kurczakiem i szparagami

Koszyczki kataifi z kurczakiem i szparagami

Koszyczki kataifi z kurczakiem i szparagami

Kataifi - to takie ciasto w postaci cienkich nitek. Jest neutralne w smaku więc można z niego przygotowywać dania słodkie i wytrawne. Po zapieczeniu jest niezwykle kruche i w tym właśnie tkwi jego urok. Kiedyś robiłam z nim deser a dzisiaj pokażę Wam wersję wytrawną. Do nadzienia trafiło to co miałam na zbyciu czyli będzie trochę resztkowo. Wyszło jednak bardzo ciekawie i myślę, że można by podać takie koszyczki na jakiejś imprezie. Główki szparagów spiekły się na chrupko więc jeśli ktoś tak nie lubi to ni... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Smaczna Pyza

Warto przeczytać

Jak najlepiej dobrać przyprawy do mięsa?

Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.

Czytaj dalej...

Sałatka z kurczakiem - 15 najlepszych przepisów

Sałatka z kurczakiem ma wielu swoich "wielbicieli", zarówno wśród tych, którzy dbają o linię, jak i wśród tych, którzy kalorii nie liczą.

Czytaj dalej...

Autor

SmacznaPyzaSmacznaPyza

Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

szparagi, impreza, ciasto, kurczak, słodkie, przekąski, desery, deser, kruche ciasto, kruche ciasta, ciasto kruche, dania z kurczakiem, słodkie ciasto, przepisy na kruche ciasto, przekąski na impreze

Inne przepisy z Smaczna Pyza

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Beata, 5 czerwca 2013 12:40:54

A gdzie kupić to ciasto?

Beata, 5 czerwca 2013 13:05:13

Ślicznie wyglądają i na pewno były pyszne :)

Iza Kulińska, 5 czerwca 2013 19:04:23

ja kupowałam w Makro, ale ponoć bywa też w niektórych dużych marketach

Iza Kulińska, 5 czerwca 2013 19:06:27

były bardzo pyszne

Orcia, 5 czerwca 2013 19:17:40

Izabelo! Nie była w końcu na tych warsztatach. Baaardzo żałuję! Ech... miałam nadzieje serio wypytać Cię o ten jasny sos do pizzy :((Ale załatwiałam coś innego w tym czasie. A mianowicie, robię konkurs kulinarny! Zapraszam do wzięcia udziału: http://orcia.blogspot.com/2013/06/konkurs-kuchnia-z-rozan.html sporo nagród do zdobycia!

Iza Kulińska, 5 czerwca 2013 21:37:56

Orcia, jesteś świnka i gniewam się - cieszyłam się na spotkanie z Tobą a tutaj taki zawód ! żałuj bo było bardzo smacznie i dużo dowiedzieliśmy się o samej wieprzowinie oraz sposobie jej przygotowywania. Ale jak masz jakieś szczegółowe pytania o sos czy coś innego a nie chcesz pytać pod przepisem to pisz na maila albo na FB - służę wyjaśnieniami :)

Kasia Jurek, 5 czerwca 2013 21:43:10

No właśnie tez chciałam zapytac o to ciasto :), przepis wykorzystam :)

Iza Kulińska, 5 czerwca 2013 22:39:30

można takie koszyczki zrobić też z ciasta filo - wycina się kwadraty i wykłada nimi foremki, tak po 3 - 4 warstwy i żeby rogi wystawały, każdą smarując masłem albo oliwą - na to nadzienie i do pieca

kuchnia moja przyjaciółka, 7 czerwca 2013 21:11:38

Piękne! w pierwszej chwili myślałam że to z makaronu ryżowego:)

Iza Kulińska, 7 czerwca 2013 23:23:03

w sumie z ryżowego mogłoby się udać, ale chyba najpierw trzeba by go sparzyć. Za to fajny jest wrzucony na gorący olej - puchnie i rumieni się, jest chrupiący bardzo