greckie ( po 400 g ) 2 łyżki żelatyny 1 łyżka cukru pudru ( dałam 2 łyżki ) Polewa czekoladowa: 3 łyżki mleka 2 łyżki margaryny 2 łyżki kako 2 łyżki cukru Ponadto : tłuszcz do blaszki papier do pieczenia wiórki kokosowe do posypania na wierzch ciasta Sposób przygotowania: Ciasto: Margarynę , olej, wodę , cukier i kakao podgrzewac na małym ogniu , cały czas mieszając(...)wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Białka ubic , dodawac do ciasta, delikatnie mieszając łyżką. Blaszkę o wymiarach 26 x 36 cm, wyłożyc papierem do pieczenia i wysmarowac tłuszczem . Ciasto wyłożyc do foremki. Piec ok. 40 minut w temp. 180 C. Masa jogurtowa: Żelatynę rozpuścic w 3 łyżkach wody. Margarynę utrzec z cukrem. Dodawac małymi porcjami jogurt
Słodkości i nie tylkomąki pszennej 2 op. suszonych drożdży 1 szkl. cukru 3 jajka 4 czubate łyżki drobno posiekanych migdałów szczypta proszku do pieczenia 1 torebka cukru waniliowego tłuszcz i bułka tarta Sposób przygotowania: Mleko i 1/2 kostki masła podgrzewaj , aż masło sie rozpuści, przestudż. Do miseczki wsyp 3 szkl. mąki, drożdże oraz 1/2 szkl. cukru. Wbij 2 jajka. Powoli dolewaj(...)Pozostałą mąkę wymieszaj z migdałami , proszkiem do pieczenia, resztą cukru i cukrem waniliowym. Dodaj pozostałe masło oraz ostatnie jajko. Zagniec kruszonkę . Włóż ją do lodówki. Jagody umyj. Blachę posmaruj tłuszczem i oprusz bułką. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniec. Przełóż na przygotowana blaszkę, dokładnie wylep ciastem jej spód. Na placek wysyp jagody. Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 20 minut , aby ciasto
Słodkości i nie tylkomąki ziemniaczanej 1/2 łyżki maki pszennej 1/2 łyzki soku z cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietankowa: 1 szkl. kwaśnej śmietany 200 g masła 5 łyżek cukru Ponadto: tłuszcz do blaszki papier do pieczenia bułka tarta Sposób przygotowania(...)Ciasto orzechowe: Jajka ubic z cukrem na biały , puszysty krem. Dodac obie mąki wymieszane z proszkiem , olej i orzechy. Blaszkę o wymiarach 36 x 25 cm wyłożyc i posmarowac tłuszczem i posypac bułka tartą. Piec w temp. 170 C przez ok. 40 - 45 minut. Ciasto serowe : Margarynę utrzec z cukrem. Cały czas ucierając dodawac kolejno po jednym żółtku, ser, mąkę
Słodkości i nie tylkomargaryny ( 1,5 kostki ) 8 jajek 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 paczki biszkoptów okrągłych 2 słoiki powideł śliwkowych bułka tarta do posypania foremki tłuszcz do foremki Sposób przygotowania: Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodając po jednym żółtku. Mąkę ( dwie odłożyć ) wymieszać z proszkiem do pieczenia i połaczyć(...)utartą masą. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać mak, do drugiej kakao, do trzeciej odłożoną mąkę. Blaszkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Ciasto wyśmienite: Ciasto makowe wylać do blaszki o wymiarach 28 x 40 cm. Ułożyć warstwę biszkoptów. Posmarować powidłami. Wyłożyć ciasto z kakao, ułożyć biszkopty. Posmarować powidłami
Słodkości i nie tylko. Smażymy pod przykryciem do momentu gdy spód pączka się zabarwi na brązowo. Następnie obracamy je i smażymy dalej bez pokrywki. Pączki wyjmujemy na ręcznik papierowy , by ociekły z tłuszczu. Gdy ostygną kładziemy na wierzch warstwę powideł i ozdabiamy bita śmietaną. Smacznego
Słodkości i nie tylkoNakład pracy optymalizuję zagniatając jednocześnie 2 lub 3 porcje, które potem przechowuję w zamrażarce pod późniejsze wykorzystanie. Kruche vs Półkruche Ciasto kruche swą kruchą strukturę zawdzięcza dużej zawartości tłuszczu (proporcja wagowa mąki do tłuszczu powinna wynosić 2:1). Oprócz wspomnianych składników do ciasta kruchego dodaje się także żółtka jaj, cukier, aromaty oraz sól. Z zasady nie stosuje się środków(...)zapobiegać wybrzuszaniu ciasta podczas pieczenia Pieczenie w wyższej temp. 200C - nastawienie piekarnika na typowe 180C (i, co z tego wynika, w dłuższy czas pieczenia) powoduje "wytapianie" się tłuszczu z ciasta, co pogarsza jego jakość Podpieczenie przed nałożeniem masy - podpiec 20 minut w 200C, a następnie wystudzić; w ten sposób nie namoknie od nałożonej masy i nie ma szans
Grunt to przepis!tartą. U mnie proporcje to 1:1, mieszane "na oko". Nie używam samej bułki tartej, bo bardzo wciąga tłuszcz z patelni, wymieszanie jej z mąką skutkuje mniejszym wchłanianiem tłuszczu. Nie trzeba już używać dodatkowego jajka do panierowania!!! Wystarczy masy jajecznej z moczenia kotletów. Obsmażyć dość szybko po obydwu stronach na dużym ogniu (mięso nie traci wtedy soczystości
Grunt to przepis!przygotowanym cieście, po czym za pomocą łyżki lub cedzaka wrzucamy na głęboki tłuszcz. Smażymy na małym ogniu na złoty kolor. Wyjmujemy na ręczniki papierowe, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Smacznego
Fabryka pomysłówSkórka otarta z 1/3 cytryny albo odrobinę soku z cytryny 40 dag mąki – ja dałam 2,5 szklanki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia owoce sezonowe – u mnie maliny Tłuszcz do formy Bułka tarta do obsypania + 1 łyżka Przygotowanie: Masło utrzyj z cukrem oraz cukrem waniliowym. Dalej ucierając, dodaj jajko oraz skórkę/sok z cytryny. Wymieszaj z proszkiem(...)pieczenia oraz mąką. Masę wstawić na ok. 30min do zamrażarki. Oddziel kawałek ciasta (mniej więcej 1/3). Ciasto rozłóż palcami (urywając je po prostu) na foremce, wcześniej posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Lekko dociśnij. Ciasto posyp łyżką bułki tartej (gdy owoce puszczą sok, wchłonie go, aby nie zrobił się zakalec). Na surowe ciasto połóż maliny i posyp
Fabryka pomysłówdrożdży skórka otarta z pomarańczy i cytryny Do posmarowania: 2 łyżki masła 2 łyżki śmietanki Posypka: 3 łyżki domowego cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu Dodatkowo: tłuszcz do wysmarowania formy (lub papier do pieczenia) Z cukru, odrobiny mąki, letniego mleka i drożdży robimy zaczyn. Gdy podwoi objętość, dodajemy do reszty składników i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy
Wrzosowa Polanastopni. W naczyniu ubijamy dokładnie oddzielone od żółtek białka- w przeciwnym razie piana się nie uda. Unikamy plastikowych naczyń ze względu na łatwo utrzymujący się na nich tłuszcz. Do białek można dodać szczyptę soli, ale nie jest to konieczne. Rozpoczynamy ubijanie od najniższych obrotów miksera, stopniowo przechodząc na prawie najwyższe. Kiedy piana zacznie tworzyć wokół trzepaczek stożki, zaczynamy dodawać
Wrzosowa Polanapokrojonych na plasterki 1 posiekana cebula 1/2 pokrojonej w kostkę czerwonej papryki sól, pieprz po 100 g mozzarelli do starcia i cheddara 2 łyżki oleju W rondlu rozgrzewamy tłuszcz i szklimy na nim cebulę. Dodajemy pieczarki i smażymy 5 minut. Dorzucamy paprykę i smażymy kolejne 3 minuty. Następnie dorzucamy mięso i smażymy ok. 15 minut żeby się lekko
Dzieje kuchennej Wiewiórycebule -dymka albo szalotka 2 ząbki czosnku 1 łyżka musztardy pieprz, ewentualnie odrobina soli 3 łyżki mąki 2- 3 liście laurowe 4-5 ziaren angielskich łyżka masła klarowanego tłuszcz do smażenia WYKONANIE: mięso pokroić w plastry, nakłuć, rozbić na duże, cienkie płaty, boczek w paski i usmażyć na maśle klarowanym, ogórki pokroić w paski, cebulę w piórka, czosnek drobno
Kuchnia BeatyCiasto formujemy w kulę, wkładamy do suchej miski i zostawiamy w cieple przykryte ścierką na około 40-60 minut. Cebule obrać, posiekać w piórka, a cukinie w słupki. Rozgrzać tłuszcz i podgrzać na nim cebule z cukinią. Posiekać drobno szałwię. Dodać do warzyw. Podsmażać ze zeszklenia cebuli. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto podzielić na 10 część
Pyry na GazZiarna słonecznika i pestki dyni lekko prażymy na suchej patelni. Liście rzodkiewki przebieramy i zostawiamy tylko ładne i zielone. Myjemy je, odsączamy z nadmiaru wody i blanszujemy bez użycia tłuszczu. Do blendera kielichowego wrzucamy uprażonego słonecznika i pestki dyni, mielimy. Dodajemy liście rzodkiewki, oliwę z oliwek, przyprawy i blendujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem(...)szczypta ostrej papryki sól pieprz Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i odstawiamy do wystygnięcia. Szpinak przekładamy do rondla i smażymy bez tłuszczu. Dodajemy starty na tarce lub posiekany czosnek oraz sok z cytryny. Przyprawiamy solą i pieprzem. Szpinak smażymy na wolnym ogniu ok. 15 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Ziemniaki przekładamy do miski
My Chcemy Jeść