proszku do pieczenia konfitura z żurawiny Wykonanie: Gruszki obierz ez skóry, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Owoce ponacinaj wzdłuż. Tak przygotowane gruszki skrop sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Tłuszcz utrzyj z cukrem(...)szczyptą soli. Dodawaj po jednym jajku - ucierając. Mąkę wymieszaj z orzechami i proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodawaj mąkę - dokładnie połącz składniki. Tortownicę średnicy 26cm posmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą. Ciasto wylej do tortownicy. Ułóż gruszki, dociskając lekko do ciasta. Pomiędzy owoce nałóż konfiturę z żurawiny. Możesz ją zastąpić inną konfiturą, np porzeczkową. Piecz ciasto w 175 stopniach
kolorowotorcikowomąki ziemniaczanej 25 dag masła roślinnego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl. cukru pudru 4 jajka 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy 2 łyżki soku z pomarańczy tłuszcz i mąka do formy Lukier: 1/2 szkl. cukru pudru 2 łyżeczki smażonej skórki pomarańczowej 2 łyżki soku z cytryny kandyzowana skórka pomarańczowa do ozdoby Wykonanie: 1. Ciasto: Masło(...)Mąkę przesiać z proszkiem i małymi porcjami wsypywać do ucieranej masy. 3. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą. 3. Foremkę do babki wysmarować tłuszczem, oprószyć mąką. Napełnić przygotowanym ciastem. 4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez ok. 50 minut. 5. Lukier: wszystkie składniki połączyć i gotowym lukrem polać
Pasja Smakutheme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki: średnia cukinia 2 łyżki mąki bułka tarta 1 jajko sól, pieprz tłuszcz do smażenia Wykonanie: Cukinię umyć, pokroić(...)plasterki, posypać solą, odstawić na godzinę. Gdy cukinia puści sok, osuszyć poszczególne plastry, oprószyć pieprzem i mąką. Panierować w rozmieszanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor
Pasja Smakuminor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki: 1,5 kg ziemniaków cebula 1 jajko 2-3 łyżki mąki szczypiorek sól tłuszcz do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć(...)zetrzeć na tarce lub przepuścić przez maszynkę na drobnych oczkach. Z cebulą zrobić to samo. Dodać jajko, mąkę, posiekany szczypiorek i sól – wymieszać. Smażyć na małej ilości dobrze rozgrzanego tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Podawać ze śmietaną lub dowolnym sosem
Pasja Smakużółtka i ubite białka. Wszystkie składniki połączyć wyrabiając dłonią (chwilkę, do połączenia składników). Następnie dodawać po trochu roztopiony tłuszcz - wyrabiać za każdym razem, aż do wchłonięcia całego dodanego tłuszczu przez ciasto. Ciasto będzie gotowe, kiedy będzie odchodziło od ręki. Gotowe ciasto oprószyć mąką, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, by podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy
Pasja Smakuoliwą. Cebulę, boczek oraz odłożone ogonki grzybów kroimy w kostkę. Na suchej patelni podsmażamy boczek. Gdy wytopi się z niego tłuszcz dodajemy cebulę oraz posiekane ogonki (gdy tłuszczu z boczku jest za mało należy dodać trochę oleju lub oliwy). Podsmażamy przez około dwie minuty, dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Z pomidora wykrawamy gniazda
Poezja smakusmażyć pod przykryciem około minuty, odkryć i dosmażyć około 2-3 minuty-dzięki temu pączki dodatkowo wyrosną, zaokrąglą się i będą miały jasną "obrączkę". Podczas smażenia trzeba uważać, żeby tłuszcz nie był zbyt gorący, bo pączki za mocno się zrumienią, a w środku będą surowe(najlepiej sprawdzić patyczkiem). Każdą porcję smażyć po kilka minut i wykładać na papier
Smaczne ZdroweSmażyć na rozgrzanym tłuszczu do 175 stopni C. Ja używałam do smażenia olej kokosowy rafinowany- świetnie się sprawdza. Nie zmienia smaku potraw i jest bardzo zdrowy, ponoć spala też tłuszcz w organizmie:) Z jednej strony pod przykryciem następnie przewrócić patyczkiem pączki i dopiec z drugiej strony. Odsączać na papierowym ręczniku. Następnie nadziać je szprycka lub strzykawką, polukrować
Smaczne Zdrowewina , cały czas grzejemy naszą kapustę na małym ogniu. Alkohol odparuje a pozostanie super smaczek. Mięso po usmażeniu kroimy na małe kawałki i dodajemy do gotującej się kapusty. Wlewamy tłuszcz, który nam się wytworzył z pieczenia, kawałki cebuli oraz czosnku, jeżeli jeszcze się nie rozleciały. Doprawiamy powidłami, ketchupem, cały czas grzejemy. Wkrawamy kiełbasy oraz drobno pokrojony boczek. Całość doprawiamy
Smaczne ZdroweMega zdrowa alternatywa dla tradycyjnych pączków. Ciasto z mąki orkiszowej, bez dodatku białego cukru, z ksylitolem, pieczone nie tradycyjnie na tłuszczu , tylko w piekarniku. Można je również obsypać mielonym ksylitolem (zdrowo), my jednak wolimy lukier z cukru trzcinowego. Powtarzam za autorką tego cuda: Efekt końcowy przerósł najśmielsze oczekiwania. To jest prawdziwe CUDO. Delikatne jak mgiełka, puszyste, bez posmaku tłuszczu- BAJKA(...)pszennej, ja dostosowałam go do mąki orkiszowej, stąd zmiany w ilościach mąki. Mój przepis to ok.1,5 porcji oryginału, który znalazłam tutaj. Co najważniejsze - smakują jak najzwyklejsze, smażone na tłuszczu pączki, są nie do odróżnienia, a jednak duuużo zdrowsze. U nas zagoszczą jeszcze nieraz. Polecam ;-) Składniki: - 630g mąki orkiszowej typ 750 - 255g miękkiego masła - 70g świeżych drożdży - 4 jajka
Smaczne Zdroweciasta. Jeżeli chcemy upiec pączki od razu z nadzieniem, to krążek ciasta rozpłaszczamy na dłoni, nakładamy łyżeczkę farszu i dokładnie sklejamy. Odkładamy łączeniem na spód. W garnku przygotowujemy sobie tłuszcz, należy go wolno roztapiać. Gdy osiągnie temp.180*C możemy przystąpić do smażenia naszych pączków. Smażymy je partiami, tak, by mogły swobodnie pływać, po ok.2 minuty(...)każdej strony. Jeżeli są dobrze napuszone powinna nam wyjść piękna obwódka, mnie wyszła aż na jednym pączku... Wyławiamy je łyżką cedzakową i odkładamy na papierowy ręcznik , by wchłonął nadmiar tłuszczu. Po usmażeniu wszystkich zaczynamy nadziewanie. W tym celu - najlepszy, sprawdzony już przeze kilka razy sposób (nie pamiętam już, gdzie to kiedyś przeczytałam) woreczek do mrożonek i długa końcówka od szprycki
Smaczne Zdrowegałki muszkatołowej - 1-2 łyżki słodkiej śmietanki (u mnie kremówka) - płatki migdałów lub pestki dyni do posypania - 1-2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju kokosowego W garnku podgrzać tłuszcz, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażyć. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i lekko podsmażyć (tak by się nie spalił). Całość zalać wodą, dodać obrane i pokrojone w kostkę(...)tego ręcznego blendera. Dolewamy gorącą wodę, do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej i całość zagotowujemy. Dorzucamy wysmażony boczek (ja dodałam całość z wytopionym tłuszczem, było go niewiele, a nie dodawałam już bulionu). Dodajemy także trochę słodkiej śmietanki. Najlepiej przygotować zupę trochę wcześniej, wówczas naciągnie lepiej smak wędzonki, troszkę wyciągnie też z niej sól. Podajemy
Smaczne Zdroweorzecha włoskiego, w każdą wciskamy jeden zblanszowany migdał i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Gotowe umieszczamy w papilotkach do pralinek. *"Inulina w produktach spożywczych najczęściej używana jest jako zamiennik dla tłuszczu i cukru. Wykazano iż ma korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Działa wielokierunkowo ; od jelita grubego po układ kostny. Pomaga w kontroli glikemii, a także redukuje stężenie cholesterolu. Z chemicznego punktu(...)suplementów czy dodatków do żywności pozyskiwana jest głównie z korzenia cykorii. Cechuje ją delikatny słodki smak. Posiada własności teksturotwórcze, a co za tym idzie może być stosowana jako substytut tłuszczu w wielu produktach. Inulina po spożyciu w stanie niezmienionym dociera do jelita grubego, gdzie jest łatwodostępna dla mikroflory bakteryjnej. W odróżnieniu od większości węglowodanów nie zostaje ona zatem rozłożona
Smaczne Zdrowekawałki rostbefu wołowego (każdy o masie 200g) - oliwa z oliwek - świeżo mielony pieprz - sól - kiść pomidorków koktajlowych - pół szklanki wytrawnego wina czerwonego Na patelni rozgrzej oliwę. Na gorący tłuszcz wyłóż steka i smaż 3 minuty. Po tym czasie(...)przełóż go delikatnie na drugą stronę i smaż kolejne 3 minuty. Po tym czasie zdejmij z patelni i odłóż na chwilę, by soki wewnątrz mięsa równomiernie się rozeszły. Na tłuszczu, który pozostał ze smażenia połóż kiść pomidorów koktajlowych i przesmaż, aż skórka lekko popęka, a pomidorki delikatnie zmiękną. Przygotuj sos: czerwone wino zredukuj na ogniu, by nabrało nieco gęstszej konsystencji
Sajkofanka smakutłuszcz powoli się wytapiał. Smażymy 7 minut od strony skóry, po czym przekładamy ją na drugą stronę i smażymy jeszcze 5 minut. Polewamy od czasu do czasu wytopionym tłuszczem. Następnie wkładamy piersi do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy około 10 minut. Po 10 minutach piersi wyjmujemy z piekarnika, odkładamy chwilę na deskę, po czym kroimy
Sajkofanka smaku