opakowania cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 opakowania budyniu waniliowego 2 łyżki cukru 1 puszka brzoskwiń / bądź inny owoc : ananas, morele, jabłka tłuszcz i bułka tarta do obsypania blachy Wykonanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy posiekaną margarynę, cukier puder, cukry waniliowe oraz dwa jajka - całość zagnieść na gładkie
W Moim Magicznym Domumasła 1 szklanka cukru Budyń: 3 budynie czekoladowe z cukrem (winiary) 1 litr mleka Wykonanie: Margarynę roztapiamy i studzimy. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier, jajka oraz ostudzony tłuszcz, zagniatamy ciasto (jeżeli jest za twarde dodajemy nieco mleka). Dzielimy na dwie części. Jedną część wałkujemy i wykładamy na prostokątną dużą blachę. Gotujemy gęsty budyń i ciepły wykładamy
W Moim Magicznym DomuZazwyczaj są smaczne, ale też tłuste i smażone w głębokim oleju. Moje dewolaje są inne. Zrobiłam odchudzoną wersję nuggetsów, w podobny sposób przygotowałam również dewolaje. :-) Pieczone, w delikatnej panierce, tłuszcz to jedynie masło zawinięte w środku. Polecam lżejszą, domową wersję tych pyszności. 3 filety z kurczaka 2-3 szklanki płatków kukurydzianych 50g masła 200g żółtego sera kilka gałązek natki
Szefowa kuchnitemperaturę 220 st Kiedy piekarnik nagrzeje się do tej temperatury po 15 min zmniejszyć do 200 i piec ok 2 godziny pod przykryciem, po czym zdjąć pokrywę, odlać nadmiar tłuszczu, odrobinę tłuszczu wymieszać z miodem i musztardą, polać kaczkę i przyrumienić bez przykrycia jeszcze
Gotowanie jest łatwewcale kupować jej w sklepie? Tak, tylko tyle. Tak więc do dzieła! Keks z bakaliami (1 keksówka) 50 g potrawy, czyli 1 kawałek: Energia – 140 kcal, Białko – 3,4g, Tłuszcz – 7,5g, Węglowodany -16g, IG – 36 100 g oliwy/oleju ½ szklanki cukru erytrytol 4 jajka 1 łyżka skórki pomarańczy 1 szklanka mąki pełnoziarnistej/razowej np. orkiszowej 1 szklanka mąki
Przepysznik - BLW i nie tylkolżejszą, bezmięsną, za to z kaszą gryczaną. Znakomite i delikatne! Gołąbki wigilijne z kaszą gryczaną (10-15 sztuk) 150 g potrawy – 1 sztuka: Energia – 90 kcal, Białko – 3,7g, Tłuszcz – 2,2g, Węglowodany – 17g, IG – 35 1 średnia główka kapusty 1 i ½ kaszy gryczanej suchej 3 cebule 2 garście suszonych grzybów 2-3 łyżki olej/oliwa z oliwek garść natki
Przepysznik - BLW i nie tylkotych pierogach sprawdza się znakomicie. Ravioli z ciecierzycą (ok. 20 sztuk zależy od wielkości sztuk) 50g potrawy czyli 2-3 sztuki: Energia – 75 kcal, Białko – 4,2g, Tłuszcz – 1,2g, Węglowodany – 12,9g, IG – 28 Ciasto: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej/razowej: orkiszowej/żytniej/gryczanej 2/3 gorącej wody 1 łyżeczka oleju/oliwy sól opcjonalnie 1 jajko Farsz: 1 szklanka
Przepysznik - BLW i nie tylkociasta. Polecamy i życzymy wesołych, spokojnych i radosnych Świąt! Pełnoziarniste pierogi z kapustą i grzybami (ok. 30 sztuk) 40g potrawy czyli 1 sztuka: Energia – 37 kcal, Białko – 1,5g, Tłuszcz – 1,3g, Węglowodany – 5,8g, IG – 24 Ciasto: 250 g mąki - 1 i ¾ szklanki mąki pełnoziarnistej/razowej np. orkiszowej, żytniej, gryczanej i ¼ szklanki mąki z ciecierzycy lub sojowej
Przepysznik - BLW i nie tylkopolukrować - ale o lukrach i ich bogatej gamie może innym razem). Pierniczki (50 – 60 sztuk) 10g potrawy, czyli 1 mała sztuka: Energia – 34 kcal, Białko - 6,1g, Tłuszcz – 17,3g, Węglowodany - 42,7, IG – 26 1,5 szklanki mąki razowej/pełnoziarnistej 1,5 szklanki mąki z amarantusa ½ szklanki erytrytolu lub cukru kokosowego do środka ciasteczek 2/3 szklanki oleju/oliwy
Przepysznik - BLW i nie tylkosię przygotować kutię. W wersji z amarantusem smakuje obłędnie. Gorąco polecam spróbować! Kutia z amarantusa lub kaszy bulgur (duży półmisek) 200 g potrawy: Energia – 325 kcal, Białko – 9,7g, Tłuszcz – 18g,Węglowodany – 40g, IG – 46 2 szklanki ziaren amarantusa/kaszy bulgur 2 szklanki maku niebieskiego rodzynki szklanka - 140g 30 g jagód inkaskich miód pszczeli lub cukier kokosowy 4 łyżki olej/oliwa
Przepysznik - BLW i nie tylkoTeraz oddałabym wszystko za gałkę wegańskich lodów kokosowych , które jadłam latem na Chorwacji. Zalety oleju kokosowego: WAŻNE: najlepszy olej kokosowy to ten nierafinowany i tłoczony na zimno! Jest to tłuszcz roślinny, więc nie przyczynia się do tworzenia się złogów cholesterolu Zawiera kwas laurynowy, a więc: wspomaga metabolizm hamuje apetyt na słodycze usuwa pasożyty z organizmu, ma działanie antybakteryjne
Pland based fillewody szczypta soli szczypta cukru farsz: 50 dag łopatki albo karkówki 2 garście suszonych grzybów (zalane wodą na noc) 2 średnie marchewki kawałek selera przyprawa zbójnicka RAFEX ponadto: tłuszcz do smażenia natka pietruszki starty na tarce żółty ser do posypania Sposób przygotowania: Grzyby gotujemy do miękkości. Składniki ciasta dokładnie łączymy ze sobą. Odstawiamy na pół godziny. Mięso kroimy
Pobite gary BarbaryAlternatywa wigilijnej fasoli z grzybami Składniki: 1 szklanka soczewicy 1 cebula biała 5 suszonych grzybów 2 łyżki tłuszczu 1 łyżka mąki sól do smaku sok z cytryny do smaku Wykonanie: Soczewicę i grzyby namoczyć i odstawić. Następnie soczewicę odcedzić i ugotować do miękkości razem z grzybami z dodatkiem soli do smaku. Cebulę posiekać, usmażyć na tłuszczu na złoty kolor, Wsypać
Tradycyjna KuchniaKolejna rybna propozycja wigilijna. Składniki: 1 kg amura 4 dag tłuszczu 1/8 litra śmietany 8 dag chrzanu sól do smaku cukier do smaku 2-3 łyżki octu 3 % Wykonanie: Rybę oczyścić, usunąć błonę z jamy brzusznej, dokładnie opłukać, osączyć z wody, skropić octem, osolić. Następnie pokroić w dzwonka, ułożyć na posmarowanym półmisku do zapiekania z wierzchu oblać stopionym tłuszczem
Tradycyjna Kuchniawanilią 200 g rodzynek skórka pomarańczowa ok. 3 łyżek 100 g mieszanki orzechów i migdałów Mak zalewamy wodą, gotujemy aż da się rozetrzeć w palcach. Odcedzamy i mielimy dwukrotnie. Tłuszcz roztapiamy na patelni, dodajemy mak, cukier, rodzynki i pokrojone orzechy i migdały. Wszystko smażymy ok. 10 min. Masę mieszamy z ugotowanym makaronem i podajemy
Dzieje kuchennej Wiewióry