bardziej skomplikowanych potraw więc często sięgamy po gotowe płatki czy musli ze sklepu. Niestety kupne płatki zawierają mnóstwo niepotrzebnego cukru i tłuszczy utwardzonych. Możemy sobie tego oszczędzić i przygotować w domu własne, dietetyczne płatki bez cukru i bez tłuszczu. Dzisiaj proponuję domową wersję popularnych Kangusów, wzbogaconych dodatkiem cynamonu i orzechów włoskich. Składniki: 2- 3 szklanki preparowanej pszenicy lub orkiszu
Moja MichaSzpinak może oczywiście być rozdrobniony, ale wtedy nie wygląda to zbyt fajnie :P Olej kokosowy polecam, bo jest megazdrowy i dobry dla osób odchudzających się, ale jeśli chcecie, wiadomo - tłuszcz jest dowolny. Czosnku oczywiście użyć można świeżego, wtedy drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę dodajemy tuż przed wrzuceniem szpinaku, pilnując, by nie zbrązowiał i na całą operację tracąc jakieś
Kulinarne zapędy Kokosamięsie nie ścięło się za szybko. Włożenie mięsa do gorącej wody zamyka jego pory a substancje smakowe w większości pozostają w środku i nie zdąża się uwolnić się tłuszcz, który przechwytuje smaki i pozostawia je w rosole." Moja wersja jest na szybko, ale równie smaczna. mięso drobiowe (najlepiej z kury) 2 marchewki 1 pietruszka spory kawałek selera
Di gotujegęstej, kwaśnej śmietany - 2 łyżeczki soli morskiej - 1,5 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego - 3 łyżeczki majeranku - 4 łyżki mąki tortowej - olej Boczek kroimy w kostkę, przekładamy na patelnię – wytapiamy tłuszcz. Cebulę obieramy, dwie z nich kroimy również w kostkę i dodajemy do boczku. Smażymy do zeszklenia cebuli – odstawiamy. Ziemniaki i pozostałą cebulę kroimy w dużą kostkę i miksujemy (podzielone
mojewypiekiinietylkosię gotuje i tak naprawdę mięso najlepiej nadaje się na pasztet. W tym samym czasie w oddzielnym garnku wstawiamy podgardle i również odgotowujemy. Łopatkę kroimy na kawałki, obsmażamy na tłuszczu. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Następnie podlewamy lekko wodą i dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszamy.W trakcie duszenia dodajemy pokrojoną w większe(...)być słony , ponieważ po upieczeniu sól da znać o sobie. Masę podlewamy rosołem. Pasztet nie może być za rzadki ani za gęsty. Nakładamy do podłużnej foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką, lub do gotowej foremki aluminiowej. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C. Ok 1 godziny. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad
W kuchennym oknie Ewyokresie późnego PRL . Na sklepowych półkach z rzadka można było wtedy dostać wiejskie masło, a nawet jeśli, to nikt nie myślał go marnować w cieście, kiedy to za tłuszcz równie dobrze służyła zwykła margaryna. Reszta składników też nie nastręczała wtedy większych trudności w zdobyciu i w efekcie powstawało proste, ale jakże pyszne ciasto. Do tej pory
Grunt to przepis!Ciasto owocowe z owoców mrożonych bez tłuszczu i bez cukru (Foremka o wymiarach 36x26cm- 12 sporych kawałków) Ciasto wilgotne w środku, a z wierzchu przyjemnie kruche. Jest to kolejny wypiek bez dodatku tłuszczu i cukru, co sprawia, że jest to idealne rozwiązanie dla osób na kochających słodycze, a będących na diecie. Przygotowanie go zajmuje chwilę i jest naprawdę łatwe. Gorąco
Moja MichaDodaj do warzyw obrane i pokrojone kasztany, na to połóż posiekaną kapustę i zalej bulionem. 6. Piecz jeszcze ok. 10 minut, podawaj gorące. Energia (1 porcja) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 340 kcal 10 g 13,5 g 50,7 g 11,5 g GDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal
Powiedz dietom nieherbata z pomarańczą, cynamonem i imbirem, wigilijny kompot z suszonych owoców z cynamonem i anyżem gwiaździstym, rozgrzewająca kawa według pięciu przemian, ziołowy napój intenstywnie rozgrzewający czy nawet napój spalający tłuszcz po świątecznym przejedzeniu! Jeśli interesuje Was zdrowe odżywianie, naturalne metody na zdrowie i ładny wygląd - książką z pewnością Wam się spodoba! ________________________________________________________ Mamy dla Was jeden egzemplarz książki do rozdania
Plate of Joygęsta i zawiesista. Wyłączamy gaz. Kurczaka natartego suchymi przyprawami rozkładamy albo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia albo –co dużo lepsze – na ruszcie. Z mięsa na pewno wytopi się tłuszcz i z blaszki w trakcie pieczenia będzie go trzeba odlać. Na ruszcie – wszystko skapie w dół. Mięso smarujemy glazurą przy użyciu pędzelka najpierw z wierzchu i wkładamy do rozgrzanego
Karo in the Kitchenmiski, dodaje przyprawę kebab-gyros, czosnek mielony, zalewam olejem. Dokładnie mieszam i odstawiam do lodówki co najmniej na godzinę. Po tym czasie mięsko przekładam na mocno rozgrzaną patelnię ( bez tłuszczu, bo jest on w marynacie z mięsem ) , smażę na wysokim, ogniu , co chwilkę mieszając, aż mięso będzie miękkie, ale nie wysuszone. Trwa to ok. 15 minut. Upieczone przekładam na talerz(...)wyłożony ręczniczkami papierowymi aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podaję na ciepło, najlepiej smakuje z frytkami, sosem czosnkowym i sałatką colesław Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródwody. Gdy będą suche – dodaj 2 łyżki oleju roślinnego smaż przez kilka minut – aż grzyby ładnie się zrumienią. Grzyby przełóż na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszcz – uważając by pozostawić jak najwięcej oleju na patelni. Na tej samej patelni, na rozgrzanym oleju podsmaż krewetki. Smaż je po 1,5 minuty z każdej strony, w połowie
Moja pasja smakuMoże to potrwać z 10 min zanim będzie dobrze wyrobione, ciasto można też wyrabiać w robocie z hakiem do ciasta drożdżowego. Jeżeli ciasto będzie zbyt twarde należy dodać troszeczkę tłuszczu. Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 30 min. Stolnicę posmarować tłuszczem lub podsypać mąką. Rozwałkować na grubość 1 mm lub jeszcze cieniej. Im cieniej tym lepiej. Pociąć
moj przepis nazetrzeć na tarce lub pokroić w kostkę, dodać do szpinaku, dodać sól, pieprz. Boczek pokroić w kostkę, przesmażyć na patelni przez 10 min, tak żeby wytopić tłuszcz. W śmietanie wymieszać 1 łyżkę mąki, dodać łyżkę szpinaku, dodać 3/4 jajka, wymieszać żeby nie było grudek, wlać to do szpinaku. Wymieszać, podgotować, tak żeby zgęstniało i się zagotowało, pogotować 2 minuty
moj przepis naupieczeniu ostudzić. W sosie, który wycieknie z mięsa wymoczyć porwaną na kawałki kajzerkę. Przyprawy rozgnieść w moździerzu na proszek. Cebulę obrać, pokroić w ćwiartki, usmażyć na pozostałym tłuszczu z pieczenia mięsa na rumiany kolor. Dodać opłukaną i osuszoną wątróbkę. Smażyć 20 min z cebulką na średniej mocy palnika. Upieczone mięso, pokroić na kawałki 3 cm na 3 cm (takie żeby(...)móc je zmielić), zmielić w maszynce do mielenia mięsa z najdrobniejszym sitkiem. Zmielić wątróbkę, cebulę, czosnek, a na końcu kajzerkę, jeżeli zostanie trochę tłuszczu z pieczenia to dodać do zmielonej masy. Dodać przyprawy, wymieszać (można skosztować, aby nie okazało się że ma mało przyprawione). Dodać 8 całych jaj, wymieszać. Przełożyć do form, wyrównać łyżką zmoczoną w zimnej wodzie. 4 jajka
moj przepis na