tłuszcz - 4436 przepisów (strona:58/296)

Zrazy wieprzowe z ogórkiem kiszonym zapiekane z warzywami 163

smażymy chwilę z każdej stronmy do "bladego" mięsa. Nie chodzi o usmażenie mięsa, a jedynie o delikatne podmsażenie - nie wylewamy oleju, na którym mięso było smażone, ponieważ... ... przelewamy tłuszcz do żaroodpornego naczynia i układamy w nim mięso Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w niezbyt cienkie plasterki. Lepiej, żeby były bardziej grubsze, niż cieńsze - przekładamy do naczynia i posypujemy ziołami

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pyzy drożdżowe na parze 159

łyżeczka soli Drożdże połączyć z cukrem, kilkoma łyżkami mąki i 1/2 szklanki mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Margarynę rozpuścić Do miski wsypać mąkę, dodać sól, pozostałą ilość mleka, roztopiony tłuszcz i wbić jajka Dodać wyrośnięte drożdże... ... rozpuszczoną margarynę i najpierw ręką wyrobić ciasto Następnie drewnianą łyżką napowietrzyć ciasto wbijając ją w dowolny sposób Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pasta z awokado i jajkiem 180

kolację z produktu, który dobrze wpływa na mózg dzięki zawartości dużej ilości kwasów tłuszczowych omega-3. Poza tym awokado mogą jeść młode mamy, ponieważ owoc ten zawiera tzw. zdrowe tłuszcze. A dzięki witaminie E pozytywnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Po prostu bomba witaminowo-zdrowotno-upiększająca! :) Składniki: 1 awokado 1 jajko ugotowane na twardo 1 łyżeczka oliwy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Batoniki owsiano-kokosowe 147

Przepis znaleziony u Zufika :) Jednak zmieniłabym na pewno dwie rzeczy: ilość cukru i ilość tłuszczu. Dla mnie stanowczo za słodkie i stanowczo za tłuste. Plusem za to jest fakt, że świetnie, przez tę słodycz, batoniki zastępują czekoladę :) Wystarczy naprawdę kawałeczek, żeby zaspokoić słodycze na... 3 dni? :) Zufik mówi, że 2 dni pozostawione w zamknięciu na pewno będą świeże. Ja już(...)zamknięciu. Polecam, ale robiąc je musicie popatrzeć, jak zmienić proporcje, jeśli nie przepadacie za bardzo słodkimi batonikami. Ja jeszcze nie wiem, jak zmniejszyć ilość cukru i tłuszczu, ale na pewno będę robić te batoniki nie raz :) Zmieniłam trochę skład i zamiast migdałów dałam słonecznik, a rodzynki zastąpiłam żurawiną. Składniki: 250 g płatków owsianych górskich 250 g masła 200 g cukru

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Placuszki warzywno-jaglane 231

kosteczkę Rozgrzewamy masło z olejem na patelni i wrzucamy pieczarki z cebulką Dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę Wszystko podsmażamy i odparowujemy, ponieważ pieczarki wypuszczają sok (nie wylewamy tłuszczy - będziemy na nim smażyć placuszki) Przekładamy do miski  dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną - mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem ziołowym i papryką Dodajemy jajka ugotowane na twardo, jedno jajko surowe oraz dwie(...)delikatnie dociskając aby masa się zlepiła Na tej samej patelni, na której smażyliśmy warzywa, smażymy placki na złoty kolor - jak kotlety mielone Przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z tłuszczu Posypujemy drobno posiekaną dymką Jadłam na kolację. 3 zjadłam :) Wyszło 6 sztuk, w tym dwa małe placuszki. Zanim zrobiłam zdjęcie to jednego już nie było :) Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Chleb 198

chleb Drożdże przelewamy do mąki Ciasto wyrabiamy około 5 minut. Formujemy... ... i przekładamy do ciepłego naczynia.  Odstawiamy do wyrośnięcia na około 15-20 minut Następnie wyjmujemy, smarujemy naczynie tłuszczem i wysypujemy mąką. Chlebek przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia i nacinamy go z wierzchu Piec 30 minut pod folią aluminiową, a kolejne 30 minut bez folii Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kartacze - kluski z mięsem 227

zmielić w maszynce lub posiekać w malakserze.  Przełożyć do miski, wbić jajko, dodać roztarty w dłoniach suszony majeranek, sól i pieprz Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu, dodać do mięsa, dokładnie wyrobić Ciasto:  p ołowę ziemniaków zetrzeć na tarce, drugą połowę ugotować Na ściereczkę przełożyć starte ziemniaki, dobrze odcisnąć, płyn pozostawić nie wylewać. Ugotowane i ostudzone(...)jajko i sól.   Płyn z ziemniaków zlać, a skrobię która została na dnie naczynia, dodać do ziemniaków, masę dokładnie wyrobić Boczek i cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu Z masy ziemniaczanej formować kule, spłaszczać na dłoni , nałożyć porcję mięsa, dobrze zlepiać, formując owalne kluski Gotować w osolonej wodzie, przez ok. 20 minut Wybierać łyżką cedzakową, podawać z cebulką

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Ciasto z cukinią i natką pietruszki 212

łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią, 1 cytryna, 100 g mąki pszennej, 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia, 1 garść drobno posiekanej natki pietruszki, ponadto: cukier puder do posypania ciasta, tłuszcz do formy, papier do pieczenia.  Przygotowanie: Młode cukinie myjemy, odcinamy końce i trzemy razem ze skórką na tarce o grubych otworkach. Wiórki cukinii posypujemy solą, podlewamy 4 łyżkami

Moniki Smakołyki
Jak smażyć jajka sadzone, aby nam się lepiej udały. 109

Jajka sadzone lepiej nam się udadzą , gdy wybijemy je na niezbyt rozgrzany tłuszcz.                                                           Pozdrawiam gorąco

Przepisy i porady kulinarne
Bounty z ananasem smażone w głębokim tłuszczu 182

czwartek zabieram się za smażenie pączków i faworków.Żeby nie było, tradycja musi być ;) Jednak tak dla urozmaicenia dzisiaj proponuję  bounty w cieście smażone w głębokim tłuszczu. Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson. Składniki: ok 2 l oleju 150 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200-225 ml wody gazowanej 8 małych batoników bounty W garnku do głębokiego(...)batonik - jeżeli ciasto przylega, ma odpowiednią konsystencję. Zanurzajcie batoniki w cieście i smażcie w gorącym oleju około 3 minut, aż ciasto stanie się puszyste i złote. Osączcie z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Moim zdaniem najlepiej smakują zimne w  towarzystwie świeżego anansa

noteskulinarnyfiga
Gotuj jak Jamie – Jamie Oliver czyli kupuj mądrze, gotuj z głową, nie wyrzucaj. 175

tylko wspaniałe przepisy, ale także pogłębić swoją wiedzę kulinarną. Jamie zachęca nas także do poznania swojego sprzedawcy, warzyw, mięsa czy ryb. Dowiemy się też jak wykorzystać resztki wina, tłuszcz z pieczenia mięsa czy świeże zioła. Książkę zdobią profesjonalne zdjęcia potraw oraz samego Jamiego i jego rodziny. Co mogę więcej napisać ? Zdecydowanie polecam każdemu, bo taka pozycja książkowa powinna znaleźć

noteskulinarnyfiga
Gołąbki w innej odsłonie 138

ryżu 50 g kaszy pęczak 2 jajka sól do smaku pieprz do smaku sos sojowy 2 łyżeczki kasza manna - opcjonalnie by uzyskać odpowiednią mąka pszenne do obtoczenia tłuszcz do smażenia 1 puszka pomidorów zioła prowansalskie do smaku konsystencję PRZYGOTOWANIE: Kapustę szatkujemy dość drobno (ja użyłam robota kuchennego - większe oczka), przekładamy do dużego garnka bądź miski i solimy, odstawiamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Mięsne wałeczki czyli kaszubki w innej odsłonie 194

fasolką szparagową SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 jajko 1 kajzerka około 1 szklanki mleka około 1 szklanki wody sól pieprz papryka słodka szklanka bułki tartej koperek tłuszcz do smażenia 150-200 g fasolki szparagowej żółtej - ugotowanej PRZYGOTOWANIE: Fasolkę szparagowa należy ugotować w osolonej wodzie, następnie odcinamy końcówki i kroimy w mniejsze kawałeczki takie, abyśmy mogli nimi

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Filet z kurczaka w chrupiącej panierce 621

spodoba się niejednej osobie :)  Filet z kurczaka w chrupkiej panierce SKŁADNIKI: 2 piersi z kurczaka  1 jajko 1 łyżeczka sosu chilli  2 szklanki płatków kukurydzianych  tłuszcz do smażenia  papryka słodka  sól  pieprz kolorowy  sos sojowy ciemny (łyżka)  200 - 300 g mieszanki warzyw chińskich  200 g ryżu  1 łyżka

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Serduszkowe oponki dla Dziadzia 162

wykrwawmy serduszka w środku każdego należy wykrawać małe kółeczka bądź mniejsze serduszeńka.  W garnku roztapiamy smalec ja miałam około 10 dużych łyżek, wlewamy spirytus i podgrzewamy, na rozgrzany tłuszcz wrzucamy serduszka opokonowe i smażymy na złoto z dwóch stron. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki