pierś z kurczaka (około 50dag.) łyżka masła 2-3 łyżek oliwy cebula średniej wielkości przyprawy do drobiu, sól, pieprz koniecznie oregano (można dodać pokrojoną w paski paprykę) WYKONANIE: rozgrzać tłuszcz na patelni, pierś z kurczaka pokroić w paski oprószyć mąką, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, mięso smażyć na złoty kolor, podlewając w razie potrzeby bulionem, sos powinien
Kuchnia Beatyświetny dodatek do wigilijnych dań. Jedna z dwunastu wigilijnych potraw na naszym stole. SKŁADNIKI: 1/2 kg. kapusty kiszonej garść suszonych grzybów leśnych 1-2 marchewki sól, pieprz, vegeta tłuszcz do okraszenia WYKONANIE: gotujemy grzyby razem z vegetą około 1/2 godz., tyle samo czasu gotujemy kapustę, łączymy kapustę z grzybami (z dodatkiem grzybowego wywaru), doprawiamy i dusimy do miękkości
Kuchnia Beatypiórka , posolić, przemieszać i odstawić na chwilę, Na patelni rozgrzać mocno 2 łyżki masła klarowanego,zrumienić mięso z każdej strony, Przełożyć na talerz, a na pozostały na patelni tłuszcz wrzucić pokrojoną cebulę, Zmniejszyć ogień i mieszając od czasu do czasu czekać, by cebula zmiękła i się nie przypaliła, Przełożyć cebulkę na roladki z mięsa i gotowe
Kuchnia BeatyKAPUSTA to świetny dodatek do wszelakich mięs. Sezon się zaczął, więc warto zadbać o swoje podniebienie. SKŁADNIKI: 1-2 główki kapusty sól, pieprz, cukier ocet bądź cytryna tłuszcz, ja używa smalcu własnego przepisu WYKONANIE: kapustę kroimy, dodajemy sól, pieprz, cukier i ocet, możymy- przynajmniej 2godz.( ja zostawiam na noc) następnie smażymy na lekkim ogniu do miękkości (przepis
Kuchnia Beatyszynki wieprzowej lub łopatki 20 dag. boczku wędzonego parzonego 3 ogórki kiszone 50 dag. pieczarek garść suszonych lub mrożonych grzybów 2 małe cebule 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego tłuszcz do smażenia(ja używam masła klarowanego) przyprawy: sól, pieprz, papryka, szczypta rozmarynu, 3-4 ziarna jałowca, czosnek 2 ząbki. WYKONANIE: mięso pokrojone w kostkę smażymy z dodatkiem przypraw i posiekanej cebuli
Kuchnia Beatygarnku(na małym gazie, mieszając), gdy będzie gotowy zgasić go syropem i kawą- pamiętajcie syrop lejcie powoli i mieszajcie, aby nie powstały grudki, następnie dodajemy miód i wszystkie tłuszcze, studzimy, mąkę wsypujemy do miski razem ze wszystkimi suchymi dodatkami, jajka ubijamy, dodajemy zimny karmel z dodatkami, zaparzony amoniak, łączymy z suchymi produktami, wyrabiamy ciasto, aż będzie lśniące, wkładamy
Kuchnia Beatyformujemy warkoczyki, końce lekko zlepiamy i podwijamy pod spód. Postępujemy tak do wyczerpania się ciasta. Odstawiamy do napuszenia na okolo 20 min. W rondlu rozpuszczamy tłuszcz. Powinien być nagrzany, ale nie może być zbyt gorący, ponieważ delikatne i cienkie warkoczyki mogą się spalić. Najlepiej zrobić próbę na jednym. Warkoczyki smażymy z obu stron do zrumienienia. Usmażone
Mia Cucina Sofietaczym dodajemy do startych ziemniaków. 3. Do naszej ziemniaczano-cebulowej masy wbijamy cale jajka i dodajemy mąkę. 4. Na koniec masę przyprawiamy sola i pieprzem. 5. Na rozgrzany tłuszcz, łyżką nakładamy niewielkie porcje, naszej masy ziemniaczanej i smażymy na średnim ogniu, po obu stronach, przez około 2-3 minuty. Smażymy na średnim ogniu, ponieważ za duży ogień, będzie powodował
Kulinarnie z Polką na Kresachsłodka czerwona papryka, cukier olej Wykonanie: Umytego i osuszonego kurczaka doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć na oleju. Mięso zdjąć z patelni. Na ten sam tłuszcz położyć posiekaną cebulę, marchewkę w plastrach, boczek w kawałkach i podsmażać. Po chwili dodać posiekany czosnek i razem przez chwilę podsmażać. Wlać ok 500 ml wody, pomidory
Sto kolorów kuchniklik!< Składniki: około pół kg schabu bez kości , 2 średnie cebule , 5-6 ząbków czosnku , sól , pieprz do smaku, około 100-150 ml ulubionego keczupu , odrobina tłuszczu do wysmarowania formy , opcjonalnie kawałek żółtego sera . Schab opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na cieniutkie plastry w poprzek włókien. Jeśli wyjdą grubsze plastry, wtedy można je lekko(...)mięsa. Każdy kawałek mięsa doprawić solą i świeżo zmielonym, najlepiej grubym pieprzem. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki, czosnek obrać o pokroić na mniejsze kawałki. Formę do zapiekania wysmarować tłuszczem (np. olejem) i układać warstwami plastry mięsa i cebulę z czosnkiem. Na koniec wszystko zalać od góry keczupem. Ilość keczupu podałam orientacyjnie. Można dać go więcej
Codzienna kuchnia niecodziennaKażdy kawałek kurczaka obtaczać w mące, następnie w rozbełtanym jajku i na końcu w płatkach migdałowych, które należy lekko docisnąć do mięska aby lepiej się trzymały. Kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć ok 7 minut z każdej strony
Kto ugości moich gości?wierzchu ciasto również posypać delikatnie mąką i rozwałkować na bardzo cienki placek (placuszki podczas smażenia "spuchną") Szklanką wykrawać placki Wlać olej na patelnię i smażyć placuszki w głębokim tłuszczu, na małym ogniu. Po przekręceniu placków na druga stronę - posolić. Po usmażeniu przełożyć placki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odsączyć z tłuszczu Placuszki są dobre zarówno na ciepło
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comczasie obrać cebulę, pokroić w piórka i przyprawić pieprzem oraz Vegetą - wymieszać Rozgrzać olej na patelni i smażyć cebulę, aż zmięknie. Po usmażeniu zachować ten sam tłuszcz - usmaży się w nim wątróbkę Po upływie godziny odlać mleko z wątróbki i szybko ją opłukać pod bieżącą wodą Oczyścić starannie z błonek i pokroić na małe kawałki, przyprawić pieprzem
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comsmażymy chwilę z każdej stronmy do "bladego" mięsa. Nie chodzi o usmażenie mięsa, a jedynie o delikatne podmsażenie - nie wylewamy oleju, na którym mięso było smażone, ponieważ... ... przelewamy tłuszcz do żaroodpornego naczynia i układamy w nim mięso Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w niezbyt cienkie plasterki. Lepiej, żeby były bardziej grubsze, niż cieńsze - przekładamy do naczynia i posypujemy ziołami
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com