mielone czyli obtaczając w bułce tartej. Kiedyś nie dodałam do masy mięsnej bułki tartej i smażyłam tak, jak placki ziemniaczane (wersja: placuszki kurczakowo - paprykowe). Trzeba tylko uważać, aby tłuszcz nie był zbyt gorący, gdyż zanim mięso się usmaży, kawałki papryki mogą się przypiec za bardzo.Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennabardzo podoba :)Zdrowie i wygoda Nanokompozytowa powłoka w technologii "non-stick" czyni nasze naczynia przyjaznymi dla przygotowywanych potraw i zawartych w nich witamin. Pozwalają przygotowywać posiłki z minimalną ilością tłuszczu lub nawet go eliminować z wielu potraw.Oszczędność Naczynia Logic firmy WOLL charakteryzują się niespotykanym nigdzie indziej przewodnictwem i kumulacją ciepła, co znacząco wpływa na zmniejszenie zużycia energii do gotowania(...)przesunąć bez obaw, że jest przyklejony do powierzchni. Zapobiega to zrywaniu na przykład skóry ryby. Grillowane produkty wyglądają ładnie i są nienaruszone.Nie musimy używać dużej ilości tłuszczu, możemy nawet z niego zrezygnować. Potrawy i tak opieką się wspaniale, a nasza potrawa będzie smaczna i przede wszystkim zdrowa. Dla osób ceniących zdrowe i rozsądne odżywianie jest to olbrzymi
Codzienna kuchnia niecodziennaskrapiamy olejem.Marchewkę kroimy w plasterki, cebulę w ćwierćplasterki i posypujemy warzywkiem. Udka podsmażamy na patelni z olejem i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na pozostały tłuszcz wykładamy warzywa i smażymy do zeszklenia cebulki. Przekładamy warzywa do naczynia tak, aby większa ich część znajdowała się pod udkami. Naczynie przykrywamy i wstawiamy
Maminek kulinarnyodsączamy z wody i wstępnie tłuczemy. Zmniejszamy ogień do minimum, wsypujemy do ziemniaków mąkę i tłuczemydo osiągnięcia jednolitej masy. Nakładamy na talerz łyżką namoczoną w tłuszczu, polewamy tłuszczem ze skwarkamii gotowe.Fuśkę możemy też podawać z sosem lub gulaszem.Zapachniało wiosną...Smacznego
Maminek kulinarnyczęści i rozwałkowujemy na cienkie placki. Wycinamy krążki o średnicy zależnej od pożądanej wielkości pierogów. Nakładamy farsz i sklejamy pierogi. Przygotowujemy cebulkę z tłuszczem do okraszenia pierogów. Pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem niewielkiej ilości oleju.Gdy wypłyną zmniejszamy ogień i gotujemy 3-5 minut. Wyciągamy łyżką cedzakową, polewamy(...)tłuszczem z cebulką i gotowe.Dobrze smakują z dodatkiem sałatki z ogórków kiszonych i szczypiorkiem.Smacznego
Maminek kulinarnydokładnie mieszamy. W garnku rozgrzewamy olej.Filety moczymy w cieście i wkładamy do głębokiego oleju. Smażymy do zrumienienia z obu stron.Zdejmujemy na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz. Jak już wspominaliśmy, najlepiej smakuje z dużą ilością ćwikły z chrzanem.Smacznego
Maminek kulinarnywrzątkiem gotujemy kluseczki. Po ugotowaniu i odcedzeniu przekładamy je do miski z masłem i szpinakiem, delikatnie mieszamy i przykrywamy, żeby nie stygły. Palcami robimy kieszeń pomiędzy skórą i tłuszczem w piersiach kaczki. Do każdej wkładamy po gałązce rozmarynu i liściu laurowym. Widelcem nakłuwamy skórę i smażymy na oliwie około 8 minut skórą do dołu na dużej rozgrzanej patelni. Filety(...)obracamy na drugą stronę i smażymy około 5 minut, aż mięso osiągnie odpowiedni stopień wysmażenia. Zdejmujemy z patelni i przykrywamy, żeby nie wystygło. W tym czasie na tłuszczu z kaczki podsmażamy cebulę, mieszamy, aż będzie szklista. Dodajemy figi, porto, bulion i gotujemy. Zmniejszamy płomień i mieszając, podgrzewamy około 5 minut, aż sos się zwiąże. Dodajemy dodatkową porcję masła, ucieramy
Smakowity Blog Kulinarnyząbek czosnku1 jajkogłówka włoskiej kapustysól, pieprz1 szklanka bulionuPrzygotowanie:Soczewicę gotujemy około 12 minut w osolonym wrzątku. Odcedzamy, studzimy.Boczek kroimy w kostkę, smażymy na suchej patelni, a gdy wytopi się tłuszcz dodajemy pokrojoną drobno cebulę i czosnek (w wersji wegetariańskiej cebulę i czosnek smażymy na oliwie). W misce mieszamy wszystkie składniki farszu, tj. soczewicę, boczek z cebulą i czosnkiem, posiekaną
Smakowity Blog Kulinarnymalinowy. Owoce rozmrażałam w mikrofalówce. Na jedną dużą rozgrzaną patelnię wyłożyłam smalec. W czasie, w którym się topił obtaczałam wątróbki w mące i kolejno wkładałam na rozgrzany tłuszcz. Każdą wątróbkę ponakłuwałam wykałaczką. W czasie, w którym wątróbki smażyły się na jednej stronie rozgrzałam patelnię grillową, na którą poukładałam ser halloumi uprzednio pokrojony w około pół centymetrowej grubości plasterki
Blondynka Gotujekruszonką...Puszyste, słodkie ciasto.Kawałki kwaśnego rabarbaru.Lekka pianka.I razowa kruszonka.Pyszny dodatek do kawy!Składniki:Ciasto:250 g miękkiej margaryny;2 łyżki smalcu;2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;3/4 szklanki białego cukru;5 żółtek;3 szklanki mąki pszennej;2 łyżeczki proszku do pieczenia.Owocowe nadzienie:750 g rabarbaru;1 kisiel cytrynowy (opakowanie na 0,5 l wody, waga(...)śmietanę, cukier i żótka utrzeć miksrem na puszystą masę.Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie utrzeć mikserem na jednolitą, gładką masę.Tak przygotowane ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą formę.Rabarbar umyć, osuszyć, obrać (instukcja obierania rabarbaru - Kotlet.tv), pokroić w kostkę, wymieszać z cukrem i kisielem (w proszku). Wyłożyć na ciasto.Z białek, cukru i kisielu
Gospodyni Miejskastartym parmezanem.Smacznego! Składniki:300 g makaronu spaghetti;1 mała cukinia (waga około 500 g);500 g pomidorów;1 duża, czerwona cebula;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1/2 pęczka natki pietruszki;1 łyżeczka majeranku;1/2 łyżeczki słodkiej papryki;1 czubata łyżka masła;3 łyżki startego parmezanu;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Makaron ugotować zgodnie z przepisem(...)parmezanem.SMACZNEGO! Uwagi do przepisu:Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, a czerwoną cebulę - białą.Najlepszą śmietaną jest śmietana do zup z Piątnicy o zawartości tłuszczu 18%. Śmietana ta nie waży się w sosach czy zupach.Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja
Gospodyni Miejskaspaghetti;500 g pieczarek;1 średnia cebula;1 ząbek czosnku;Puszka tuńczyka w oleju, w kawałkach (waga netto, po odcedzeniu 130 g);200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1/2 pęczka natki pietruszki;1 czubata łyżka masła;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry.Cebulę obrać, pokroić(...)może być także rozdrobniony czy w sosie własnym.Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.Dobrą śmietaną jest śmietana do zup z Piątnicy o zawartości tłuszczu 18%. Śmietana ta nie waży się w sosach czy zupach.Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja
Gospodyni Miejskamieszamy. Kurczaka doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy jabłkami i cebulą. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni (termoobieg) przez około godzinę. Wytopiony tłuszcz (lub jeśli jest go dużo - część), cebulę i połowę jabłek miksujemy na mus. Podajemy kurczaka z musem i kawałkami jabłek. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjesmażenia lub olej garść borówekdżem (smak jaki chcecie) kostka białego sera 2 łyżki cukru trzcinowego cynamonSposób wykonania: Wszystkie składniki na ciasto zmiksować. Rozgrzać tłuszcz na patelni i nalewać chochlą tyle ciasta, żeby pokryło całe dno. Ja mam miskę z dziubkiem, to nie używam chochli. Zachęcam do podrzucania naleśników, bo to jest cała frajda smażenia
pieprzny smaczekgotowy w opakowaniu kolorowe cukiereczki lub posypka do dekoracjiWykonanie:Margaryne roztapiamy i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mleko, kakao,mąkę wymieszaną z sodą, przyprawe do piernika. Miksujemy, dodajemy tłuszcz.Mieszamy. Dodajemy rodzynki i orzechy, mieszamy. Wykładamy do formy w kształcie choinki, pieczemy 1 godz w 180 st. Gotowe ciasto studzimy, lukier przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, polewamy ciasto
Z Majeczką w kuchni