tłuszcz - 4436 przepisów (strona:66/296)

Najprostszy gulasz wieprzowy 238

wodą. Mięso kroimy w kostkę o wymiarach mnie więcej 2 x 2 cm. Cebulę kroimy w drobną kostkę a marchewkę w plasterki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, smażymy na nim porcjami mięso do lekkiego zbrązowienia. Mięso przekładamy do garnka w którym będzie duszone i przykrywamy, żeby nie wystygło

Kulinarne przygody Gatity
Boczek pieczony do kanapek 256

naczynia żaroodpornego i podlewamy niewielką ilością wody. Pieczemy w temp. 200 stopni przez około 70 minut. Od czasu do czasu polewając powstałym sosem. Pyszny boczek na kanapki gotowy ! Wytopiony tłuszcz z boczku zlewamy do słoiczka. Gdy wystygnie - otrzymamy galaretkę, którą możemy posmarować chleb i na nią kłaść plastry boczku z cebulką

Moje Kuchenne Rewelacje
Wołowina w czerwonym winie z ziemniakami 186

mięso odcedzamy, a wino odstawiamy do wykorzystania chwilę później. Warzywa (cebulę, marchew, selera) obieramy, cebule kroimy w ćwiartki, marchewkę w plasterki, a selera w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy na nim kawałki mięsa. Pamiętajmy, aby nie mieszać mięsa w czasie smażenia. Pozwólmy im się usmażyć z jednej strony, a potem tylko przełóżmy na drugą. Usmażone

Kulinarne przygody Gatity
DROŻDŻÓWKA Z MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ 211

ciepłe miejsce. Ja w chłodne dni wykorzystuję do tego grzejnik (jeśli jest ciepły). Jaja i żółtka ubić z cukrem do białości. Do przesianej mąki dodać ubite jaja, roztopiony, ciepły tłuszcz  i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość.  Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę, posypać wierzch kruszonką a kruszonkę

Walijskie Pichcenie
Moje rogale marcińskie 275

wymieszać. Dodać rozczyn, pozostałe mleko i kogel mogel. Połączyć i wyrobić aż ciasto będzie sprężyste. Następnie dodać roztopione, ostudzone masło i wyrabiać jeszcze przez chwilę, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Wyrobione ciasto przykryć w misce folią i wstawić do lodówki na godzinę. Następnie przełożyć je na stolnicę i rozwałkować na prostokąt (wymiary ok. 45x25 cm). Krótsze strony powinny stanowić górę

Pasja Smaku
Marchewka z groszkiem do obiadu 238

Marchewki myjemy i gotujemy w mundurkach do miękkości. Studzimy. Obieramy ze skórki i kroimy w kostkę lub ścieramy na tartce na dużych oczkach. Przekładamy do garnka, na środku roztapiamy tłuszcz i łączymy z marchewką. Groszek odcedzić z zalewy i dodać do garnka. Wymieszać. Następnie dodajemy śmietanę, mieszamy, kolejno dodajemy mąkę, łyżka po łyżce aby nie powstały grudki i dokładnie

kulinarnyswiatdomi
Zupa marchwiowa z kolendrą ( krem marchewkowy ) 188

łyżeczka kminku lub lepiej kuminu * świeże liście kolendry * sól * pieprz Wykonanie: Marchewkę i selera obrać ze skóry, pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać masło z oliwą. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić pokrojone warzywa - smażyć na małym ogniu 2-3 minuty. W tym czasie na suchej patelni podgrzać ziarna kolendry i kminku/kuminu. Uprażone ziarna rozetrzeć w moździerzu lub zmielić w młynku

kolorowotorcikowo
MIELONE Z INDYKA 164

kuchnia serwowała mielone. Dla odmiany nie były to mielone wieprzowe tylko z indyka, smażone w piekarniku. Staram się jak mogę zredukować ilość kalorii i gotować zdrowo, eliminując przede wszystkim tłuszcz. Tak więc Użyłam: 600g piersi z indyka 2 małe cebulki 1 ząbek czosnku odrobina majeranku sól, pieprz jajko bułka tarta Wykonanie: Pierś mielimy. Cebulkę kroimy drobno, przesmażamy (użyłam masła

Walijskie Pichcenie
GULASZ ZE SCHABU 176

Składniki: 1 kg schabu bez kości 2 cebule sól pieprz liść laurowy ziele angielskie śmietanka 18% koperek sklarowane masło (bądź inny dostępny tłuszcz do smażenia) Wykonanie: Schab myjemy, osuszamy papierowym ręczniczkiem. Kroimy w sporą kostkę, obsypujemy solą i pieprzem (ja dałam ziołowy). Cebulkę kroimy w kostkę, podsmażamy na złoty kolor na sklarowanym maśle. Dodajemy pokrojony schab, podsmażamy mięsko

Walijskie Pichcenie
GRZYBOWA 170

marchew 1 pietruszka  kawałek selera 2 małe cebule  liść laurowy sól pieprz ziele angielskie łyżka mąki pszennej słodkiej śmietany 30%  masło (najlepiej klarowanego) lub inny tłuszcz do podsmażenia grzybów i cebuli natka pietruszki Wykonanie: Grzyby moczyć ok 2-3 godziny. Po tym czasie wodę odlać. Przełożyć je do małego garnka, zalać wodą, dorzucić liść laurowy, ziele

Walijskie Pichcenie
DROŻDŻOWA BABKA WIELKANOCNA 189

tylko cieple. Jaja i żółtka ubijamy na puszystą masę z cukrem, cukrem waniliowym i skórką z cytryny. Do miski z mąką dodajemy wyrośnięty rozczyn z drożdży, ubite jaja i tłuszcz, mieszając energicznie przez ok 10min drewnianą łyżką. Ciasto powinno być lśniące i dokładnie połączone wszystkie składniki. Na powierzchni powinny pokazywać się pęcherzyki ciasta - znak, że ciasto jest dobrze wyrobione

Walijskie Pichcenie
TRADYCYJNE KOTLETY MIELONE 204

cebulą i odciśnietą bułką . Wymieszać z  jajkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Dodać roztarty ząbek czosnku. Z mięsa uformować kotleciki, obtoczyć  je w bułce tartej. Smażyć na gorącym tłuszczu po obu stronach na złoty kolor. Podawać polane tłuszczem lub z sosem śmietanowym... Serwować z kaszą lub ziemniakami i z dowolnym dodatkiem. Ja podałam z surówką z kapusty pekińskiej

Walijskie Pichcenie
SEROWA Z MIĘSEM MIELONYM 180

laurowy koperek Wykonanie: Cebulę i pora kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce oleju na patelni, rozdrabniając mięso widelcem. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną ostrej papryki. Jeśli wydzielił nam się jakikolwiek tłuszcz - odlewamy go. Gotujemy bulion - do wody wrzucamy marchew, pietruszkę, seler, ziele angielskie, liść laurowy, odrobinę solimy (ew. dodajemy 1 kostkę rosołową, chociaż ja staram się ich unikać). Gotujemy

Walijskie Pichcenie
RACUCHY Z JABŁKAMI NA JOGURCIE 223

rzadszy na pewno musimy użyć więcej. Jabłka obieramy i kroimy w małe kawałki. Dorzucamy je do naszego ciasta, całość mieszamy.Nakładamy po 2 łyżki ciasta (1 racuch) na gorący tłuszcz, po chwili zmniejszając ogień, gdyż racuchy potrzebują z każdej strony ok 2 minut na przepieczenie się.  Podajemy posypane cukrem lub też cukrem pudrem

Walijskie Pichcenie
WĄTRÓBKA Z CEBULĄ TRADYCYJNIE 132

małym ogniu przez  ok 15 minut, co pewien czas obracając. Pod koniec smażenia dodajemy sól,pieprz i sporą ilość majeranku Podczas smażenia należy uważać na pryskający tłuszcz. Na koniec wykładamy naszą usmażoną cebulę na  lub obok wątróbki

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania