tłuszcz - 4436 przepisów (strona:75/296)

Roladki truskawkowe 168

osączyć.  Przekroić truskawki wzdłuż.  Układać na piersi z kurczaka truskawki, zwijać piersi w roladkę.  Obtoczyć dobrze roladki w samej mące.  Na patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć roladki,smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor.  Kilka truskawek zmiksować, podawać z sosem truskawkowym

Kuchnia Danusi
ANANASOWIEC 353

ubić pianę na sztywno. Do ubitej piany stopniowo dodawać żółtka i cukier,dalej ubijając. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia,delikatnie wmieszać do piany. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy, o wymiarach blaszki 24x42 cm. Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika,piec 25 minut w 175 stop.  BEZA WIÓRKOWA:  Białka ubić z cukrem na sztywną pianę(...)ubitej piany wsypać wiórki kokosowe,wymieszać. Wylać pianę do wysmarowanej tłuszczem blachy o takich samych wymiarach co piekł się biszkopt. Włożyć bezę do piekarnika,piec 25 minut w 175 stop.  KREM ANANASOWY  Ananasy odlać z syropu,osączyć. Pokroić ananasy w kosteczkę. Na soku ananasowym z 2 puszek ugotować budyń waniliowy,ostudzić. Margarynę rozetrzeć,dodając stopniowo żółtka i cukier

Kuchnia Danusi
Tarta z winogronami 169

niedzielnej kawki zrobię,przepyszne ciasto Tarta z winogronami SKŁADNIKI: Ciasto mąka -2 szkl jajko -1 szt cukier -2 łyżki śmietana 18% -2 łyżki masło 200 g szczypta soli tłuszcz do formy bułka tarta. KREM: śmietana-18 %-1,5 szkl galaretka cytrynowa -1 opak woda gotowana -1 szkl winogrona białe-150 g winogrona czerwone-150 g winogrona ciemne

Kuchnia Danusi
Kotlety mielone z brokułami 181

Kotlety mielone z brokułami mięso mielone wieprzowe -0,5 kg jajko -1 szt bułka czerstwa -1 szt cebula 1 szt mała tłuszcz sól i pieprz różyczki brokuła -6 szt bułka tarta PRZYGOTOWANIE: Brokuły ugotować w osolonej wodzie,odcedzić. Cebulę obrać,zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Mięso mielone przełożyć do miski,dodać cebulę, jajko,sól i pieprz. Bułkę czerstwą

Kuchnia Danusi
Kotlety mielone z parówką i sałatą 148

Kotlety mielone z parówką i sałatą Składniki bułka czerstwa -2 małe szt mięso mielone -0,5 kg jajko -1 szt cebula -1szt parówki cienkie -3 szt sól pieprz tłuszcz do smażenia bułka tarta sałata zielona - 6 liści SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Bułki namoczyć w wodzie, odcisnąć. 2. Cebulę obrać,pokroić w drobną kosteczkę. 3. Mięso mielone wymieszać z jajkiem

Kuchnia Danusi
Wiśniowy torcik naleśnikowy 161

Dobrze smakuje na ciepło, jak i na zimno  Wiśniowy torcik naleśnikowy SKŁADNIKI: CIASTO NALEŚNIKOWE tłuszcz do smażenia mleko 2 szkl woda sól mąka- 3 szkl jajka 2 szt MASA ser biały tłusty - 1,5 kost cukier -2 łyżki sok malinowy -2 łyżki śmietana -1 łyżka wiśnie marmolada różana -4 łyżki listki mięty do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Ciasto naleśnikowe

Kuchnia Danusi
Naleśniki z brzoskwiniami 143

Naleśniki z brzoskwiniami SKŁADNIKI: Ciasto naleśnikowe mąka - 2 szkl jajka -2 szt mleko -1 szkl woda - 0,5 szkl sól tłuszcz do smażenia NADZIENIE 250 ml śmietany 30 % 350 g serka homogenizowanego gorzka czekolada cukier puder -2 łyżki brzoskwinie - 300 g DEKORACJA arbuz liście mięty PRZYGOTOWANIE: CIASTO Do miski wsypać mąkę, dodać jajka, wodę mleko i szczyptę soli, robotem

Kuchnia Danusi
KOPYTKA Z CEBULKĄ I KIEŁBASKĄ 121

razu do gotowanej wody, gdy kopytka wypłyną na wierzch, gotować jeszcze 5 minuty, wybierać cedzakiem na talerz  Cebulę obrać, pokroić w kostkę razem z kiełbasą, usmażyć na tłuszczu . Gotowe kopytka polać tłuszczem z cebulką i kiełbaską (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml

Kuchnia Danusi
Makowa delicja 202

Białka ubić na sztywno, dodając po trochu cukier, dalej ubijać. Następnie dodawać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy, o wymiarach (22x40cm) Piec ok.30 minut w 180 stop. BISZKOPT II Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, do ubitych białek dodawać po jednym żółtku, dalej ubijając. Mąkę wymieszać(...)makiem i proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy, o wymiarach (22x40cm) Piec ok.30 minut w 180 stop. KREM: Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany wsypać śnieżkę, ubijać jeszcze na najwyższych obrotach przez 3 minuty. DEKORACJA Galaretkę rozpuścić w 1 szkl gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. PRZEŁOŻENIE CIASTA

Kuchnia Danusi
Pizza imprezowa 165

żółty, 400 g pieczarki, 3 szt pomidory 4 szt cebula, sól, 250 g kiełbasa cienka, pieprz Party Dip czosnkowy do polania- 1 opak 1/2 słoiczka koncentrat pomidorowy, tłuszcz do podsmażenia cebuli i pieczarek ., CIASTO   Drożdże rozmieszać z ciepłą wodą do rozpuszczenia. Wsypać mąkę, sól, olej i dobrze wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce

Kuchnia Danusi
Kotlety mielone z serem 170

sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Mięso umyć, oddzielić od kości, pokroić w kawałki. Bułkę namoczyć w letniej wodzie i odcisnąć. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w plastry i usmażyć na części tłuszczu. Mięso, bułkę i cebulę zemleć w maszynce. Do masy mięsnej dodać jaja, pieprz, sól, dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej formować kotlety, w środek kłaść po trochu sera żółtego, uformować kotlety(...)obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk

Kuchnia Danusi
Placuszki z czarnym bzem 152

PRZYGOTOWANIE: Ciasto naleśnikowe Do miski wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe składniki, zmiksować. Gałązki kwiatków dokładnie obejrzeć, aby nie było jakiś robaczków. Na patelnię wlać tłuszcz, dobrze rozgrzać. Następnie zanurzać kwiatki w cieście naleśnikowym, kłaść na patelnię, smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor. Za pomocą nożyczek obciąć łodyżki kwiatuszków, przewrócić placki na drugą stronę

Kuchnia Danusi
Ciasto z gruszkami i posypką orzechową 148

szkl orzechy laskowe mielone do obsypania jajka -2 szt drożdże -3 dag 1,5 łyżki kwaśnej śmietany 125 g margaryna 125 g smalec szczypta soli jajko do posmarowania ciasta tłuszcz do formy gruszki - 3 szt  PRZYGOTOWANIE: Do miski wsypać dwie łyżki cukru i mąki, dodać pokruszone drożdże i śmietanę. Zmiksować dokładnie robotem. Przykryć ściereczką miskę i odstawić

Kuchnia Danusi