tłuszcz - 4436 przepisów (strona:78/296)

Pulpeciki wołowo-wieprzowe w sosie azjatyckim 208

pieprzu cayenne, ja jednak zmniejszyłam tę ilość do jednej łyżeczki. Do przygotowania pulpecików użyłam smalczyku roślinnego, zamiast oleju. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, że doskonale zastępuje inne tłuszcze do smażenia. Pulpeciki wołowo-wieprzowe  w sosie azjatyckim Składniki: 750 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 1 łyżeczka pieprzu cayenne szczypta cynamonu 4 ząbki czosnku 3 małe

Kulinarne przygody Gatity
Pâté z drobiowych wątróbek 197

kozim serem i p âté rewelacyjna ! Do usmażenia wątróbek do  p âté  użyłam smalczyku roślinnego, zamiast oleju. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, że doskonale zastępuje inne tłuszcze do smażenia. Pâté z drobiowych wątróbek Składniki: 500 g drobiowych wątróbek 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki smalczyku roślinnego Smakowita Pajda 100 g masła w temperaturze pokojowej

Kulinarne przygody Gatity
Warzywna sałatka z pęczakiem 359

wszystko razem leciutko przesmażamy, uważając, aby kasza się nie przypaliła. W międzyczasie gotujemy wodę i gdy kasza będzie obtoczona w tłuszczu zalewamy ją 1,5 szklanki wrzątku. Uwaga, woda w zetknięciu z tłuszczem może pryskać ! Dodajemy sól, zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy i gotujemy

Kulinarne przygody Gatity
Chrust czyli faworki 178

nasion rzepaku o obniżonej zawartości kwasu erukowego, a następnie poddawany rafinacji, czyli oczyszczaniu. Dlatego doskonale nadaje się do smażenia. Robimy próbę temperatury tłuszczu wrzucając kawałeczek ciasta, jeśli wypłynie i zacznie skwierczeć, znaczy, że temperatura tłuszczu jest właściwa. Faworki smażymy z obu stron na lekko złotawy kolor

Kulinarne przygody Gatity
Tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym 375

połowy limonki 1 łyżeczka brązowego cukru 300 g piersi z kurczaka 160 g makaronu do dań azjatyckich bez gotowania olej do smażenia Wykonanie:  W garnku rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy posiekane: czosnek, imbir, szalotkę i papryczkę, smażymy przez 3 minuty. Wsypujemy kolendrę, kumin i kurkumę, smażymy 30 sekund. Dolewamy bulion, mleczko kokosowe, sos rybny, pokrojonego w cienkie paseczki kurczaka

Kulinarne przygody Gatity
Risotto z kurczakiem 350

łyżka masła 2 łyżki świeżo startego parmezanu olej do smażenia sól pieprz Wykonanie: Pierś myjemy i kroimy w drobne paseczki, oprószamy sola i pieprzem i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Gdy mięso się lekko przyrumieni dodajemy do niego cebulę pokrojoną w drobne piórka i marchewkę pokrojoną w półplasterki. Mięso z warzywami chwilę smażymy, po czym dodajemy ryż(...)smażymy wszystko razem prze 2 minuty. W razie potrzeby trzeba dodać odrobinę oleju, gdyż ryż powinien być cały obtoczony w tłuszczu. Teraz partiami po jednej łyżce wazowej dodajemy bulion . Gdy ryż wchłonie płyn, dodajemy kolejną jego porcję, przyprawiamy. Jeśli uznamy, że ryż już jest wystarczająco miękki, powinien być

Kulinarne przygody Gatity
Zapiekana cukinia z mielonym mięsem 229

uszkodzić. Wydrążone cukinie solimy i układamy do góry nogami, żeby obciekły z  nadmiaru soku. Natomiast miąższ kroimy w kostkę i odkładamy na bok. Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy  zmieloną łopatkę. Cebulę kroimy w kostkę i dorzucamy do mięsa, dalej smażymy. Gdy mięso i cebula będą lekko zrumienione dodajemy do nich cukinię i przyprawy. Smażymy jeszcze

Kulinarne przygody Gatity
Roladki ze schabu z suszonymi śliwkami 219

rozkłócamy jajko. Do dwóch kolejnych wsypujemy mąkę pszenną i tartą bułkę. Schabowe roladki najpierw obtaczamy w mące, następnie w jajku, a na koniec w tartej bułce. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy roladki na średnim ogniu ze wszystkich stron, aż uzyskają złocisty kolor. Podajemy na przykład z pieczonymi ziemniakami

Kulinarne przygody Gatity
Curry z ziemniakami i fasolką 215

ćwiartki, w zależności od tego jak są duże. Fasolkę płuczemy i odcinamy końcówki. Cebulę i szalotki obieramy i kroimy w piórka, chili drobniutko siekamy. Na rozgrzany tłuszcz na patelni wrzucamy cebulę i szalotki i delikatnie przesmażamy. Następnie dodajemy starty na tarce imbir, curry, kumin i kurkumę, przesmażamy przez kolejne

Kulinarne przygody Gatity
Jajecznica z jarmużem 196

Składniki: 2 jajka 1 plasterek wędzonego boczku 1 mały liść jarmużu sól, pieprz   Wykonanie: Boczek kroimy na małe kawałki.  Podsmażamy na patelni aby puścił tłuszcz i delikatnie zbrązowiał.  Jarmuż myjemy i siekamy na drobne kawałki.  Dodajemy do boczku i smażymy przez kilka minut dość często mieszając.  Kiedy jarmuż już zmięknie dodajemy jajka, doprawiamy

Sto kolorów kuchni
Placki z zielonego groszku ze słodkim sosem chili 201

całości. Boczek (ewentualnie szynkę parmeńską czy serrano) kładziemy na mocno rozgrzanej, suchej patelni i podsmażamy z obu stron, aż do zbrązowienia. Zdejmujemy na ręcznik kuchenny, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Do malaksera lub robota kuchennego wkładamy strączki groszku. Siekamy je na bardzo drobno. Dodajemy śmietanę, jajko, cukier oraz mąkę wymieszaną z sodą. Przyprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy razem. Do gęstej(...)masy dodajemy rozdrobniony wcześniej, rozmrożony groszek i mieszamy łyżką. Patelnię wycieramy (nie do sucha, powinno zostać trochę wytopionego tłuszczu) ręcznikiem kuchennym i rozgrzewamy na niej łyżkę masła. Następnie nakładamy 4 łyżki masy tworząc cztery placuszki. Smażymy około 2-3 minuty z każdej strony lub do czasu, aż placuszki zaczną się brązowić. Odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym. Smażymy następne partie

Poezja smaku
Tagliatelle z kurkami i camembert 164

soku z limonki, 50 g sera camembert, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku, 1 łyżka masła lub 2 oleju rzepakowego. Przygotowanie:  Na patelni rozgrzewamy tłuszcz,  podsmażamy cebulę i czosnek pokrojoną w drobną kostkę. Dodajemy umyte i osuszone kurki, skrapiamy sokiem z limonki i smażymy często mieszając, aż wyparuje z nich woda. Dolewamy śmietanę

Moniki Smakołyki
Ziołowe placki ziemniaczane z topionym kozim serem 174

Doprawiamy solą i pieprzem. Dzielimy masę na dwie części i formujemy w okrągłe, płaskie placki o grubości około 1,5 cm. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem. Na gorący tłuszcz wykładamy placki (uwaga, by się nie skleiły) i smażymy na średnim ogniu. Szpatułką dociskamy je do patelni i smażymy do uzyskania złotej barwy, mniej więcej po 4 minuty

Gorący kąsek
Bakłażan panierowany 193

Składniki : bakłażan jajko sól, pieprz  tłuszcz do smażenia bułka tarta Przygotowanie : Umyty bakłażan pokroić w cienkie plastry, posypać solą, po 10 min. osączyć lub odcisnąć na ręczniku papierowym, posypać lekko pieprzem mielonym Panierować w bułce i jajku tak jak kotlety schabowe Smażyć z obu stron na złoty kolor.                Tak przyrządzony

Proste Potrawy
Gotujemy kaszę jęczmienną - średniej grubości 182

szkoda zębów :( Do garnuszka wlać szklankę wody i lekko ją posolić Na patelnię z niewielką ilością oleju wsypać kaszę i energicznie ją mieszać , by nie przypalić Gdy kasza wchłonie tłuszcz przełożyć ją na wrzącą wodę i zamieszać Gotować mieszając dość często, aż kasza wchłonie prawie całą wodę, wtedy garnek zdjąć z ognia( nie zostawiać bez kontroli, bo łatwo przypalić

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania