tłuszcz - 4436 przepisów (strona:82/296)

Ciasteczka sezamowe z orzeszkami ziemnymi 315

orzeszki drobno posiekać - sezam uprażyć na suchej patelni do uzyskania lekko złotego koloru, zdjąć z palnika, ostudzić - białko roztrzepać, dodać przesiany cukier puder, wymieszać - do masy białkowej dodać rozpuszczony tłuszcz, składniki ponownie lekko ubić (ręczną trzepaczką) - wsypać przesianą mąkę, wszystko wymieszać tak, by masa była gładka - do masy wsypać uprażony sezam i orzeszki, wymieszać - UWAGA! masa powinna być dość

Smakołyki Bereniki
Kurczak po indyjsku z ryżem kokosowym 340

dołu i przyprawiłem solą i pieprzem z drugiej strony. Smażyłem mięso na średnim ogniu na złoty kolor. Kiedy mięso się zarumieniło zdjąłem je z patelni. Na ten sam tłuszcz dodałem cebulę i czosnek, które smażyłem około pół minuty, aż zrobił się szkliste. Wtedy dodałem imbir i plasterki papryczek chili i całość smażyłem kolejne pół minuty. Następnie dodałem utarte

Wyprawy kulinarne
Steak z rostbefu 221

dobrej wołowiny. Ja osobiście najbardziej lubię rostbef, ale można przygotować steak'a również z antrykotu czy polędwicy wołowej. Ważne jest, aby mięso było z mięsnej rasy krów, lekko poprzerastane tłuszczem. Mięso powinno być też odpowiednio dojrzałe, nie może być zbyt świeże. Przygotowanie steak'a rozpocząłem od wyjęcia mięsa z lodówki. Mięso przed smażeniem powinno mieć temperaturę pokojową zarówno na zewnątrz(...)cytryny. Mięso bezpośrednio przed smażeniem delikatnie robiłem dłonią, a następnie posmarowałem z obu stron niewielką ilością oliwy, po czym ułożyłem je na bardzo mocno rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Smażyłem przez 2,5 minuty z każdej strony. Tuż przed przewróceniem mięsa doprawiłem je z wierzchu solą i czarnym pieprzem, po jego przewróceniu na drugą stronę posoliłem je i popieprzyłem również

Wyprawy kulinarne
czekoladowe ślimaki w wersji light 132

brzozowego 1 łyżeczka soli 5 dag drożdży lub  małe opakowanie drożdży suchych 1 jajko kakao 0,5 kg mąki orkiszowej 20 dag masła ( ja dodałam klarowanego, polecam też tłuszcz kokosowy) Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w mleku i lekko go podgrzewamy wraz z masłem. Dodajemy następnie cukier i sól. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej kuli

ciastkarnia na kruchym spodzie
Amerykańskie doughnuts - pączki z dziurką na tłusty czwartek 191

godziny.  Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicę i rozwałkowujemy na grubość   1 cm. Z ciasta wycinamy szklanką i kieliszkiem pączki. Gotowe wkładamy an rozgrzany tłuszcz, musi być o na tyle dużo aby pączki sobie swobodnie pływały. Upieczone i ostudzone pączki polewamy lukrem i cukierkami lub cukrem pudrem. Ja pączki jak zwykle piekłam gdyż nie lubię smażonych

ciastkarnia na kruchym spodzie
Toskania: Jak tłoczy się oliwę? Z wizytą u producenta oliwy [Relacja] 121

oliw Pruneti , zastanawiając się, czy mają więcej smaku pomidora, karczocha, a może trawy? Gdy na koniec przystąpiliśmy do próbowania zwykłej oliwy, wydała nam się wprost obrzydliwa, po prostu zwykły tłuszcz.  Oliwę smakuje się w niewielkich łyczkach. Moja koleżanka była przed degustacją przerażona perspektywą wypijania oliwy na szklanki, ale to przecież nie degustacja wina (z takich zawsze wychodzę

Chilli Czosnek i Oliwa
GRZYBY W SOSIE JOGURTOWYM PODANE Z KASZĄ JAGLANĄ 215

lodówce bywa. I powiem Wam, że nie wiem czy do śmietany powrócę bo jogurt sprawdził się super a zawsze to dużo mniej kalorii, śmietana 18% a jogurt tylko ok.3% tłuszczu. I jeszcze taka mała ciekawostka: Gdy mamy bardzo brudne grzyby, a nasze takie niestety tym razem były (strasznie pooklejane trawą, nie szło jej wręcz usunąć), nie martwmy się, wystarczy(...)podsmażyć pokrojony na małe kawałki boczek, gdy już się ładnie wysmaży dodajemy pokrojoną cebulę i podsmażamy mieszając do lekkiego zrumienienia. Gdy mamy bardzo chudą wędzonkę dodajemy do podsmażania trochę tłuszczu. Do podsmażonych skwarek z cebula dodajemy obgotowane grzyby i całość podsmażamy jeszcze kilka minut (mieszając). Dodajemy jogurt naturalny (lub śmietanę, gdy wolimy) i mieszamy. Doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem

Smaczne Zdrowe
Letnia sałatka - bób z marchewką i bekonem 188

wyjątkowo nie lubię :)) 2. W czasie gdy nasz bób się gotuje, przygotowujemy resztę składników. Przy pomocy obieraczki, wycinamy z marchewki "makaron". Bekon smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu (nie ma potrzeby dodawania, ponieważ bekon jest bardzo tłusty) aż się zarumieni i odsączamy na ręczniku papierowym. Odstawiamy do ostygnięcia. 3. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia bekonu przygotowujemy sos. Wrzucamy ząbek czosnku

My Culinary Art
Zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym w sosie pomidorowym 405

mięsa mielonego z indyka 5 dużych ziemniaków Puszka pomidorów w kawałkach Garść cebulek zapiekanych 100g sera żółtego Przyprawy: Bazylia, Oregano, Pieprz, Sól, Czosnek Ziemniaki gotujemy. Na patelni rozgrzewamy trochę tłuszczu i obsmażamy mięso mielone. Kiedy mięso już będzie usmażone, zmniejszamy nieco ogień i dorzucamy puszkę pomidorów. Mieszamy całość oraz doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Znacznie dorzucamy bazylie i oregano. Jeśli(...)ktoś lubi można dorzucić czosnek granulowany. Po około 10 minutach zdejmujemy z ognia i dorzucamy cebulki. Mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy nieco tłuszczem. Ugotowane ziemniaki kroimy w talarki i układamy w naczyniu. Polewamy przygotowanym sosem. Z wierzchu obsypujemy startym żółtym serem. Wstawiamy do piekarnika na kwadrans na 150 stopni, najlepiej opcja opiekania. Obserwujemy wierzch zapiekanki, wyjmujemy gdy ser zacznie się nieco

Kolizje Smaków
Placuszki dyniowe 133

jajka. Doprawiamy nieco solą, można dorzucić również imbir lub gałkę muszkatołową. Mieszamy. Białko z jajka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie przekładamy do dyni, ponownie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy placuszki na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju. Podajemy posypane cukrem pudrem z dodatkiem jogurtu czy śmietany

Kolizje Smaków
Kurczak z ananasem pod pierzynką z żółtego sera 237

mąki 50g bułki tartej Jajko Sól ziołowa Łyżka margaryny Piersi z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą. Następnie nieco rozbijamy je tłuczkiem. Obsypujemy z obu stron solą. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Pierś z kurczaka obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Umieszczamy na patelni. Smażymy z jednej strony na złoty kolor. Przekładamy na drugą stronę, układając na kurczaku po stronie

Kolizje Smaków
MINI GNIAZDKA 112

garnka nalewamy olej i stawiamy na małym ogniu. Kiedy olej będzie nagrzany wkładamy partie kółeczek, czekamy aż nabiorą pięknego złotego koloru i wyjmujemy. Kładziemy na ręczniku papierowym by odsączyć tłuszcz. Gotowe mini gniazdka kładziemy do miski i posypujemy cukrem pudrem :) Zajadamy

Kolizje Smaków
Kotlety mielone 182

misce umieszczamy mięso mielone, dodajemy jajko oraz bardzo drobno pokrojoną cebulkę. Bułkę odciskamy w rękach i dorzucamy do mięsa. Solimy oraz posypujemy pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Z przygotowanego mięsa formujemy kotlety oraz obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron. Ważne jest by patelnia nie była zbyt rozgrzana wówczas kotlety się przypalą

Kolizje Smaków
Kotlety mielone z otrębami owsianymi 279

mięso mielone, dodajemy jajko oraz bardzo drobno pokrojoną cebulkę. Dorzucamy 3 łyżki otrębów. Solimy oraz posypujemy pieprzem do smaku. Całość dokładnie mieszamy. Patelnie ustawiamy na średnim gazie i rozgrzewamy tłuszcz. Z przygotowanego mięsa formujemy kotlety oraz obtaczamy w pozostałych otrębach. Smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor. Ważne jest by patelnia nie była zbyt rozgrzana wówczas

Kolizje Smaków
Pasta z czerwonej fasoli, z suszonymi pomidorami i tymiankiem 206

ubogiego społeczeństwa, ale także "ratowały" ludzi w czasie częstych okresów religijnych postów, kiedy spożywanie mięsa było zakazane. Rośliny strączkowe mają wysoką wartość odżywczą - poza białkiem zawierają błonnik, roślinne tłuszcze i antyoksydanty, a niedawno naukowcy z Kanady i USA stwierdzili, że regularne ich spożywanie wiąże się z istotnym obniżeniem stężenia cholesterolu LDL we krwi.  Cholesterol LDL , zwany "złym cholesterolem

Chilli Czosnek i Oliwa