tego względu można je określić mianem naturalnego koncentratu, pełnego witamin i składników odżywczych. Wartość odżywcza w 100g zarodków pszennych Wartość energetyczna 1463 kJ / 351 kcal Białko 27,5g Tłuszcz w tym kwasy tłuszczowe nasycone 9,4g 1,6g Węglowodany w tym cukry 31,5g 15,2g Błonnik pokarmowy 14g Sód 0,003g Witamina E 15,1mg (151%)* Tiamina
Emcia Pichciwodę z organizmu i przyspiesza proces usuwania resztek pokarmu. Dzięki temu pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów. Wartość odżywcza w 100g otrąb owsianych Wartość energetyczna 1584 kJ/ 376 kcal Tłuszcz 7,0g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,3g Węglowodany 55,7g w tym cukry 1,5g Błonnik 10,5g Białko 17,3g Sól 0,008g
Emcia Pichcimusli, by się przekonać o słuszności tego określenia, korzystając z całego bogactwa jakie nam oferuje. Wartość odżywcza w 100g crunchy Wartość energetyczna 1838 kJ (438 kcal) Białko 7,3g Tłuszcz 15,2g w tym kwasy tł nasycone 5,5g jednonienasycone 5,5g wielonienasycone 2,9g Węglowodany 64,4g w tym cukry 28,5g Błonnik pokarmowy
Emcia PichciWARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 G suchego produktu (kotletów sojowych) Wartość energetyczna 1305 kJ /309 kcal Białko 45,0 g Węglowodany 21,7 g w tym cukry 11,4g Tłuszcz 1,0g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,2g Błonnik pokarmowy 16,7g Sód
Emcia Pichcilubimy. My lubimy bardzo pieprzną i mocno czosnkową – w żadnym sklepie nie dostaniemy aż tak aromatycznej kiełbasy. Kupne wyroby są zwykle doprawiane zapobiegawczo. Nasza toruńska mimo małej ilości tłuszczu jest bardzo soczysta. Jeśli lubicie więcej tłuszczu dajcie więcej karkówki a mniej szynki, albo dodajcie więcej podgardla lub dodatkowo boczek. SKŁADNIKI 1 kg szynki wieprzowej 1 kg karkówki wieprzowej
OstryKęsgałka muszkatołowa zioła prowansalskie Przygotowanie: Boczek pokroić w kosteczkę. Mrożone brokuły wstawić na 3 minuty do wrzątku, żeby się rozmroziły. Pieczarki obrać, pokroić w kosteczkę. Boczek podsmażyć bez dodatku tłuszczu, aż będzie chrupiący. Zdjąć z patelni. Na tłuszczu z boczku zeszklić cebulę, dodać pieczarki. Smażyć około 2 minuty. Przyprawić solą i pieprzem. Pomidory suszone posiekać w paseczki. Brokuły i pomidory
Mania Gotowaniapomidory suszone siekamy w drobną kosteczkę. Pistację podpiekamy przez chwilę na patelni aby się lekko zarumieniły, następnie bardzo drobno siekamy lub rozdrabniamy za pomocą blendera. Na patelni (bez tłuszczu) smażymy szynkę, do momentu aż będzie chrupiąca. Następnie na tej samej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i smażymy pozostałe składniki farszu przez około 5 minut. Łączymy składniki farszu. Mięso układamy(...)płatkach owsianych. Możemy je usmażyć na patelni albo upiec w piekarniku. Ja osobiście preferują wersję z użyciem piekarnika. Roladki są wtedy bardziej chrupiące i nie wchłoną tyle tłuszczu. Aby mięso nie było Zyt suche w połowie czasu pieczenia możecie nakryć je papierem do pieczenia. Pieczemy roladki w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem przez około 20-25 minut w 200 stopniach
Mania Gotowaniawlewamy około 5 cm warstwę oleju. Smażymy mięso na rozgrzanym oleju partiami, przez 4-5 minut, aż mięso będzie brązowe i chrupiące. Odkładamy na papier kuchenny aby odsączyć tłuszcz. Składniki sosu mieszamy ze sobą dokładnie. Odlewamy olej, na którym smażyliśmy mięso z woka. Wołowinę przekładamy z powrotem do woka, dodajemy wcześniej podsmażone warzywa. Podgrzewamy jeszcze chwileczkę
Mania Gotowanialodówce, nic jednak nie stanie się jeśli zamarynujecie je jakieś 2-3 godziny przed pieczeniem. Rozpoczynamy od bardzo dokładnego mycia żeberek. Następnie usuwamy z mięsa zbędny tłuszcz. Wiadomo, że całego nie usuniemy, ale ja staram się wszelkie nadmiary usuwać delikatnie nożem. Osuszone i oczyszczone żeberka nacieramy oliwą i przyprawami. Oczywiście możecie je dowolnie modyfikować, polecam też gotową mieszankę
Mania Gotowaniałyżki sera żółtego + 2 do posypania ( u mnie Grana Padano, ale może być każdy inny ) * sól, pieprz * świeże liście bazylii 5-6 szt. * oliwa Wykonanie: Na patelni rozgrzać tłuszcz. Cebulę pokroić w kostkę , czosnek w plasterki. Cebulę z czosnkiem usmażyć. Do podsmażonej cebuli dodać mięso - chwilę smażyć. Nie musi się całkowicie wysmażyć, ma pozostać pół surowe. Mięso połączyć
kolorowotorcikowosię nie zrumieniła, ma się ładnie udusić, robimy to około 20-30minut, od tego etapu zależy smak zupy. Jak cała cebula się udusi i będzie mięciutka, wchłonie tłuszcz, podlewamy białym winem, pomału odparowujemy. Jak wino wyparuje wlewamy bulion, po zagotowaniu dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem. Używając blendera miksujemy całość na gładką masę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę
SMYKWKUCHNIpolecam zawsze, ale zazwyczaj jak się odchudzamy to spożywamy albo pierś z kurczaka albo filet z indyka, a to zaczyna być po jakimś czasie nudne. Ryby nie zawierają dużo tłuszczu, a te przygotowywane na parze nie dość, że są smaczne to nie tracą wszystkich wartościowych składników. Łosoś świeży może nie należy do ryb o niskiej zawartości tłuszczu
SMYKWKUCHNIświeże śledzie - na panierkę: mąka pszenna i mąka ziemniaczana w stosunku 1: 1 - sól poprzez dodatek mąki ziemniaczanej, ryba będzie bardzo chrupiąca ;-) Tak przygotowane śledzie smażymy w dość głębokim tłuszcz, możecie je podać do ziemniaków na obiad, bądź chłopakom do piwa. Polecam na męskie wieczory
SMYKWKUCHNIBędąc na diecie powinniśmy spożywać mięso o niskiej zawartości tłuszczu, najlepiej białe, jak filet z indyka czy kurczaka (zawsze bez skórki), ale również ryby, takie, które w swoim składzie mają niską zawartość tłuszczu, np. mintaj, miruna, dorsz. Będą nam dostarczać odpowiedniej ilości białka w diecie. Pamiętajcie też, że chociaż raz w tygodniu głównym źródłem białka powinny być warzywa strączkowe
SMYKWKUCHNI