tłuszcz - 4436 przepisów (strona:88/296)

BUŁKI DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ I DŻEMEM 203

odstawić na 10 minut.  Wyrabiamy ciasto, dodajemy do miski mleko i zaczynamy wyrabiać. W miseczce ucieramy jajka z cukrem, dodajemy do masy ciągle wyrabiając, na samym końcu tłuszcz (masło rozpuszczamy w rondelku).  Ciasto drożdżowe tym lepsze im dłużej wyrabiane, więc jest okazja do wyćwiczenia mięśni rąk ;-) Odstawiamy na 25 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie formujemy małe

SMYKWKUCHNI
Chałka drożdżowa przepyszna! 155

zamieszać. Odstawić do podwojenia objętości - masło rozpuścić w rondelku - jaja za pomocą trzepaczki utrzeć z cukrem - do miski z mąką dodać mleko i jaja, zacząć wyrabiać ciasto - dodać tłuszcz, wyrabiamy ciasto energicznie co najmniej przez 15-20minut - odstawiamy w ciepłe miejsce  - ciasto ma podwoić swoją objętość trwa to około 30 minut - po tym czasie ciasto przekładamy

SMYKWKUCHNI
MINITARTALERKI Z BOTWINKĄ/ SAŁATKA WŁOSKA Z PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI 158

oliwek, w sosie włoskim i do tego chrupiące płatki migdałowe. Pyszności! Zapraszam! SKŁADNIKI: NA CIASTO KRUCHE: - 1,5 szklanki mąki -2/3 kostki masła - 1 jajo - 1/4 łyżeczki soli - tłuszcz do wysmarowania formy NA MASĘ: - pęczek świeżej botwinki - 5 jajek - sól, pieprz - 2 ząbki czosnku - 100 g serka śmietankowego (lub ser kozi) - 2 małe buraczki WYKONANIE: Ciasto dość szybko

SMYKWKUCHNI
Dlaczego warto jeść śniadania? 170

sposobem na pozbycie się tkanki tłuszczowej jest wypicie szklanki zimnej wody, która poprawi nasz metabolizm i szybciej przyswoi posiłek. Śniadanie jemy najpóźniej godzinę po przebudzeniu, odwrotnym skutkiem będzie odkładanie tłuszczu w komórkach.  Moja propozycja na smaczne śniadanie: 3 kromki chleba pełnoziarnistego lub razowego, serek naturalny 0% tłuszczu, plasterki szynki drobiowej, liście sałaty masłowej (lub jak kto woli), plasterki pomidora

Truskawkowa Fiesta
Truskawkowy zawrót głowy 136

obniżają poziom cholesterolu - oczyszczają organizm ze zbędnych toksyn - dostarczają mikro i makroelementów: wapń, potas, fosfor, magnez - zawarty w nich błonnik prawidłowo kumuluję pracę jelit, zapobiega zaparciom - nie tuczą, spalają tłuszcz, więc każdy może je spożywać (z wyjątkiem osób na nie uczulonych) Ja wprost uwielbiam truskawki i mogę je jeść na wiele sposobów

Truskawkowa Fiesta
Pęczak z jabłkiem i bobem 140

bób w lekko osolonej wodzie. Ugotowany bób obrać ze skórek. Jabłka obrać ze skóry, pokroić w kostkę wielkości mniej więcej 0,5 centymetra. Na patelni rozgrzać masło. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić jabłka - smażyć kilka minut, aż jabłka lekko zmiękną. Do jabłek dodać bób oraz kaszę - wymieszać. Posypać startym serem - wymieszać raz jeszcze.  Jeśli kasza jest zbyt sucha, dodać

kolorowotorcikowo
Racuszki bananowe - bezglutenowe 443

posiadacie tego urządzenia, banany zgniećcie widelcem, jajka rozbełtajcie. Wszystkie mąki wymieszajcie razem z sodą. Połączcie składniki, np mieszając łyżką lub mikserem. Patelnię rozgrzejcie, wylejcie odrobinę oleju. Na rozgrzany tłuszcz wykładajcie po łyżce ciasta, formując ładny racuszek. Smażcie na małym ogniu z obu stron. Usmażone placuszki serwujcie posypane cukrem pudrem lub z jogurtem/śmietaną i owocami. Smacznego

kolorowotorcikowo
Fish & chips. 98

Wprawdzie nie aż tak mocno ociekające tłuszczem ale wciąż bardzo dobre! Składniki: pstrąg wegeta pieprz cytrynowy Skworcu oliwa frytki olej śmietana majonez ząbek czosnku Rybę myjemy i kładziemy na folii, polewamy oliwą, posypujemy wegetą oraz pieprzem cytrynowym Skworcu. Na drugiej blaszce wykładamy frytki i polewamy niedużą ilością oleju. Wszystko wstawiamy do piekarnika, aż ryba się upiecze, a frytki zarumienią(...)międzyczasie robimy sos czosnkowy.  2 łyżki śmietany, 2 łyżka majonezu i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę - dokładnie mieszamy. Frytki wysypujemy na papierowe ręczniku, odsączamy z tłuszczu i można jeść.   Smacznego

Brzuszki Łakomczuszki
Herbata puerh fitness. 168

metali ciężkich. Działa doskonale na trawienie dzięki dużej zawartości polifenoli. Dzięki długiemu 7-letniemu leżakowaniu nabiera leczniczej mocy i wydajności. Badania naukowe tej herbaty dowiodły skuteczne działanie antydiuretycznie (usuwa tłuszcz) w naczyniach krwionośnych. Wydajność: Można ją parzyć 4 razy bez utraty smaku i właściwości, w zależności od ilości suszu. Proponujemy min. ilość: 1 łyżka stołowa płaska. Wskazówka: Pić

Brzuszki Łakomczuszki
Pijany kurczak 334

odcinamy torebki stawowe. Mięso doprawiamy solą i pieprzem. W garnku (który można włożyć do piekarnika) rozgrzewamy około 80 ml oleju rzepakowego, następnie dodajemy 20 g masła i na rozgrzanym tłuszczu obsmażamy mięso z każdej strony do momentu, aż się pięknie zarumieni. Cebulę kroimy w piórka. 2 posiekane ząbki czosnku rozcieramy z solą. Odstawiamy. Obsmażonego kurczaka wykładamy na talerz, nadmiar tłuszczu

Brzuszki Łakomczuszki
Cecylka Knedelek i truskawkowe zawijasy. 146

szypułki i pokrój owoce na kawałki. Wrzuć je do miseczki i rozgnieć widelcem. Dodaj serek homogenizowany i miód. Potem starannie wymieszaj zawartość naczynia. Używając pędzelka, posmaruj patelnię oliwą. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje, łyżką wazową wlej porcję ciasta. Powinno pokryć dno patelni cienką warstwą. Jeśli ciasta jest za dużo przelej jego nadmiar do misy miksera. Usmaż naleśniki z obu stron

Brzuszki Łakomczuszki
Chrupiące gofry z truskawkami 143

ciasto było grube i chrupiące a... od gofrownicy. To ona jest tutaj mentorem całego zamieszania. By nasze domowe gofry były równie pyszne ich robienie należy zacząć od nasmarowania gofrownicy tłuszczem i nagrzania jej, minimum przez 10 minut przed nałożeniem ciasta. Jest to uwarunkowane tym, iż nasze "domowe" gofrownice mają zdecydowanie mniejszą moc niż te w "budkach", gdzie można kupić(...)minuty jednego. Po upieczeniu każdego gofra warto odczekać 5 minut by nasza gofrownica ponownie dość mocno się nagrzała, gdy jest taka konieczność trzeba nasmarować jeszcze raz gofrownicę tłuszczem. Gorąco polecam

Mango Papaja
Ziemniak z jajem i szpinakiem 283

odrobinę ziół prowansalskich. I gotowe. Wstawiamy do lodówki. Teraz szpinak. Na patelnię wrzucamy łyżkę masła z łyżką oliwy z oliwek, dodajemy dwa posiekane ząbki czosnku na jeszcze niezbyt rozgrzany tłuszcz i po chwili wrzucamy szpinak.  Nie sugerujmy się tą ilością, zostaną z tego szpinaku jedynie dwie-trzy łyżki po odparowaniu wody. Ale to nic, smak zostanie! Szpinak dusimy

Mango Papaja
Ciasteczka jaglane 228

łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu greckiego ok. 2 łyżki suszonej żurawiny 1 łyżka siekanych migdałów Przygotowanie: Suche składniki wrzucamy do misy robota z hakiem, mieszamy, dodajemy jajko, tłuszcz i jogurt. Z podanych składników wyrabiamy ciasto, ciasto będzie dosyć luźne, wsypujemy migdały i żurawinę, mieszamy wszystko łyżką. Ciasto nabieramy łyżką i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierwsza domowa kiełbasa – przygotowania cz. 1 264

można dostać w sklepie internetowym DobraKielbasa.pl DOMOWE KIEŁBASY I WĘDLINY, WIELKANOC 2014 – PRZYGOTOWANIA Szynka i karkówka od 2 dni leżą w solance. Mięso na kiełbasę zostało częściowo zmielone (tłuszcze: boczek, podgardle, słonina), częściowo posiekane (łopatka, karkówka), a teraz przechodzi smakiem przypraw. Kolejną czynnością będzie nadziewanie jelit, a następnie wędzenie i degustacja. (w misce znajduje się 6 kg mięsa

OstryKęs