tłuszcz - 4436 przepisów (strona:90/296)

Eliksiry młodości 159

Eliksiry za to popijam chętnie, lubię te na mleku sojowym z dodatkami, dziś zrobiłam z bananem i karobem (zamiast kakao...) Siemię lniane mielę sama, żeby zawarty w nim cenny tłuszcz nie zdążył zjełczeć. Z wytrawnych najbardziej lubię ten z soku pomidorowego, do którego dodaję marynowane lub wędzone tofu, czosnek, morszczyn i natkę pietruszki... Naprawdę pyszne! Pozdrawiam - Dorota. sowa

Zdrowa Kuchnia Sowy
Marchwiane placki ziemniaczane z gorgonzolą 186

łyżkę mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej - ja nie dawałam) (sł) 7. Pieprz (o) i sól (sn) do smaku jeśli jest taka potrzeba Smażyłam, jak to placki, na mocno rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia z obydwu stron. Odsączałam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i serwowałam z  sosem z rozpuszczonej w niewielkiej ilości śmietany gorgonzoli. Placki pyszne! Sos z gorgonzoli wspaniale

Zdrowa Kuchnia Sowy
Domowe mleko kokosowe i krajanka ekstremalnie orzechowa 175

sklepowe, więc na pewno już mleka puszkowego nie kupię! Jedyna różnicą jest taka, że po pobycie w lodówce na wierzchu zrobiła się twarda skorupka (chyba się zestalił kokosowy tłuszcz) i trzeba mleko podgrzać, żeby miało znowu jednolitą konsystencję. I pewnie po to, aby tak się z puszkowym mlekiem nie robiło dodaje się te wszystkie emulgatory... Przepisów ponoć jest kilka

Zdrowa Kuchnia Sowy
Brak tytułu 141

purre marchwiowego 3%.  Z dodatkiem ostrej papryczki 2,5% oraz cebuli, czosnku i natki pietruszki. Z cukrem. Słoiczek mieści 300g produktu. Wartość energetyczna 100g produktu to: 127kcal, tłuszcz 4,6g, węglowodany 1,5g Sos jest wyrazisty w smaku i ostry. Oto moje danie - zrobiłam frytki inaczej - smażona marchewka, seler i cukinia - maczane w sosie LUTENICA. Polecam sos jako

kolorowotorcikowo
Brak tytułu 159

waflowe. Pierwsza paczka już napoczęta.  Moje dziewczynki od razu chciały otworzyć kokosowe ciastka, chyba zachęciła je do tego sympatyczna małpka widniejąca na opakowaniu CIASTKA KOKOSOWE: Skład: mąka pszenna, tłuszcz roślinny, wiórki kokosowe ( 16,5%), cukier, jaja, aromat identyczny z naturalnym. Masa netto: 145 g Wartość odżywcza w 100g produktu - 2237,7kJ/ 532,8kcal MOJA OPINIA: Ciastka kruchutkie

kolorowotorcikowo
Brak tytułu 167

słodko :)   Kruche babeczki z orzechami - przepis BABECZKI Składniki:   2 szkl. mąki 20 dag margaryny/masła 3 żółtka 2/3 szkl. cukru pudru szczypta soli PRZYGOTOWANIE: Przesiać make, dodać tłuszcz, posiekać nożem.  Dodac żółtka, cukier i sól - zagnieśc ciasto. Odstawić na 30 minut do lodóki. Ciasto rozwałkowac, wykrawać koła i wyklejać nimi foremki - dokładnie dociskając. Piec

kolorowotorcikowo
Makaron z cukinią i camembertem 234

rzadkie sól, pieprz do smaku oliwa do smażenia gruby makaron, świderki lub inny Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Dymkę posiekać, wrzucić na rozgrzany tłuszcz - zeszklić. Pieczarki pokroić w plastry, dodać do cebuli - podsmażyć. Cukinię cieniutko poszatkować. Wrzucić do grzybów - poddusić, by zmiękła - uważać, żeby się nie rozpadła. Ma być miękka

kolorowotorcikowo
Sernik na zimno z truskawkami 178

użyłam herbatniki, ciasteczka Amaretti oraz ciasteczka owsiane  Brześć 1/3 masła lub margaryny galaretka truskawkowa truskawki WYKONANIE: Żelatynę namoczyć w około 100 ml zimnej wody - odstawić.  Ciastka pokruszyć. Tłuszcz rozpuścić, dodać do okruchów - wymieszać. Wyłożyć do tortownicy, mocno ugnieść.   Śnieżkę ubić w 300 ml mleka. Dodać twaróg i cukier puder - utrzeć. Żelatynę lekko podgrzać - NIE ZAGOTOWAĆ !- żeby

kolorowotorcikowo
Zupa botwinkowa 144

kiełbasy jak ktoś woli 1 l wody olej rzepakowy, np. RAPSO  sól, pieprz łyżka śmietany łyżeczka octu jabłkowego jajka Olej rozgrzać w garnku. Cebulkę posiekać, wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Dodać pokrojoną w paski szynkę. Podsmażyć. Buraczki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, łodygi i liście pokroić. Wrzucić do garnka, zalać wodą - gotować do miękkości. Doprawić do smaku octem

kolorowotorcikowo
Karmelizowane marchewki 159

Składniki: 300-400 g młodej małej marchewki 50 g masła 1 łyżka miodu sól Wykonanie: Marchewki oczyść. W wysokiej patelni rozgrzej masło. Na tłuszcz wrzuć marchewkę, delikatnie posól - duś pod przykryciem. Gdy marchew zacznie robić się miękka, dodaj masło i duś jeszcze 5-8 minut. Smacznego

kolorowotorcikowo
Naleśniki z jabłkami 138

zgęstnieją - są gotowe. Jabłkami przekładać naleśniki. Do smażenia: 1 łyżka masła klarowanego lub dobrej margaryny mlecznej 2-3 łyżki orzechów tartych, np. Back Mit łyżka miodu Na patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć naleśniki z obu stron. Pod koniec smażenia dodać miód, posypać orzechami - smażyć jeszcze chwilkę

kolorowotorcikowo
Warzywne leczo 113

marchewki 2 średnie kabaczki łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz, papryka słodka olej Wykonanie:  Patelnię rozgrzać, wlać 2 łyżki oleju. Cebulę pokroić w grubszą kostkę - wrzucić na rozgrzany tłuszcz  - lekko udusić. Kiełbasę pokroić w pół plastry - dodać do cebuli - podsmażyć. Marchewkę pokroić w kostkę- dodać do podsmażone kiełbasy - smażyć dalej. Gdy marchew nieco zmięknie - dodać paprykę - pokrojoną

kolorowotorcikowo
Dwukolorowy sernik na zimno 158

szkl pokruszonych krakersów 3 łyżki cukru pudru łyżeczka kakao 1/3 kostki masła lub margaryny galaretka - owoce leśne Wykonanie: Masło/margarynę rozpuścić. Płatki kukurydziane, krakersy, cukier - zblendować. Dodać tłuszcz - miksować. Powstałą masę wyłożyć do tortownicy - mocno ugnieść. Żelatynę zalać 1/4 szkl. zimnej wody - odstawić. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać ser i cukier - miksować. Ser podzielić na 2 części

kolorowotorcikowo
Zupa prawdziwie pomidorowa z mozzarellą 86

marchewka 700-800 ml wody 1 kostka  rosołowa drobiowa 2 łyżki tartej mozzarelli bazylia sól oliwa do smażenia Wykonanie: Oliwę rozgrzać w garnku. Cebulę posiekać, wrzucić na rozgrzany tłuszcz - podsmażyć. Dodać posiekany czosnek i startą na tarce marchewkę. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry. Wykroić twarde części, resztę pokroić w kostkę - wrzucić do warzyw. Smażyć aż się rozpadną

kolorowotorcikowo