tłuszcz - 4436 przepisów (strona:84/296)

1431. Cyganka 192

dałam , bo zapomniałam] 3 jajka 1 torebka kisielu cytrynowego b ez cukru  sok i skórka otarta z 1/2 cytryny  cukier waniliowy 4 łyżeczki proszku do pieczenia sól tłuszcz i tarta bułka do formy Mąkę przesiać z kisielem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Jajka utrzeć z cukrem, a następnie, stale ucierając, po łyżce dodawać margarynę o temperaturze

Moje domowe kucharzenie
1434.Syrop z pigwy 127

idealne lekarstwo i pożywienie. Pigwa to owoc, który w swoim składzie zawiera: - 70% wody, - Wapń, - Potas, - Żelazo, - Siarkę i miedź, - 7,5% węglowodany, - 0,5% białka, - 0,2% tłuszczu, - 4% śluzów (na nasionach), - 15% tłuszczu. Owoce pigwy są bardzo bogate w witaminy B1, B2, C, PP oraz prowitaminę A i antyoksydanty. Jej owoce w połączeniu z taniną doskonale wpływają

Moje domowe kucharzenie
1459. Sznycle pruszkowskie 183

jajka garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, tymianek, majeranek, szczypiorek) lub 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub suszonego tymianku albo oregano 2-3 łyżki śmietany lub mleka sól, mielona ostra papryka tłuszcz do smażenia Z mąki, jajek, śmietany i szczypty soli oraz papryki przygotować ciasto, odstawić na 30 minut. Wymieszać z posiekaną zieleniną. Plastry kiełbasy maczać w cieście i smażyć

Moje domowe kucharzenie
1483. Prosty chleb 237

zmieszanej z żytnią] 14 g drożdży suchych Wypiekacz   2 łyżeczki cukru 2 płaskie łyżeczki soli 4 łyżki otrębów owsianych Kupiec   400 ml  ciepłej wody  tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Drożdże wsypać do ciepłej wody i wymieszać .Odstawić na kilka minut na bok.Pozostałe sypkie składniki (poza bułką tartą) wymieszać w dużej misce

Moje domowe kucharzenie
1556. Rogale drożdżowe z "zamrażarki" 216

żółtka 1/2 szkl.cukru  5 dkg drożdży 1/2 szkl.mleka Dowolne nadzienie u mnie krem czekoladowy Z mleka cukru i drożdży zrobić rozczyn .Po wyrośnięciu dodać jaja, mąkę i roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto , przełożyć do torebki i włożyć na godzinę do zamrażarki. Następnie ciasto rozwałkować na okrąg i przekrawać po linii średnicy tworząc trójkąty. Na szeroką część trójkąta kłaść nadzienie

Moje domowe kucharzenie
1558. Drożdżówki z ricottą i mielonymi orzechami 187

odsączenia. Po tym czasie rozetrzeć z pozostałymi składnikami nadzienia, odstawić. Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować z ciasta kulę, odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godziny). Po tym czasie ciasto podzielić

Moje domowe kucharzenie
Otręby gryczane -Smakoszyki 168

chemii, ponieważ do jej uprawy nie stosuje się żadnych oprysków. Zamiast łykać paralekarstwa na trawienie, wzdęcia i podobne – zafunduj sobie prawdziwie zdrową kurację. Gryka posiada bardzo duże ilości skrobi, tłuszcze roślinne, kwas jabłkowy i cytrynowy, bogactwo witamin – B1, B2, PP i P, dużo soli mineralnych – łatwo przyswajalne żelazo, jod, cynk, nikiel, fosfor, wapń, cynk, bor, kobalt, miedź. Otręby

Moje domowe kucharzenie
Gofry bez mleka 228

mąki 1/2 l mleka lub wody wody gazowanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 75 g cukru pudru 100 g margaryny 2 jaja Wszystkie składniki sypkie wymieszać, dodać tłuszcz i jaja, wymieszać, dolać mleko i zmiksować. Nalewać ciasto z umiarem, na całą formę. Piec około 5 minut. Upieczone gofry wykładać na stojaczek lub kratkę, aby przestygły

Moje domowe kucharzenie
Zapiekanka makaronowa 247

łyżką margaryny. Cebulę drobno posiekać, paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w makaronik, parówki obrać z osłonek i pokroić w kostkę. Jarzynki razem z boczkiem zeszklić na tłuszczu. Pomidory rozgnieść widelcem i razem z zalewą dodać do sosu, smażyć, na niewielkim ogniu stale mieszając, aż sos wyraźnie zgęstnieje (ok. 15 minut). Doprawić do smaku - sos powinien być pikantny. Gotowy(...)wymieszać ze śmietaną i posiekaną zieleniną. Wrzucić makaron i dobrze wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej pozostałym tłuszczem formy do zapiekania i posypać startym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 -200°C) na 30 minut

Moje domowe kucharzenie
Mini pączki na białkach 280

mąką desce zlepieniem do spodu. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 35-40 minut. W szerokim garnku rozgrzać olej lub smalec. Delikatnie biorąc w rękę każdy pączek, kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć po ok. 2 minuty z każdej strony, do uzyskania brązowego koloru. Po usmażeniu można nadziewać przy pomocy szprycy dowolnym nadzieniem

Moje domowe kucharzenie
Bolillos - meksykańskie bułeczki 190

wodę i miód. Wszystko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do gotowego zaczynu dodawać stopniowo: 400 g mąki pszennej białej chlebowej  1 1/2 łyżeczki soli  1 łyżkę roztopionego tłuszczu - (przepis oryginalny wymienia smalec, Tatter użyła tłuszczu gęsiego, można również innego)   [ dałam olej z awokado ] 1 łyżka słodu jęczmiennego Wyrobić gładkie, lśniące ciasto, które łatwo odstaje od ścianek miski

Moje domowe kucharzenie
Drożdżówka z porzeczkami i ..proszkiem do pieczenia 180

wymieszać i odstawić na ok. 15 min aż "ruszy". W misce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy i sól. Wlać resztę mleka i gotowy rozczyn. Wyrobic, na końcu dodać rozpuszczony tłuszcz. Włożyć ciasto do obsypanej mąką miski i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 h w ciepłe miejsce (musi podwoić objętość).[ ja wyręczyłam się automatem do chleba]. Połowę ciasta przełożyć

Moje domowe kucharzenie
Owsianka z otrębami 230

beta glukanów! Wartość spożywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna 1523 kJ/363 kcal Białko 17,6 g Węglowodany 44,1 g w tym cukry 1,7 g Tłuszcz 8,7 g w tym kwasy tłuszczowe  nasycone 1,6 g jednonienasycone 3,5 g wielonienasycone 3,6 g Błonnik pokarmowy 19,0 g w tym beta-glukan

Emcia Pichci
Sałatka z soczewicą 235

potraw z kaszy, ryżu oraz  używać jako dodatek sałatek, farszu, past i zup. Wartość odżywcza w 100g produktu  Wartość energetyczna 1333kJ (315kcal)  Białko 24,4g Tłuszcz 1,9g Węglowodany 45,7g Błonnik 8,9g Tiamina (wit. B1) 0,5 mg (36%)* Witamina B6 0,4 mg (20%)* Folacyna 204 g (100%)* Fosfor 294 mg (37%)* Magnez

Emcia Pichci
Serek wiejski z miodem i otrębami żytnimi 222

masłem, surówki, sałatki. Możemy używać ich jako składnik panierki. Są doskonałym dodatkiem do jogurtów, kefirów i mleka. Wartość odżywcza w 100g produktu Wartość energetyczna 856kJ/ 205kcal Białko 15,0g Tłuszcz w tym kwasy tłuszczowe nasycone 4,3g 0,6g Węglowodany w tym cukry 26,0g 3,0g Błonnik pokarmowy 39g Sód 0,002g Kwas foliowy 72µg (36%)* Potas 900mg

Emcia Pichci