tłuszcz - 4436 przepisów (strona:76/296)

Patelnia Ballarini – recenzja i przepis na steka z jesiennymi warzywami 213

wierzchnia, czyli najważniejsza, wzmacniana jest bardzo twardymi cząsteczkami ceramicznymi. Powłoka ta należy do kategorii non-stick – oznacza to, że potrawy nie przywierają do niej nawet, jeśli są smażone bez tłuszczu. Patelnia współpracuje ze wszystkimi kuchenkami, oprócz indukcyjnej można smażyć na kuchenkach ceramicznych, gazowych, elektrycznych czy halogenowych. Dużą zaletą mojej wersji patelni są jej wysokie ścianki boczne, dzięki czemu znakomicie nadaje(...)sposób dosyć ekstremalny, bo wymyśliłam sobie steki. Miałam dwa piękne z polędwicy wołowej, a w związku z tym, że jestem na diecie, wszystko przygotowałam bez użycia nawet kropli tłuszczu. Zgodnie z zapowiedzią producenta, steki i warzywa dosłownie pływały po patelni, nic nie przywarło ani nie wykazywało najmniejszych tendencji. Smażyłam je metodą Hestona Blumenthala (15 s z każdej strony

karmelowy
Żeberka z kapustą 119

Kolejnym obiadkiem są żeberka z kapustą. Osobiście nie lubię tłustych dań, a pieczenie mięsa w rękawie do pieczenia sprawia, że cały tłuszcz się wytapia i pozostaje nam pyszne mięsko. Składniki: 1 kg żeberek, 1 przyprawa do żeberek, 1 kg kapusty kiszonej, 300 g boczku, 3 liście laurowe, 4 kuleczki ziela angielskiego, 1 łyżeczka vegety, 0,5 łyżeczki kminku

Aga w kuchni
Testowania produktów Granex 126

zbóż – żyta, pszenicy, jęczmienia, amarantusa, owsa, ryżu i kukurydzy, bez udziału sztucznych środków spulchniających i ulepszaczy. Jest wyjątkowo niskokaloryczne, nie zawiera też dodatku mleka w proszku, cukru oraz tłuszczów.    Pieczywo 7 Zbóż łączy wszystkie właściwości zawartych w nim zbóż i skutecznie dostarcza energii na cały dzień. Doskonale nadaje się nie tylko do chrupania między posiłkami, lecz również – stanowi(...)produktu) – jedna jego porcja (30 g) zaspokaja aż 19% dziennego zapotrzebowania na ten ważny dla  zdrowia składnik. W Zdrowym Błonniku nie ma tłuszczu, a zawarta w nim niewielka ilość cukrów to jedynie substancje naturalnie występujące w zbożach. Błonnik pokarmowy, choć nietrawiony przez organizm człowieka, pełni jednak w nim liczne ważne funkcje, dla których powinien być obecny w codziennej diecie

Aga w kuchni
Zapiekanka z makaronem 2 192

dente w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i rozkładamy do dwóch naczyń żaroodpornych. Piersi kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy. Smażymy kurczaka na patelni. Po usmażeniu kurczaka odcedzamy z tłuszczu i układamy na makaronie. Zapiekankę polewamy sosem meksykańskim. Na tym samym tłuszczu co smażyliśmy kurczaka, podsmażamy por i cebulę z której robimy kolejną warstwę zapiekanki. Następnie kroimy paprykę w kostkę

Aga w kuchni
Jajko na bekonie i rukoli 132

Składniki: 1 jajko, 5 plasterków wędzonego boczku, 1 garść rukoli Fit&Easy, 2 łyżki oleju, sól, pieprz. Przygotowanie:      Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy plasterki węszonego boczku. Następnie dodajemy rukolę i mieszamy. Przyprawiamy odrobioną soli i pieprzu. Na bekon wbijamy jajko i podsmażamy, aż do ścięcia białka. Jajko przyprawiamy. Od spodu przekładamy za pomocą łopatki

Aga w kuchni
Żeberka w sosie 127

Składniki: 1 kg żeberek, 3 suszone grzybki, 1-2 cebule, 2 łyżki mąki, 1 litr bulionu, sól, pieprz. Przygotowanie:       Pokrojone żeberka smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż do uzyskania złocistego koloru. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulkę.Podlewamy trochę wodą. W garnku do gotującego się bulionu dodajemy suszone grzybki i podsmażone żeberka wraz z tłuszczem

Aga w kuchni
Placki z cukinii 173

koperek. Wbijamy do niej jajka, dodajemy przesianą mąkę oraz przyprawy. Całość mieszamy. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodajemy mąkę, a jeśli za gęste to dodajemy odrobinę wody. Na rozgrzanym tłuszcz wylewamy niewielką ilość ciasta, rozprowadzamy łyżką. Smażymy z każdej strony po 2 minutki. sos: Do jogurtu greckiego wyciskamy czosnek i dodajemy posiekany koperek. Odstawiamy na godzinkę, aby składniki się

Aga w kuchni
Bigos 157

Przygotowanie:     Kapustę kiszoną płuczemy trzy razy. Przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą do wysokości kapusty i gotujemy. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Na rozgrzanym tłuszczu na patelni podsmażamy pokrojone mięsa w kostkę i dodajemy do kapusty. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulkę i przekładamy do garnka z bigosem. W rondelku gotujemy ok. 5 minut grzyby

Aga w kuchni
Pieczona kaczka, faszerowana jabłkami z miodem 141

jabłkami. Układamy ją piersiami do góry, tak by jabłka nie wyleciały z kaczki. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym z pokrywką. Po godzinie odlewamy tłuszcz, który wypłynął z kaczki i zdejmujemy pokrywkę. Temperaturę zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy jeszcze ok. 30 minut

Aga w kuchni
Placki z kabaczka 148

dokładnie mieszamy i smażymy placki na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron. W trakcie smażenia płomień można zmniejszyć aby placki zdążyły się w środku usmażyć. Po usmażeniu odciskamy tłuszcz na papierowym ręczniku. Dobrze jest placki włożyć do lekko nagrzanego piekarnika zanim nie usmażymy wszystkich

prawdziwe jedzenie
Kaczka pomarańczowa. 200

odrobinę rozmaryny. Marynatą niecieramy kaczkę i odstawiamy na 24 godziny pod przykryciem w chłodne miejsce.  Pierś smażymy od strony skóry do tego czasu, dopóki nie wytopi się wszystek tłuszcz. 2 pomarańcze obieramy i krojimy w plastry. Z pozostałych pomarańcz wyciskamy sok i odstawiamy. Kaczkę wkładamy do naczynia żaroodpornego, a na nią układamy oczyszczone pomarańcze pokrojone w plastry. Wlewamy

Kuchnia Łukasza
Rolada wieprzowa z ricottą. 153

proszku 1 łyżeczka majeranku olej z orzechów laskowych Przygotowanie: Schab myjemy i osuszamy. Łożymy tłustą stroną na wielką deskę do krojenia i kroimy prawie do końca, następnie przewracamy, aby tłuszcz był odwrócony w stronę deski i z małym odstępem od poprzedniego nakrojenia, kroimy, także prawie do końca, robimy tak, dopóki schab będzie cały pokrojony w wielki płat

Kuchnia Łukasza
Kotlety mielone Idealne! 212

sosu chilli 3 jajka (1 jajko do farszu, pozostałe do obtaczania) bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia Przygotowanie: Cebulę kroimy w bardzo małą kostkę i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Ja kroiłem w większą kostkę, bo taka mi bardziej smakuje. Bułkę zamaczamy .Obydwa farszy mieszamy dodajemy sól, pieprz, zamoczoną i odciśniętą bułkę, podsmażoną cebulę, słodki sos chilli, żółtko i ubitą(...)kotlety dzielimy na 15 równych części. Każdą część lekko spłaszczamy, obtaczamy w jajku i bułce tartej, układamy na podsypaną bułką tartą desce do krojenia. Kotleciki smażymy na rozgrzanym tłuszczu przez ok. 6 minut z każdej strony. Kotlety serwujemy z sosem pieczarkowym i kaszą gryczaną. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Omlet na słodko z kokosową nutą. 160

brzoskwini z otrębami pszennymi Przygotowanie:  Jaja, wiórki kokosowe, jogurt naturalny, cukier, płatki owsiane i mąkę bardzo dobrze mieszamy lub miksujemy do powstania gładkiej konsystencji.  Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wlewamy omlet. Smażymy na małym ogniu przez ok. 3 minuty z każdej strony. Po upieczeniu omlet dekorujemy z góry jogurtem brzoskwiniowym i jabłkiem. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Kapuśniak z młodej kapusty. 219

bulionu drobiowego sól, pieprz łyżeczka suszonej bazylii Przygotowanie:  Boczek, kiełbasę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni topimy przez ok. 5 min na małym ogniu tłuszcz z boczku, następnie dodajemy kiełbasę i cebulę i smażymy przez ok. 7 min.  Bardzo drobno kroimy kapustę, a ziemniaki w dużą kostkę, dodajmy do pozostałych składników i dusimy

Kuchnia Łukasza