Składniki: 1 kg schabu bez kości 2 cebule sól pieprz liść laurowy ziele angielskie śmietanka 18% koperek sklarowane masło (bądź inny dostępny tłuszcz do smażenia) Wykonanie: Schab myjemy, osuszamy papierowym ręczniczkiem. Kroimy w sporą kostkę, obsypujemy solą i pieprzem (ja dałam ziołowy). Cebulkę kroimy w kostkę, podsmażamy na złoty kolor na sklarowanym maśle. Dodajemy pokrojony schab, podsmażamy mięsko
Walijskie Pichceniemarchew 1 pietruszka kawałek selera 2 małe cebule liść laurowy sól pieprz ziele angielskie łyżka mąki pszennej słodkiej śmietany 30% masło (najlepiej klarowanego) lub inny tłuszcz do podsmażenia grzybów i cebuli natka pietruszki Wykonanie: Grzyby moczyć ok 2-3 godziny. Po tym czasie wodę odlać. Przełożyć je do małego garnka, zalać wodą, dorzucić liść laurowy, ziele
Walijskie Pichcenietylko cieple. Jaja i żółtka ubijamy na puszystą masę z cukrem, cukrem waniliowym i skórką z cytryny. Do miski z mąką dodajemy wyrośnięty rozczyn z drożdży, ubite jaja i tłuszcz, mieszając energicznie przez ok 10min drewnianą łyżką. Ciasto powinno być lśniące i dokładnie połączone wszystkie składniki. Na powierzchni powinny pokazywać się pęcherzyki ciasta - znak, że ciasto jest dobrze wyrobione
Walijskie Pichceniecebulą i odciśnietą bułką . Wymieszać z jajkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Dodać roztarty ząbek czosnku. Z mięsa uformować kotleciki, obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na gorącym tłuszczu po obu stronach na złoty kolor. Podawać polane tłuszczem lub z sosem śmietanowym... Serwować z kaszą lub ziemniakami i z dowolnym dodatkiem. Ja podałam z surówką z kapusty pekińskiej
Walijskie Pichcenielaurowy koperek Wykonanie: Cebulę i pora kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce oleju na patelni, rozdrabniając mięso widelcem. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną ostrej papryki. Jeśli wydzielił nam się jakikolwiek tłuszcz - odlewamy go. Gotujemy bulion - do wody wrzucamy marchew, pietruszkę, seler, ziele angielskie, liść laurowy, odrobinę solimy (ew. dodajemy 1 kostkę rosołową, chociaż ja staram się ich unikać). Gotujemy
Walijskie Pichcenierzadszy na pewno musimy użyć więcej. Jabłka obieramy i kroimy w małe kawałki. Dorzucamy je do naszego ciasta, całość mieszamy.Nakładamy po 2 łyżki ciasta (1 racuch) na gorący tłuszcz, po chwili zmniejszając ogień, gdyż racuchy potrzebują z każdej strony ok 2 minut na przepieczenie się. Podajemy posypane cukrem lub też cukrem pudrem
Walijskie Pichceniemałym ogniu przez ok 15 minut, co pewien czas obracając. Pod koniec smażenia dodajemy sól,pieprz i sporą ilość majeranku Podczas smażenia należy uważać na pryskający tłuszcz. Na koniec wykładamy naszą usmażoną cebulę na lub obok wątróbki
Walijskie Pichcenieprawdziwego 20 dkg mąki Wykonanie: Drożdże mieszamy z odrobiną cukru i mleka. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do rośnięcia na około 10 minut. Pozostałe mleko mieszamy z tłuszczem, resztą cukru i solą. Gdy trochę przestygnie dodajemy do niego jajko.Mąkę przesiewamy do dużej miski i dodajemy do niej podrośnięte drożdże. Dolewamy mleko z tłuszczem, cukrem i solą. Wyrabiamy
Walijskie Pichceniesamą lub z kromką chleba... Składniki: 1 średnia główka młodej kapusty ok 200 g boczku wędzonego (jak najchudszy) sól, pieprz mała młoda cebulka odrobina cukru kilka kropel octu winnego tłuszcz wytopiony z boczku dużo świeżego koperku Wykonanie: Kapustę obieramy z zewnętrznych liści. Główkę kroimy na ćwiartki, żeby wygodniej było szatkować. S zatkujemy na cienkie paski, wrzucamy do garnka
Walijskie Pichceniecytryny, kilka kropel cytryny Wykonanie: Wszystkie składniki zmiksować. Ciasto nakładać łyżką do foremek od magdalenek na wysokość 3/4 foremki, gdyż magdalenki urosną. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Foremki smarujemy tłuszczem (ja używałam silikonowych, więc teoretycznie nie musiałam ich smarować tłuszczem, ale okazało się, że ciasteczka przykleiły mi się do formy, więc piekąc kolejne partie smarowałam każdorazowo foremki masłem). Pieczemy
Walijskie Pichcenieotrzymywana z kiszonej kapusty z dużym udziałem soku z kwaszonej kapusty i mięsa, spożywana zwykle z ziemniakami lub tylko z chlebem. Dobra kwaśnica jest bardzo kwaśna, zaś tłuszcz z mięsa jest "przegryziony" przez kwas kapusty. Niedopuszczalne jest dodawanie jarzyn jak marchewka itp. bo wówczas powstaje kapusniak, który bywa serwowany pod tą samą nazwą" (wikipedia) Uwielbiam kapuśniak
Walijskie Pichceniesmażenia Wykonanie: Cebulę pokroić w piórka, marchewkę obrać, zetrzeć na oczkach. Wątróbkę umyć,dokładnie oczyścić z białych błon, osuszyć. Każdy kawałek obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Zeszklić cebulę, drobno posiekany czosnek, a następnie dodać startą marchewkę, podsmażyć całość. Przełożyć do osobnego garnka, a na patelnię po smażeniu cebuli przełożyć obtoczone w mące wątróbki, podsmażyć
Walijskie Pichcenieplasterkach pieprz, sól olej do smażenia Wykonanie: Jajka rozkłócamy w miseczce, solimy, pieprzymy. Szynkę i pomidora kroimy w drobną kostkę. Kromki chleba obtaczamy w jajku i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Lekko podsmażamy z jednej strony, odwracamy na drugą stronę i teraz na stronę podsmażoną kładziemy szynkę, pomidor, (lub inne dodatki) lekko solimy, pieprzymy i przykrywamy startym na oczkach serem
Walijskie Pichceniefarsz, a część na sos. Farsz wykładamy na rozbitych filetach, obok kurek kładziemy słupek sera feta. Zawijamy roladki, spinając je wykałaczką lub obwiązując nitką. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy nasze roladki z każdej strony, aż do zrumienienia. Pozostałe podsmażone kurki przekładamy do garnka, podlewamy bulionem, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie, lekko solimy. Podsmażone roladki przekładamy do sosu
Walijskie Pichceniedałam Kasię) 1 cukier waniliowy 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 6 jaj 7 łyżek kwaśnej śmietany dowolne owoce: ja miałam 200g borówek i 250g moreli Wykonanie: Tłuszcz, jajka, śmietanę wyjąć wcześniej z lodówki, ale wszystkie produkty miały pokojową temperaturę. Masło (margarynę) rozkręcamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodając kolejno po 1 żółtku. Przesianą mąkę dodajemy partiami
Walijskie Pichcenie