tłuszcz - 4436 przepisów (strona:65/296)

Wątróbki Drobiowe z Sosem Balsamicznym Malinowo-Figowym i Grillowanym Serem Halloumi 153

malinowy. Owoce rozmrażałam w mikrofalówce. Na jedną dużą rozgrzaną patelnię wyłożyłam smalec. W czasie, w którym się topił obtaczałam wątróbki w mące i kolejno wkładałam na rozgrzany tłuszcz. Każdą wątróbkę ponakłuwałam wykałaczką. W czasie, w którym wątróbki smażyły się na jednej stronie rozgrzałam patelnię grillową, na którą poukładałam ser halloumi uprzednio pokrojony w około pół centymetrowej grubości plasterki

Blondynka Gotuje
Ciasto z rabarbarem, pianką i razową kruszonką 202

kruszonką...Puszyste, słodkie ciasto.Kawałki kwaśnego rabarbaru.Lekka pianka.I razowa kruszonka.Pyszny dodatek do kawy!Składniki:Ciasto:250 g miękkiej margaryny;2 łyżki smalcu;2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;3/4 szklanki białego cukru;5 żółtek;3 szklanki mąki pszennej;2 łyżeczki proszku do pieczenia.Owocowe nadzienie:750 g rabarbaru;1 kisiel cytrynowy (opakowanie na 0,5 l wody, waga(...)śmietanę, cukier i żótka utrzeć miksrem na puszystą masę.Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie utrzeć mikserem na jednolitą, gładką masę.Tak przygotowane ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą formę.Rabarbar umyć, osuszyć, obrać (instukcja obierania rabarbaru - Kotlet.tv), pokroić w kostkę, wymieszać z cukrem i kisielem (w proszku). Wyłożyć na ciasto.Z białek, cukru i kisielu

Gospodyni Miejska
Spaghetti z cukinią i pomidorami w sosie śmietanowym 209

startym parmezanem.Smacznego! Składniki:300 g makaronu spaghetti;1 mała cukinia (waga około 500 g);500 g pomidorów;1 duża, czerwona cebula;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1/2 pęczka natki pietruszki;1 łyżeczka majeranku;1/2 łyżeczki słodkiej papryki;1 czubata łyżka masła;3 łyżki startego parmezanu;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Makaron ugotować zgodnie z przepisem(...)parmezanem.SMACZNEGO! Uwagi do przepisu:Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, a czerwoną cebulę - białą.Najlepszą śmietaną jest śmietana do zup z Piątnicy o zawartości tłuszczu 18%. Śmietana ta nie waży się w sosach czy zupach.Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja

Gospodyni Miejska
Makaron z tuńczykiem i pieczarkami 258

spaghetti;500 g pieczarek;1 średnia cebula;1 ząbek czosnku;Puszka tuńczyka w oleju, w kawałkach (waga netto, po odcedzeniu 130 g);200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1/2 pęczka natki pietruszki;1 czubata łyżka masła;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry.Cebulę obrać, pokroić(...)może być także rozdrobniony czy w sosie własnym.Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.Dobrą śmietaną jest śmietana do zup z Piątnicy o zawartości tłuszczu 18%. Śmietana ta nie waży się w sosach czy zupach.Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja

Gospodyni Miejska
Kurczak z musem jabłkowym 192

mieszamy. Kurczaka doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy jabłkami i cebulą. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni (termoobieg) przez około godzinę. Wytopiony tłuszcz (lub jeśli jest go dużo - część), cebulę i połowę jabłek miksujemy na mus. Podajemy kurczaka z musem i kawałkami jabłek. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Naleśniki razowe 156

smażenia lub olej garść borówekdżem (smak jaki chcecie) kostka białego sera 2 łyżki cukru trzcinowego cynamonSposób wykonania: Wszystkie składniki na ciasto zmiksować. Rozgrzać tłuszcz na patelni i nalewać chochlą tyle ciasta, żeby pokryło całe dno. Ja mam miskę z dziubkiem, to nie używam chochli. Zachęcam do podrzucania naleśników, bo to jest cała frajda smażenia

pieprzny smaczek
PIERNIK Z BAKALIAMI 192

gotowy w opakowaniu kolorowe cukiereczki lub posypka do dekoracjiWykonanie:Margaryne roztapiamy i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mleko, kakao,mąkę wymieszaną z sodą, przyprawe do piernika. Miksujemy, dodajemy tłuszcz.Mieszamy. Dodajemy rodzynki i orzechy, mieszamy. Wykładamy do formy w kształcie choinki, pieczemy 1 godz w 180 st. Gotowe ciasto studzimy, lukier przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, polewamy ciasto

Z Majeczką w kuchni
Boeuf Strogonow 3049

minutach dodajemy pokrojone w plasterki ogórki konserwowe i dokładnie mieszamy z całością. Gotujemy przez kolejne 5 – 10 minut, aby wszystko soba ładnie przeszło. Orginalny przepsi zawiera tłuszcz- smalec. Ja zrezygnowałam ze smalcu dając zamiast niego oliwy z oliwek, bo zdrowsza.W międzyczasie łyżkę mąki rozprowadzamy w niewielkiej ilości przegotowanej wody, dodajemy do śmietany (możemy użyć do przelania mąki sitka), całość

Z Kuchni Do Kuchni
Piersi z kurczaka z suszonymi pomidorami w szynce parmeńskiej 302

pomysł na obiad :)SKŁADNIKI4 pojedyncze piersi z kurczaka4 duże plastry szynki parmeńskiejserek o smaku czosnkowym typu Almettemały słoiczek pomidorów suszonych w olejusól,pieprzpapryka tymianek PRZYGOTOWANIEPiersi myjemy i obcinamy tłuszcz i błony. Nacinamy każdą wzdłuż tworząc kieszonki. Solimy, pieprzymy i doprawiamy papryką Obsmażamy po 2-3 minuty z każdej strony na patelni.Wnętrze kieszonek smarujemy serkiem i nadziewamy suszonymi

Moje Kuchenne Rewelacje
Wątróbka Wołowa z jabłkiem na ostro 104

Rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i dusimy do miękkości( ok.10 min.) solimy i dodajemy 2 łyżki majeranku. Odkładamy na osobny talerz. Patelnię wycieramy i rozgrzewamy ponownie łyżkę masła klarowanego.Na gorący tłuszcz kładziemy pokrojoną wątróbkę wołową, pieprzymy w/g własnego progu na ostrość.NIE SOLIMY!!!Smażymy z jednej strony na wysokim ogniu 1 minutę, po czym mieszamy i smażymy kolejną minutę, dodajemy

Pasje Jolki
KREM Z KALAFIORA Z MLEKIEM KOKOSOWYM, CZOSNKIEM I ZIARNAMI. 207

przeciwbakteryjnie, wzmacnia serce, mięśnie, dodaje dużo energii, sprzyja pracy jelit. Bogaty w witaminy B3, C, potas, fosfor, magnez, jod, wapń, żelazo, fluor, kwas foliowy, łatwo przyswajalna skrobia, białko i tłuszcz. Ubogi w kalorie: 100 g – 60 kcal. /Czosnek - jest naturalnym antybiotykiem, Ma działenie przeciwzakrzepowe, przeciwirusowe, antynowotworowe, obniża cholesterol, zapobiega miażdżycy, obniża ciśnienie krwi, pomocny w chorobach reumatycznych, zmniejsza przekrwienie

Wypisz Wymaluj
Otręby owsiane dlaczego warto wprowadzić do naszej diety? 141

trawienny , przede wszystkim na  jelito grube. Otręby to doskonała miotełka, wymiatająca wszystko , co zalega nam w tymże organie. Zawierają również  podstawowe składniki pokarmowe takie jak: węglowodany, białko, tłuszcze, witaminy, sole mineralne. Podstawowa i najprostsza wersja na użycie otrąb owsianych to po prostu owsianka na mleku z dodatkiem suszonych lub świeżych owoców. SKŁADNIKI 1/2 litra mleka 2 łyżki

W kuchennym oknie Ewy
Zupa cebulowa 139

żółtego sera (wyrazistego w smaku) 2 l bulionu mięsnego 4 kromki białego chleba sól pieprz Przygotowanie: W dużym i szerokim garnku rozgrzewamy masło i niewielką ilość oleju. Na gorący tłuszcz wrzucamy pokrojone cebule i smażymy na średnim ogniu często mieszając, tak długo, aż cebula się zkarmelizuje (musi mieć ładny jasno-brązowy kolor). Następnie dodajemy mąkę i smażymy jeszcze przez

Oryginalny smak
Piersi z kaczki z jabłkami w sosie z czerwonego wina 167

Przygotowanie: Skórę na piersi kaczki nacinamy w kratkę ( nie naciąć mięsa). Doprawiamy solą i pieprzem. Piersi kładziemy na suchej, zimnej patelni, skórą do dołu, rozgrzewamy patelnię i czekamy aż tłuszcz się wytopi. Gdy skórka ładnie się przyrumieni, dodajemy drobno posiekany czosnek, odwracamy na drugą stronę i chwilkę podsmażamy. Wyjmujemy piersi z patelni i wstawiamy (skórą do dołu) do piekarnika

Oryginalny smak
Racuchy z jabłkami 228

tanie i smaczne danie. Drożdżowe racuchy z jabłkami to puszyste i nadziane jabłkami placuszki. Najbardziej smakują zaraz po usmażeniu i posypane cukrem pudrem. Większość osób smaży je w głębokim tłuszczu, na średnim ogniu. Też można… Osobiście jednak wolę na małym ogniu, pod przykryciem i nie trzeba dużo tłuszczu. Zrobią się przez to bardziej puszyste   Składniki: 2 jajka

Oryginalny smak