masła, 120 g mąki, 100 g cukruSposób przygotowania:Do wysokiej miski wsypujemy pokruszone drożdże, następnie cukier i cukier waniliowy oraz roztrzepane jajka. Kolejną warstwę będzie stanowiło mleko, tłuszcz i mąka. Tak przygotowane ciasto odstawiamy pod przykryciem na około 3-4 godziny. Po tym czasie wszystko mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia dużej formy prostokątnej. Odstawiamy
Słodkie Przyjemnościpozytywny wpływ na poziom cukru i insuliny. Macadamia to jedne z najbardziej ekskluzywnych orzechów, przy zakupie musicie pamiętać o spróbowaniu ich przed zakupem bo dzięki bardzo wysokiej zawartości tłuszczu szybko jełczeją. Orzechy te są bogate w selen, witaminę E, jednonienasycone kwasy tłuszczowe i Omega 6. Zawierają kwas oleopalmitynowy który jest charakterystyczny dla tego rodzaju orzechów, pomaga on w metaboliźmie tłuszczów
Kuchnia PROzdrowotnaumyć, osuszyć, natrzeć mieszanką ziół, soli i czosnku, zrolować.Następnie mocno obwiązać sznurkiem, owinąć folią spożywczą i zostawić na noc w chłodnym miejscu (może być lodówka).Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć boczek ze wszystkich stron.Następnie przełożyć do szerokiego garnka, wlać szklankę wrzącej wody i dusić na delikatnym ogniu z lekko uchyloną pokrywką ok. 90 min.Mniej więcej
Mix smakuplacuszki. Smaż na małym ogniu z obu stron na złoty kolor. Pamiętaj, żeby za każdym razem wymieszać ciasto przed wlaniem na patelnię. Jeśli seria placuszków wchłonie prawie cały tłuszcz z patelni, dolej trochę oleju i poczekaj chwilę przed smażeniem kolejnej porcji, aż olej się rozgrzeje. Podawaj posypane cukrem pudrem :)Smacznego
Gotowanie to kochanietłustego czwartku jeszcze cała masa czasu ale w ubiegłą niedzielę naszła mnie wręcz potworna ochota na smażone w głębokim tłuszczu słodkości. Wszystko za sprawą czasu spędzonego przy przeglądaniu książki "Kocham Toskanię". Tam właśnie znalazłam przepis na Frittelle św. Józefa, małe placuszko pączuszki na bazie gotowane ryżu. Wbrew temu, że są smażone w głębokim tłuszczu są lekkie, delikatne
Dzieje kuchennej Wiewióryugotowane na twardo1 małe jabłko (koniecznie kwaśne)ząbek czosnkumajeranekmąka olejsól, pieprzświeży tymianek i natka pietruszki do dekoracjiWątróbkę czyścimy, myjemy i usuwamy z niej błonę. Obsuszamy, oprószamymąką. Rozgrzewamy tłuszcz i smażymy na nim wątróbkę z obu stron dozrumienienia. Następnie dodajemy piórka cebuli, obrane, pokrojone w cząstki jabłko i rozgnieciony czosnek. Solimy, pieprzymy i posypujemy majerankiem. Dusimy
Bon Appetit Małgorzatywlewamy na dno część wywaru, dodajemy po gałązce natki pietruszki, pokrojoną ugotowaną marchewkę, mięso i zalewamy resztą wywaru. Odstawiamy do zastygnięcia. Studzimy do całkowitego zastygnięcia. Przed podaniem zdejmujemy tłuszcz z powierzchni. Galaretkę wyjmujemy z naczyń na półmisek. Dekorujemy cząstkami cytryny. Podajemy z octem albo z sokiem z cytryny (zdrowsza wersja). Następnie z lodówki wyciągamy gorzołkę :-Pzimne nózki
Bon Appetit MałgorzatyZdecydowałam się na pączki "mniejsze zło" ponieważ nie są smażone w głębokim tłuszczu tylko pieczone w piekarniku. Uważam, że w cale nie są gorsze. Wg mnie nawet lepsze, bo nie ociekają tłuszczem, są pulchniutkie i aromatyczne (pachną drożdżami) i smakują jak.....pączki! :) składniki:50 dag mąki tortowej + 3 łyżki
Bon Appetit MałgorzatyMięso gotowane na parze jest bardzo soczyste a cały tłuszcz z niej wypłynął. czas gotowania uzależniony jest od rodzaju mięsa. Możemy przygotować również szynkę, schab oraz karczek. Mięso na zimno idealne do kanapek :)Składniki:1 kg łopatki wieprzowej1 litr przegotowanej i wystudzonej wody10 dag solicała główka czosnku 5 listków laurowych6 kulek ziela angielskiego4 kulki jałowcasuszona kolendrasuszony
Bon Appetit Małgorzatyalbo szczypioreksól, pieprzJajka ugotowane na twardo zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z twarogiem oraz majonezem. Chorizo pokroić w kostkę i podsmażyć bez dodatku tłuszczu. Kiełbasę odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Papryki pokroić w drobną kostkę. Czosnek niedźwiedzi posiekać. Jajka z serem i majonezem wymieszać z chorizo oraz paprykami. Doprawić solą i pieprzem. Odciąć bagietkom końcówki
Bon Appetit Małgorzatypozostawić w łupinkach - ja tak zrobiłam), następnie go blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Chorizo i cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na odrobinie oleju. Następnie odcedzamy z nadmiaru tłuszczu i dodajemy do bobu. Mieszamy. Farsz jest już gotowy.Ciasto: Wysypać mąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto dodając wodę oliwę i sól. Ciasto partiami rozwałkować, wykrawać krążki(...)szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu wypłynięcia – nie przykrywać pokrywką. Podawać z tłuszczem i usmażoną cebulką oraz z podsmażonym chorizo
Bon Appetit Małgorzatytempurze. Do rozgrzanego oleju wrzucamy namoczone w tempurze kwiaty i smażymy przed chwilkę, aż do uzyskania złotego koloru. Następnie usmażone kwiaty układamy na ręczniku papierowym by ociekły w nadmiaru tłuszczu. kwiaty cukinii w tempurze
Bon Appetit Małgorzatypotrawami na granitowej patelni doskonale się prezentują, co widać na zdjęciach.Jako kobieta jestem całe życie na diecie, a grillowa patelnia pozwala na usmażenie potrawy bez nadmiaru tłuszczu.Poniżej wypisałam kilka jego cech o których mówi producent: Nieprzywierająca powłoka non-stickWyjątkowa trwałość i odporność na uszkodzenia mechaniczneWydłużona gwarancjaBezpieczna dla zdrowia i środowiskaLekkość i funkcjonalnośćUnikalny, efektowny wyglądPowłoka patelni faktycznie(...)jest świetna ponieważ nawet smażenie mięsa bez dodatkowego tłuszczu nie przywiera. Jeśli chodzi o trwałość i odporność na uszkodzenia to patelnia daje takie wrażenie, ale stwierdzę to po dłuższym używaniu. Gwarancja wynosi aż 2 lata. W swoim zwyczaju mam szybsze wyrzucanie garnków ;) więc miło będzie jak w końcu coś dłużej zagości w mojej kuchennej szafce
Bon Appetit Małgorzatycebula1 ząbek czosnku2-3 łyżki sosu sojowegopieprzsólolej do smażeniaSposób wykonania:1. Polędwiczki umyć, osuszyć, oczyścić z błonek i natrzeć solą, pieprzem i przeciśniętym czosnkiem.2. W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, obsmażyć polędwiczki, skropić sosem sojowym.3. Podlać odrobiną wody, dusić przez kilka minut.4. Dodać pokrojoną w półplasterki cebulę, lekko posolić i skropić sosem sojowym. Dusić całość przez ok 10 minut mieszając
Kuchnia domowa Aniząbki czosnku4 łyżki oliwy z oliweksól, pieprznatka pietruszkiprzygotowanie:Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę, wrzucić drobno pokrojony czosnek. Dodać pokrojony boczek i mieszając smażyć aż się zarumieni, a tłuszcz z boczku się wytopi. Dodać groszek, doprawić solą i pierzem, Wymieszać i jeszcze chwilę podsmażyć razem. Dodać tyle wody, aby przykryć groszek. Gotować bez przykrycia aż cały płyn wyparuje
Stare Gary