tłuszcz - 4436 przepisów (strona:54/296)

Ciasto z dyni (łatwe) 198

czasie odlewamy wodę i gotujemy dynię do miękkości, przez jeszcze około 5 minut, co pewien czas mieszając aż powstanie jednolita papka. Garnek z dynią zdejmujemy z ognia, dodajemy tłuszcz i mieszamy łyżką lub widelcem aż się rozpuści. Następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy, jajka i na koniec stopniowo mąkę wymieszaną z sodą. Dobrze wymieszane ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną pergaminem

Smakowy Raj
Migdałowe ciasteczka korzenne 151

miski, dodajemy cukier, mielone migdały, cynamon, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i sól. Wszystkie składniki mieszamy, robimy w nich dołek, wbijamy jajka, a następnie dodajemy pokrojony w kostkę tłuszcz, otartą skórkę z cytryny i pomarańczy. Wszystkie składniki zagniatamy, przykrywamy folią spożywczą lub woreczkiem i wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Po wyjęciu z lodówki odrywamy kawałek ciasta

Smakowy Raj
Makowiec na cieście ucieranym 262

mają awersję do ciast ugniatanych ręcznie :) Przepis znalazłam w zeszycie z przepisami od Teściowej. Ciasto jest delikatne i pyszne, wprost rozpływa się w ustach. Masę makową zrobiłam bez dodatku tłuszczu, bo taką właśnie lubię :) Masa makowa: 2/3 szklanki cukru 900ml mleka 300g mielonego maku 1 budyń waniliowy Olejek migdałowy 100g rodzynek 100g mieszanki migdałów i orzechów Skórka z pomarańczy Ciasto(...)mleka. Gdy masa jest już dobrze zmiksowana, osobno ubijamy na sztywno pianę z białek, po czym delikatnie   łączymy obie masy. Na dużą blachę (ok. 23 x 43cm) wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą lub wyłożoną pergaminem wylewamy 2/3 ciasta. Na cieście rozsmarowujemy równomiernie zimną masę makową. Do pozostałej 1/3 ciasta dolewamy po trochu ¼ mleka i jeszcze raz miksujemy. Następnie

Smakowy Raj
Majonezowy sos z awokado 165

Zamiast majonezu kupnego, tłustego i niezbyt zdrowego polecam ten z awokado. Zdrowy tłuszcz, kwas oleinowy który obniża poziom cholesterolu, potas reguluje ciśnienie krwi, więc zajadamy na zdrowie. Polecam gorąco. Majonezowy sos z awokado. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
WIELKANOCNA BABKA MAJONEZOWA Z BIAŁYM MAKIEM I FIGAMI. Mąka owsiana, bezglutenowa. 151

się czego bać. Majonezu nie czuć, ale on swoje robi. Ten rodzaj piaskowej babki jest wyjątkowo delikatny. Paradoksalnie łączy kruchość z wilgotnością. Genialnie zastępuje on wszelkiego rodzaju tłuszcz używany do wypieku. Reasumując, miała być figa z makiem i jest! A w zasadzie była. Byłyśmy dumne z siebie, że tak szybko ją stworzyłyśmy ale faceci nas zawstydzili i w jeszcze

Wypisz Wymaluj
Bitki z karkówki z esencją Knorr 175

ponownie poniżej. SKŁADNIKI 600 g karkówki wieprzowej 1 esencja do duszonych mięs Knorr 3 cebule 1 łyżeczka majeranku 3 sztuki ziela angielskiego 1 liść laurowy 4 łyżki mąki dodatkowo: tłuszcz do smażenia, 600 ml wrzątku do duszenia potrawy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mięso pokroić na kotlety, rozbić tłuczkiem i posypać mąką z obu stron. Następnie każdy kawałek obsmażyć na delikatny, złoty

Passions hobbies life
Risotto z pistacjami 130

szerokim rondelku  podgrzać oliwę z masłem ,  dodać drobno  posiekane szalotki i podsmażyć kilka minut. -Wsypać ryż  i mieszać do chwili, aż  wchłonie cały tłuszcz. -Wsypać  posiekane orzeszki , chwilę podsmażyć. -Wlać wino i gotować moment do odparowania alkoholu . -Stopniowo  dodawać  chochelką gorący bulion mieszając tylko od czasu do czasu. -Kiedy ryż

Zakamarki mojej kuchni
Zupka ziemniaczana ze szpinakiem dla niemowlaków 117

wykonania: 1. Warzywa myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. 2. Kiedy pietruszka i ziemniak są miękkie, to dorzucamy 1 brykiet szpinaku. Zagotowujemy. Dodajemy tłuszcz. 3. Do zupy można pod koniec dodać kaszy manny. 4. Gotową zupkę miksujemy

Kuchnia domowa Ani
Schab w piwnej marynacie 217

powstałą marynatą zalewamy mięso. Wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia mięso podsmażamy na niewielkiej ilości oleju i na małym ogniu. Uwaga!: należy uważać gdyż podczas smażenia tłuszcz bardzo pryska na boki. Usmażone mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy resztą marynaty. Pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach, pod przykryciem. Proponuję podać z frytkami. Przepis pochodzi ze strony

Czerwona Porzeczka
Kurczak w sosie porowym 18632

smażenia, pieczenia. Można na nim smażyć w bardzo wysokiej temperaturze ze względu na wyższą  temperaturę dymienia niż zwykłe masło. Masło klarowane jest delikatniejsze w smaku. Jest to czysty tłuszcz, który nie zawiera tak wiele alergenów jak zwykłe masło. Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka 1 por 250 g pieczarek 1/4 łyżeczki tymianku 400 ml śmietany 18% sól, pieprz

O kuchni z uczuciem
chili con carne 121

talerze, posypać serem żółtym. PORCJE: 4-5 WSKAZÓWKI * Jeśli przedawkujecie chili, to pamiętajcie: kapsaicyna nie rozpuszcza się w wodzie, więc daremne jest picie wody. Kapsaicyna rozpuszcza się w tłuszczach i alkoholu. Najlepiej wypłukać usta olejem, napić się jogurtu, maślanki, zjeść lody…, albo po prostu wypić coś z wysokim procentem

zabawa smakiem
ekspresowe pączki 184

Jeśli ktoś chce zrobić pączki w 30 min, to ten przepis jest idealny dla niego. Angielskie małe pączki, które kładzie się łyżką bezpośrednio na rozgrzany tłuszcz. Prosty przepis, nie wymaga wyrastania, czekania i skomplikowanych sprzętów. Pamiętajcie, że tylko w jeden dzień w roku pączki nie idą w boczki TŁUSTY CZWARTEK! SKŁADNIKI 300 g serka homogenizowanego waniliowego 1,5 szkl

zabawa smakiem
Kapuśniak 186

dodać  do gotującej się zupy. Po około 10 minutach zmniejszyć ogień. Kiełbasę pokroić w półksiężyce, a cebulę drobno posiekać. Na patelni podsmażyć kiełbasę. Gdy wytopi się z niej tłuszcz, dodać cebulę i całość podsmażyć, aż cebula się zeszkli. Dodać je do zupy. Ziemniaki obrać, pokroić w dużą kostkę i ugotować. Odcedzić i dodać do kapuśniaku. Zupę doprawić solą

wyzwania kuchenne
Kaczka w miodowej glazurze 131

Następnego dnia ułożyć kaczkę na blasze do pieczenia skórą do góry. Piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 215 stopni na środkowej półce. Po tym czasie polać wierzch kaczki tłuszczem z brytfanki, który wyciekł w trakcie pieczenia. Następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec kolejne 10 minut. Po tym czasie wyjąć kaczkę i dać jej odpocząć 5 minut. Podawać(...)pokrojoną w plasterki z ryżem polanym tłuszczem

W kuchni wieczorem
Prezentacja systemu AMC - smacznie i zdrowo 292

Zdrowie i radość pod jedną pokrywką. Sekretem tego połączenia jest unikalny sposób przyrządzania potraw z AMC: gotowanie warzyw bez dodatku wody i smażenie mięsa bez dodatku tłuszczu. Warzywa gotowane w ten sposób mają bardziej intensywny smak i są zdecydowanie zdrowsze. W przeciwieństwie do tradycyjnego sposobu gotowania zachowują witaminy, minerały i aromaty. Podczas smażenia mięsa bez dodatku tłuszczu można zaoszczędzić wielu

Anioły...POZA KUCHNIĄ

Proponowane wyszukiwania