tłuszcz - 4436 przepisów (strona:48/296)

Pyszne Rogaliki Drożdżowe z Nadzieniem 326

sól , mleko (oprócz masła) . Całość dokładnie mieszam łyżką tak żeby składniki się połączyły . Do połączonych składników dodaję roztopione i przestudzone masło i całość mieszam (wyrabiam) łyżką w misce aż tłuszcz wchłonie się w ciasto – chwilę to może trwać w zależności jak szybko mieszamy . Tak przygotowane ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam dłonią około 3 minut . Jeżeli

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Tofu z warzywami po grecku 166

Indeksie Glikemicznym. Na początek oczywiście przystawki, poniżej przepis na zaproponowane przez dietetyka danie. Tofu z warzywami po grecku (2 półmiski) 200 g potrawy: Energia – 146 kcal, Białko – 8,8g, Tłuszcz – 9g, Węglowodany – 14g, IG – 36 Składniki tofu np. marynowane/wędzone ok jednej dużej kostki ok. 250 - 300g 1 puszka pomidorów lub koncentrat pomidorowy 1 mała sztuka 3 duże marchewki

Przepysznik - BLW i nie tylko
Orkiszowe naleśniki z serkiem i musem z awokado 151

sekundy czas na spanie ;) Ale w weekend nadrabiam zaległości! Dlatego dzisiaj przepyszne, zdrowe i bardzo energetyczne naleśniki orkiszowe z serkiem i musem czekoladowym z awokado! Bez cukru, tłuszczu - pycha!  Orkiszowe naleśniki z serkiem i musem z awokado Składniki na naleśniki:  2 jajka 1 szklanka mąki orkiszowej 1 szklanka mleka 2 łyżki miodu szczypta soli Jajka i szczyptę soli(...)ubijamy na pianę, po czym dodajemy naprzemiennie mąkę i mleko. Na koniec dodajemy miód. Całość miksujemy na gładką. dość rzadką masę. Naleśniki smażymy bez tłuszczu - jeśli patelnia nam na to pozwala! ;) Z podanych składników można zrobić 6-7 naleśników. Masa: 1 mały serek waniliowy (np. Danio) 150 g sera białego Drugą masę - mus czekoladowy z awokado wykonacie wg tego przepisu

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Babka drożdżowa z jabłkami 170

Bardzo prosty przepis na pyszną, winną i delikatną babkę drożdżową. Składniki: ½ kg mąki tortowej 3 jajka ½ kostki margaryny 1 szklanka mleka 10 dag cukru 4 dag drożdży ½ kg jabłek tłuszcz do formy Wykonanie: Drożdże wymieszać z mlekiem, cukrem, margaryną i jajkami. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na trzy godziny. Do wyrośniętego rozczynu wsypać mąkę i obrane

Tradycyjna Kuchnia
Piernik świąteczny, przepis pokoleniowy 231

wcześniej i dokładnie zawinąć w papier do pieczenia ciast lub włożyć do szczelnego pudełka. Polewę i powidła śliwkowe, robimy później krótko przed spożyciem. Bardzo długo jest dobry do jedzenia. Tłuszcz stopić, dodać cukier, kakao,miód wszystko wymieszać. Musi się wszystko roztopić i połączyć. Przestudzić. Do dużej miski wsypać mąkę, posiekane bakalie, przyprawę do piernika, cynamon, roztarte goździki. Do kubka

Kuchnia Pokoleń
Risotto wieprzowo-warzywne 188

natka pietruszki sól, pieprz    Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Łopatkę kroimy w kostkę, warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy mięso razem z warzywami, dodajemy ryż, dolewamy wino, smażymy do momentu, kiedy alkohol wyparuje. Następnie stopniowo wlewamy bulion i dusimy cały czas mieszając, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek

R'n'G Kitchen
Curry z kalafiora z pęczakiem i wedzoną śliwką 188

curry 1 limonka natka kolendry lub pietruszki do podania (u mnie zbrakło) sól, pieprz Cebulę obieramy i drobno siekamy. Kalafiora dzielimy na różyczki, myjemy. Z limonki ścieramy skórkę. Rozgrzewamy tłuszcz i szklimy cebulę. Dodajemy chili, mieszamy, dorzucamy pomidory, cynamon, curry i śliwki. Dusimy pod przykryciem ok 15 minut. Dodajemy kalafiora, gotujemy aż będzie al dente. Dorzucamy kaszę i podgrzewamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pierogi z Kapustą Kiszoną i Mięsem 310

cebula (100 g) 1 ząbek czosnku 1 listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego sól , pieprz , pieprz cayenne olej do smażenia masło do polania pierogów po ugotowaniu lub inny tłuszcz maszynka do mielenia mięsa Ciasto na pierogi przygotowałam według tego przepisu : Przygotowanie Ciasta na Pierogi bez jajek Link do filmu z przygotowania : Pierogi z kapustą kiszoną i mięsem

Uwaga Babcia Gotuje
Golas z Kaszy Gryczanej - Pieróg z Kaszy Gryczanej 199

Będziemy potrzebować : 300 g kaszy gryczanej (przed gotowaniem) 500 g białego sera 500 g ugotowanych ziemniaków 3 jajka 2 cebule (około 150 g) 4 łyżki oleju masło lub inny tłuszcz do wysmarowania foremki olej do smażenia foremka do pieczenia Link do filmu z przygotowania : Golas z kaszy gryczanej  https://www.youtube.com/watch?v=hLxrLvxnJ6o Przygotowanie : Kaszę gryczaną gotuję według przepisu

Uwaga Babcia Gotuje
Kruche Babeczki z Bitą Śmietaną 271

ciasto mam już zagniecione to zawijam je w folię spożywczą i wkładam do lodówki na około 30 minut żeby odpoczęło. Po 30 minutach : Schłodzonym ciastem wyklejam foremki wysmarowane tłuszcze, wyklejam je ciastem na grubość około 3 milimetry, nie za cienko aby po upieczeniu za bardzo się nie kruszyły. Możemy również rozwałkowywać po kawałku ciasta na grubość około

Uwaga Babcia Gotuje
Torcik z Racuszków z Truskawkami i Bitą Śmietaną 188

lodówki. Przygotowanie truskawek: Umyte i oczyszczone z szypułek truskawki kroję w plasterki. Po około 30 minutach smażenie racuszków: Racuszki smażę na patelni z rozgrzanym olejem (nie na głębokim tłuszczu) na złoty kolor z obydwu stron. Racuszki smażę o średnicy około 15 centymetrów – usmażone układam na papierowym ręczniku aby osuszyć z nadmiaru tłuszczu i odstawiam do wystudzenia . Układanie torcików : Każdy torcik

Uwaga Babcia Gotuje
Ciasto Truskawkowe z Kremem Budyniowym 227

proszek do pieczenia, żółtka. Gdy składniki się połączą dodaję olej i mąkę i nadal miksuję do momentu aż ciasto stanie się gładkie. Tak przygotowane ciasto przekładam do tortownicy wysmarowanej tłuszczem (w tortownicy smaruję tylko tłuszczem dno bez boków). Ciasto równo rozprowadzam w tortownicy. Pieczenie ciasta : Foremkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę

Uwaga Babcia Gotuje
Łosoś z sosem porowym i kawiorem 214

się piasek. Następnie kroimy gp w kilku centymetrowe kawałki, a następnie w wąskie paski. Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy 1 łyżkę masła i 2 łyżki oliwy. Gdy roztopiony tłuszcz zacznie wrzeć, wrzucamy pora i smażymy przez 3-4 minuty często mieszając. Dolewamy bulion i wino, doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy patelnię i przestawiamy na mały ogień. Pora dusimy powoli

Kulinarna Pokusa
Marmurkowe ciasteczka do kawy 216

szklanki śmietany 2 żółtka 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao Dodatkowo: słoiczek marmolady lub nutelli Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy na blat lub stolnicę. Dodajemy posiekany na kawałki tłuszcz, przesiany cukier puder, żółtka i śmietanę. Całość siekamy i delikatnie wyrabiamy. Dzielimy na 2 części, do jednej dodając kakao. Ciasta schładzamy w zamrażarce ok 30 minut. Gotowe jasne ciasto wałkujemy

Kuchnia w czekoladzie
Grochowa zupa krem z ciecierzycą i papryką 167

grochu 35 dag ciecierzycy (zalana wodą na noc) 50 dag wędzonej kiełbasy 1 duża czerwona papryka 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 4 ziela angielskie   tłuszcz do smażenia sól, pieprz majeranek Sposób przygotowania: Ciecierzycę gotujemy w osobnym garnku przez ok. 1 h. Groch płuczemy. Zalewamy 2,5 l. wody i zagotowujemy. Ściągamy szumowiny. Dodajemy ziele

Pobite gary Barbary