tłuszcz - 4436 przepisów (strona:48/296)

Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Bakłażan/Boczniaki z warzywami po grecku 199

KLIK ), dziś bakłażan po grecku, czyli kolejna wariacja na temat. Zapraszamy! Bakłażan/Boczniaki z warzywami po grecku (2 półmiski) 200 g potrawy: Energia – 134 kcal, Białko – 3,4g, Tłuszcz – 7,8g, Węglowodany – 17,5g, IG – 32 1 duży bakłażan/ok 500g świeżych boczniaków 3 duże marchewki 1 pietruszka 1 cebula 1 por biała część ¼ selera sok z ½ cytryny puszka

Przepysznik - BLW i nie tylko
Na słodko. Domowa piekarnia - Piotr Kucharski / KONKURS 177

typach - czym różnią się od siebie i do czego najlepiej daną mąkę wykorzystać. Solidne informacje o jajkach - rozmiarach i wagach, itp. Poza tym całe mnóstwo informacji o tłuszczach, cukrach, miodach, syropach, orzechach i bakaliach. Są jeszcze informacje o mleku i maślance, dostępnych spulchniaczach, aromatach i potrzebnych oraz przydatnych sprzętach kuchennych. Kolejny dział to przepisy podstawowe i są to faktycznie

Plate of Joy
KASZA JAGLANA Z CUKINIĄ 205

kaszy jaglanej 1 szklanka wody 1 łyżka oleju kokosowego lub masła 1 mała cukinia 1/2 cebuli sól pieprz ziołowy szczypta kurkumy Cukinie kroimy w półplasterki, cebulę w kostkę. Rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy cebule, gdy trochę się podsmaży dodajemy cukinie, doprawiamy i dusimy do momentu aby warzywa się nie rozpadły. Kaszę bardzo dokładnie płuczemy i zalewamy wrzącą woda, solimy

harrisa
Domowe Bułki Pszenne 268

sól , mleko i wszystko razem mieszam w misce łyżką do połączenia się składników gdy składniki się połączą dodaję masło (lub margarynę ) i jeszcze przez chwilę mieszam łyżką aż się tłuszcz wchłonie w ciasto Tak przygotowane ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam ciasto dłonią około 4 minut aż będzie ładnie dostawało od dłoni Wyrobione ciasto wkładam ponownie

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Przepis na Bułki zwykłe 217

wszystko razem mieszam łyżką w misce  aż składniki się połączą następnie dodaję roztopione (nie gorące ,przestudzone) masło lub margarynę i jeszcze przez chwilę mieszam łyżką aż się tłuszcz wchłonie w ciasto Tak przygotowane ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam ciasto dłonią około 4 minut aż będzie ładnie odstawało od dłoni Wyrobione ciasto wkładam ponownie

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Przepis na Domowe Cebularze 230

rozczynu dodaję pozostałe składniki : mąkę , sól , mleko i wszystko razem mieszam w misce łyżką aż składniki się połączą następnie dodaję olej i jeszcze przez chwilę mieszam łyżką aż się tłuszcz wchłonie w ciasto Tak przygotowane ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam ciasto dłonią około 4 minut aż będzie ładnie odstawało od dłoni Wyrobione ciasto wkładam

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Przepis na Drożdżówki z Rabarbarem 159

sól , mleko , jajka , cukier i wszystko razem mieszam w misce łyżką aż składniki się połączą następnie dodaję rozpuszczone i przestudzone masło i jeszcze przez chwilę mieszam łyżką aż się tłuszcz wchłonie w ciasto Tak przygotowane ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam ciasto dłonią około 3 minut aż będzie ładnie odstawało od dłoni Wyrobione ciasto wkładam

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Jagodzianki drożdżowe 202

sól , mleko , jajka , cukier i wszystko razem mieszam w misce łyżką aż składniki się połączą następnie dodaję rozpuszczone i przestudzone masło i jeszcze przez chwilę mieszam łyżką aż się tłuszcz wchłonie w ciasto Tak przygotowane ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam ciasto dłonią około 3 – 4 minut aż będzie ładnie odstawało od dłoni Wyrobione ciasto wkładam

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Pyszne Rogaliki Drożdżowe z Nadzieniem 277

sól , mleko (oprócz masła) . Całość dokładnie mieszam łyżką tak żeby składniki się połączyły . Do połączonych składników dodaję roztopione i przestudzone masło i całość mieszam (wyrabiam) łyżką w misce aż tłuszcz wchłonie się w ciasto – chwilę to może trwać w zależności jak szybko mieszamy . Tak przygotowane ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam dłonią około 3 minut . Jeżeli

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Tofu z warzywami po grecku 136

Indeksie Glikemicznym. Na początek oczywiście przystawki, poniżej przepis na zaproponowane przez dietetyka danie. Tofu z warzywami po grecku (2 półmiski) 200 g potrawy: Energia – 146 kcal, Białko – 8,8g, Tłuszcz – 9g, Węglowodany – 14g, IG – 36 Składniki tofu np. marynowane/wędzone ok jednej dużej kostki ok. 250 - 300g 1 puszka pomidorów lub koncentrat pomidorowy 1 mała sztuka 3 duże marchewki

Przepysznik - BLW i nie tylko
Orkiszowe naleśniki z serkiem i musem z awokado 118

sekundy czas na spanie ;) Ale w weekend nadrabiam zaległości! Dlatego dzisiaj przepyszne, zdrowe i bardzo energetyczne naleśniki orkiszowe z serkiem i musem czekoladowym z awokado! Bez cukru, tłuszczu - pycha!  Orkiszowe naleśniki z serkiem i musem z awokado Składniki na naleśniki:  2 jajka 1 szklanka mąki orkiszowej 1 szklanka mleka 2 łyżki miodu szczypta soli Jajka i szczyptę soli(...)ubijamy na pianę, po czym dodajemy naprzemiennie mąkę i mleko. Na koniec dodajemy miód. Całość miksujemy na gładką. dość rzadką masę. Naleśniki smażymy bez tłuszczu - jeśli patelnia nam na to pozwala! ;) Z podanych składników można zrobić 6-7 naleśników. Masa: 1 mały serek waniliowy (np. Danio) 150 g sera białego Drugą masę - mus czekoladowy z awokado wykonacie wg tego przepisu

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Babka drożdżowa z jabłkami 141

Bardzo prosty przepis na pyszną, winną i delikatną babkę drożdżową. Składniki: ½ kg mąki tortowej 3 jajka ½ kostki margaryny 1 szklanka mleka 10 dag cukru 4 dag drożdży ½ kg jabłek tłuszcz do formy Wykonanie: Drożdże wymieszać z mlekiem, cukrem, margaryną i jajkami. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na trzy godziny. Do wyrośniętego rozczynu wsypać mąkę i obrane

Tradycyjna Kuchnia
Piernik świąteczny, przepis pokoleniowy 192

wcześniej i dokładnie zawinąć w papier do pieczenia ciast lub włożyć do szczelnego pudełka. Polewę i powidła śliwkowe, robimy później krótko przed spożyciem. Bardzo długo jest dobry do jedzenia. Tłuszcz stopić, dodać cukier, kakao,miód wszystko wymieszać. Musi się wszystko roztopić i połączyć. Przestudzić. Do dużej miski wsypać mąkę, posiekane bakalie, przyprawę do piernika, cynamon, roztarte goździki. Do kubka

Kuchnia Pokoleń
Risotto wieprzowo-warzywne 152

natka pietruszki sól, pieprz    Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Łopatkę kroimy w kostkę, warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy mięso razem z warzywami, dodajemy ryż, dolewamy wino, smażymy do momentu, kiedy alkohol wyparuje. Następnie stopniowo wlewamy bulion i dusimy cały czas mieszając, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek

R'n'G Kitchen
Curry z kalafiora z pęczakiem i wedzoną śliwką 159

curry 1 limonka natka kolendry lub pietruszki do podania (u mnie zbrakło) sól, pieprz Cebulę obieramy i drobno siekamy. Kalafiora dzielimy na różyczki, myjemy. Z limonki ścieramy skórkę. Rozgrzewamy tłuszcz i szklimy cebulę. Dodajemy chili, mieszamy, dorzucamy pomidory, cynamon, curry i śliwki. Dusimy pod przykryciem ok 15 minut. Dodajemy kalafiora, gotujemy aż będzie al dente. Dorzucamy kaszę i podgrzewamy

Dzieje kuchennej Wiewióry