składnik wielu potraw, coraz bardziej doceniane w naszych kuchniach. Można je kupić cały rok, dzięki różnym porom zbiorów poszczególnych odmian. Awokado najbardziej zadziwia dużą zawartością tłuszczu, jednak są to tłuszcze jak najbardziej zdrowe i cenne, wielokrotnie nienasycone kwasy tłuszczowe. Ponadto zawiera dużo witamin z grupy B, witaminę E oraz kilka składników mineralnych. Co powinniśmy wiedzieć, aby zjeść smaczne awokado
Pora coś zjeśćsmalcem, są mocno kaloryczne. Są triki, które mogą trochę zmniejszyć kaloryczność takich smakołyków, jak dodanie do ciasta octu lub spirytusu czy innego alkoholu. Wpływają one na zmniejszenie absorpcji tłuszczu przez nasze pączki czy chrusty. Dziś jednak nie będzie o pączkach ani faworkach, przedstawię Wam bowiem oponki serowe. Są to pączki z dziurką z ciasta z dodatkiem twarogu, różnią się(...)kolor, gdyż czynniki takie jak stopień rozgrzania oleju czy grubość ciasta wpływają na czas smażenia) - gotowe oponki wykładać na talerz wyłożony kawałkami ręcznika papierowego, żeby odsączyć je z tłuszczu - po wyjęciu pierwszej tury oponek, wrzucamy następne pamiętając, że temperatura oleju może ulec zmianie, gdyż wrzucamy zimne ciasto, więc może zaistnieć potrzeba zwiększenia płomienia pod rondlem - usmażone oponki kilka razy przełożyć
Smakołyki BerenikiSkładniki: masa dekoracyjna 1 białko 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki mąki pszennej 20g miękkiego masła biszkopt 3 jajka 60g cukru 65g mąki pszennej 2 łyżeczki kakao szczypta soli tłuszcz do wysmarowania blachy masa cappuccino 300ml mleka 2-3 łyżki cukru 8 łyżeczek cappuccino w proszku o smaku waniliowym lub śmietankowym 1,5 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki(...)cukier puder do podsypania Wykonanie: MASA DEKORACYJNA - składniki na masę dekoracyjną przełożyć do miski, wymieszać łyżką do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji - blachę, na której będziemy piec roladę, wysmarować tłuszczem, wyłożyć na nią papier do pieczenia (moja blacha ma wymiary 26x27cm) - gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego (lub przygotowanego woreczka) i "rysować" na papierze odpowiedni szlaczek lub wzorek - tak przygotowany
Smakołyki Berenikichałwy waniliowej 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 0,5 szklanki wody polewa chałwowa 150ml śmietanki 30% 200g chałwy waniliowej tłuszcz do wysmarowania formy Wykonanie: - tortownicę posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki) - w 0,5 szklanki śmietanki 30% moczyć biszkopty i układać w tortownicy, część z nich kruszyć na mniejsze kawałki i wypełniać nimi
Smakołyki Berenikibrzoskwiniowego (z puszki) 2 połówki brzoskwiń z puszki 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki kwaśnej śmietany 12% 1 łyżeczka żelatyny Wykonanie: - mąkę przesiać, dodać do niej cukier i posiekany tłuszcz oraz żółtko, zagnieść szybko gładkie ciasto, schłodzić je przez 30 minut w lodówce - ciasto wyłożyć na spód tortownicy przykryty papierem do pieczenia (wypuszczonym na zewnątrz), nakłuć widelcem i podpiec(...)minut) - po upieczeniu sernik pozostawić w wyłączonym piekarniku, po 30 minutach uchylić drzwiczki, sernik wyjąć dopiero po ostudzeniu - masło, syrop brzoskwiniowy oraz cukier podgrzać do rozpuszczenia się tłuszczu i cukru, dodać rozdrobnione blenderem połówki brzoskwiń, wymieszać i chwilę podgrzewać - do masy wsypać żelatynę w proszku, wymieszać, zdjąć z ognia - do musu dodać śmietanę, wymieszać, pozostawić do ostygnięcia - gdy masa ostygnie
Smakołyki Berenikiniego tłuszcz. Ogień zmniejszam, wlewam olej, rozprowadzam porcję ciasta, smażę z obu stron, etc. Postępuję tak z każdym następnym naleśnikiem. Kiedy są już usmażone, odsączone z tłuszczu, podaję je na ciepło z przygotowanym twarożkiem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiSPODU PODWÓJNIE BRZOSKWINIOWY . /autorski;/ na mała blaszkę kwadratową ok. 13 serków homogenizowanych brzoskwiniowych (u mnie Danio) 4 jajka 2/3 szklaki cukru 4 opakowania budyniu cytrynowego słoik konfitury brzoskwiniowej tłuszcz(...)wysmarowania formy len mielony do wysypania formy* Jajka ubijam na kogel mogel z cukrem. Następnie dodaję serki,a delikatnie mieszając, wsypuję kolejno opakowania budyniu. Dokładnie miksuję. Formę wysmarowuję tłuszczem, wysypuję obficie lnem. Wylewam masę. Na wierzchu łyżeczką nakładam kleksy z konfitury. Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni. Wkładam przygotowany "sernik". Przez pierwsze 30 minut piekę go w 200 stopniach, po czym
W kuchni Karmel-itki/autorski przepis inspirowany tradycyjną kuchnią małopolską;/ babka: 3 jajka szklanka grysiku (kaszy mannej) 1/2 szklanki cukru 1 1/3 szklanki mleka szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu 1 opakowanie cukru waniliowego tłuszcz do wysmarowania formy bułka tarta do wysypania formy konfitura: 500g wydrylowanych dojrzałych wiśni szklanka cukru żelującego 2:1 ewentualnie cynamon Wiśnie zasypuję cukrem i zostawiam na około 30 minut(...)całkowitego wystudzenia, po czym porcjami, wciąż ubijając, dodaję grysik. Na końcu dodaję cynamon oraz sól. Ciasto będzie gęste i klejące. Foremkę do średniej keksówki (ciasto będzie niskie) wysmarowuję tłuszczem i wysypuję bułką. Przekładam masę i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę w 200 stopniach przez ok. 40 minut. W tym czasie zagotowuję mleko z cukrem waniliowym. Zalewam całością mleka upieczone ciasto
W kuchni Karmel-itkiśrednią keksówkę 1 szklanka kefiru lub maślanki 1 szklanka grysiku (kaszy manny) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1 szklanka cukru 1 szklanka suszonej żurawiny szczypta soli ponadto: tłuszcz i bułka tarta do formy 1 szklanka żurawiny 1/2 szklanki cukru lukier \ Kaszę manną mieszam z kefirem, jajkiem(...)cukrem, odstawiam na 2-3h, aby cukier się rozpuścił, a kasza zmiękła i nawilżała. Następnie dodaję szczyptę soli, proszek do pieczenia, mieszam dokładnie drewnianą łyżką, dosypuję żurawinę. Wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką formę napełniam ciastem. Piekę 45 minut - godzinę w 180 stopniach, uważając by nie przypalić wierzchu. Drugą szklankę żurawiny namaczam dzień wcześniej. Podczas pieczenia ciasta wrzucam do rondelka
W kuchni Karmel-itkiplacki ziemniaczane. Na patelni rozgrzewam dość sporo oleju. Na rozgrzany tłuszcz wykładam porcję ciasta, spłaszczam i smażę z obu stron na piękny, brązowy kolor. Każdy placek osączam z tłuszczu na papierowym ręczniczku i odkładam w ciepłe miejsce, aby nie wystygły. W międzyczasie ser wkładam do rondelka, wlewam śmietankę i zagotowuję. Trzymam na ogniu tak długo, aż ser się
W kuchni Karmel-itkijabłek sok z 1 cytryny 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g margaryny ekstrakt waniliowy 1 szklanka cukru + 1/2 szklanki 3 jajka 2 łyżeczki cynamonu tłuszcz + bułka tarta do formy lukier: 2/3 szklanki cukru pudru zimna woda Jabłka obieram ze skórki, kroję w ćwiartki, skrapiam sokiem z cytryny, aby nie sczerniały i odstawiam(...)jajka i zimną margarynę. Siekam nożem składniki, następnie dokładnie zagniatam. Formuję z ciasta kulę, wkładam na 30 minut do lodówki, by stwardniało. Blachę do ciasta smaruję tłuszczem i wysypuję bułką tartą. Ciasto dzielę na 2 równe części. Połową wylepiam blaszkę, układam na wierzchu pokrojone jabłka. Posypuję owoce pozostałym cukrem, oprószam cynamonem, a pozostałe ciasto rozkruszam na powierzchni
W kuchni Karmel-itkipieprzem, papryką słodką i ostrą oraz przyprawą do mięs i podsmażyć na odrobinie tłuszczu. Gdy mięso będzie gotowe, przełożyć do jakiegoś naczynia (miseczka lub jakiś pojemniczek) zostawiając na patelni tłuszcz ze smażenia. Następnie na tą samą patelnię wrzucić pokrojone warzywa, smażyć około 5 min, następnie zalać odrobiną bulionu i dusić 10 min, żeby zmiękły. Ja lubię jak warzywa zachowują
Zgrabne Gotowaniemoment na powrót do zgrabnego gotowania :) Dzisiaj proponuje spaghetti z kurczakiem i brokułami w sosie śmietanowym. Ja dodałam do tego jeszcze prażone orzechy włoskie, żeby wzbogacić danie o zdrowe tłuszcze, ale efekt nie zadowolił mnie wystarczająco, więc w przepisie pominę orzechy. SPAGHETTI Z KURCZAKIEM I BROKUŁAMI (4 porcje) Składniki: - 400 gram makaronu spaghetti (najlepiej pełnoziarnistego) - 500 gram piersi(...)Wszystko jeszcze chwilę podgrzewać, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Jeżeli używacie śmietany 30% nie musicie się bać, że się zwarzy. W przypadku śmietany o niższej zawartości tłuszczu, nie należy jej już trzymać na ogniu. Do sosu dodać ugotowany makaron, dokładnie wymieszać. Pamiętajcie, żeby ugotowanego makaronu absolutnie nie zalewać zimną wodą! Wtedy nie połączy się z sosem i zepsuje
Zgrabne Gotowanie. Do podania można by jeszcze podać chrzan, oczywiście jak kto lubi ;) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) :) Po co patelnia grillowa ma te wyżłobienia po bokach? Poniżej widzicie ile tłuszczu wytapia się w tym wypadku z boczku. Trzeba co jakiś czas odlewać, a te wyżłobienia znacznie to ułatwiają. Sprawa niby oczywiste, ale czasami oczywiste jest dla nas tajemnicze, przynajmniej
Blondynka Gotujeświeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżka miodu (dodatkowo dodałam, nie było w przepisie) 1 łyżka soli 80 ml ciepłego mleka 2 łyżki płatków owsianych 1 żółtko tłuszcz do wysmarowania formy Przygotowanie Drożdże rozetrzeć z cukrem i miodem (opcjonalnie), rozpuścić w mleku i odstawić do wyrośnięcia. Przesiać oba rodzaje mąki, połączyć je, dodać drożdże, 0,5 litra wody(...)sól. Zagnieść ciasto (moje ciasto przypominało konsystencją owsiankę). Przykryć ściereczką na ok. 1h (tak by ciasto zwiększyło dwukrotnie objętość). Ponownie zagnieść (wymieszać) ciasto. Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i jeszcze raz odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięty bochenek posmarować żółtkiem, posypać płatkami owsianymi i piec przez 1 godzinę w temperaturze 190 o C. N otatki: następnym razem
coolinarnastrefa.blogspot.com