tłuszcz - 4436 przepisów (strona:37/296)

Węglowodany 139

głównie tym, że cukry złożone zawierają duże ilości błonnika. Węglowodany złożone występują:  1. Pokarmy pełnoziarniste  Pełne ziarna są bogate w błonnik, mają umiarkowany poziom białka, mało tłuszczu i są świetnym źródłem węglowodanów złożonych.  Przykłady to:  - proso  - owies  - kiełki pszenicy, jęczmienia  - brązowy ryż  - kasza gryczana  - otręby owsa, mąki kukurydzianej  - amarant(...)soczewica  - fasola  - groszek  - czarna fasola  - soja  5. Inne   można wyróżnić korniszony, mleko sojowe oraz produkty mleczne jak jogurt o niskiej zawartości tłuszczy. Z DIETY WZIĘTE ;) Większość cukrów powinny stanowić węglowodany złożone,węglowodany nie powinny stanowić  mniej niż 130 gram dziennie dawki. Znowu przykład na mojej osobie  będąc

NaKońcuJęzyka
Kuleczki Henia 158

Dziś mam propozycję dla prawdziwych hardcorowców ;) nie będących na żadnych dietach ponieważ dawka węglowodanów i tłuszczy jest odpowiednia właściwie dla mężczyzn.. u mnie w domu są one właśnie przez nich uwielbiane... var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-44911160-1']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js';(...)document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })();  Kuleczki Henia to...kotleciki z ryżu i sera żółtego nadziewane marchewką...smażone na głębokim tłuszczu... Składniki: 2 torebki ryżu 50 gram sera żółtego startego 750 ml. bulionu 4 marchewki szklanka oleju do głębokiego smażenia 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyzka czubata cukru otręby do panierowania Do woku nalewamy bulion

NaKońcuJęzyka
Poświąteczne Sprzątanie Organizmu- Usuwamy Toksyny 2922

białej mąki - cukru rafinowanego - tłuszczów nasyconych i tłustego mięsa - alkoholu i innych używek Dodatkowym obciążeniem wątroby są występujące w żywności zanieczyszczenia chemiczne, metale ciężkie, pestycydy, azotany, azotyny, pozostałości po lekach weterynaryjnych, mykotoksyny, stosowanie leków i antybiotyków, a także ogólnoustrojowe zakażenia wirusowe.  Jelita Z kałem wydalane są  toksyny nierozpuszczalne w wodzie, a rozpuszczalne w tłuszczach  dlatego wszelkie

NaKońcuJęzyka
Polędwiczki wieprzowe w sosie bananowym 268

każdy kawałek solą i pieprzem. Na rozgrzaną patelnię wlałam olej i wrzuciłam masło. Usmażyłam plastry polędwiczki na złoto z obu stron (około 10 minut). Zdjęłam mięso z patelni. Na tłuszcz, na którym smażyłam mięso wrzuciłam banany i smażyłam około(...)minut. Jogurt grecki wymieszałam z mąką i zagotowałam, aż sos zgęstniał. Doprawiłam go solą, pieprzem, curry i imbirem. Przed podaniem do sosu wrzuciłam mięso i banany wraz z tłuszczem z patelni i podgrzałam. Podawałam z ryżem

Kulinarny Pamiętnik
Biały Kamień z Salento 135

linii woka i wiedziałam czego się spodziewać. Jednak zacznę od początku. Salento White Stone w dosłownym tłumaczeniu znaczy Biały Kamień Saletno. MOJE PLUSY: Matowa powłoka z zewnątrz, wbrew obawom tłuszcz się na niej nie przy pala i czyści się łatwo.  Elegancki design, nie da się ukryć, ale Linia Salento White Stone jest niezwykle elegancka. Rączka z możliwością dokręcenia(...)silikonowo - bakelitowe, co daje wrażenie lekkiej lepkości, dzięki czemu pewnie leży w dłoni.. Powłoka Keravis White Stone, a to znaczy wysoki stopień nieprzywierania potraw, możliwość smażenia bez dodatku tłuszczu(sprawdzałam- to prawda),łatwość czyszczenia (wystarczy miękka część gąbki do mycia naczyń), duża odporność na uszkodzenia i zarysowania, możliwość czyszczenia patelni w zmywarce, nie zawiera związków niklu, metali ciężkich oraz

Blondynka Gotuje
KRÓLIK W WINIE, Z WARZYWAMI, CZYLI LAPIN AU VIN 213

ok.1 godzinę do lodówki. Boczek pokroić w cienkie paski i delikatnie zrumienić na suchej patelni (u mnie garnek z grubym dnem, w którym smażę całą potrawę), wytapiając z niego tłuszcz. Po zdjęciu łyżką cedzakową wytopionego boczku, na tej samej patelni podsmażamy kilka minut warzywa: pokrojoną w grubą kostkę cebulę, marchewki w plastry(...)pieczarki na połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości ) oraz zmiażdżony czosnek (który dodaję pod sam koniec). Po podsmażeniu warzywa przekładamy do miski (na talerz). W garnku na rozgrzanym tłuszczu (oliwie lub oleju kokosowym) Podsmażamy oprószone mąką kawałki mięsa (nadmiar mąki strzepujemy) na rumiano. Kawałki obsmażonego mięsa zdejmujemy z patelni, wlewamy na nią 1/2 szklanki czerwonego wina. Drewnianą łyżką dokładnie

Smaczne Zdrowe
Proste pączki z serka homogenizowanego 2754

łyżeczka proszku do pieczenia  tłuszcz  do smażenia cukier puder PRZYGOTOWANIE Serek wymieszać z jajkami, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować. Kłaść małą łyżeczką namoczoną w tłuszczu na głęboki olej. Smażyć aż się zarumienią. Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem

Moje Kuchenne Rewelacje
Polędwiczki wieprzowe z kurkami w śmietanowo-ziołowym sosie 166

kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i kładziemy pokrojone w centymetrowe plastry polędwiczki oprószone solą i pieprzem. Kiedy się zrumienią z obu stron - zdejmujemy z patelni. Na tym samym tłuszczu szklimy cebulę.  Dodajemy kurki i chwilę obsmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką.  Wlewamy pół szklanki wody, przykrywamy i dusimy około 10 minut. Śmietanę mieszamy z mąką

Moje Kuchenne Rewelacje
ZUPA SZPARAGOWA – KREM/PRZECIERANA – 4,75 zł 176

które wrzucimy do wywaru dopiero pod koniec. 2. PRZESMAŻENIE SZPARAG (7 min): na patelnię wrzucamy sklarowane masło (normalne wam się spali), jeśli go nie macie, wlejcie nieco oleju. Kiedy tłuszcz się nagrzeje, dodajcie szparagi i obsmażcie je do lekkiego przyrumienienia. Kiedy będą(...)gotowe, przerzućcie do garnka, w którym będziecie gotować zupę. 3. ZIEMNIAKI (7 min): obierzcie je, pokrójcie w kostkę (byle jak) i wrzućcie na patelnię. Jeśli za mało na niej tłuszczu po smażeniu szparagów, dolejcie jeszcze trochę. Podobnie jak szparagi, muszą nabrać złocistej barwy aby były gotowe do przerzucenia do garnka. Na patelnię, na której smażyliśmy, dodajemy nieco wody, mieszamy

Nerds Kitchen
Drożdżowe rożki z jabłkami 133

przygotowania miski. Wrzucamy  do niej rozkruszone drożdże, cukier, żółtka, cukier waniliowy, przesianą mąkę i sól. Wszystko mieszamy, dodajemy mleko i znów mieszamy, aż do połączenia składników. Dodajemy tłuszcz (rozpuszczony i przestudzony) oraz wyrabiamy ciasto, aż uzyskamy gładką masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy nadzienie: jabłka obieramy, kroimy na małe kawałki i podgrzewamy(...)jeden kęs. Kwadrat przykładamy do rozwałkowanego ciasta i wycinamy, robimy tak z całym ciastem. Na środek kwadratu nakładamy przygotowany farsz i składamy w trójkąt zlepiając brzegi. Układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce, i odstawiamy do wyrośnięcia (pomiędzy trójkątami trzeba zostawić przerwy ponieważ pięknie jeszcze wyrosną). Kiedy  już  urosną, smarujemy z wierzchu ubitym jajkiem z łyżką wody, wkładamy do nagrzanego

Kolizje Smaków
Placek po węgiersku 181

udźca wołowego w grubą kostkę (o boku około 2 cm). W garnku o grubym dnie rozpuściłem 30 gram smalcu, a następnie dodałem do niego łyżkę masła klarowanego. Na gorący tłuszcz wrzuciłem pokrojone mięso i smażyłem na dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do jego lekkiego zarumienienia się, co zajęło około 15 minut. Do mięsa dodałem pokrojoną(...)patelni, w placki. Placki smażyłem do uzyskania złotobrązowego koloru najpierw z jednej strony, a następnie z drugiej. Po usmażeniu placki wyłożyłem na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Na talerzu ułożyłem 2 placki ziemniaczane, które obficie polałem przygotowanym gulaszem. Obok ułożyłem niewielką ilość sałatki z marchewki i jabłka. Całość udekorowałem kleksami kwaśnej śmietany

Wyprawy kulinarne
Węgierskie leczo 211

Następnie zdjąłem z patelni kiełbasę, pozostawiając na niej tłuszcz ze smażenia. 2 pokrojone w drobne piórka czerwone cebule dodałem na patelnię i lekko posoliłem, a następnie podsmażałem na tłuszczu, na którym wcześniej smażyłem kiełbasę, aż cebula zrobiła się lekko przyrumieniona. Po podsmażeniu cebuli dodałem ją do odłożonej kiełbasy. Na opróżnioną patelnię dodałem 2 łyżeczki suszonej papryki słodkiej, 3 łyżeczki

Wyprawy kulinarne
Kuleczki ziemniaczane 191

mące, jajku i bułce tartej. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Czekamy, aż nam się zarumienią i obracamy na drugą stronę. Wyjmujemy je na ręcznik papierowy by obciekły z tłuszczu. Podajemy na gorąco jako dodatek do mięs lub z dodatkiem jakiegoś sosu

Kolizje Smaków
Drożdżowy przekładaniec ze śliwkami 150

odstawiamy do ostygnięcia. Następnie do mąki dodajemy pozostały cukier, rozmieszane w kefirze żółtka 5 jaj, skórkę z cytryny, odrobinę soli, pozostałe mleko i wyrośnięty zaczyn. Dolewamy letni, roztopiony tłuszcz i wyrabiamy ciasto robotem ustawionym na najmniejsze obroty. Kiedy ciasto stanie się lśniące i sprężyste przekładamy na blachę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W czasie(...)cukrem pudrem umieszczamy w misce. Wyrabiamy opuszkami palców aż powstanie drobna kruszonka. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3. Większą częśc przekładamy na blachę wcześniej wysmarowaną tłuszczem. Ciasto smarujemy musem jabłkowym, a na nim układay połówki śliwek rozcięciem do góry. Na wierzchu rozprowadzamy ciasto, które pozostało. Posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką. Wstaiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika

Kolizje Smaków
Nuggetsy w panierce z chipsów 449

przy pomocy tłuczka rozbijamy jak najdrobniej. Składniki sosu mieszamy ze sobą. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Kurczaka maczamy w jajku, a następnie w panierce. Następnie umieszczamy na gorącym tłuszczu. Po chwili przewracamy i tak do momentu usmażenia wszystkich boków. Wykładamy na ręcznik papierowy, odsączamy i podajemy na ciepło z sosem

Kolizje Smaków