tłuszcz - 4436 przepisów (strona:28/296)

łatwe, szybkie ciasto ze śliwkami... 153

Składniki: 4 sztuki jajka, 1/2 kostki masło lub margaryna, 3/4 szklanki cukier, 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 16 sztuk śliwki, - ile potrzeba śmietana 30 % jajka, tłuszcz(...)żyłam palmę murzynka/, cukier dobrze ubić do białości wsypać przesianą mąkę z proszkiem i zmiksować na gęste ciasto tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki posmarować tłuszczem i tartą bułką ciasto przełożyć do blaszki i na wierzchu poukładać śliwki bez pestek lekko je wciskając w ciasto piec 40-45 minut w 200C - upieczone ciasto zostawić do wystudzenia podać

W Mojej Kuchni Lubię
Placki ziemniaczane 141

się zrumieniły z obu stron  Usmażone placki układamy do miski wyłożonej papierowymi ręczniczkami aby w nie tłuszcz wciekał  Gotowe placki rozkładamy na talerzu i posypujemy cukrem Smacznego! ciasto na placki placki sie smarza  zaraz trafia na talerz

Klaudynkowa kuchnia
Kakaowe ze śliwkami 177

owocami Kakaowe ze śliwkami  SKŁADNIKI: CIASTO żółtka jaj -5 szt kakao - 3 łyżki mąka -500 g cukier kryształ -3 łyżki margaryna -1 kost proszek do pieczenia - 2 łyżeczki tłuszcz do formy MASA BUDYNIOWA białka jaj -5 szt olej -0,5 szkl budynie czekoladowe - 2 opak cukier -250 g sól - szczypta DODATKOWO śliwki PRZYGOTOWANIE: CIASTO KRUCHE  Do miski(...)kakao.  Następnie dodać pozostałe składniki, wymieszać i zagnieść ciasto.  Ciasto podzielić na dwie części włożyć do zamrażalnika na 30 minut.  Po tym czasie, wysmarować blachę tłuszczem o wymiarach 25 x 36 cm. i zetrzeć jedną część ciasta na tarce o dużych otworach.  Śliwki umyć, wypestkować.  MASA BUDYNIOWA  Ubić pianę z cukrem na sztywno, dodać

Kuchnia Danusi
Masło orzechowe z kokosem, chwilka przyjemności 159

tłuszczowe, białko roślinne i lecytynę. Polecane szczególnie dla dzieci. Składniki: Orzeszki arachidowe   61%, wiórki kokosowe 15%, cukier puder, emulgator: lecytyny ( z soi ), częściowo utwardzony tłuszcz palmowy (zawartość tłuszczów trans <1%), błonnik pszenny (bez glutenu), sól morska, aromat: wanilina. Do takich ciasteczek z masłem Primavika idealna tropikalna herbatka owocowa... I niech się mgla ściele, niech będzie zimno. Mnie

Z Kuchni Do Kuchni
Kotlety schabowe marynowane w cebuli i mleku 209

spore cebule  ) mleko ( tak żeby zakryło kotlety ) bułka tarta ( można pomieszać pól na pół z pokruszonymi płatkami kukurydzanymi ) mąka jajka sól , pieprz tłuszcz do smażenia - schabowe najlepsze na smalcu , ale zdrowiej na oleju rzepakowym Przygotowanie : Schab rozbijamy - najlepiej przez folie spożywczą .   Układamy w misce .   Cebule obieramy , kroimy . Zasypujemy nią schab(...)mlekiem .   Odstawiamy do lodówki na kilka godzin . Wyjmujemy odsączmy z nadmiaru mleka . Przyprawiamy solą i pieprzem . Obtaczamy w mące , jajku , bułce tartej z płatkami .   Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na średnim ogniu z obu stron .   Smacznego :) Cebulę  która nam została możemy odsączyć obtoczyć w mące i usmażyć i tak  mamy pyszny dodatek do ziemniaków

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Śniadaniowa tarta z masą jogurtowo-aroniową i jeżynami 160

Zdrowa alternatywa dla typowych kruchych tart. Słodka, chrupiąca, delikatna. Ciasto świetnie komponuje się z delikatną, piankową masą. Idealnie nadaje się na śniadanie: połączenie węglowodanów, niskiej ilości tłuszczów oraz spora ilość białka dostarcza już od rana właściwości odżywczych, a słodki posmak podnosi poziom hormonu szczęścia. Zacznijmy dzień od zdrowego śniadania :) Ciasto:  1/2 szkl ugotowanej kaszy jaglanej 1 jajko 1/4 kostki(...)masła z obniżoną zawartością tłuszczu 1 szkl. mąki kukurydzianej Mąka razowa - dosypujemy tyle, aby ciasto zlepiło się i było gładkie 1 łyżka oleju roślinnego 2 łyżki brązowego cukru Masło ubijamy z cukrem. Dodajemy kaszę jaglaną i olej nadal miksując. Dosypujemy mąkę i ugniatamy ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 10 min do zamrażalnika. Po upływie czasu ciasto wyciągamy

Czarnawisienka
Sałatka ze smażoną fetą i kurczakiem 2868

dużo trudności. Aby danie wyszło trzeba zaopatrzyć się w ser naprawdę dobrej jakości, który jest twardy i nie rozpłynie nam się na patelni. Najlepszą metodą smażenia jest głęboki tłuszcz, jednak wybrałam tradycyjną metodę z użyciem patelni i myślę, że nie wyszło najgorzej.  Polecam sałatkę, choć nie dorównuje w 100% oryginałowi ale jest naprawdę pyszna. Sałatka ze smażoną fetą(...)Wszystko dokładnie mieszamy aby smaki się dokładnie połączyły. Kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju do momentu aż będzie rumiany. Na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu prażymy słonecznik. Pomidorki kroimy w ćwiartki, oliwki na połówki. Na patelni rozgrzewamy około 3 łyżki oleju. Ser feta kroimy w kostkę. Ser podsmażamy tak aby się delikatnie zarumienił z każdej

Mania Gotowania
Świąteczna choinka. 151

szkl. wody 4 jajka 2 szkl mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Do rondelka wsypać cukier wymieszany z kakao i przyprawami do piernika gotowymi, a jeszcze lepiej swoimi ,dodać tłuszcz i wlać wodę. Podgrzewać mieszając, aż masa uzyska jednolitą konsystencję. Ostudzić. Do zimnej masy dodać żółtka, wymieszać i wsypać przesianą mąkę z proszkiem, wymieszać dokładnie. Białka ubić na sztywną(...)następnie z jajkami. Stopić czekoladę i ostudzoną dodać do masy maślanej, dodać aromat. Mąkę przesiać z proszkiem , kakao i dodać do masy czekoladowej. Wyrobić gęste ciasto. Na wysmarowanej tłuszczem blasze układać łyżeczką porcje ciasta. Piec w temp.180 stop.10-12min. Jeżeli nie mamy czekolady z kardamonem ,to dajemy gorzką+1 łyżeczkę startego kardamonu

Kulinarny karnet Christophera
Wielkanocna babka z zajączkiem. 925

łyżeczka proszku Ciasto jasne. 1 szkl. cukru 5 jajek 22,5 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 aromat cytrynowy Wykonanie. Murzynek. Cukier wymieszać z kakao, dodać tłuszcz, wodę i roztopić, nie gotować. Przestudzić. Dodać żółtka, wymieszać i dodać przesianą mąkę. Ubić pianę z białek i wymieszać z ciastem. Wlać do formy keksowej 11X25cm. Piec w temp.180stop.oko

Kulinarny karnet Christophera
Sernik wg Agnieszki . 346

sernik, mielonego 100 g migdałów, płatki Wykonanie. Tłuszcz stopić. Przelać do większej miski, przestudzić. Odważyć cukier. W zależności od zapotrzebowania na "słodkość" 160-200 g. Cukier wsypać do tłuszczu i miksować. Żółtka oddzielić od białek. Dodawać kolejno do zmiksowanego cukru i dalej miksować do uzyskania ładnej masy. Laskę wanilii rozciąć  i ziarenka dodać do masy. W małej miseczce

Kulinarny karnet Christophera
Serowa pajęczyna. 149

sernik, mielonego 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Wykonanie. Tłuszcz stopić. Przelać do większej miski, przestudzić. Odważyć cukier. W zależności od zapotrzebowania na "słodkość" 160-200 g. Cukier wsypać do tłuszczu i miksować. Żółtka oddzielić od białek. Dodawać kolejno do zmiksowanego cukru i dalej miksować do uzyskania ładnej masy. Laskę wanilii rozciąć  i ziarenka dodać do masy. W małej miseczce

Kulinarny karnet Christophera
Masło orzechowe PRIMAVIKA – idealne spotkanie przy kawie 159

pieczywa, a także suchych ciastek i wafli.  Składniki: Orzeszki arachidowe  63%, cukier puder, emulgator: lecytyny (z  soi ), kakao 2,8%, częściowo utwardzony tłuszcz palmowy (zawartość tłuszczów trans <1%), błonnik pszenny (bez glutenu), sól morska, aromat: wanilina. Posmarowałam masłem pieczywo chrupkie i...pokroiłam w trójkąty. Zaparzyłam pysznej kawy i.. nawet się nie obejrzałam jak zjadłam

Z Kuchni Do Kuchni
Sasznie 184

będą również sałatki i surówki. Sasznie nie powinny być zbyt grube, aby dobrze się usmażyły. Najsmaczniejsze i najbardziej chrupiące są podawane na gorąco. Farsz: 20 dag twarogu 1 cebula tłuszcz do smażenia sól pieprz 1. Cebulę blanszujemy. Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy jajo, sól, pieprz oraz przygotowaną cebulę

Apetyczna babeczka
Ryba wpływa na wszystko 310

Oprócz tego, że wyśmienicie smakują to stanowią doskonałe źródło białka i zdrowych tłuszczy, które w odróżnieniu od tłuszczu mięsnego działają bardzo korzystnie na organizm człowieka. Ryby- przez wielu wciąż niedoceniane, a tak pyszne! Osobiście uwielbiam wszystkie ryby i to w każdej postaci- od wędzonych po pieczone. Staram się je spożywać możliwie jak najczęściej ze względu na bogactwo białka, witamin(...)się rozejrzeć. Przygotowując ryby warto też pamiętać, aby możliwie jak najmniej ingerować w naturalny smak i zrezygnować z grubej panierki z jajek i bułki tartej będącej wyłącznie gąbką dla tłuszczu. Odpowiednie przyrządzenie może się okazać kluczem do sukcesu, dlatego warto eksperymentować- możliwości jest mnóstwo, dodajcie do tego chęci, a z pewnością pokochacie te wodne przysmaki

peanutbuttermonster